Τα 10 μεγαλύτερα καλάθια στην ιστορία της EuroLeague! (Poll)

Τα 10 μεγαλύτερα καλάθια στην ιστορία της EuroLeague! (Poll)

Ενα καλάθι, μια νίκη, μια πρόκριση, ίσως και το μεγάλο τρόπαιο της EuroLeague! Mεγάλα σουτ που έγραψαν ιστορία, στιγμές που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη και παίκτες που αποθεώθηκαν για το… κρύο αίμα τους. Δέκα τεράστια καλάθια που προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού! Το bwinNews δεν ξεχνά τα 10 απίθανα σουτ της διοργάνωσης.

Θες την μπάλα στο γήπεδο σου; EuroLeague σε Ζωντανή Μετάδοση* από την bwin!

Tζιανλούκα Μπαζίλε | Σκίπερ – Εφές 76-75 31/03/2004

Μέχρι τη σεζόν 2003-04 δεν υπήρχαν Playoffs και τα εισιτήρια για το «Final 4» δόθηκαν στις ομάδες που κέρδισαν κάθε έναν από τους τέσσερις ομίλους του Top 16. Έτσι, το παιχνίδι της 31ης Μαρτίου 2004 ανάμεσα στη Σκίπερ και την Εφές είχε άρωμα τελικού. Ένα ζευγάρι ελεύθερων βολών του Αντόνιο Γκρέιντζερ έδωσε προβάδισμα στους Τούρκους με 75-73 με 10 δευτερόλεπτα να απομένουν. Στην καθοριστική επίθεση, η μπάλα πήγε στα «καυτά» χέρια του Μπαζίλε, ο οποίος με το έκτο τρίποντο του στο παιχνίδι έστειλε τους οπαδούς της ομάδας του στον έβδομο ουρανό. Ενα τρομερό σουτ που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους Τούρκους.

Θοδωρής Παπαλουκάς | ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ταού Κεράμικα 84-82 | 01/04/2004

ΤΣΣΚΑ και Ταού Κεράμικα έδιναν μάχη στον ίδιο όμιλο του Top 16 για ένα εισιτήριο για το «Final 4». Με μία νίκη να χωρίζει τις δύο ομάδες (ΤΣΣΚΑ 4-0, Ταού 3-1), το παιχνίδι στη Μόσχα είχε ιδιαίτερη σημασία. Οι Βάσκοι χρειάζονταν νίκη με τουλάχιστον 3 πόντους κι ένα λεπτό πριν το τέλος, ο Ματσιγιάουσκας έδινε προβάδισμα στους Βάσκους με 82-77. Ωστόσο, ο απίθανος Παπαλουκάς έκανε τη διαφορά και η ΤΣΣΚΑ έφερε το ματς στα ίσα και με δικό του κάρφωμα έκανε το 84-82. Δεν έμεινε εκεί, έκλεψε από τον Πριτζιόνι κι έστειλε την ομάδα του στο «Final 4».

Νίκος Ζήσης | ΑΕΚ – Εφές 70-69 | 03/03/2005

Για πολλούς το τρίποντο του Ζήση με την Εφές στις 3 Μαρτίου του 2005, ήταν μία ιστορική στιγμή. Το δικό του ‘The shot’ σηματοδότησε την απογείωσή του, ενώ ήταν η τελευταία αναλαμπή μίας μεγάλης ομάδας σε επίπεδο EuroLeague. Με τον Ελληνα γκαρντ να παρακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του τρίτου δεκαλέπτου από τον πάγκο, καθώς τραυματίστηκε στη μύτη και τον Ντόμερκαντ να συνεχίζει το δικό του παραλήρημα στο σκοράρισμα, η ΑΕΚ έδινε τη δική της μάχη με την Εφές.

Ειδικά παικτών και αγορές για κάθε πόντο στη EuroLeague!

Με το σκορ στο 67-69 υπέρ των φιλοξενουμένων και με 5,7’’ για το τέλος, ο Ζήσης πήρε την μπάλα. Στην προσπάθειά του να αποφύγει τους αντιπάλους του έχασε για λίγο την ισορροπία του. Συγκράτησε όμως τη μπάλα και με ένα turnaround τρίποντο από τις 45 μοίρες έστειλε τη μπάλα στο καλάθι και τον κόσμο που βρέθηκε στο Γαλάτσι στα ουράνια!

