Γκαλέτι, Μπορέλι, Σκόκο: Οι Αργεντίνοι που «τρέλαναν» τα ελληνικά γήπεδα!

Γκαλέτι, Μπορέλι, Σκόκο: Οι Αργεντίνοι που «τρέλαναν» τα ελληνικά γήπεδα!

Οι Αργεντίνοι ποδοσφαιριστές βγάζουν τσαμπούκα, μαγεία, μια ποδοσφαιρική αλητεία που λατρεύεται από τους οπαδούς. Ο Αργεντινός έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, δύναμη, ταχύτητα, σκοράρει και τρελαίνει τους φιλάθλους. Από το 1971 που επιτράπηκαν για πρώτη φορά οι ξένοι ποδοσφαιριστές στις ελληνικές ομάδες, η αργεντίνικη αγορά αγαπήθηκε όσο λίγες. Εχουν έρθει δεκάδες παίκτες, κάποιοι έμειναν στην ιστορία, κάποιοι έβγαλαν πάθος, αλλά όχι ποιότητα, κι άλλοι ξεχάστηκαν γρήγορα! Πάμε να δούμε τους κορυφαίους, αλλά και να ψηφίσουμε τον καλύτερο που έπαιξε στην Ελλάδα!

Χουάν Χοσέ Μπορέλι (Παναθηναϊκός)

Ποιος θα ξεχάσει τη γκολάρα του κόντρα στη Λέγκια, όταν χόρεψε την αντίπαλη άμυνα και με μαγικό τρόπο βρήκε δίχτυα; Μπορεί με τον Ίβιτσα Όσιμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι να πέρασε δύσκολες στιγμές, ωστόσο, ένας συμπατριώτης του, ο Χουάν Ρότσα τον βοήθησε να βάλει τη σφραγίδα του στον Παναθηναϊκό. Μόνο σε δύο σεζόν έκανε 80 εμφανίσεις, όταν στα προηγούμενα 2.5 χρόνια δεν είχε μετρήσει ούτε τις μισές, και στο ίδιο διάστημα πέτυχε συνολικά 27 γκολ. Ο Μπορέλι είναι σημείο αναφοράς στην πορεία ως τα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 1995-96, έχοντας πετύχει το γκολ στη Ριέκα που έβαλε τον Παναθηναϊκό στους ομίλους. Μάλιστα, με τη δική του κεφαλιά απέναντι στην ΑΕΚ χάρισε το πρωτάθλημα το 1996. H αποχώρησή του για την Οβιέδο σκόρπισε την απογοήτευση στους φίλου του Τριφυλλιού.

Εκι Γκονζάλες (Παναθηναϊκός)

«Θα θυμάμαι πάντα με αγάπη τον Παναθηναϊκό» τονίζει ο ίδιος, με τους φιλάθλους του Τριφυλλιού να τον έχουν κι αυτοί στην καρδιά και το μυαλό τους. Χάρη στις ηγετικές του ικανότητες, το πάθος του ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το νταμπλ του 2004. Του άλλαξε όλο το παιχνίδι και βοήθησε τα μέγιστα, ώστε οι «πράσινοι» να γίνει τρομερά δημιουργικοί. Έκανε ντεμπούτο τον Φλεβάρη και σε μισή σεζόν (16 ματς) σκόραρε 5 φορές. Εμεινε στο Τριφύλλι μέχρι το καλοκαίρι του 2008 και πλησίασε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών, ωστόσο ο τραυματισμός στο γόνατο αποδείχθηκε σοβαρός και ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Με 81 παιχνίδια και 18 γκολ σε 2.5 χρόνια έγραψε τη δική του ιστορία με τα πράσινα. Ναι, το γκολ του με την Άρσεναλ θυμίζει ακόμα στους φίλους του Τριφυλλιού τις σπουδαίες ικανότητες του Έκι!

