Αφιέρωμα: Οι «μάχες» Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα στα Final Four της Euroleague!

Αφιέρωμα: Οι «μάχες» Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα στα Final Four της Euroleague!

Την Τρίτη το βράδυ (18/12, στις 21:45), στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» της Βαρκελώνης, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Μπαρτσελόνα στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Δύο ομάδες ιστορικές και τοποθετημένες στην ελίτ της Ευρώπη. Ενα ζευγάρι με έντονο παρελθόν τόσο σε κανονική διάρκεια της σεζόν, όσο και σε Final-Four. Η παράδοση, απόλυτα, μοιρασμένη σε τελική φάση.

Από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα έθεσε σε ισχύ τη διεξαγωγής Final-Four, Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός έχουν συναντηθεί μόλις τέσσερις φορές σε τελική φάση. Δύο φορές χαμογέλασαν οι «ερυθρόλευκοι», δύο φορές οι «μπλουγκράνα».

Συνάντηση χαραγμένη στην ιστορία του
Η πρώτη συνάντηση έχει γραφεί με… χρυσά γράμμα για τον Ολυμπιακό στον τελικό της Ρώμης τη σεζόν 1996-97. Ο πρώτος του ευρωπαϊκός τίτλος, αφού επικράτησε με 73-58 της Μπαρτσελόνα στις 24 Απριλίου του 1997.

Τότε, που ο Ντέιβιντ Ρίβερς πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, σημειώνοντας 26 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Αμερικάνος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, με τον Αντρές Χιμένες της Μπαρτσελόνα να βρίσκεται στη 2η θέση της βραδιάς με 16 πόντους. Μάλιστα, αντίπαλος εκείνης της ομάδας ήταν και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος χρόνια αργότερα ήρθε για τον Παναθηναϊκό ως προπονητής, αλλά και ο Αρτούρας Καρνισόβας όπου την επόμενη χρονιά φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός: Ντέβιντ Ρίβερς (26 π.), Γιώργος Σιγάλας (7 π.), Φράνκο Νάκιτς, Ντράγκαν Τάρλατς (11 π.), Παναγιώτης Φασούλας (6 π.), Ευθύμης Μπακατσιάς (1 π.), Δημήτρης Παπανικολάου (11 π.), Νάσος Γαλακτερός, Μίλαν Τόμιτς (9 π.), Κρις Βελπ (2 π.)

Μπαρτσελόνα: Σάσα Τζόρτζεβιτς (6 π.), Τσάβι Φερνάντες, Αρτούρας Καρνισόβας (14 π.), Αντρές Χιμένες (16 π.), Ραμόν Ρίβας (6 π.), Ράφα Ζόφρεσα (9 π.), Ρόζτερς Εστέλερ (3 π.), Ενρίκε Αντρέου (2 π.), Μάνελ Μπος, Ρομπέρτο Ντουένιας (2 π.)

Η εποχή Γιαννάκη!
Η μεγάλη κοιλιά του Ολυμπιακού, ο οποίος έμεινε μακριά από τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις, έκανε 12 χρόνια για να συναντήσει την Μπαρτσελόνα σε κάποιο Final-Four. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, πλέον, στο τιμόνι της ομάδας καταλήγοντας στη λύση του Παναγιώτη Γιαννάκη στα μέσα της σεζόν 2007-08. Την επόμενη χρονιά και τη σεζόν 2008-09, ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε ένα Final-Four, η ήττα του από τον Παναθηναϊκού στα ημιτελικά τον στέλνει στον μικρό τελικό.

Εκεί, θα βρει την Μπαρτσελόνα, για δεύτερη φορά σε κάποιο Final-Four. Το πολύ κακό πρώτο ημίχρονο έμελλε να διαμορφώσει το αποτέλεσμα γνωρίζοντας την ήττα με 95-79. Πρώτος σκόρερ από πλευράς Ολυμπιακού ο Λιν Γκριρ με 19 πόντους, πρώτος στο ματς ο σέντερ της Μπαρτσελόνα, Ντέιβιντ Αντερσεν με 20 πόντους. Στην κατηγορία των ριμπάουντ, πρώτος στους αριθμούς αναδεικνύεται ο Γιάννης Μπορούσης με 9, ενώ σε αυτήν των ασίστ ο Θοδωρής Παπαλουκάς σταμάτησε στις τέσσερις.