Δημήτρης Διαμαντίδης | Μάλαγα – Παναθηναϊκός 76-77 | 24/11/2011

Δεν ήταν ημιτελικός, ούτε, δεν ήταν ούτε αγώνα της νοκ άουτ φάσης, αλλά αυτό το ματς θα το θυμούνται για πάντα οι φίλοι του «τριφυλλιού». Στις 24 Νοεμβρίου 2011 ο Παναθηναϊκός έπαιζε με τη Μάλαγα στην Ισπανία. Το παιχνίδι είναι ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του και το τέλος… θρίλερ. Οι «πράσινοι» είναι πίσω στο σκορ 76-74 κι απέμεναν λίγα δευτερόλεπτα για το τέλος. Ο Διαμαντίδης πήρε τη μπάλα από πάσα του Νικ Καλάθη, έκανε ντρίπλα, ένα βηματάκι πίσω και με τρομερή ψυχραιμία ευστόχησε σε ένα μεγάλο τρίποντο που έμελλε να δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό με 76-77! Ηταν ο καλύτερος επίλογος μίας απίστευτης εμφάνισης για τον Διαμαντίδη (23 πόντοι με 7/11 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κόψιμο)!

Γιώργος Πρίντεζης | Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ 62-61 | 13/05/2012

Ενα από τα μεγαλύτερα καλάθια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ένα καλάθι το οποίο θα μνημονεύεται για πάντα! Ενα «πεταχτάρι», ένα ευρωπαϊκό κύπελλο και ο Γιώργος Πρίντεζης έχει περίοπτη θέση στην ιστορία της EuroLeague. Με 0,7’’ για τη λήξη, το περίφημο floater του τότε 27χρονου φόργουορντ έβαλε την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς μπροστά στον τελικό της Ευρωλίγκας, στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. O Σισκάουσκας αστόχησε, ο Σπανούλης κατέβασε, μοίρασε και ο «Πριντ» έγραψε ιστορία. Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ για 28 λεπτά, ωστόσο η αντεπίθεση έφερε αποτελέσματα και ο Πρίντεζης σφράγισε την κορυφαία επιστροφή ομάδας σε αγώνα της EuroLeague.

EuroLeague με ενισχυμένες αποδόσεις!

Ταϊρίς Ράις | ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Μακάμπι 67-68 | 18/05/2014

Πέτυχε μεγάλα καλάθια, ήταν από τους κορυφαίους της EuroLeague, μα όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα ξεχάσει ποτέ το καλάθι στον ημιτελικό του 2014, ένα σουτ που του άλλαξε τη ζωή! Ηταν ο «άνθρωπος της τελευταίας στιγμής» στον ημιτελικό με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με το σκορ στο 67-66 υπέρ των Ρώσων, ο Ντέιβιντ Μπλου έκλεψε τη μπάλα στα 11”, μοίρασε στον Ράις και ο τελευταίος… ξεχύθηκε στον αιφνιδιασμό γράψει το τελικό 67-68, με ένα εξαιρετικό καλάθι. Ο Σόνι Ουίμς πρόλαβε να σουτάρει για 3 πόντους στα 5,5” που απέμειναν, βρήκε όμως ”σίδερο” και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. «Η ζωή πραγματικά άλλαξε με ένα σουτ. Τρελό!» τονίζει ο ίδιος.

Γιώργος Πρίντεζης | Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 70-67 | 23/04/2015

Ο Ολυμπιακός μετά την αποτυχία της προηγούμενης σεζόν και τον αποκλεισμό από την Ρεάλ Μαδρίτης στα Playoffs, είχε ακόμα μια… ισπανική πρόκληση μπροστά του, αυτή την φορά της Μπαρτσελόνα. Το πλεονέκτημα έδρας είχε χαθεί, αλλά ένα μεγάλο διπλό στη Βαρκελώνη είχε φέρει τη σειρά στα ίσα. Στο κατάμεστο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός έδινε τον δικό του τελικό για την παρουσία στο «Final 4». Θρίλερ το ματς, και ο Σπανούλης ήταν εκείνος που είχε κρατήσει την ομάδα του μέσα στο ματς με 17 πόντους.

