Süper Lig 2019-20: Η Τουρκία επιστρέφει στα γήπεδα!

Süper Lig 2019-20: Η Τουρκία επιστρέφει στα γήπεδα!

Η Τουρκία ήταν μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που σταμάτησαν την αγωνιστική δράση μετά την έξαρση του Covid-19. Oι Τούρκοι ξεπερνούν τα εμπόδια κι επιστρέφουν στη δράση!
«Στόχος μας να ολοκληρώσουμε τη σεζόν με την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου ενώ θα φιλοξενήσουμε κανονικά τον τελικό του Champions League τον Αύγουστο» τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Νιχάτ Οζντεμίρ!
Στις 12 Ιουνίου οι Τούρκοι επιστρέφουν στα γήπεδα και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον πρωταθλητή της σεζόν 2019-2020.

Όταν οι ομάδες σταμάτησαν για τη χειμερινή διακοπή που σηματοδοτεί τα μισά της σεζόν η Σίβασπορ είχε το προβάδισμα με 37 πόντους. Η ομάδα της Σίβασπορ ήταν τέσσερις πόντους μπροστά από την 2η Μπασακσεχίρ και 10 από την Γαλατασαράι, την ομάδα των ρεκόρ. H συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, η ομάδα του Τσαλιμπάει έχασε τον ρυθμό, δεν άντεξε την πίεση της κορυφής και πήρε μόλις 12 από τους 27 που μπορούσε για να περιοριστεί στην 4η θέση πλέον, έναν πόντο πίσω από την Γαλατά.

Η αντεπίθεση της Γαλατασαράι!
Τις τελευταίες περιόδους η Γαλατά δεν κατάφερε να κάνει τόσο δυνατό ξεκίνημα σε αντίθεση με την συνέχεια της σεζόν. Τη σεζόν 2018/2019 ήταν στην 5η θέση στη χειμερινή διακοπή. Έπειτα, είχε ένα σερί με 16 ματς χωρίς ήττα για να πάρει 40 βαθμούς και να κερδίσει τον 22ο τίτλο.
Η Γαλατά φέτος έκλεισε στη διακοπή στην 7η θέση και με ένα μειονέκτημα 10 πόντων από την κορυφή. Το πιο μεγάλο πρόβλημά της ήταν στην επίθεση, καθώς είχε σκοράρει 13 γκολ έπειτα από 12 αγώνες, το πιο χαμηλό της επιθετικό πρόσημο στην περίοδο των αγώνων με συγκομιδή τριών πόντων από το 1981/1982 (9 γκολ).

Το πιο ανησυχητικό ήταν πως δε δημιουργούσε ευκαιρίες εκτός από την έλλειψη του σκοραρίσματος. Οι αριθμοί έδειχναν πως είχαν 18 μεγάλες φάσεις σε 12 ματς. Μόνο η Ανκαραγκουτσού που απειλείται με υποβιβασμό είχε πιο λίγες φάσεις.

Εάν δει κανένας τους αριθμούς από το 2018-2019 η Γαλατά στο ίδιο χρονικό σημείο είχε βάλει ήδη 22 γκολ στο πρωτάθλημα και είχε φτιάξει 27 μεγάλες ευκαιρίες. Δεδομένα από μία ομάδα με Φαλκάο, Αντόνε, Φεγκουλί και Μπάμπελ οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και δεν… επιτρέπεται να παρουσιάζει τέτοια επιθετική εικόνα. Στο ξεκίνημα της σεζόν όμως παίκτες – κλειδιά της Γαλατά δεν απέδιδαν.

Ο Φαλκάο είχε 179 λεπτά και μόνο ένα γκολ ενώ ο Φεγκουλί ένα γκολ και μία ασίστ. Ο Μπάμπελ δεν ήταν ευχαριστημένος με την ομάδα κι έφυγε τον Γενάρη και ενώ ήταν ο τοπ σκόρερ της ομάδας με 4 γκολ. Μόνο ο Ομέρ Μπαϊράμ, παίκτης του κέντρου, τον πλησίαζε… κάπως με 1 γκολ και 3 ασίστ.

Όλα για τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη Süper Lig!

