Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Μεγάλες στιγμές που έγραψαν ιστορία!

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Μεγάλες στιγμές που έγραψαν ιστορία!

Σσσσ… αρχίζει! Ντέρμπι «αιωνίων» και το πάθος έτοιμο να κάνει τη διαφορά στο γήπεδο της Λεωφόρου (16/1- 19.30)! Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν να παρουσιάσουν μεγάλες… παραστάσεις στα ραντεβού τους σε  ΟΑΚΑ και Λεωφόρο με γηπεδούχος τους «πράσινους». Eίναι η… «αιώνια» κόντρα που κάνει εκατομμύρια φιλάθλων και οπαδών να ασχολούνται μαζί της μέχρι τη σέντρα. Από το ντέρμπι του… Δούρου στη λόμπα του Καραπιάλη, στην παράσταση του Σαραβάκου και στις τεσσάρες της Λεωφόρου. Στιγμές που έγραψαν τη δική τους ιστορία…

Η φαουλάρα του Λουτσιάνο και το πικάρισμα στον Λυμπερόπουλο!
Μια ονειρική στιγμή για τους «ερυθρόλευκους» και μια… εφιαλτική για τους «πράσινους». Στις 21 Μαρτίου του 2001 ο Ολυμπιακός όδευε προς την εύκολη κατάκτηση του πρωταθλήματος κι αυτό που απέμενε στον Παναθηναϊκό ήταν το Κύπελλο. Το 1-1 του ΟΑΚΑ (με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους») έδινε αρκετές πιθανότητες πρόκρισης στο «τριφύλλι» για τα ημιτελικά του θεσμού. Ωστόσο, η ρεβάνς της Λεωφόρου εξελίχθηκε σε πράσινο δράμα κι «ερυθρόλευκο» θρίαμβο. Να πετύχουν οι Πειραιώτες περισσότερα από 1.5 τέρματα προσφέρεται στο 2.10. 

Ο… εκστασιασμένος Βραζιλιάνος, Λουτσιάνο ντε Σόουζα τροφοδότησε με ένα μαγικό τακουνάκι τον Αλέκο Αλεξανδρή στο 4ο λεπτό και διπλασίασε τα γκολ με απίθανη εκτέλεση φάουλ από τη… σέντρα στο 8ο λεπτό. Ο Γεωργάτος πέτυχε το 1-3, για να «κλειδώσει» την πρόκριση της ομάδας του. Για τους πανηγυρισμούς ο διεθνής μπακ χαφ κάλεσε τους συμπαίκτες τους να δείξουν όλοι μαζί τη φανέλα τους, θέλοντας έτσι να πικάρουν τον Λυμπερόπουλο για την κίνησή του στο γκολ της ισοφάρισης του πρώτου αγώνα.

Όταν ο Παναθηναϊκός σκόραρε και για τον Ολυμπιακό!
Για πολλούς, οι αρχές της δεκαετίας του 2000 θεωρήθηκαν ως η η πιο έντονη περίοδος στην ιστορία των «αιώνιων» ντέρμπι. Στις 12 Ιανουαρίου του 2003, στη Λεωφόρο, έγινε ένα τρομερό ματς. Μάλιστα, αυτό που το χαρακτήρισε ήταν πως και τα πέντε γκολ σημειώθηκαν από παίκτες του Παναθηναϊκού (3-2). Οι Χένρικσεν και Κυργιάκος παραβίασαν δύο φορές την εστία του τότε «πράσινου» Νικοπολίδη, αλλά οι Ολισαντέμπε και Μπασινάς ισοφάρισαν αντίστοιχες φορές, με τον Κόλκα να διαμορφώνει το τελικό 3-2 υπέρ του «τριφυλλιού». Nίκη του «Τριφυλλιού» με μηδέν παθητικό τιμάται στο 6.00.

Το πέναλτι του Κωνσταντίνου και οι μελανές σελίδες!
Aπό τις πιο έντονες, αλλά και μελανές σελίδες στην ιστορία των ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ήταν αυτό στις 24 Μαρτίου του 2002. Στη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός είναι μπροστά στο σκορ, όμως στο 89ο λεπτό ο Κωνσταντίνου ανατρέπει τον Βενετίδη σε μια ανύποπτη φάση. Ο Τζόρτζεβιτς δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα και διαμόρφωσε το 1-1. Ωστόσο, μετά το τέλος του ματς οι «πράσινοι» ξέσπασαν για τη διαιτησία του Δραμινού ρέφερι σε όλη την προηγούμενη διάρκεια του αγώνα. Η επίθεση στον Ευθυμιάδη και τα όσα ακολούθησαν αποτέλεσαν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των ντέρμπι αιωνίων.

«Γιατί δε βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο»
Χαρακτηρίστηκε και το ντέρμπι του… Δούρου εξαιτίας των πολλών παραπόνων του Νίκου Αλέφαντου. Βέβαια, κανείς δεν ξεχνά, πως το 2-2 της Λεωφόρου τη σεζόν 2003-4. Τέσσερα γκολ, αποβολή, πάθος, διακύμανση του σκορ, ευκαιρίες κι έπειτα από χρόνια… «Γιατί δε βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο». Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με πέναλτι του Μπασινά, όμως, Στολτίδης και Τζόρτζεβιτς γύρισαν το ματς για τον Ολυμπιακό. Ο Τζιοβάνι αποβλήθηκε και την τελευταία λέξη την είπε ο Γιάννης Γκούμας που ισοφάρισε σε 2-2 στο 81′! Το τελικό 2-2 κράτησε στην κορυφή την ομάδα του Γιτζάκ Σουμ, στο +2 από τους “ερυθρολεύκους”, και εν τέλει η ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε το πρωτάθλημα (το πρώτο ύστερα από 8 χρόνια χωρίς κούπα).

