Οι teenagers που... συστήθηκαν στα Παγκόσμια Κύπελλα (Poll)

Οι teenagers που… συστήθηκαν στα Παγκόσμια Κύπελλα (Poll)

Οταν τα ταλέντα συστήθηκαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο κι έγιναν ακόμα πιο γνωστά! Από τον θρυλικό Πελέ, στον εντυπωσιακό Μπαπέ, πέντε ποδοσφαιριστές που έδειξαν με το… καλημέρα πως το μέλλον τους ανήκει.

Πελέ | Μουντιάλ 1958 | 17 Ετών
Ο θρυλικός Πελέ είναι ένα από τους παίκτες που έχει συνδέσει το όνομα του με τα Παγκόσμια Κύπελλα. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ έπαιξε σε τρία Μουντιάλ και σήκωσε τρεις φορές το τρόπαιο. Όταν ο Πελέ είδε τον πατέρα του να κλαίει για ένα χαμένο Μουντιάλ, του υποσχέθηκε ότι θα το κατακτήσει εκείνος για χάρη του. Και τήρησε την υπόσχεση του! Παρά το γεγονός ότι τραυματισμός στο γόνατο τον άφησε εκτός από τους πρώτους γύρους της διοργάνωσης, ο Πελέ έκανε το ντεμπούτο του στον τρίτο γύρο της Βραζιλίας, στο ματς με τη Σοβιετική Ένωση. Εκεί συστήθηκε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Το πρώτο του γκολ ήρθε στον επόμενο αγώνα με την Ουαλία (προημιτελικά). Και βέβαια το πρώτο χατ-τρικ του 17χρονου πιτσιρικά συνέβη κατά της Γαλλίας! Ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί τίποτα που να του μοιάζει. Ακολούθησε η «μέρα που τράνταξε τον ποδοσφαιρικό κόσμο», όταν ο νεοφερμένος Πελέ ισοφαρίζει για λογαριασμό της Βραζιλίας στον τελικό με τη Σουηδία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Σελεσάο να σηκώσει τη βαρύτιμη κούπα με 5-2!

Μάικλ Όουεν | Μουντιάλ 1998 | 18 Ετών
Ο Μάικλ Όουεν είναι ένας παίκτης θρύλος για τη Λίβερπουλ και την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Με τους «reds» μέτρησε 158 γκολ και 47 ασίστ σε 297 εμφανίσεις, ενώ με τα «τρία λιοντάρια» είχε 40 γκολ και 12 ασίστ σε 89 παιχνίδια. Έκανε το ντεμπούτο του σε Μουντιάλ το 1998 στα 18 του χρόνια όταν αγωνίστηκε για πέντε λεπτά κόντρα στην Τυνησία, βρήκε το πρώτο του γκολ στην επόμενη αγωνιστική ενάντια στους Ρουμάνους και δεν έχασε λεπτό στα ματς με Κολομβία και Αργεντινή. Η Αγγλία αποκλείστηκε από την «αλμπισελέστε» στους «16», καθώς έχασε στα πέναλτι με 4-3, όμως από αυτό το ματς έχει μείνει το μαγικό του γκολ. Ηταν το ματς που τον εκτόξευσε, αλλά και το παιχνίδι που προκάλεσε την έκρηξη των οπαδών για τον Μπέκαμ. Την ώρα που ο Όουεν περνούσε όλη την Αργεντινή για να σκοράρει, ο Αγγλος σταρ χτυπούσε τον Σιμεόνε, αντίκριζε την κόκκινη κάρτα και καταδίκαζε την ομάδα του σε αποκλεισμό. «Η αποκάλυψη Όουεν και ο «ανόητος» Μπέκαμ» σχολίαζαν τα βρετανικά ταμπλόιντ.