Φτάνοντας στο σήμερα η Γαλατά είναι μόνο μία νίκη πίσω από τις πρώτες δύο ομάδες και μόνο η Τραμπζονσπόρ με 36 γκολ έχει παραπάνω τέρματα από αυτήν (31). Με τον δανεικό Ονιεκούρου να βοηθάει σημαντικά και τον Φαλκάο να σκοράρει πολύ περισσότερο – 8 γκολ και 1 ασίστ από την 12η αγωνιστική και μετά – αλλά και τον Μαριάνο να ξαναβρίσκει τα πατήματά του η Γαλατά ανέκαμψε και είναι 3η στο -3 από την κορυφή!

Βέβαια, στην Τουρκία ένα πολύ μεγάλο θέμα της ποδοσφαιρικής συζήτησης είναι η πρωτοπόρος Τραμπζονσπόρ. Είναι μία από τις πέντε ομάδες με τουρκικό πρωτάθλημα αλλά χωρίς τον τίτλο αυτόν από το 1983-1984. Έκανε ένα πολύ καλό ξεκίνημα και από την 6η αγωνιστική και μετά ποτέ δεν βρέθηκε εκτός πεντάδας. Με τη νίκη 2-0 σε βάρος της Γκεντσερμπιρλιγκί κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση μετά την 20ή αγωνιστική. Έκτοτε δεν έπεσε ποτέ από την πρώτη θέση και οφείλει πολλά στον Νορβηγό επιθετικό Αλεξάντερ Σέρλοθ και στον Άντονι Νουακάμε.

Ο πανύψηλος Νορβηγός δεν είχε καλό πέρασμα από την Πρέμιερ και τον καιρό του στην Κρίσταλ Πάλας. Ίσως επειδή σε έντεκα σουτ έστειλε την μπάλα στον στόχο τέσσερις φορές και δεν σκόραρε ποτέ.

Ο δανεισμός του στην Τραμπζονσπόρ του έφτιαξε ξανά την καριέρα. Σε 26 αγώνες είχε 19 γκολ και 7 ασίστ. Έχει τον κορυφαίο συντελεστή στην κατηγορία με τον Βίτσκα να είναι 2ος με συμμετοχή σε 19 γκολ. Δεν είναι ρίσκο να τονιστεί πως ο Χάαλαντ βρήκε τον παρτενέρ του για την Εθνική Νορβηγίας.

Και έτσι ο Σέρλοθ που δεν είχε γκολ στην Πρέμιερ σε σχεδόν 500 λεπτά συμμετοχής με την Κρίσταλ Πάλας κάνει φοβερή σεζόν στην Τουρκία. Δεν είναι μόνος του. Έχει και τον Νουακάμε που πέρυσι είχε 10 γκολ και 10 ασίστ και φέτος είναι στα 10 γκολ και τις 9 ασίστ (για το πρωτάθλημα διότι στο σύνολο έχει παραπάνω γκολ και ασίστ), φτιάχνοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Σέρλοθ. Η Τραμπζονσπόρ παρόλα αυτά πήρε μία πολύ παράξενη απόφαση αποδεσμεύοντας τον τεχνικό Ουνάλ Καραμάν επειδή ο πρόεδρος Αχμέτ Αράουγλου τόνιζε πως δεν του άρεσε το στιλ ποδοσφαίρου του και παρότι είχε την ομάδα τρίτη, δηλαδή πολύ ψηλά. Ο Αράογλου θεωρούσε πως ο Κάραμαν έπαιζε πολύ ανοιχτά, ωστόσο η Τραμπζονσπόρ με την αλλαγή αυτή έχασε ένα σημαντικό βαθμολογικό αβαντάζ. Απομένει πάντως να δούμε αν θα επηρεαστεί από την απόφαση της UEFA, να τιμωρηθεί με διετή ευρωπαϊκό αποκλεισμό, αφού παραβίασε τους κανόνες του Financial Fair Play!

