Οταν το καλοκαίρι του 2013 οι διοικούντες τη Φενέρμπαχτσε αποφάσισαν να δώσουν τα κλειδιά της ομάδας στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, γνώριζαν πως έκαναν μια επιλογή πέρα για πέρα σωστή. Ο πολυνίκης προπονητής της Ευρωλίγκας άλλωστε είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του για πάνω από μία 20ετία, με αποκορύφωμα την παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού επί 13 χρόνια.
Κάθε φέτος και καλύτερα
Την πρώτη χρονιά ο Σέρβος δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα μέχρι το Φάιναλ Φορ του Μιλάνου, αλλά αυτή ήταν και η μοναδική αποτυχημένη του σεζόν. Το 2015 οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να βρεθούν στην κορυφαία τετράδα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έφυγαν όμως με το κεφάλι σκυμμένο μετά το 96-87 από τη Ρεάλ στον ημιτελικό. Μία χρονιά αργότερα έφτασαν ένα βήμα παραπέρα, αφού βρέθηκαν στον τελικό με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ, αλλά και πάλι το τρόπαιο δεν κατέληξε στα δικά τους χέρια (101-96 στην παράταση).
Το νερό όμως είχε μπει στο… αυλάκι και η πρώτη κούπα της Ευρωλίγκας φαινόταν πως δεν θα αργήσει να έρθει. Αυτό συνέβη πέρσι, στο Φάιναλ Φορ που διοργάνωσε η ίδια, κάνοντας επίδειξη δύναμης τόσο στον ημιτελικό με τη Ρεάλ (84-75), όσο και στον τελικό με τον Ολυμπιακό (80-64).
Cash Out* – πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου!
Η διαχείριση του Ζοτς
Ο Ζοτς κατάφερε να κρατήσει στην ομάδα το κυριότερο μέρος του κορμού, όμως οι «σειρήνες» του ΝΒΑ πήραν μακριά δύο από τους βασικότερους παράγοντες της περσινής επιτυχίας. Τον Σέρβο γκαρντ Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και τον άνθρωπο – κλειδί της ομάδας, τον σέντερ Εκπε Γιούντο.
Η φετινή πορεία των Τούρκων θύμισε σε πολλά την περσινή, με τις μηχανές να δουλεύουν σχεδόν στο ρελαντί κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας. Όταν χρειάστηκε να… πατήσουν γκάζι φυσικά, ο Ζοτς έδωσε το σύνθημα και έτσι μπήκαν στα πλέι οφ με πλεονέκτημα έδρας.
Παρά την όποια μαχητικότητα επέδειξε στις πρώτες μεταξύ τους κόντρες η Μπασκόνια, οι δύο νίκες στην Πόλη ήρθαν και έτσι η πρωταθλήτρια Ευρώπης ταξίδεψε στη Χώρα των Βάσκων με στόχο το ένα διπλό που θα τη στείλει στο Βελιγράδι στα μέσα του Μαΐου. Το 88-83 των Ισπανών στο τρίτο παιχνίδι την αφύπνισε και ουσιαστικά την ανάγκασε να μπει με το… μαχαίρι στα δόντια στο τέταρτο παιχνίδι (83-92).
Το «μυστικό» της επιτυχίας βρίσκεται στην αμυντική προσήλωση, με τη Φενέρ να αποτελεί την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης σε αυτόν τον τομέα, επιτρέποντας 76,1 πόντους ανά παιχνίδι. Οσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, οι Τούρκοι μοιάζουν με… Λερναία Υδρα, αφού πέντε παίκτες τους έφτασαν έως εδώ με διψήφιο μέσο όρο πόντων.
* Τα παίγνια επιτρέπονται σε άτομα άνω των 21.
Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Υπάρχει κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας 210 9237777. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.