Πιο δεμένος, ενισχυμένος από την περσινή χρονιά, ο Ολυμπιακός του Παναγιώτη Γιαννάκης, στον δεύτερο χρόνο του Ελληνα τεχνικού στον πάγκο, έφερε τους «ερυθρόλευκους» έπειτα από 13 χρόνια σε τελικό Ευρωλίγκας, αποκλείοντας στον ημιτελικό την Παρτίζαν στην παράταση (83-80). Ωστόσο, η ανώτερη Μπαρτσελόνα εκείνης της χρονιάς κατέκτησε το 2ο ευρωπαϊκό τρόπαιο, αφού επικράτησε με 86-68 του Ολυμπιακού.

Το «βραχυκύκλωμα» της πρώτης περιόδου (28-19), έδωσε ώθηση στους «μπλουγκράνα» για να διαχειριστούν καλύτερα τη συνέχεια του τελικού. Πρόσωπο του αγώνα ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο σημειώνοντας 21 πόντους και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τελικού. Από πλευράς Ολυμπιακού ξεχώρισαν οι Τζος Τσίλντρες (15 πόντοι) και Λίνας Κλέιζα (13 πόντοι), ωστόσο δεν στάθηκαν ικανοί για να σταματήσουν την αρμάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Τελικός 2009-10
Μπαρτσελόνα: Ρίκι Ρούμπιο (9 π.), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (21 π.), Πιτ Μάικλ (14 π.), Εραζεμ Λόρμπεκ (8 π.), Μπονιφάς Ν Ντονγκ (7 π.), Τζιανλούκα Μπασίλ (6 π.), Ζόρντι Τρίας, Γιάκα Λάκοβιτς, Φραν Βάζκες (6 π.), Τέρενς Μόρις (8 π.), Βίκτορ Σάντα (7 π.), Ρότζερ Γκριμάου

Ολυμπιακός: Μίλος Τεόντοσιτς (10 π.), Σκούνι Πεν, Λίνας Κλέιζα (13 π.), Τζος Τσίλντρες (15 π.), Σοφοκλής Σχορτσιανίτης (6 π.), Θοδωρής Παπαλουκάς (12 π.), Νίκολα Βούιζιτς (2 π.), Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Μπουρούσης (9 π.), Γιοτάμ Χαλπερίν, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (1 π.), Πάτρικ Μπέβερλι

Λίγο πριν το… θαύμα της Πόλης!
Δύο χρόνια μετά τον τελικό του Παρισιού και με τον έμπειρο Ντούσαν Ιβκοβιτς στο τιμόνι της ομάδας, ο Ολυμπιακός επέστεψε στο Final Four έπειτα από έναν χρόνο απουσίας του. Λίγο πριν το θαύμα της Κωνσταντινούπολης, τότε που γύρισε διαφορά 17 πόντων στο δεύτερο ημίχρονο με το… πεταχτάρι του Γιώργου Πρίντεζη στο φινάλε του τελικού, συνάντησε την Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ στον ημιτελικό.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς ο Βασίλης Σπανούλης με 21 πόντους οδηγώντας τους «ερυθρόλευκους» στη νίκη με 68-64. Σε μία πολύ καλή ημέρα και για τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος όμως σταμάτησε στους 18 πόντους. Ένα μοιρασμένο παιχνίδι ημιτελικού, δίχως μεγάλες διακυμάνσεις του σκορ, με τους παίκτες του Ιβκοβιτς στο φινάλε να πανηγυρίζουν την πρόκριση στον τελικό.

Αναλυτικά τα 4 ραντεβού Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός σε Final-Four:
1996-97: Ολυμπιακός – Μπαρτσελονα: 73-58 (Τελικός)
2008-09: Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: 95-79 (Μικρός Τελικός)
2009-10: Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός: 86-68 (Τελικός)
2011-12: Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα: 68-64 (Ημιτελικός)

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Ευρωλίγκα με αμέτρητα ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X