Οταν τα Underdogs κάνουν τη διαφορά, το αποτέλεσμα είναι… μοναδικό. Πέντε ομάδες που έκαναν άνω – κάτω ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και κέρδισαν το σεβασμό και το ζεστό χειροκρότημα του ποδοσφαιρικού πλανήτη.
Δυτική Γερμανία | Μουντιάλ 1954
Ήταν το «Θαύμα της Βέρνης»! H Δυτική Γερμανία –που ακόμα αγωνιζόταν να ανακάμψει από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κυριαρχίας και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου– έριξε στο καναβάτσο την αήττητη μέχρι τότε ουγγρική ομάδα, με τους παίκτες τους γνωστούς ως «Μάγοι Μαγυάροι». Η Ουγγαρία προηγήθηκε με 2-0 στα πρώτα οκτώ λεπτά του αγώνα, η Δυτική Γερμανία ισοφάρισε στα επόμενα 10 λεπτά, πριν ο Χέλμουτ Ραν πετύχει το γκολ της λύτρωσης και της κούπας στο 84ο λεπτό. Σκεφτείτε, πως στη φάση των ομίλων οι Ούγγροι είχαν διαλύσει με 8-3 τους Δυτικογερμανούς, ενώ στο γκρουπ πέτυχαν συνολικά 17 τέρματα.
Ο Γερμανός ιστορικός Γιοακίμ Φεστ είχε τoνίσει εύστοχα «Ήταν ένα είδος απελευθέρωσης για τους Γερμανούς από όλα όσα τους βάραιναν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η 4η Ιουλίου 1954 είναι από ορισμένες απόψεις η ημέρα ίδρυσης της Γερμανικής Δημοκρατίας». Υπερβολή; Οι Δυτικογερμανοί έβαζαν τέλος σε αήττητο 42 αγώνων των Μαγυάρων, αφήνοντας τον θρυλικό Πούσκας να διαμαρτύρεται για το ακυρωθέν γκολ στο τέλος.
Σούπερ αποδόσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Καμερούν | Μουντιάλ 1990
Είναι η χρονιά που η Αφρική έγινε περήφανη για το Καμερούν και τον Μιλά. Εντυπωσιάστηκε για την πορεία του. Το Καμερούν στο τουρνουά του 1982 στην Ισπανία είχε αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων με τρεις ισοπαλίες.
Ωστόσο, οκτώ χρόνια μετά στην Ιταλία έδειξε μία άλλη εικόνα και η απόδοσή του είχε πολύ πιο μεγάλο αντίκτυπο. Άρχισε με μια μεγάλη νίκη κόντρα στην κάτοχο του τίτλου, Αργεντινή σε έναν αγώνα που είχε δύο αποβολές στο 2ο μέρος.
Δύο γκολ του θρυλικού Ροζέ Μιλά – που πανηγύρισε χορεύοντας στο σημαιάκι του κόρνερ – έδωσαν τη νίκη με 2-1 επί της Ρουμανίας. Αποτέλεσμα που οδήγησε το Καμερούν στην κορυφή του Β’ Ομίλου, όπου και έμεινε παρά το βαρύ 0-4 από τη Σοβιετική Ένωση.
Αμέτρητα ειδικά και κορυφαίο live στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Ο Μιλά, ο οποίος είχε το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ – ένα ρεκόρ που θα έσπαγε ο ίδιος στις ΗΠΑ τέσσερα χρόνια αργότερα – σημείωσε άλλο ένα τέρμα στην απίθανη νίκη με 2-1 επί της Κολομβίας στα νοκ άουτ ματς. Έτσι το Καμερούν έφτασε στην οκτάδα, όπου αντιμετώπισε την Αγγλία.
