Οι καλύτεροι Έλληνες τερματοφύλακες! Ποιος είναι ο κορυφαίος; (Poll)

Οι καλύτεροι Έλληνες τερματοφύλακες! Ποιος είναι ο κορυφαίος; (Poll)

Τερματοφύλακες που εντυπωσίασαν με τις… πτήσεις, γκολκίπερ που έκαναν τη διαφορά ως λίμπερο! Από τον απίθανο Πεντζαρόπουλο στον πρωταθλητή Ευρώπης, Αντώνη Νικοπολίδη κι από το… Πουλί, στο… Φάντομ! Σπουδαίες προσωπικότητες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μάγεψαν με τις ικανότητές τους να κρατούν την εστία τους ανέπαφη. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος Ελληνας Τερματοφύλακας;

Αντώνης Νικοπολίδης

Για την UEFA o καλύτερος τερματοφύλακας που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα. Υψος, εντυπωσιακά ρεφλέξ, positioning, ιδανικές εξόδους, αντίληψη του παιχνιδιού, ηγετική φυσιογνωμία κι εκπληκτική σταθερότητα. Είχε όλο το πακέτο για να βοηθήσει την Ελλάδα να γράψει το δικό της έπος με την κατάκτηση του EURO το 2004. Ο Αντώνης Νικοπολίδης έπειτα από 15 χρόνια στον Παναθηναϊκό και πολλά από αυτά στη σκιά του εξαιρετικού Βάντσικ, αποφάσισε να βγάλει τα πράσινα για τα Ερυθρόλευκα!

Και στον Πειραιά έζησε στιγμές μοναδικές «Τα έζησα όλα με τον Ολυμπιακό» τονίζει ο ο ίδιος, ο οποίος σε επτά χρόνια κατάκτησε 6 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα κι έγινε σύνθημα στα χείλη των ερυθρόλευκων οπαδών. Είναι ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τρία συνεχόμενα νταμπλ (ένα με τον Παναθηναϊκό το 2004 και δύο με τον Ολυμπιακό το 2005 και το 2006). Τι δεν θα ξεχάσει ποτέ σε αυτά τα χρόνια; Τη βαριά ήττα από την Τουρκία! Ηταν το ματς που τον βοήθησε να γίνει ακόμα καλύτερος, μιας και το 2008 και το 2009 έκανε τρομερές εμφανίσεις και απέδειξε γιατί θεωρείται ο κορυφαίος. Για πάντα στη μνήμη μου θα μείνει το πρώτο του πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1989-90, όπου είχε και πέντε συμμετοχές, αλλά και η πρώτη κούπα με τον Ολυμπιακό το 2005. Ηταν η σεζόν των… απαντήσεων!

Νίκος Σαργκάνης

Ισως το παρατσούκλι που δε θα ξεχάσει κανένας Ελληνας φίλαθλος, «Φάντομ»! Ο Νίκος Σαργκάνης έγραψε τη δική του μοναδική ιστορία στα ελληνικά γήπεδα, αποθεώθηκε από όλους τους Ελληνες, αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς των αιωνίων, αλλά έτσι είναι η μοίρα των κορυφαίων! Η Ευρώπη τον αποθέωσε το 1980, σε εκείνη τη μαγική βραδιά κόντρα στους Δανούς (1-0), όταν κάθε προσπάθεια αναχαιτιζόταν από τον τρομερό τερματοφύλακα. Ο Σαργκάνης βαφτίστηκε «Φάντομ» και πέρασε στην ιστορία. Ευτυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έμεινε στην… επίθεση του Ηλυσιακού, αφού τον κέρδισε το τέρμα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81) και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Είχε προηγηθεί το Κύπελλο Ελλάδας με την Καστοριά.

Όλες οι αποδόσεις Super League εδώ!

Ωστόσο, το 1985 το ελληνικό ποδόσφαιρο έμεινε με το στόμα ανοιχτό, όταν ο Σαργκάνης άφηνε τους Πειραιώτες για τον Παναθηναϊκό! Εκεί πήρε δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Τι δεν θα ξεχάσει ποτέ; Τον τελικό του 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο! Φιναλίστ με τον Αθηναϊκό στο Κύπελλο, κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων, όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν τρομερός και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις κράτησε την εστία του ανέπαφη.