Σεμπαστιάν Λέτο (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός)

Φόρεσε τη φανέλα των δυο αιωνίων και προσέφερε στιγμές μαγείας. Η Λίβερπουλ, τη σεζόν 2008/09 τον έδωσε δανεικό στον Ολυμπιακό κι εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το τεράστιο ταλέντο του. Αγωνίστηκε ως αριστερό εξτρέμ, είχε 37 συμμετοχές, δυο τέρματα και 10 ασίστ, κατέκτησε το νταμπλ, όμως οι τεταμένες σχέσεις με τον Ερνέστο Βαλβέρδε αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τη συνέχιση της συνεργασίας. Στο τέλος της σεζόν ο παίκτης επέστρεψε στην Αγγλία, μιας και οι “ερυθρόλευκοι” δεν ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα τον απέκτησε ο Παναθηναϊκός, του έδωσε πενταετές συμβόλαιο και δικαιώθηκε. Αν κάποιοι τον έβαλαν στην καρδιά τους είναι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Μέλος μιας εξαιρετικής ομάδας που πανηγύρισε το νταμπλ του 2010. Ενας εντυπωσιακός παίκτης που γέμιζε με το πάθος και την εκρηκτικότητά του την αριστερή πλευρά της ομάδας.

Απρόβλεπτος, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, πανέξυπνος βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ με το δικό του τέρμα σφραγίστηκε το κύπελλο κόντρα στον Άρη. Σε μια ομάδα με Σισέ, Κατσουράνη, Ζιλμπέρτο και Καραγκούνη μπόρεσε να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων. Ηγέτης, όταν έφυγαν οι υπόλοιποι, πριν επιστρέψει για τη δεύτερη θητεία 16 γκολ σε 47 αγώνες.

Χουάν Ραμόν Βερόν (Παναθηναϊκός)

Χουάν Ραμόν Βερόν ή Όσκαρ Άλβαρες στην πεντάδα; Δυο μεγάλοι Αργεντίνοι που έγραψαν τη δική τους ιστορία. «La Bruja» το παρατσούκλι του στην Αργεντινή και ο Βερόν ήρθε στον Παναθηναϊκό ως ένας εκ των κορυφαίων γκολτζήδων της Εστουδιάντες, με στόχο την επανάληψη της πορείας ως το Γουέμπλεϊ ένα χρόνο νωρίτερα. Ντριμπλέρ, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, εντυπωσιακός οργανωτικά, killer στην επίθεση. Βέβαια, μπορεί το ταλέντο του να ξεχείλιζε, ωστόσο δεν μπόρεσε να εγκλιματιστεί όπως ακριβώς ήθελε. Πέτυχε 24 γκολ σε 61 παιχνίδια κι έπειτα από μια διετία είπε «αντίο» στον Παναθηναϊκό.

 

Χουάν Ραμόν Ρότσα (Παναθηναϊκός)

Εντυπωσιακή η προσφορά του «Ινδιάνου», ο οποίος για μια δεκαετία προσέφερε τα μέγιστα ως παίκτης του Παναθηναϊκού, ενώ για πολλά ακόμα ήταν μέλος της πράσινης οικογένειας σε όλα τα πόστα. Ο Ρότσα έφτασε τα 260 ματς συνδυασμένα με 15 γκολ. Μπαλαδόρος με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Απίθανο δίδυμο με Ζάετς στη μεσαία γραμμή, έβαλε τη σφραγίδα του στη δεκαετία του ΄80 με τον δυναμισμό και τις εμπνεύσεις του. Ο «Ινδιάνος» κέρδισε με το «Τριφύλλι» δυο πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα, μα περισσότερο την αγάπη και το σεβασμό των φιλάθλων.

Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες  (Ολυμπιακός)

Ενας απίθανος φορ, ένα από τα μεγαλύτερα ταλένα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο «Βούβαλος» είχε εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και μπορούσε να κάνει την υπέρβαση στην αντίπαλη περιοχή. Ο “El Búfalo de San Luís”, ήταν ένας οδοστρωτήρας. Ο Χιλμπέρτο Φούνες κατέκτησε το 1986 Λιμπερταδόρες και Διηπειρωτικό με τη Ρίβερ Πλέιτ και το 1988 έκανε το μεγάλο άλμα για την Ευρώπη. Εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Αργεντινής από το Copa America του 1987 ερχόταν στην Ελλάδα στα 25 του χρόνια έχοντας σκοράρει 47 φορές σε 84 παιχνίδια με τη φανέλα των Millonarios. Η υποδοχή του είναι τρομερή (μέχρι την επόμενη του Ντέταρι).