Λιονέλ Μέσι | Μουντιάλ 2006 | 19 Ετών
Η Γερμανία ήταν έτοιμη να γνωρίσει από κοντά έναν 19χρονο που αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι προσδοκίες, ξεπέρασαν την πραγματικότητα. Ο Μέσι είχε παρουσιάσει εκείνη τη σεζόν στον κόσμο εντυπωσιακές εμφανίσεις. Ωστόσο, έχασε τα τελευταία 12 παιχνίδια πρωταθλήματος της σεζόν εξαιτίας ενός τραυματισμού στον μηριαίο. Ο Μέσι δεν συνήλθε εγκαίρως για να εμφανιστεί στον τελικό του Champions League εναντίον της Άρσεναλ, αλλά ήταν ένα από τα ονόματα στην αποστολή της Αργεντινής για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Χοσέ Πέκερμαν δεν σχεδίαζε να τον αρχίσει. Προτίμησε τους έμπειρους, Ερνάν Κρέσπο και Κάρλος Τέβες.

Στο Μουντιάλ, ο Μέσι έλαμψε σε ένα 16λεπτο κόντρα στη Σερβία, στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων, με ένα γκολ και μια ασίστ. Στη συνέχεια, άρχισε στη λευκή ισοπαλία κόντρα στην Ολλανδίας, ενώ αγωνίστηκε 36 λεπτά ως αλλαγή, απέναντι στο Μεξικό. Ωστόσο, δεν έπαιξε ούτε λεπτό στον προημιτελικό και στην ήττα από τους οικοδεσπότες. Οι Γερμανοί απογοητεύθηκαν που δεν είδαν περισσότερο αυτό το απίθανο ταλέντο, ενώ τα ΜΜΕ της χώρας επέκριναν τον Πέκερμαν, επειδή δε ρίσκαρε…

Σεσκ Φάμπρεγας | Μουντιάλ 2006 | 19 Ετών
Στο Μουντιάλ του 2006 ο Σεσκ Φάμπρεγας συστήθηκε στο παγκόσμιο ποδόσφαίρο. Ενα τεράστιο ταλέντο, όπου σε ηλικία 19 ετών έκανε ντεμπούτο σε Μουντιάλ. Μπήκε ως αλλαγή στους δύο πρώτους αγώνες της Ισπανίας, δίνοντας ασίστ στον Φερνάντο Τόρες στη νίκη με 3–1 εναντίον της Τυνησίας. Ο Φάμπρεγας έγινε ο νεότερος παίκτης στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου που συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο όταν μπήκε ως αλλαγή στις 13 Ιουνίου 2006. Ηταν 19 ετών και 41 ημερών. Προτάθηκε για το βραβείο «Gillette Young Player», αλλά τελικά κατέληξε στον Ποντόλσκι. Μπορεί η Ισπανία να μην προχώρησε, ωστόσο ο Φάμπρεγας με τις εμφανίσεις του μπήκε στις συνειδήσεις του κόσμου, το μέλλον ήταν ορθάνοιχτο και ο ίδιος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Κιλιάν Μπαπέ | Μουντιάλ 2018 | 19 Ετών
Αν το Μουντιάλ του 2018 είχε όνομα αυτό θα ήταν… Κιλιάν Μπαπέ! Ο Γάλλος επιθετικός στα 19 του χρόνια απέδειξε στα γήπεδα της Ρωσίας πως πλέον δεν ήταν το μέλλον αλλά το παρόν. Το πιο λαμπρό αστέρι της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν έλαμψε, έπαιξε και στα επτά παιχνίδια των Τρικολόρ στη διοργάνωση, έκανε φοβερές εμφανίσεις, σκόραρε τέσσερις φορές, έδωσε μια ασίστ και βρήκε δίχτυα στον τελικό με την Κροατία (4-2).

Εγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ το 1958. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος… πιτσιρικάς που βρήκε δίχτυα σε τελικό Μουντιάλ, πάλι μετά τον ζωντανό θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. «Αν ο Κιλιάν συνεχίσει να ισοφαρίζει τα ρεκόρ μου, ίσως χρειαστεί να ξεσκονίσω ξανά τα παπούτσια μου» σχολίασε ο Πελέ.

 

Σχολιάστε

X