Χατζηβρέττας, «Σόφο», Διαμαντίδης: Όταν ο Ηρακλής... δημιουργούσε πρωταγωνιστές!

Χατζηβρέττας, «Σόφο», Διαμαντίδης: Όταν ο Ηρακλής… δημιουργούσε πρωταγωνιστές!

Ηρακλής, η ομάδα που ήξερε πως να βάζει σε ένα περιβάλλον μιας ομάδας ταλαντούχους παίκτες, να τους δίνει κίνητρα, όραμα και να τους αφήνει έτοιμους για το μεγάλο βήμα. Ένα μοντέλο απόλυτα σύμφυτο με το σύγχρονο μπάσκετ. Ο «Γηραιός» μπορεί να μην πήρε τίτλο, αλλά πέρασε στην ιστορία, ως η ομάδα που ήξερε να βγάζει ηγέτες.

Λευτέρης Κακιούσης | 1987 – 1997

Ενας παίκτης που συνδέθηκε όσο ελάχιστοι με τον Ηρακλή. Με μοναδικό γνώμονα την αληθινή του αγάπη για τον «Γηραιό» ο Κακιούσης έγραψε τη δική του ιστορία τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Για μια δεκαετία (1987-1997) οργάνωνε με μαεστρία τις επιθέσεις της ομάδας της καρδιάς, άλλωστε στους «Κυανόλευκους» έκανε τα πρώτα, αλλά και τεράστια βήμα για την καριέρα του. Πρώτος σε συμμετοχές, πρώτος σε ασίστ, τρίτος σκόρερ, τέταρτος στα τρίποντα, και πέμπτος στα ριμπάουντ στην ιστορία της ομάδας. Εδωσε τα πάντα, ένας μοντέρνος πλέι μέικερ, γρήγορος, παθιασμένος, είχε πάρει μέρος στις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου από το 1990 και μετά. Το 1990 και το 1991 κατέκτησε τη τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, ενώ το 1994 διεκδίκησε το κύπελλο Ελλάδος στον τελικό κυπέλλου.

Το 1995 κατέκτησε την 3η θέση στο πρωτάθλημα Ελλάδας και βρέθηκε στους 4 του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, (στην καλύτερη χρονιά του Ηρακλή από το 1964 που είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα). Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σε ασίστ στην Α1. Το 1996 αγωνίστηκε στο Πρωταθλητριών και ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδος, ενώ το 1997 ήταν και πάλι στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

Αμέτρητα ειδικά στους αγώνες της Basket League

Νίκος Χατζηβρέττας | 1997 – 2002

Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γκαρντ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ο παίκτης που έσπασε το ρεκόρ των ξένων πρώτων σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος και αποτέλεσε πρότυπο για δεκάδες άλλους νεαρούς αθλητές. Ο Ηρακλής ήταν η ομάδα της καρδιάς του, ο σύλλογος που πήρε έναν σούπερ ταλαντούχο παίκτη και κατάφερε να τον εκτοξεύσει. Από το 1997 μέχρι το 2002 φρόντισε να «χτίσει» το μύθο του, ο οποίος γρήγορα πέρασε εκτός συνόρων. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά το βράδυ του απέναντι στη Γιουγκοπλάστικα στο Σπλιτ για το Κύπελλο Σαπόρτα όταν πέτυχε με τον Ηρακλή από το 1997 ως το 2002 είχε 137 συμμετοχές με 2120 πόντους, ενώ η πιο παραγωγική του σεζόν ήταν η τελευταία στο «Γηραιό» με μέσο όρο 22,2 πόντους.

Μάλιστα, αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του Ελληνικού Πρωταθλήματος και ήταν ο πρώτος Έλληνας που το πέτυχε από την εποχή του Νίκου Γκάλη. Τεράστιο δίδυμο με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο και μπορεί να μην κέρδισε κάποιον τίτλο, ωστόσο βοήθησε την ομάδα του να παραμείνει στις κορυφαίες της Α’1 αλλά και να έχει διαδοχική παρουσία στην Ευρώπη. Ηρακλής και Χατζηβρέττας πήγαν πακέτο για μια πενταετία, με τον Έλληνα γκαρντ να εξαργυρώνει τη σπουδαία πορεία του με μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Λάζαρος Παπαδόπουλος | 1997 – 2001

Ο ψηλός των πολλών επιτυχιών. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, έπαιξε σε Ηρακλή, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, κατακτώντας δυο πρωταθλήματα Ευρώπης και ισάριθμα πρωταθλήματα Ελλάδας. Πέρασε στην ιστορία όμως για το σούπερ δίδυμο που δημιούργησε με τον Νίκο Χατζηβρέττα την τετραετία 1997 – 2001. Ο ίδιος επέστρεψε και οδήγησε την ομάδα στην 3η θέση των πλέι οφ του 2004. Πως άρχισαν όλα; Το 1996 μεταγράφηκε στον Ηρακλή και το καλοκαίρι βρέθηκε για προετοιμασία με την ομάδα στο «Ρόκι Μάουντεν» της Γιούτα με απόφαση του τότε προπονητή της ομάδας, Τομ Νιούελ.

