Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Το πιο «μεγάλο» ζευγάρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ! (Poll)

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Το πιο «μεγάλο» ζευγάρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ! (Poll)

Οι μάχες τους; Επικές! Το χρώμα του Ομπράντοβιτς μετά τα ματς; Μελιτζανί! Η παράδοση σε Final Four; Πράσινη! Το bwin News σας βάζει στο κλίμα των αναμετρήσεων Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τέσσερις ματσάρες που πέρασαν στην ιστορία της EuroLeague και όχι μόνο…

Ατελείωτο στοίχημα στη Euroleague με αμέτρητα ειδικά!

1995-1996 (Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 81-71)

Ο Ντομινίκ έβαλε τις βάσεις για το πρώτο Ευρωπαϊκό!

Σε Τελ Αβίβ και Σαραγόσα ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» ήθελαν, έψαχναν ένα μεγάλο τελικό, αλλά οι «Ερυθρόλευκοι» στέκονταν μπροστά τους. Τρίτη και φαρμακερή! Ο Ολυμπιακός απουσίαζε και στο Παρίσι γράφτηκε μια πράσινη ραψωδία. Στο «Παλαί ντε Μπερσί» στήθηκε το πρώτο ελληνικό μνημείο στα χρονικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Στις 9 Απριλίου ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντί του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το «Τριφύλλι» ξεπέρασε τα προβλήματα κόντρα στη ζώνη του Ερέμιν και σκόρπισε τους Μοσχοβίτες. Ο Ντομινίκ Ουίλκινς πήρε από το χέρι τους «πράσινους» και τους οδήγησε στον πρώτο τελικό της ιστορίας τους (81-71)!

Ο Αμερικανός σταρ ήταν τρομακτικά καλός, έκανε τα πάντα, διέλυσε κάθε αμυντικό σύστημα των Ρώσων και οι αριθμοί τα λένε όλα! Το «κοντέρ» του «Human Highlight Film» σταμάτησε στους 35 πόντους έχοντας 8/14 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 13/13 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ στα 40 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ. Άξιος συμπαραστάτης του Ντομινίκ ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο οποίος είχε προσθέσει άλλους 13 πόντους με 2/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 6/6 βολές. Από την ΤΣΣΚΑ δεν είχαν φτάσει οι 23 πόντοι του Βασίλι Καράσεφ (3/10δίπ., 4/7τρίπ., 5/9β., 9ασ.).

Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 13, Βουρτζούμης 2, Οικονόμου 8, Κόρφας 8, Γιαννάκης, Βράνκοβιτς 8, Γουίλκινς 35 , Σταυρακόπουλος 7, Πετσάρσκι.

ΤΣΣΚΑ (Ερέμιν): Βέτρα 8, Νουόσου 12, Πανόφ 7, Κουντέλιν 7, Κορνέεφ 4, Μοργκούνοφ 3, Βαντέεφ, Καράσεφ 23, Κισούριν 7.

2006-2007 (Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91)

Ενας απίθανος τελικός και 4ο αστέρι στη στολή!

Έπειτα την ένδοξη διετία, των ισάριθμων τίτλων τα χρόνια περνούσαν, οι παρουσίες σε τελικούς φάιναλ φορ ολοένα και λιγόστευαν και η Ελλάδα προσδοκούσε επί ματαίω να κάνει πλουσιότερη τη συλλογή της. Το Final Four του 2007 στην Αθήνα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό μπάσκετ και ο Παναθηναϊκός διψούσε περισσότερο για διάκριση. Ετσι, όταν του δόθηκε η ευκαιρία, η επιθυμεία έγινε λαχτάρα και στο τέλος… κούπα! Μετά το πρώτο στο Παρίσι (1996), το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη (2000) και το τρίτο στην Μπολόνια (2002), ο Παναθηναϊκός έβαλε το τέταρτο παράσημο στην πράσινη φανέλα.

Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ έδωσαν ραντεβού στο «καυτό» ΟΑΚΑ. Χιτσκοκικό το φινάλε σε μια ματσάρα που πέρασε στην ιστορία. Οι δυο τους τα έδωσαν όλα στην επίθεση, πέτυχαν 184 πόντους, έστω κι αν οι 64 ήταν από ελεύθερες βολές (38/46 ο Παναθηναϊκός, 26/35 η ΤΣΣΚΑ). «Στον τελικό η άμυνά μας πρέπει να είναι η… επίθεση. Και εμείς και η ΤΣΣΚΑ έχουμε πολλές επιθετικές αρετές και μολονότι σε τέτοια ματς υπάρχει πάντοτε άγχος, πιστεύω ότι θα τις ξεδιπλώσουμε. Θα επιδιώξουμε να νικήσουμε χρησιμοποιώντας την επιθετική ικανότητά μας, αλλά και την ατομική ποιότητα κάθε παίκτη» έλεγε ο… προφήτης Ζοτς!
Παπαλουκάς και Διαμαντίδης ξεδίπλωναν στο παρκέ κάθε κρυφό χαρτί που είχαν και οδηγούσαν τις ομάδες τους. Στο 37′ οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 83-73 και 1’36” πριν από τη λήξη το σκορ ήταν 87-79.

Όμως τίποτα δεν είχε κριθεί! Με δύο διαδοχικά τρίποντα του Λάνγκντον η ΤΣΣΚΑ μείωσε στα 51” σε 87-85 και ο τελικός πήρε φωτιά. Στα 34” δευτερόλεπτα ο Μπατίστ ευστόχησε για το 89-85, ενώ το τρίποντο του Λάνγκτον βρήκε σίδερο, πριν ο Σμόντις με 1/2 βολές μειώσει σε 89-86 στα 22”. Έκτοτε το ματς οδηγήθηκε στη ρώσικη ρουλέτα των βολών. Ο Βούγιανιτς με 2/2 πέτυχε το 91-86 στα 20” πριν από το τέλος, ο Λάνγκτον αστόχησε, ενώ ο Σισκάουσκας τον μιμήθηκε αστοχώντας σε δύο βολές στα 14”. Ο Παπαλουκάς κάρφωσε στα 8” πριν από το τέλος για το 91-88, αλλά ο Σισκάουσκας ήταν πιο… ψύχραιμος! Το ΟΑΚΑ κόχλαζε, δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού και απλά ο Χόλντεν έγραψε τον επίλογο με τρίποντο (93-91).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Ζεβροσένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

2008-09 (Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73–71)

Ο γαλαξίας αστέρων της Ο2 και ο… μελιτζανί Ζοτς!

Δύο χρόνια μετά τη στέψη του στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο θρόνο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έγινε πεντάστερος, ισοφαρίζοντας την επίδοση της Ίνις Βαρέζε και της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Βρισκόταν έναν τίτλο πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τρεις από τη Ρεάλ Μαδρίτης, «αλλά ενώ κάποτε φάνταζε αδύνατος, τώρα αυτός είναι ένας εφικτός στόχος για το μέλλον», τόνιζε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τη στιγμή που η ΚΑΕ τοποθετούσε μέσα σε αποθέωση το πρόσωπό του στο λάβαρο της οροφής! Ο Παναθηναϊκός έριξε και την Ο2 Arena (χτισμένη δίπλα στο Τείχος του Βερολίνου) κατακτώντας την πέμπτη του κούπα. Είχε προηγηθεί ο μακράν συγκλονιστικότερος ημιτελικός: ο εμφύλιος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό!

Στο τελευταίο θρίλερ αυτού του φάιναλ φορ οι «πράσινοι» υπερκέρασαν το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ, σπάζοντας παράλληλα μια καταραμένη παράδοση: μέχρι τότε σε οκτώ τελικούς, καμία ομάδα από αυτές που βγήκαν νικήτριες ενός εμφυλίου ημιτελικού δεν είχαν καταφέρει να στεφθούν πρωταθλήτριες. Εκτός από τη ματσάρα, κανείς δε θα ξεχάσει και τις δηλώσεις του οργισμένου Ομπράντοβιτς μετά τον τελικό «Στο δεύτερο ημίχρονο έγιναν πολλά περίεργα πράγματα. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να μιλήσω, αλλά θα δω το βίντεο και θα τοποθετηθώ».

Όλες οι αποδόσεις Euroleague εδώ!

Ο τελικός με τους Μοσχοβίτες; Ματσάρααα!

Η πληρέστερη ομάδα που είδε ποτέ η EuroLeague μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, έκανε εντυπωσιακά πράγματα σε επίθεση και άμυνα, παίρνοντας προβάδισμα 20 πόντων (48-28). Ήταν ένα από τα καλύτερα ημίχρονα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των τελικών!

