Foot-Retro: Η ευρωπαϊκή... Ελαφρά Ταξιαρχία! (Quiz)

Foot-Retro: Η ευρωπαϊκή… Ελαφρά Ταξιαρχία! (Quiz)

Ομάδες που κέρδισαν φιλάθλους για το ελκυστικό ποδόσφαιρο, για την ψυχή που έβγαλαν στο γήπεδο. Έζησαν σεζόν σαν… παραμύθι κι έμειναν στις συνειδήσεις των ποδοσφαιρόφιλων. Το bwin Νews εγκαινιάζει την στήλη “Foot Retro” και κάνει την αρχή με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» της σεζόν 1995-96.

Η τροπαιοθήκη του δεν είναι τόσο λαμπερή όσο των άλλων μεγάλων του πρώην ΠΟΚ, οι διακρίσεις έρχονταν με το σταγονόμετρο, ωστόσο κάθε μεγάλη στιγμή ξεχείλιζε από πάθος, αγάπη. Απόλλων, περηφάνεια, o σύλλογος της προσφυγιάς που έζησε τον πόνο, μεγάλωσε με δυσκολίες και απέκτησε λίγους, αλλά πιστούς φίλους. Ιδρύθηκε το 1891 στη Σμύρνη και μετράει αισίως 133 χρόνια ιστορίας.

Ενισχυμένες Αποδόσεις κάθε μέρα!

Ο παράγοντας που συνδέθηκε όσο κανένας άλλος με την προεδρία της ομάδας, ήταν αναμφίβολα ο Κώστας Αλαμάνος. Για 25 χρόνια παρέμεινε στην ηγεσία της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» και με τον ίδιο στο πηδάλιο έζησε στιγμές δόξας όπως την έξοδο στην Ευρώπη το 1995 και την παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου ένα χρόνο μετά. Μπορεί το 1962 να κατέκτησε την 3η θέση, κορυφαία επίδοση της ομάδας στην ιστορία της, ωστόσο το… θαύμα του 1995 ακόμα συζητιέται μεταξύ των ποδοσφαιρόφιλων. Ήταν τότε που η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη τρέλανε την Ελλάδα με το ελκυστικό του ποδόσφαιρο που είχε ως αποτέλεσμα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η παρέα του Ντέμη, του Καρασσαβίδη του Βελέντζα

Η τριετία 1994-96 είναι η κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου. Ο Γιάννης Παθιακάκης θα βρεθεί στον πάγκο του Απόλλωνα και θα συνθέσει ένα εξαιρετικό ρόστερ που αποθεώθηκε από τους Έλληνες φιλάθλους. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο έμπειρος, Μήνου, ο έμπειρος Ποζαπαλίδης μαζί με τον Ιωάννου στην άμυνα και το δίδυμο που κατάπινε πολλά χιλιόμετρα στο κέντρο αποτελούνταν από τους Καρασαββίδη, Κοβάσεβιτς. Κόλα και Βελέντζας έτρεχαν και μοίραζαν, ενώ στην επίθεση οι Μπάρνιακ και Ντέμης έβρισκαν διαρκώς δίχτυα.

Παρολί στο Build A Bet*!

Ο δεύτερος γύρος ήταν απολαυστικός, η ομάδα είχε «δέσει» και ο Απόλλων κάνει σερί δέκα νικών, με τεράστια διπλά στη Νέα Φιλαδέλφεια (πρώτη νίκη έπειτα από 33 χρόνια) κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά και στην Κρήτη απέναντι στον ΟΦΗ (4-1). Στις 4/6/1995, νίκησε στη Λιβαδειά με 2-1 τον Λεβαδειακό στο τελευταίο ματς της σεζόν και πήρε το εισιτήριο για την Ευρώπη. Εκείνο το εκπληκτικό σύνολο τερμάτισε στην 4η θέση με 63 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από τον 2ο Ολυμπιακό, και δυο λιγότερους από τον 3ο ΠΑΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, ο Άρης και ο ΟΦΗ τερμάτισαν κάτω από την «Ελαφρά Ταξιαρχία».

Ευρώπη και τελικός Κυπέλλου για τον εκπληκτικό Απόλλωνα!

Οι βάσεις είχαν μπει και ο Απόλλων έμπαινε με αέρα στη νέα σεζόν. Στις 8 Αυγούστου του 1995 στο «Νίκος Γκούμας», ο Απόλλων αντιμετωπίζει την Ολύμπια Λιουμπλιάνας, από τη Σλοβενία. Με γκολ του Μπλένταρ Κόλα στο 41’ αποκτά προβάδισμα πρόκρισης.  Στο «Μπέζιγκραντ», προηγήθηκε, ωστόσο η απειρία του συλλόγου έφερε και την κατάρρευση . Η Ολύμπια επικράτησε 3-1 κι έβαλε φρένο στα όνειρα του Απόλλωνα για παρουσία στην επόμενη φάση.

Ενισχυμένο Build A Bet*!

Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έχασε τον Καρασαββίδη που πήγε στον Ολυμπιακό, έκανε αλλαγές στο ρόστερ, όμως συνέχισε να παίζει καλό ποδόσφαιρο ρίχνοντας αυτή τη φορά το βάρος στο κύπελλο Ελλάδας. Η εύκολη παραμονή έδωσε την ευκαιρία στον Απόλλωνα να βγάλει στο χορτάρι ένα εξαιρετικό πρόσωπο. Πανηλειακός, Παναιτωλικός, Ξάνθη    και ΠΑΟΚ έπεσαν θύματα της εξαιρετικής ομάδας του Παθιακάκη, η οποία έφτασε στον τελικό. Μάλιστα, κόντρα στον «Δικέφαλο», ο Απόλλων πήρε ένα μεγάλο διπλό στην Τούμπα, επικρατώντας 3-1 με δυο γκολ του Νικολαΐδη.

Χιλιάδες ειδικά στοιχήματα και κορυφαίο live!

Εκεί, αντίπαλός τoυ ήταν η ΑΕΚ. Ναι, αναφερόμαστε στο περιβόητο ματς που ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε πει πως «αν πάρω το Κύπελλο, θα μείνω», όμως υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Αν και μόνο η παρουσία στον τελικό ήταν ιστορική για τον Απόλλωνα (πρώτη φορά σε τελικό), το αποτέλεσμα ήταν πικρό μιας και διασύρθηκε με 7-1.  Στα highlights εκείνης της σεζόν και το εντυπωσιακό πέρασμα από το «Γ. Καραϊσκάκης», όταν ο Απόλλων είχε συντρίψει με 3-0 τον Ολυμπιακό στην τελευταία χρονιά πριν την επιστροφή στην κορυφή της Ελλάδας.  

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

X