Ο Αμερικανός ήταν ο πρώτος τεχνικός του Λάζαρου σε επαγγελματικό επίπεδο, ο άνθρωπος που έβαλε τις βάσεις για την εκτόξευση. Ένας δυναμικός σέντερ, ο οποίος ήξερε πως να εκμεταλλεύεται τη δύναμή του και να κάνει δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων. «Αισθανόμουν έτοιμος από την πρώτη στιγμή. Έκανα πάντα περισσότερη προπόνηση από όλους. Δεν ένιωσα ποτέ φόβο. Το είχα ως δεδομένο ότι θα παίξω στην ανδρική ομάδα» έχει πει ο ίδιος, ο οποίος και έζησε ουλ ολίγες αλησμόνητες στιγμές. Αλλωστε, είναι ο κορυφαίος ριμπάουντερ και μπλοκέρ στην ιστορία της ομάδας…

Κορυφαίο live στους αγώνες της Basket League

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης | 2000 – 2003

Από τους πιο ταλαντούχους σέντερ που είδαν τα μάτια μας στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ενας παίκτης με περίσσια δύναμη, ταχύτατος για το ύψος και το βάρος του, ήξερε να τοποθετεί τόσο καλά το σώμα του που μπορούσε να πετάξει οποιαδήποτε στιγμή, οποιονδήποτε αμυντικό εκτός φάσης. Από τον Ηρακλή Καβάλας σε αυτόν της Θεσσαλονίκης κι εκεί το ταλέντο του εκτιμήθηκε αρκετά, κάτι που τον βοήθησε να κάνει τα πρώτα του βήματα. Από το παρεΐστικο κλίμα της γειτονιάς, στο Ιβανόφειο και με συμπαίκτες τους Διαμαντίδη, Χατζηβρέττα, Λάζαρο πήραν όλα εκείνα τα εφόδια για την εκτόξευση. Στα 15 του χρόνια βρέθηκε στην πρώτη ομάδα και όλοι οι παραπάνω έγιναν μέντορές του.

«Θυμάμαι μία μέρα που ο τότε coach του Ηρακλή, o Ηλίας Αρμένης μου λέει ξαφνικά “Σοφοκλή μπες μέσα και μάρκαρε τον Ράτζα!” και ακόμη θυμάμαι την ανατριχίλα που με κυρίευσε» τονίζει ο ίδιος, για τη στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ στον Ηρακλή. Στον Ηρακλή έγινε παίκτης έτοιμος για τα δύσκολα, όμως η διοικητική αβεβαιότητα έφερε και το τέλος μιας συνεργασίας που του έδωσε πολλά!

Δημήτρης Διαμαντίδης | 2000 – 2004

Στους κορυφαίους Έλληνες παίκτες, ένας από τους μεγαλύτερους αμυντικούς που έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά παρκέ. Γεννήθηκε στην Καστοριά, έκανε τα πρώτα του βήματα εκεί, αλλά η εκτόξευση ήρθε στον Ηρακλή! Για μια πενταετία φρόντισε να κάνει τη διαφορά, να αποδείξει πως το μέλλον είναι δικό του και να πάρει όλα τα εφόδια για την τέλεια καριέρα. Από το 2000 μέχρι και το 2004, χρονιά στην οποία κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της Α’1, δούλεψε σκληρά και πήρε από τον Ηρακλή μια τρομερή ώθηση για τα επόμενα βήματα.

Δούλεψε σκληρά με τον Κώστα Πιλαφίδη, ήρθε η καθιέρωση με τον Λευτέρη Κακιούση και κάθε χρόνο στον «Γηραιό», ο «3D» γινόταν ολοένα και καλύτερος. Μαζί με Χατζηβρέττα, Σχορτσιανίτη και Παπαδόπουλο κράτησαν την ομάδα στην Elite του ελληνικού πρωταθλήματος και έβαλαν δύσκολα, πολύ δύσκολα στους μεγάλους. Κανείς άλλωστε δεν ξεχνά τη μυθική του εμφάνιση στον δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό το 2004, όταν με 19 πόντους- 14 ριμπάουντ- 9 ασίστ- 6 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ βοήθησε στην εντυπωσιακή νίκη με 73-55.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Σχολιάστε

X