Δύο γκολ σε διάστημα τεσσάρων λεπτών έδωσαν στους Αφρικανούς προβάδισμα 2-1 με μισή ώρα να απομένει για τη λήξη του ματς. Ο Γκάρι Λίνεκερ όμως πήγε το παιχνίδι στην παράταση με ένα εύστοχο πέναλτι στο 83ο λεπτό και στη συνέχεια σκόραρε ξανά από το σημείο της άσπρης βούλας στο 104ο λεπτό για να περάσει έτσι η Αγγλία.
Ωστόσο, το Καμερούν είχε γράψει ιστορία. Έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφτασε σε προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα επίτευγμα που το έκαναν – αλλά δεν ξεπέρασαν το Καμερούν – η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010. Εμεινε στις καρδιές όλων για το πάθος, το ωραίο ποδόσφαιρο και σίγουρα είναι στις πιο συμπαθητικές ομάδες που πέρασαν ποτέ από τα γήπεδα.
Κροατία | Μουντιάλ 1998
Το 1998 η Κροατία του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο ως ανεξάρτητο έθνος. Mε ηγέτη τον Σούκερ και συμπαραστάτη τον Προσινέτσκι, η «χρβάτσκα» μπήκε με νίκες επί της Τζαμάικα και της Ιαπωνίας. Η ήττα από την Αργεντινή δεν είχε τεράστια σημασία, μιας και οι Κροάτες είχαν φτάσει στον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στη φάση των νοκ-άουτ.
Χάρις στις εκτελεστικές ικανότητες του Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος τελείωσε τη διοργάνωση ως πρώτος σκόρερ με έξι γκολ, η Κροατία νίκησε τη Ρουμανία με 1-0, αποτέλεσμα που την έστειλε απέναντι στην πανίσχυρη Γερμανία στα προημιτελικά. Αν και οι Γερμανοί έμειναν με δέκα παίκτες λίγο πριν το ημίχρονο, λίγοι περίμεναν πως οι Κροάτες θα έκαναν το 3-0. Εξαιρετικό ποδόσφαιρο, αυτοματισμοί που δε συναντούσες εύκολα, από μια υπέροχη ομάδα που δεν άφησε την αντίπαλό της να πάρει ανάσα…
Αγορές για κάθε φάση των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι ελπίδες της Κροατίας για να… σοκάρει αγωνιστικά τον αντίπαλό της και στον ημιτελικό δεν βγήκαν τελικώς. Οι Κροάτες έπεσαν πάνω στη γηπεδούχο Γαλλία σε έναν αγώνα που έμεινε αξέχαστος με τον Μπλάζεβιτς να φορά καπέλο ενός Γάλλου αστυνομικού, την αποβολή του Λοράν Μπλαν μετά από μία ένταση με τον Σλάβεν Μπίλιτς και τα δύο γκολ του Λίλιαν Τιράμ. Οι «τρικολόρ»1 επικράτησαν δύσκολα 2-1 και βρέθηκαν σε έναν τελικό εναντίον της Βραζιλίας.
Η Κροατία βρήκε μία… παρηγοριά – κατά κάποιον τρόπο – με το 2-1 με την Ολλανδία στο ματς για την τρίτη θέση. Υπάρχει και η ομάδα του 2018. Στη Ρωσία η Κροατία πήγε ένα βήμα παραπέρα. Έφτασε στον τελικό, όπου όμως η Γαλλία τους νίκησε για ακόμα μία φορά παρότι τώρα δεν ήταν το αουτσάιντερ της διοργάνωσης.
Νότια Κορέα | Μουντιάλ 2002
Η Νότια Κορέα δεν απογοήτευσε τους φιλάθλους της στη συνδιοργάνωση του Μουντιάλ με την Ιαπωνία. Πρώτα πήρε την πρωτιά ενός ομίλου που είχε την Πορτογαλία (την τέταρτη δύναμη στον κόσμο εκείνη την εποχή), τις ΗΠΑ και την Πολωνία. Δυο νίκες και μια ισοπαλία για τη συνδιοργανώτρια που έτρεχε ακατάπαυστα μέσα στο γήπεδο. Οι Νοτιοκορεάτες σόκαραν και τους Ιταλούς στα νοκ άουτ, ισοφάρισαν σχεδόν στο τέλος του ματς και πήραν το εισιτήριο για τους «8» με γκολ του Αν στο 117′.