Ο “Chancha” (το δεύτερο παρατσούκλι του στην Αργεντινή), ήταν μελαμψός Λατινοαμερικάνος, είχε ινδιάνικο αίμα, χαίτη. Ο καλύτερος φορ στη μετά-Αναστόπουλου εποχή. Η διοίκηση Κοσκωτά έκανε την υπέρβαση και ο Φούνες μαζί με τον Λάγιος Ντέταρι φόρεσαν τα ερυθρόλευκα, σκορπίζοντας ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού. Ο Φούνες έμεινε δυο χρόνια στον Πειραιά, πρόσφερε θέαμα, πέτυχε 12 γκολ, χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Στα μελανά σημεία, η επίθεση στον Κώστα Λαγωνίδη σε ματς του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, όπου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 7 αγώνων από τον αθλητικό δικαστή. Εφυγε από την Ελλάδα, όμως η συνέχεια δεν ήταν όπως την είχε ονειρευθεί. Το σοβαρό καρδιακό πρόβλημα έβαλε ουσιαστικά τέλος σε μια καριέρα που είχε αρχίσει τόσο εντυπωσιακά. Η καρδιά του τον “πρόδωσε” τον Γενάρη του 1992, πέθανε σε ηλικία μόλις 29 ετών. Ο θάνατός του βύθισε σε πένθος ολόκληρη την Αργεντινή…

Νάτσο Σκόκο (ΑΕΚ)

Ενας από τους ποιοτικότερους Αργεντινούς που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα! Ο Νάτσο Σκόκο αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι από τους οπαδούς της ΑΕΚ, αν και τα αισθήματα ήταν αμοιβαία. Ο Νάτσο Σκόκο ξεκίνησε την καριέρα του στην Νιούελς Ολντ Μπόις και το καλοκαίρι του 2008, σε ηλικία 23 ετών, ήρθε στην Ελλάδα υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, απίθανη ντρίμπλα και τρομερά στημένα. Μπορούσε να παίξει στα άκρα, αλλά και πίσω από τον επιθετικό.

Οι απίστευτες μπαλιές του, οι εμπνεύσεις του, του χάρισαν το παρατσούκλι «υδραυλικός». Υπέροχο δεξί πόδι, ταχύτητα, μπορούσε να παίξει στα άκρα, αλλά και πίσω από τον επιθετικό. ΗΤαν ο ηγέτης της ΑΕΚ, όμως η ομάδα αναγκάστηκε να τον πουλήσει το καλοκαίρι του 2011 στην Αλ Αΐν λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Ο Αργεντινός σταρ της Ενωσης πρόλαβε να κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας (3-0 τον Ατρόμητο), ενώ σε 120 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 33 γκολ και μοίρασε 30 ασίστ. Με τη Ρίβερ κατέκτησε το Λιμπερταδόρες, ενώ παρά την έντονη επιθυμία δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να κάνει τα μαγικά του…

Ισμαελ Μπλάνκο (ΑΕΚ)

Το 2007 η ΑΕΚ του Σέρα Φερέρ αποκτά από την Κολόν Σάντα Φε τον Ισμαέλ Μπλάνκο και σε μια χρονιά ο Αργεντινός κάνει τους Ενωσίτες να τον λατρέψουν. Ναι, στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 19 τέρματα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και φυσικά η ΑΕΚ δεν μπορούσε από το να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς για να τον κάνει κι επίσημα δικό της. Στις δυο επόμενες χρονιές δεν κατάφερε να κάνει επιθετικά τη διαφορά, ωστόσο έδινε πάντα την ψυχή του.

Το καλοκαίρι του 2011, λίγο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (3-0 τον Ατρόμητο), αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι οι “κιτρινόμαυροι” του έκαναν πρόταση για ανανέωση. Εξαιρετικός φορ, είχε το ένστικτο του killer, ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις κι έκανε τη διαφορά. Είχε τον τρόπο να σκοράρει με εντυπωσιακή ευκολία. Πέτυχε 73 γκολ σε 171 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ μοίρασε και 25 ασίστ. Πανηγύρισε τα πρώτα του γκολ φορώντας μια μαύρη μάσκα και χάρη σε αυτή κέρδισε το παρατσούκλι «Ζορό». Από τους κορυφαίους στράικερ που έχουν παίξει στα ελληνικά γήπεδα, έβαλε τη σφραγίδα του και αποθεώθηκε.