Η παρουσία της Μπασακσεχίρ στα υψηλά βαθμολογικά στρώματα και το γεγονός ότι διεκδικεί τίτλο δεν είναι κάτι νέο. Με τον Αμπντουλάχ Αβτσί είχαν φτιάξει μία καλή και πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ο Αβτσί όμως πήγε φέτος στην Μπεσίκτας και έτσι η ομάδα στράφηκε στον νέο αλλά υποσχόμενο Οκάν Μπουρούκ. Με τους δύο αυτούς τεχνικούς η Μπασάκ έγινε ομάδα κυριαρχίας και με ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας.

Η Μπασακσεχίρ ήταν και η μόνη τουρκική ομάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη, έχοντας περάσει ως πρώτη σε ένα δύσκολο γκρουπ του Europa με Ρόμα και Μπορούσια Μενγκεγκλάντμπαχ. Αφότου άφησε εκτός την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας έχει να αντιμετωπίσει στην φάση των κορυφαίων 16 ομάδων την Κοπεγχάγη όταν ξαναρχίσει η ευρωπαϊκή δράση. Η επίδραση του Βόσνιου Έντιν Βίτσκα στο επιθετικό σκέλος παραμένει μεγάλη. Είναι στην ομάδα από το 2011 και έχει χάσει μόνο ένα ματς στο πρωτάθλημα, έχοντας σκοράρει 63 φορές σε 195 αγώνες και έχοντας 53 ασίστ. Είναι πρώτος φέτος σε ασίστ με 11 και αριθμό προσδοκώμενων ασίστ με 7.9.

Δεν πείθουν Φενέρ και Μπεσίκτας

Για την Μπεσίκτας και την Φενερμπαχτσέ, τα δύο μεγαθήρια της Κωνσταντινούπολης, τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Η συνεργασία της Μπεσίκτας με τον Αβτσί έληξε μάλλον πρόωρα και ενώ τότε η ομάδα ήταν 7η και είχε τεθεί εκτός Κυπέλλου και Ευρώπης. Ο Σεργκέν Γιαλτσίν ανέλαβε έχοντας προϋπηρεσία σε ομάδες κυρίως αναλαμβάνοντάς τες στα μέσα της σεζόν. Τώρα είναι 5η και έχει διαφορά 9 πόντων από την πρωτοπόρο και μάχεται για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Η Φενέρ, όπως και η Μπεσίκτας, αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια και οικονομικά προβλήματα. Πέρυσι έδειχνε περισσότερο φαβορί για υποβιβασμό παρά για τίτλο. Η εποχή του Φιλίπ Κοκού τελείωσε γρήγορα και ο Ερσούν Γιανάλ ανέλαβε με πολύ πιο μεγάλη στήριξη. Η Φενέρ θα τελείωνε την σεζόν έκτη και χωρίς το ευρωπαϊκό όραμα όμως οι προσθήκες των Κρούσε και Μουρίκι τις έδωσαν μεγάλη ώθηση στην γραμμή κρούσης της.

Εάν δει κανείς τον συντελεστή των γκολ κάνοντας σύγκριση και με τις τουρκικές ομάδες αλλά και τις πέντε τοπ ευρωπαϊκές Λίγκες τα δύο τελευταία χρόνια η Φενέρ δεν έχει καλές επιδόσεις. Αν και είναι ομάδα που βγάζει φάσεις είτε λόγω επιπολαιότητας είτε λόγω κακών τελειωμάτων έχει πολύ λιγότερα γκολ από αυτά που θα μπορούσε να είχε βάλει.

H μάχη της παραμονής
Στη ζώνη του υποβιβασμού θα γίνει η μεγάλη… μάχη. Η ουραγός Καϊσέρισπορ έχει δέκα πόντους διαφοράς με την 9η θέση όπου βρίσκεται η Γκαζιάντεπ. Με 22 πόντους βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Σε αριθμό 50 ομάδων με 22 πόντους ή λιγότερους μετά από 26 αγώνες μόνο η Βανσπορ το 1996-1997, η Ελάζισπορ το 2002-2003 και η Καϊσέρισπορ η ίδια το 2004-2005 έχουν καταφέρει να σωθούν. Η Καϊσέρισπορ ίσως πάρει ώθηση από αυτό το στοιχείο και ήταν η τελευταία ομάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο σε μία προσπάθεια να το επαναλάβει και να μείνει κατηγορία.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο στην Τουρκία με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Build A Bet μόνο με ένα κλικ!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X