Ωστόσο, το φινάλε είχε την υπογραφή του ανθρώπου που ήξερε οσο λίγοι να πετυχαίνει μεγάλα καλάθια. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν εκείνος που έκανε το φάουλ με 5,2′ να μένουν. Στην γραμμή των βολών ο Ναβάρο. Χαμένη βολή από τον Ισπανό και ανάσα ανακούφισης στο Φαληρικό γήπεδο. Το ματς ήταν στο 68 – 68 με 5.2 δευτερόλεπτα να μένουν για το τέλος. Ο V-Span κλείστηκε, μοίρασε στον Σλούκα και εκείνος βρήκε τον Πρίντεζη μόνο του για να γράψει το τελικό 71 – 68 με τρίποντο at the buzzer. Το ΣΕΦ στον… αέρα!

Άντριου Γκάουντλοκ | Μακάμπι – Φενερμπαχτσέ 74-75 | 21/04/2015

Για τη Φενερμπαχτσέ διακυβευόταν η πρώτη της συμμετοχή σε «Final 4». Με 0-2 στη σειρά, η Μακάμπι ήλπιζε να κερδίσει τα εντός έδρας παιχνίδια της και να παραμείνει ζωντανή. Η Μακάμπι προέβαλε σθεναρή αντίσταση, αλλά η Φενέρ διεκδίκησε την πολυπόθητη πρόκρισή της μέχρι το τέλος. Ο Γκάουντλοκ πήρε πάνω του την επίθεση και φρόντισε να ταλαιπωρήσει αρκετά τους αντιπάλους του. Ο Ντέβιν Σμιθ δεν τον… είδε, ο Αμερικανός πλέι μέικερ μπήκε μέσα και με υπέροχο λέι απ έβαλε τέλος στις ελπίδες των γηπεδούχων. Ενα τεράστιο καλάθι, που σήμανε ταυτόχρονα την είσοδο των Τούρκων στους κορυφαίους της EuroLeague.

Βασίλης Σπανούλης | ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός 68-70 | 15/05/2015

Ο Ολυμπιακός έστειλε… σπίτι της ξανά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μιας και στον ημιτελικό του «Final 4» της EuroLeague, ο Βασίλης Σπανούλης έκανε ό,τι ήθελε τους Μοσχοβίτες. Κι όμως στο 34′ οι Πειραιώτες ήταν πίσω με εννέα πόντους. Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός αντέδρασε, ο Λαρισαίος γκαρντ πήρε μπρος και με διαδοχικά τρίποντα άλλαξε τη μοίρα του ματς. Στο 63-63 και με 1.29” να απομένει, ο V-Span πήρε τη μπάλα, αψήφησε τα σηκωμένα χέρια του Βοροντσέβιτς και με απίθανο τρίποντο έδωσε το προβάδισμα νίκης! Ο Σπανούλης 9.9” για την λήξη έκανε το 66-69 με νέα τρίποντη «βόμβα» διέλυσε τα όνειρα των Ρώσων.

Βασίλιε Μίσιτς | Εφές – Ολυμπιακός 77-74 | 19/05/2022

Αυτή τη φορά το τελευταίο σουτ πλήγωσε τον Ολυμπιακό! Στον ημιτελικό του «Final 4» της EuroLeague, Ολυμπιακός και Εφές έδιναν τη δική τους μάχη και όλα έμελλε να κριθούν στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Με το σκορ στο 74-74 ο Βασίλιε Μίσιτς το πήρε πάνω του.

Ο Σέρβος παρά την άμυνα του Βεζένκοφ κι ένα γήπεδο να τον αποδοκιμάζει εκτέλεσε για τρεις στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού, σκοράροντας ένα τεράστιο καλάθι στέλνοντας την Εφές στον τελικό.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | 

 

Σχολιάστε

X