Λουτσιάνο Γκαλέτι (Ολυμπιακός, ΟΦΗ)

Για πολλούς, ο κορυφαίος Αργεντινός που έπαιξε μπάλα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2007 ο Ολυμπιακός πυροδότησε τη… βόμβα κι έφερε από την Ατλέτικο Μαδρίτης τον Λουτσιάνο Γκαλέτι. Ηταν η καλύτερη επιλογή για τη θέση του δεξιού εξτρέμ μετά τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Ενας τρομερός εξτρέμ, ο οποίος συνδύαζε ταχύτητα, δύναμη, τσαμπουκά κι εξαιρετική τεχνική κατάρτιση. Γκολ, ασίστ, ντρίμπλες και το «Γ. Καραϊσκάκης» σηκώθηκε από την αρχή στο πόδι για να τον απθεώσει. Ενας πραγματικός ηγέτης στο χορτάρι, που αγαπήθηκε από την “ερυθρόλευκη” κερκίδα.

Ποιος θα ξεχάσει την απίθαν του εμφάνιση μέσα στο “Μπερναμπέου”, στους ομίλους του Champions League του 2007/08, όπου πέτυχε ένα γκολ και έκανε άνω-κάτω την άμυνα της Βασίλισσας. Σε 93 συμμετοχές με την φανέλα του Ολυμπιακού, πέτυχε 26 γκολ, έδωσε 30 ασίστ και κατέκτησε δυο διαδοχικά νταμπλ (2008 & 2009). Ο Γκαλέτι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα, όμως τον Φεβρουάριο του 2010 διαγνώστηκε με σοβαρό πρόβλημα στα νεφρά του, έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν και παρά τις θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική δράση. Το 2013 επέστρεψε, είχε 6 συμμετοχές με τον ΟΦΗ, αλλά και μια συγκλονιστική επιστροφή στον Πειραιά, με τον κόσμο να τον αποθεώνει! Κι όμως, ένα χρόνο νωρίτερα ο Εκι Γκονζάλες τον είχε πιέσει να παίξει στον Παναθηναϊκό!

Φερνάντο Μπελούτσι (Ολυμπιακός) 

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Ολυμπιακός προέβη σε μια εντυπωσιακή κίνηση! Δαπάνησε 7.500.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Φερνάντο Μπελούτσι, ο οποίος έκανε τη διαφορά με τη Ρίβερ Πλέιτ. Στον Ολυμπιακό έδειξε τη μεγάλη του κλάση από το ντεμπούτο του, με αντίπαλο τον Άρη σε αγώνα του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Ενας αρτίστας της μπάλας, όπου φόρεσε τα ερυθρόλευκα μέχρι το καλοκαίρι του 2009, έχοντας αγωνιστεί σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Europa League αλλά και Champions League. Συνολικά πραγματοποίησε 52 εμφανίσεις, πέτυχε 9 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ. Η Πόρτο, έκανε την κίνησή της και τον απέκτησε έπειτα από πρόταση ύψους 5.000.000 ευρώ. Εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, σούπερ ντρίμπλα, είχε μοναδικές εμπνεύσεις και αποθεώθηκε όσο λίγοι ξένοι στο Λιμάνι.

Τσόρι Ντομίνγκες (Ολυμπιακός)

Ο Μίτσελ εισήγθηκε την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2013 και η διοίκηση έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει. Το βιογραφικό ήταν εξαιρετικό, Ρωσία (Ρουμπίν και Ζενίτ), Ισπανία (Βαλένθια και Ράγιο). Ο Τσόρι συνδύαζε την υψηλή τεχνική κατάρτιση με τη δύναμη, το πάθος, τη μαχητικότητα. Απίθανες ενέργειες, επαφή με το σκοράρισμα, είχε εμπνεύσεις και οι ασίστ του τον ανέβαζαν επίπεδο.

Τέσσερα πρωταθλήματα σε ισάριθμα χρόνια παρουσίας, ένα Κύπελλο (2015), στο οποίο μάλιστα πέτυχε το δεύτερο γκολ της ομάδας του στον τελικό με την Ξάνθη (3-1). Αγαπήθηκε και αποθέωθηκε από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, όμως το καλοκαίρι του 2017 οι δρόμοι τους χώρισαν. Σε 126 συμμετοχές με τους «ερυθρόλευκους» σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 40 γκολ και έδωσε 29 ασίστ.

Σχολιάστε

X