NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε… πλανητάρχης και τώρα πάει να γίνει ο καλύτερος Ευρωπαίος ever!

NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε… πλανητάρχης και τώρα πάει να γίνει ο καλύτερος Ευρωπαίος ever!

Για ένα σημαντικό διάστημα της καριέρας του στο ΝΒΑ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιμετωπιζόταν ως ένας παίκτης – ερωτηματικό. Ένα αίνιγμα. Ένα πρότζεκτ ενός παιδιού που όταν πρωτοπήγε στους Μιλγουόκι Μπακς ήταν αδύνατος σωματικά (χωρίς τον απαιτούμενο μυϊκό όγκο) και είχε επιλεγεί ως Νο15 στο ντραφτ του 2013. Μέσα σε μια οκταετία έκανε τα πάντα, δυο φορές MVP, πέντε φορές All Star, και φυσικά ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ!

Το επώνυμό του, τους δυσκόλεψε αρκετά ήταν πολύπολοκο να το προφέρουν στις ΗΠΑ, πόσο μάλλον να μα το γράψουν. Τώρα, αρκεί το μικρό του… Ο Giannis είναι διάσημος, όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν με όλα τα εκατομμύρια του κόσμου. Η δήλωση του ότι θα έδινε πίσω τα πάντα για να είχε ξανά τον πατέρα του και ας πούλαγε CD στα Σεπόλια,  είναι όσα πρεσβεύει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στις 6 Δεκεμβρίου γίνεται 27 ετών και το μέλλον είναι έτοιμο να υποδεχθεί νέες επιτυχίες.

Ο Αντετοκούνμπο όμως όχι μόνο δούλεψε, αλλά εξελίχθηκε γρήγορα και με κάθε τρόπο. Από τη σωματοδομή του, το πως έφτιαξε το κορμί του, αλλά και το παιχνίδι του. Ωρίμασε γρήγορα, άντεξε την πίεση, το βάρος των εγκωμιαστικών σχολίων και δε λύγισε όταν το πρωτάθλημα δεν ερχόταν…Στο 8.00 προσφέρεται να κατακτήσουν το πρωτάθλημα οι Μπακς.

Μόλις ο Giannis ανέβασε για τα καλά το επίπεδό του οι διακρίσεις και τα βραβεία άρχισαν να μαζεύονται το ένα πίσω από το άλλο. Οι δύσκολες στιγμές του ήταν οι εμπειρίες του στα play offs. Είχε και εκείνος στις πλάτες του τις ήττες με Ράπτορς το 2019 και με Χιτ το 2020. Ως ο MVP του ΝΒΑ και στις δύο αυτές σεζόν δεν δέχθηκε τόση κριτική, αλλά εύκολες καταστάσεις από αγωνιστικής πλευράς δεν ήταν. Οι Μπακς ήταν σε ενα μονοπάτι όπου δεν έπειθαν ότι ήταν το φαβορί για τον τίτλο του ΝΒΑ και υπήρξαν αρκετοί που πίστεψαν ότι ο Αντετοκούνμπο είχε επιβαρυνθεί από τα πολλά ματς, από τις άμυνες πάνω του αλλά και από το γεγονός ότι δεν είχε φτιάξει το μακρινό του σουτ. Αυτές όμως οι ήττες έκαναν τον Αντετοκούνμπο αυτό που εξελίχθηκε μετά.

Ατελείωτο στοίχημα στo NBA με αμέτρητα ειδικά! |21+

Ο Giannis μεγάλωσε μπασκετικά. Ωρίμασε, έμαθε μέσα από τα λάθη του, προχώρησε και δούλεψε σκληρά. Βελτιώθηκε και πέτυχε. Τα τρομερά του φυσικά προσόντα πάντα τον βοηθούσαν και μπόρεσε να δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι του. Άλλαξε τον τρόπο που ‘διάβαζε’ το παιχνίδι και τον αντίπαλο και την κίνησή του. Με την εμπειρία του έγινε καλύτερος. Ένα παιδί ήσυχο, χαμηλών τόνων, πολύ δεμένο με την οικογένειά του δεν είναι στο στυλ ενός κλασικού σταρ του ΝΒΑ. Αυτό που ήθελε ήταν να αφοσιωθεί και να πετύχει στην ομάδα που τον έκανε ντραφτ. Διέλυσε κάθε φημολογία ότι θα αποχωρούσε από τους Μπακς για ένα πιο δυνατό και μεγάλο όνομα του ΝΒΑ και υπέγραψε με ποσό – ρεκόρ 228 εκατομμυρίων ένα νέο πενταετές συμβόλαιο. Στο 4.00 τιμάται να είναι νικητές Ανατολικής Περιφέρειας οι Μπακς. 

Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, αλλά με καταβολές από τη Νιγηρία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε μεγαλώσει περιμένοντας να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, όπως και έγινε, κάνοντας την Ελλάδα ακόμα πιο λαμπερή. Στη γλώσσα της φυλής των Γιουρούμπα στη Νιγηρία το επώνυμό του σημαίνει: «το στέμμα έχει επιστρέψει από το εξωτερικό». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε πολλά περισσότερα απ’ όσα ήλπιζε, ονειρευόταν και περίμενε στην καριέρα του.

Ετσι άρχισαν όλα

Ο Giannis ξεκίνησε το μπάσκετ το 2007 όταν ήταν 13 ετών. Τέσσερα χρόνια μετά έπαιζε στον Φιλαθλητικό και τη Β’ κατηγορία και έναν χρόνο μετά όταν ήταν πια 18 ετών είχε συμφωνήσει με τη Σαραγόσα. Στην Ισπανία ήξεραν πως θα υπέγραφαν έναν παίκτη με μεγάλη προοπτική και θεωρούσαν από τότε που είχε τα προσόντα να παίξει στο ΝΒΑ. Στο ντραφτ ωστόσο τελικώς επελέγη πιο ψηλά απ’ ότι αναμενόταν. Η Σαραγόσα ουσιαστικά ποτέ δεν μπόρεσε να τον αξιοποιήσει αγωνιστικά και το ταξίδι στις ΗΠΑ τον περίμενε. Η ισπανική ομάδα είχε κέρδος μόλις 300.000 από τα δικαιώματά του. Το μεγάλο βήμα είχε γίνει και ο δρόμος για την κορυφή τον περίμενε…

Ο Αντετοκούνμπο έκανε το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ στις 30 Οκτωβρίου του 2013 σκοράροντας τον πρώτο πόντο του σε πέντε λεπτά απέναντι στους Νικς. Ήταν 18 ετών και 328 ημερών και οι Μπακς εκείνη τη σεζόν μέτρησαν 15 νίκες και 67 ήττες. Είχε μέσο όρο επτά πόντους και τέσσερα ριμπάουντ.

Στη 2η σεζόν του ήταν βασικός για τους Μπακς και στη 4η χρονιά του ήταν All-Star, ο πιο βελτιωμένος παίκτης και μέλος της 2ης All Star ομάδας. Στην 6η του χρονιά στο ΝΒΑ ήταν MVP και μπήκε στην πρώτη All-Star ομάδα. Στην 7η σεζόν του στο ΝΒΑ ήταν MVP και ο κορυφαίος αμυντικός της σεζόν και στην 8η έγινε πρωταθλητής, MVP στους τελικούς και ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος. Υπερβολή; Οι αριθμοί, οι εμφανίσεις, η ωριμότητα και φυσικά το δαχτυλίδι τον κάνουν Νο1!

Ήταν η πλέον ξεκάθαρη επιλογή για MVP των τελικών του ΝΒΑ έχοντας μέσο όρο 35.2 πόντων, 13.2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1.8 μπλοκ και 61.8% στα σουτ. Κανένας ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τέτοιους αριθμούς στη… μάχη για τον τίτλο. Κανείς δεν είχε πάρει δύο φορές τον τίτλο του MVP σε δύο διαφορετικές σεζόν στην κανονική διάρκεια, τον τίτλο του MVP στους τελικούς (άρχισε να απονέμεται το 1983), τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού της σεζόν και του πιο βελτιωμένου παίκτη. Μέχρι τώρα μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Ολάζοουν είχαν τις 3 πρώτες διακρίσεις.