Ξανά… 1-4 στη Λεωφόρο!
Επειτα από 20 χρόνια, η ιστορία επαναλαμβανόταν! Τότε ήταν ο Λουτσιάνο, ο Γεωργάτος, πέρσι, ο Μασούρας και ο Ελ Αραμπί. Οι δυο τους σκόραραν τέσσερις φορές και ο Ολυμπιακός διέλυσε στη Λεωφόρο με 4-1 τον Παναθηναϊκό. Τότε, ο Ολυμπιακός προκρινόταν στα ημιτελικά του Κυπέλλου μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο, πέρσι σε μια άδεια Λεωφόρο, απλά σφράγιζε την εύκολη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το δικό τους πάρτι, δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης κι έκλεισαν ιδανικά μια εξαιρετική σεζόν. Νίκη του Ολυμπιακού μέσα στη Λεωφόρο τιμάται από τη bwin στο 1.90.

Ετσι έσπασε το αήττητο και το σερί!
Ο Παναθηναϊκός στα άτυπα γενέθλια των 113 χρόνων του, ήταν το μεγάλο αφεντικό στο ντέρμπι της Λεωφόρου, καθώς επικράτησε με 2-1 του Ολυμπιακού και τον «υποχρέωσε» στην πρώτη του ήττα στη σεζόν στις εν Ελλάδι διοργανώσεις. Γιατί ήταν μια μεγάλη στιγμή; Αν και η διαφορά δυναμικότητας ήταν αισθητή, το «Τριφύλλι» άντεξε στην πίεση, πήρε μια τεράστια νίκη γοήτρου, σπάζοντας έτσι το αήττητο οκτώ ματς του Ολυμπιακού σε ντέρμπι αιωνίων. Αν δεν έσπαγε τότε, ο Ολυμπιακός θα ισοφάριζε το μεγαλύτερο αήττητο σερί ανάμεσα στις δυο ομάδες (11 ματς). Μαουρίτσιο και Σανκαρέ βρήκαν δίχτυα, με τον Ελ Αραμπί να μειώνει στο 82′. Να σκοράρει ο Παναθηναϊκός περισσότερα από 1.5 τέρματα προσφέρεται στο 2.10

Το ντέρμπι του Τζιμπρίλ Σισέ
Ένα καυτό ΟΑΚΑ, ένα μεγάλο ντέρμπι κι ένας απόλυτος πρωταγωνιστής. Στις πρώτες αγωνιστικές της σεζόν 2010-2011, ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά παίρνει κεφάλι στο σκορ με υπέροχη ενέργεια του Κέβιν Μιραλάς. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως όλα αλλάζουν! Ο Τζιμπρίλ Σισέ έκανε τα πάντα και με συμπρωταγωνιστή τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο γύρισαν το ματς και το «τριφύλλι» νίκησε με 2-1!

Πράσινη παράσταση σε κατάμεστο ΟΑΚΑ
Πράσινη αποθέωση σε μια μεγάλη παράσταση κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. Στις 26 Ιανουαρίου του 1992 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του φτάνει σε μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση νίκες του κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι «πράσινοι» ήταν ανώτεροι σε όλη την διάρκεια του αγώνα και πήραν μία πολύ σημαντική νίκη στην «μάχη» που έδιναν σε εκείνο το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ για την κατάκτηση του τίτλου. Τρία υπέροχα γκολ από τους Μαραγκό, Σαραβάκο, Βαζέχα έγραψαν το τελικό 3-0.

Η λόμπα του Καραπιάλη!
Αυτό το ντέρμπι του 1998 στο καυτό ΟΑΚΑ είχε την υπογραφή του Βασίλη Καραπιάλη! Το παιχνίδι ξεκινάει με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί και να προηγείται με γκολ του Κωνσταντινίδη στο 29’ (μετά από φοβερή κίνηση του Λυμπερόπουλου), για να διπλασιάσει τα τέρματα ο Βαζέχα τρία λεπτά μετά. Αποθέωση από τη μια, κατήφεια από την άλλη. Ο Ολυμπιακός αρχίζει να ανεβαίνει, και ο Αλεξόπουλος με αυτογκόλ τον βάζει στο κόλπο.

Ο Καραπιάλης συνεχίζοντας το μεγάλο του παιχνίδι ισοφαρίζει με καταπληκτική κίνηση στο 52’. Ο Μπασινάς με την αποβολή του κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον Παναθηναϊκό. Ο Ανατολάκης έπειτα από στημένο του Τζόρτζεβιτς βάζει μπροστά τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός πιέζει έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Κωνσταντινίδης ζητά φάουλ, οι γηπεδούχοι παγώνουν και στην αντεπίθεση του Ολυμπιακού ο ελεύθερος Καραπιάλης με τρομερή λόμπα πάνω από τον Βάντσικ βάζει το κερασάκι στην τούρτα.

Σχολιάστε

X