Στο 24ο λεπτό οι «πράσινοι» παίζοντας το απόλυτο μπάσκετ, προηγήθηκαν με 56-33, αλλά η αντεπίθεση της ΤΣΣΚΑ, η χαλαρότητα του Παναθηναϊκού έφεραν τα πάνω κάτω. Η άμυνά της ρωσικής ομάδας έγινε πιο σκληρή κι ένα σερί 15-0 φούντωσε τον τελικό και τον… Ομπράντοβιτς, ο οποίος απέκτησε αυτό το μελιτζανί χρώμα. Βέβαια, ο Σέρβος άργησε να ηρεμήσει κι αιτία ήταν ο… Αρτέαγα!

Στα 26” ο Σισκάουσκας με τρίποντο μείωσε σε 70-69, στα 10” ο Διαμαντίδης με 2/2 βολές έκανε το 72-69, στα 8” ο Σισκάουσκας με 2/2 βολές έφερε πάλι το ματς στον πόντο (72-71), ακολούθησε ένας πόντος από τον Γιασικεβίτσιους για το 73-71! Στο… τελευταίο σουτ ο Ραμούνας Σισκάουκας, αστόχησε με τον Ντρου Νίκολας κρεμασμένο πάνω του. Θρυλείται πως στο τελευταίο time out πριν από την επίθεση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ζέλικο είχε ζητήσει και τη γνώμη των παικτών όσον αφορά την τελευταία επίθεση! Φάουλ ή άμυνα; Ολοι είπαν άμυνα, έπαιξαν την καλύτερή τους και έδωσαν στον «Τριφύλλι» το στέμμα.

Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για τέσσερις πόντους και για δύο άστοχα σουτ των αντιπάλων του, με τον Ομπράντοβιτς να απαντά στην ερώτηση αν είναι τυχερός «Ύστερα από έντεκα φάιναλ φορ και επτά τρόπαια, πιστεύεις ακόμη ότι είμαι τυχερός, κανένα πρόβλημα. Το λέω από μόνος μου κιόλας, για να σε διευκολύνω: Ναι, είμαι πολύ τυχερός»!

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13 (1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

2011-2012 (ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 66-64)

Αποκλεισμός στην Πόλη με πολλά παράπονα!

Το Φάιναλ Φορ της Πόλης είχε ένα τεράστιο φαβορί, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μια πολύ δυνατή ομάδα τη Μπαρτσελόνα και δυο αιωνίους έτοιμους για την υπέρβαση! Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έγραψε ιστορία, που πήγε κόντρα στα προγνωστικά και στους μπασκετικούς νόμους. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έφυγε από την Κωνσταντινούπολη με παράπονα, πολλά παράπονα από τη διαιτησία που αντιμετώπισε στον ημιτελικό με τους Μοσχοβίτες. Στο Σινάν Ερντέν οι «πράσινοι» φρόντισαν να διαψεύσουν όσους είχαν προοικονομήσει την αδυναμία του να βάλει φρένο στον Σβεντ, τον Κιριλένκο και τον Τεόντοσιτς. Η ΤΣΣΚΑ δεν μπόρεσε να ξεφύγει ποτέ στο σκορ, η άμυνα του Ζοτς διέλυε κάθε επιθετικό πλάνο της ομάδας τους Καζλάουσκας.

Στα 52” με το σκορ στο 63-64, ο Καλάθης έκανε τη διείσδυση, όμως έχασε τον έλεγχο της μπάλας, που πέρασε εκτός. Ο Γιούνγκεμπραντ έκανε το λάθος να δώσει τη μπάλα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι αμέσως μετά ο Μίλος Τεόντοσιτς έκανε το 65-64 (-37”). Ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε στα 33’’, οι Ρώσοι με 1/2 βολές του Σβεντ έκαναν το 66-64 (-21’’). Μετά τις δυο χαμένες βολές του Τεοντόσιτς, ο Διαμαντίδης είχε ακόμα μια ευκαιρία, ωστόσο στην τελευταία φάση μπλέχτηκε, έχασε τη μπάλα και ο ημιτελικός ανέδειξε νικήτρια την «αρκούδα».

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 12, Λαβρίνοβιτς 2, Σισκάουσκας 5, Κρστιτς 8, Κιριλένκο 17, Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 15, Καούν 2, Κριάπα 3, Γκόρντον 2

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 11, Λόγκαν 2, Σάτο 3, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10, Βουγιούκας, Καλάθης 3, Καϊμακόγλου 10, Γιασικεβίτσιους 19

Σχολιάστε

X