Ο Αντετοκούνμπο είναι μόλις ο 7ος παίκτης στα 75 χρόνια του ΝΒΑ που έφτασε τους 50 πόντους σε έναν αγώνα στους τελικούς. Μόνο ο ΛεΜπρον Τζέιμς το 2018 το είχε κάνει μετά τον Τζόρνταν το 1993. Είναι επίσης ο πρώτος παίκτης με τέτοιους αριθμούς (50 + 10 +5 μπλοκ) σε αναμέτρηση play offs μετά το 1973, όταν άρχισε η καταμέτρηση των μπλοκ. Επίσης ο πρώτος παίκτης με επιδόσεις άνω των 40+10+5 μετά τον Ο’Νιλ το 2001. Ο πρώτος μετά τους 40 πόντους του Σακ και τα 10 ριμπάουντ σε τρεις αγώνες σε σειρά τελικών, εκ των οποίων σε έναν είχε τουλάχιστον 20 πόντους σε 2 διαφορετικές περιόδους. Ο τελευταίος άνθρωπος που το έκανε αυτό μία φορά ήταν ο Τζόρνταν το 1993. Επίσης απέναντι στους Σανς.

Ο Αντετοκούνμπο έχει υπάρξει All-Star για πέντε διαδοχικές χρονιές: από το 2017 έως το 2021. Έχει συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα All-Star 3 φορές και στη 2η δύο φορές, στην κορυφαία αμυντική ομάδα τρεις φορές και στη 2η καλύτερη αμυντική ομάδα μία φορά. Ξέχωρα από αυτά έχει ακόμα μπροστά του τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Σε μία εποχή όπου οι παίκτες αλλάζουν διαρκώς ομάδες η πίστη και η αφοσίωση σε έναν σύλλογο σπανίζει.

Ο Αντετοκούνμπο «έχτισε» την αυτοκρατορία!

Εκείνος «έχτισε» την καριέρα του με την ίδια ομάδα. Από τις 15 νίκες της πρώτης του χρονιάς στους Μπακς μέχρι το δαχτυλίδι του πρωταθλητή τρία χρόνια αφότου είχε φτάσει το ποσοστό νικών στην ομάδα στο 71% στην κανονική περίοδο και με μέσο όρο πόντων 28.4 ανά αγώνα και επίσης 12.3 ριμπάουντ και 5.8 ασίστ. Το 2019-2020 τελείωσε τη χρονιά με την κορυφαία αξιολόγηση στην ιστορία. Επίσης πήρε το έπαθλο του MVP και του κορυφαίου αμυντικού της χρονιάς.

Μόνο οι Τζόρνταν και Ολάζουον είχαν το ίδιο επίτευγμα μέσα στην ίδια σεζόν. Εάν ψάξει κανείς για τους παίκτες που έχουν κερδίσει και τα δύο έπαθλα σε δύο διαφορετικές σεζόν είναι δύο άλλα ονόματα. Του Γκαρνέτ και του Ρόμπινσον σε όλη την ιστορία του ΝΒΑ. Το να οδηγήσει ένας παίκτης στα 26 του χρόνια τους Μπακς σε έναν τίτλο δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ο Giannis όμως ξέρει…

Όσοι είχαν ξεγράψει τον Αντετοκούνμπο ως παίκτη τα βρήκαν όλα αυτά μπροστά τους. Οι ίδιοι επίσης αγνόησαν και τον παράγοντα της ηλικίας του αλλά και την προοπτική του. Στα 26 του έγινε πρωταθλητής ΝΒΑ. Η ιστορία έχει δείξει πως οι παίκτες που οδηγούν τις ομάδες σε πρωταθλήματα δεν ξεχωρίζουν αμέσως. Ο ΛεΜπρον πήρε το πρώτο του δαχτυλίδι στα 27 και ο Τζόρνταν στα 28.

Οπως ο Γουόλτον και ο Νοβίτσκι!