Μπήκαν στο τουρνουά από την 40ή θέση στον κόσμο, ωστόσο οι… οικοδεσπότες πέρασαν και το εμπόδιο της Ισπανίας στα προημιτελικά. Έναν ακόμα αγώνα που πήγε στην παράταση και στον οποίο δεν μέτρησαν δύο γκολ των Ισπανών. Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν το επιπλέον ημίωρο της παράτασης με 0-0 και στα πέναλτι ο Χοακίν ήταν ο μοιραίος που έχασε το δικό του. Οι γηπεδούχοι ευστόχησαν σε όλα και συνέχισαν τον… δρόμο τους.
Build A Bet* στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Η ιστορική πορεία τους σταμάτησε εν τέλει στα ημιτελικά από τη Γερμανία, με τον Μπάλακ να σκοράρει το μοναδικό γκολ του αγώνα. Οι οικοδεσπότες θα έπαιρναν την… εκδίκησή τους από τη «Μάνσαφτ» βγάζοντάς την εκτός της φάσης των ομίλων στη διοργάνωση της Ρωσίας το 2018.
Κόστα Ρίκα | Μουντιάλ 2014
Όταν έγινε η κλήρωση για τη διοργάνωση του 2014 στη Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα ήταν μία ομάδα που δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι θα είχε τις απαιτήσεις να περάσει από τον όμιλό της. Ούτε θα μπορούσε να απογητεύσει τον κόσμο της εάν δεν το έκανε. Η Κόστα Ρίκα είχε βρεθεί στον Δ’ Όμιλο με ομάδες όπως η Ουρουγουάη που είχε τερματίσει 4η στο τουρνουά της Νότιας Αφρικής τέσσερα χρόνια πριν. Επίσης, βρήκε απέναντι τρομερά δυνατές ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Αγγλία και η Ιταλία.
Οι Κοσταρικανοί συμμετείχαν για 4η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Έως τότε η top παρουσία τους ήταν η πρώτη τους εμφάνιση στην Ιταλία το 1990, όταν και πήγαν στη φάση των «16». Η προηγούμενη εμφάνισή τους πριν από τη Βραζιλία είχε έρθει στη Γερμανία το 2006, όπου έχασαν και τα τρία ματς της φάσης του ομίλου τους.
Ωστόσο, σε αυτό το Μουντιάλ η Κόστα Ρίκα νίκησε την Ουρουγουάη με 3-1, επιβλήθηκε επίσης της Ιταλίας με 1-0 και πήρε το 0-0 με την Αγγλία για να φτάσει στην κορυφή του γκρουπ και πέρα από κάθε προσδοκία. Στη φάση των ’16’ η ομάδα του Πίντο άφησε εκτός την Ελλάδα στη διαδικασία των πέναλτι μετά από μία ισοπαλία στο 1-1.
Σε αυτό το ματς και οι πέντε παίκτες των «Λος Τίκος» ευστόχησαν στα πέναλτι που πήραν στη σχετική διαδικασία. Ακολούθησε ο αγώνας με τους Ολλανδούς στα προημιτελικά που ήταν φιναλίστ το 2010. Χάρις στον γκολκίπερ Κρουλ οι «Οράνιε» συνέχισαν μέσω της διαδικασίας των πέναλτι στη διοργάνωση.
Ο Τιμ Κρουλ (που δεν είχε ξεκινήσει βασικός σε εκείνο το ματς) απέκρουσε δύο πέναλτι και έστειλε την Ολλανδία στα ημιτελικά (νίκη με 4-3 την Κόστα Ρίκα). Παρόλα αυτά η Κόστα Ρίκα είχε κάνει την κορυφαία παρουσία της σε Μουντιάλ.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις