ΑΕΚ: Από τον Μαύρο στον Ντέμη! Οι κορυφαίοι φορ της Ένωσης (Poll)

ΑΕΚ: Από τον Μαύρο στον Ντέμη! Οι κορυφαίοι φορ της Ένωσης (Poll)

Από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς μέχρι τον Ντέμη Νικολαΐδη και από τον Θωμά Μαύρο μέχρι τον Βασίλη Δημητριάδη, έξι φορ που έγραψαν ιστορία με τα κιτρινόμαυρα. Παίκτες – σύμβολα της ΑΕΚ, επιθετικοί που έκαναν άνω – κάτω τις αντίπαλες περιοχές.

Όλες οι αποδόσεις Super League εδώ! 

Ντούσαν Μπάγεβιτς: Ο Πρίγκιπας της ΑΕΚ

Ο «Πρίγκιπας» θεωρείται από τις πιο αμφιλεγόμενες παρουσίες στην ιστορία της ΑΕΚ. Λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι, αλλά και μπήκε στο μάτι του κυκλώνα ως τεχνικός του Ολυμπιακού. Στην ΑΕΚ ήρθε το 1977 σε ηλικία 29 ετών και μαζί με τον Θωμά Μαύρο συνέθεσαν το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο στην ιστορία της Ενωσης, κι ένα απο τα καλύτερα των ελληνικών γηπέδων! Σπουδαία τεχνική κατάρτιση, εξαιρετικό σουτ, κεφαλιά, έκανε τη διαφορά στην Ενωση. Την τετραετία που φόρεσε τα κιτρινόμαυρα, σημείωσε 91 γκολ σε 135 συμμετοχές. O Nτούσαν Μπάγεβιτς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής το 1980 με 25 γκολ και έφυγε το 1981 έχοντας στο βιογραφικό του ένα νταμπλ το 1978 και το πρωτάθλημα του 1979.

Ντέμης Νικολαΐδης: Η καρδιά του ήταν πάντα κιτρινόμαυρη

Απόλλων και Ολυμπιακός είχαν φτάσει σε συμφωνία για την απόκτησή του το 1996, όμως ο Ντέμης Νικολαΐδης άκουσε την καρδιά του κι επέλεξε την ΑΕΚ. Οι παραστάσεις του μοναδικές και πέρασε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους φορ που φόρεσαν τη φανέλα της. Μπορεί να μην είχε σούπερ τεχνική κατάρτιση, ήταν ήταν εκρηκτικός μέσα στην περιοχή, με τρομερή αίσθηση του γκολ και το πάθος του τον μετέτρεπε σε «killer»! Με την ΑΕΚ δεν κατέκτησε κανένα πρωτάθλημα, παρά μόνο τρία Κύπελλα, ωστόσο θεωρείται από τις κορυφαίες κιτρινόμαυρες προσωπικότητες. Τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ με 176 γκολ και πρώτος σκόρερ της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα με 26.

Κώστας Νεστορίδης: Ο Μέγας Νέστωρ των γηπέδων

Πολλοί έχουν πει ότι ο Νεστορίδης είναι ένας από τους κορυφαίους φορ των ελληνικών γηπέδων. Ο Μέγας Νέστωρ που μάγευε με την εκρηκτικότητά του. Ταχύτατος φορ, εξαιρετικός με τη μπάλα, αλλά χωρίς αυτά, ήξερε όσο λίγοι να κάνει λανω – κάτω τις αντίπαλες άμυνες. Οι αριθμοί του τα λένε όλα! Πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για πέντε σερί χρονιές (1959-1963) και με 263 γκολ σε σύνολο 348 συμμετοχών, αποτέλεσε τον ποδοσφαιριστή – ορόσημο μίας ολόκληρης εποχής. Το 1963 οδήγησε την ΑΕΚ στον τίτλο έπειτα από 23 χρόνια, σκοράροντας με απευθείας κόρνερ στο μπαράζ με τον Παναθηναϊκό. Πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ της ΑΕΚ, στο πρώτο της επίσημο ευρωπαϊκό ματς τη σεζόν 1963/64 κόντρα στη Μονακό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Εχει σκοράρει 13 φορές με εκτέλεση κόρνερ, ενώ είναι ένας από τους τρεις παίκτες στην ιστορία της ΑΕΚ που πέτυχε πέντε γκολ σε έναν αγώνα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Θωμάς Μαύρος: Ο Θ(ε)ωμάς της ΑΕΚ

Goal machine! «Ποιος; Ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός!». Ο Θωμάς Μαύρος υπήρξε κάτι παραπάνω από παίκτης σύμβολο της ΑΕΚ. Οι φίλαθλοι της τον αποκαλούσαν «Θεό», αλλά και όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν μαγευτεί από τον τρόπο με τον οποίο σκόραρε. Παίκτης-σύμβολο της ΑΕΚ, την υπηρέτησε για 12 χρόνια (1975-87) σημειώνοντας 213 γκολ σε 345 επίσημα ματς, κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα (1978, 1979) και δύο Κύπελλα Ελλάδας (1978, 1983). Με την ΑΕΚ αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1978, 1979, 1985) ενώ το 1979 ήταν δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη (Αργυρό Παπούτσι) με 31 γκολ. Είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική με 260 γκολ (με ΑΕΚ και Πανιώνιο) και ο μόνος Ελληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε Μικτή Ευρώπης (1981) και Μικτή Κόσμου (1984). Θ(ε)ωμάς Μαύρος, το απόλυτο είδωλο μίας ολόκληρης γενιάς ΑΕΚτζήδων.

Μίμης Παπαϊωάννου: Ευτυχώς τον κέρδισε η μπάλα

Σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικής της FIFA ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής του αιώνα. Με την Ένωση πραγματοποίησε μοναδικές εμφανίσεις, παίζοντας συνολικά σε 480 παιχνίδια και σκοράροντας 233 γκολ τα οποία τον βάζουν στην 3η θέση του σχετικού πίνακα των σκόρερ. Ο Βεροιώτης επιθετικός κατέκτησε με τους «κιτρινόμαυρους» πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Ο Παπαϊωάννου ήταν ο απόλυτος… killer. Eνστικτο σκόρερ, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, πάθος, όλα όσα πρέπει να έχει ένας τέλειος φορ. Ευτυχώς δεν τον κέρδισε το… τραγούδι, κι έπειτα από μια σύντομη περιοδεία με τον Καζαντζίδη στη Γερμανία επέστρεψε στα γήπεδα. Αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής και ασφαλώς είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ με 291 γκολ και δεύτερος σε συμμετοχές (568).

Βασίλης Δημητριάδης: Το «τανκ» της Ενωσης

O «Βασιλομπίλαρος» της ΑΕΚ που ήξερε όσο λίγοι φορ πως να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα. Το καλοκαίρι του 1991 άφησε τον Λευκό Πύργο και τον Άρη και κατέβηκε στην Αθήνα, εκεί όπου είχε ραντεβού με την ιστορία, με την ομάδα που σφράγισε την καρδιά του.

Τι έκανε με τα κιτρινόμαυρα; Απίθανα πράγματα! Πέτυχε 28 γκολ σε 34 αγώνες την πρώτη σεζόν, 33 γκολ σε ισάριθμα ματς τη δεύτερη, 11 γκολ σε 33 αναμετρήσεις την τρίτη, χρονιές που συνοδευόντουσαν με κατάκτηση πρωταθλημάτων. Σε αυτές τις χρονιές ο Δημητριάδης αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Τον χαρακτήριζαν «τανκ», αφού ήξερε να περνά κάθε εμπόδιο που έβρισκε στο δρόμο του. Εμεινε στην ΑΕΚ μέχρι και το 1996 ως ποδοσφαιριστής, γιατί η καρδιά του παραμένει παραμένει πάντα στη Νέα Φιλαδέλφεια!

 

Σχολιάστε

X