Είναι δύσκολο να βρει κανείς παίκτη σε τέτοια ηλικία που να έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο της σεζόν και να έχει πάρει πρωτάθλημα ΝΒΑ με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ο Μπιλ Γουόλτον το 1977 στα 24 χρόνια του, ο Λάρι Μπερντ το 1981 επίσης 24 ετών και ο Μάτζικ Τζόνσον το 1985 στα 25 του. Ήταν επίσης ο Ντάνκαν στα 23 του το 1999 και ο Ουέιντ στα 24 του χρόνια το 2006. Δεν έχει να κάνει με το εάν ήταν οι MVP των τελικών. Είναι με το κατά πόσον ήταν τα πιο μεγάλα ονόματα και οι ηγέτες των ομάδων τους. Εάν κανείς ψάξει παραπάνω θα δει πως ο Ντάνκαν είχε τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Ο Μάτζικ τον Τζαμπάρ, ο Μπερντ τον ΜακΧέιλ και τον Ρόμπερτ Πάρις και ο Ουέιντ τον Σακ.

Η σύγκριση του Αντετοκούνμπο με τον Νοβίτσκι

Σε σχέση με την ηλικία και τους συμπαίκτες ο Γουόλτον το 1977 είναι ότι πιο κοντινό με τον Αντετοκούνμπο. Βέβαια υπάρχουν και οι συγκρίσεις με άλλους κορυφαίους Ευρωπαίους. Όπως με τον Ντιρκ Νοβίτσκι.

Για τον Αντετοκούνμπο είναι ασφαλές να αναφέρει κανείς πως είναι ο κορυφαίος Ευρωπαίος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ; Τα επιτεύγματά του δείχνουν να οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα. Μέχρι πρότινος ο Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν σε αυτή τη θέση. Πριν το 2021 ήταν ο μόνος Ευρωπαίος που είχε πάρει τον τίτλο του MVP της κανονικής περιόδου στη χρονιά που πήρε το μόνο του δαχτυλίδι του πρωταθλητή και τον τίτλο του MVP των τελικών. Επίσης είχε χριστεί All-Star παίκτης 14 φορές και ήταν ο έκτος κορυφαίος σκόρερ στο πρωτάθλημα, έχοντας το ρεκόρ παραμονής με 21 χρόνια στους Μάβερικς. Ο Αντετοκούνμπο από την άλλη έχει δύο έπαθλα MVP σε κανονική περίοδο και έναν τίτλο MVP στο έναν και πρώτο τίτλο του. Στα 26 του έχει χριστεί All-Star 4 φορές. Σε αυτήν την ηλικία ο Νοβίτσκι επίσης είχε επιλεγεί 4 φορές.

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Οι Τόνι Πάρκερ και Πάου Γκασόλ είναι επίσης άλλα δύο ονόματα κορυφαίων Ευρωπαίων. Ο Γάλλος υπήρξε θρυλικός παίκτης των Σπερς. Πήρε 4 πρωταθλήματα ΝΒΑ και πήρε τον τίτλο του MVP στους τελικούς μία φορά. Υπήρξε ακόμα All-Star έξι φορές. Ο Γκασόλ άφησε το ΝΒΑ έχοντας 6 πρωταθλήματα και 6 παρουσίες σε All-Star.

Τώρα υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι που αναδεικνύονται. Ο Γιόκιτς, που έχει πάρει τίτλο MVP και ήταν 3 φορές στο All-Star. Ο Ντόνσιτς που έχει χριστεί 2 φορές All-Star και δείχνει πως θα έχει ένα τρομερό βιογραφικό στο ΝΒΑ. Κανένας Ευρωπαίος όμως δεν είχε την κυριαρχία του Αντετοκούνμπο και σίγουρα όχι σε τέτοια ηλικία. Ο Νοβίτσκι έφτασε κοντά με τις εμφανίσεις του κόντρα στους Χιτ του ΛεΜπρον το 2011. Ο Giannis έκανε όσους τον αμφισβήτησαν να σιωπήσουν. Έδειξε πως είναι σούπερ σταρ του αθλήματος και πως μπορούσε να γίνει τέτοιος. Ένας ηγέτης και μεγάλος νικητής που μπορεί να γίνει μύθος ή θρύλος του αθλήματος. Μετά από τα τρομερά play offs που έκανε ποιος ξέρει που αλλού μπορεί να φτάσει. Και αυτό διότι έχει ακόμα πολλά χρόνια μπροστά του για να παίζει μπάσκετ.

Σχολιάστε

X