Παναγιώτης Κελεσίδης

Μια θρυλική μορφή, ένας μεγάλος γκολκίπερ, στους κορυφαίους που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. Ενας εκρηκτικός γκολκίπερ, με απίθανα πλονζόν, εντυπωσιακές εξόδους, ένα θωρηκτό κάτω από τα δοκάρια. Μάλιστα, στο ντέρμπι της Λεωφόρου το 1972, ο Κελεσίδης έκανε απίθανα πράγματα και πήρε το παρατσούκλι «Γκόρντον Μπανκς της Ελλάδας». Ο Παναγιώτης Κελεσίδης ήταν μια ανάσα από τον ΠΑΟΚ, όταν το καλοκαίρι του 1971 και στην τελευταία μέρα των μεταγραφών ο Ολυμπιακός έκανε τρομερή προσφορά στον Πανσερραϊκό και τον έντυσε στα ερυθρόλευκα. «Πάω στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας» είπε στην οικογένειά του και αντί του … Πολέτι, o Ολυμπιακός αποφάσισε να στηριχθεί στο ταλέντο και την προσωπικότητα ενός τεράστιου τερματοφύλακα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! | 21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ο Παναγιώτης Κελεσίδης έγινε ο τερματοφύλακας της μεγάλης ομάδας του Γουλανδρή. Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε από το 1972 έως το 1979, πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα (1973, 1974 και 1975) και δύο κύπελλα (1973 και 1975). Την περίοδο 1973/74, δημιουργήθηκε ένα τρομερό ρεκόρ, αυτό της Καλύτερης Άμυνας, αφού ο Κελεσίδης δέχτηκε μόνο 13 τέρματα! Ποτέ δεν δέχτηκε πάνω από ένα γκολ και τις 2 αυτές περιόδους! Στην εθνική ομάδα είχε 13 παρουσίες, από το 1973 έως το 1979, με κορυφαίες αυτή με την Δυτική Γερμανία, στην ισοπαλία 1-1 στο Καραϊσκάκη.

Τάκης Οικονομόπουλος

Για τον τρομερό Τάκη Οικονομόπουλο, οι… πτήσεις ήταν εντυπωσιακές, αποτελεσματικές και τον καθιέρωσαν ως έναν εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Μυθικές οι… πτήσεις του και το παρατσούκλι «Πουλί», τα λέει όλα! Ο ίδιος δικαιολόγησε με το παραπάνω αυτό το προσωνύμιο σε όλη την 20χρονη καριέρα του (1959-’79). Βασικός στο αήττητο πρωτάθλημα του 1964 με τον Παναθηναϊκό και με ρεκόρ απαραβίαστης εστίας (1.088 λεπτά) την επόμενη σεζόν. Με το Τριφύλλι κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα (1964, 1965, 1969, 1970, 1972), 2 Κύπελλα (1967, 1969) και το οδήγησε στον τελικό του Πρωταθλητριών του 1971. Με το εθνόσημο έδωσε το παρών 25 φορές. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ανατριχίλα που με έπιασε όταν πάτησα στο γήπεδο. Ανατριχίλα. Ήταν το κάτι άλλο. Το γεγονός πως έπαιξα αντίπαλος με τα μεγαθήρια, όπως ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ, άξιζε τον κόπο εκεί που φτάσαμε» τονίζει για το Γουέμπλεϊ.

Νίκος Πεντζαρόπουλος

Οσοι τον είδαν να αγωνίζεται με τον Πανιώνιο τονίζουν πως ήταν ο κορυφαίος Ελληνας τερματοφύλακας όλων των εποχών. Με την Εθνική Ελλάδας είχε 11 συμμετοχές και το 1952 έφτασε στο απόγειο της δόξας του. Ηταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι. Τότε που του δόθηκε και το προσωνύμιο «ο ήρωας του Τάμπερε» χάρη σ την εκπληκτική του εμφάνιση στην ήττα (2-1) από τη Δανία. Εκεί τον είδε και ο προπονητής της Ιντερ, Αλμπέρτο Φόνι, ο οποίος τον κάλεσε στο Μιλάνο για να δοκιμαστεί. Η Ιντερ του προσέφερε συμβόλαιο, αλλά ο Πανιώνιος δεν δέχθηκε να τον αφήσει και κάπως έτσι χάλασε η πρώτη μεγάλη μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι εικόνες λίγες, αλλά οι μαρτυρίες πολλές για έναν σπουδαίο γκολκίπερ, αυτόν που ο Μουράτης έπειτα από μια τρομερή επέμβαση στο Ολυμπιακός – Πανιώνιος έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει γι αυτό που κατάφερε.

Ηλίας Ατματζίδης

Εγραψε τη δική του ιστορία με τα κιτρινόμαυρα και ήταν στους κορυφαίους Ελληνες γκολκίπερ τη δεκαετία του ’90. Εξαιρετικός κάτω από τα δοκάρια, πολυ καλός με τη μπάλα στα πόδια, κάτι που τον βοήθησε να ξεχωρίσει. Αφησε εποχή με την μεγάλη ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, βοηθώντας την ΑΕΚ να κατακτήσει 2 Πρωταθλήματα (1993, 1994), 4 Κύπελλα (1996, 1997, 2000, 20002), 1 Σούπερ Καπ (1992), ενώ πανηγύρισε ακόμα ένα Κύπελλο (2003) με τον ΠΑΟΚ. Αν ήταν καλύτερος και με τη μπάλα στα πόδια, τότε θα μιλούσαμε για το ολοκληρωμένο πακέτο. Εκανε τη διαφορά, μιας και πολλές φορές έπαιζε και ως λίμπερο. Είχε ιδανικές τοποθετήσεις στον χώρο και προλάβαινε να διώχνει τις βαθιές μπαλιές των αντιπάλων στην πλάτη των δικών του αμυντικών. Αυτό τον κατέστησε και πρωταγωνιστή στην Εθνική Ελλάδας, όπου έγραψε 47 συμμετοχές και την παρουσία του στο Μουντιάλ των Η.Π.Α.!

 

Σχολιάστε

X