Αφιέρωμα: Μισό αιώνα μετά ο Ολυμπιακός συναντά τη Μίλαν!

Αφιέρωμα: Μισό αιώνα μετά ο Ολυμπιακός συναντά τη Μίλαν!

Ηταν 13 Σεπτεμβρίου του 1959, όταν ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την παρθενική συμμετοχή ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση. Αντίπαλός του η πανίσχυρη Μίλαν, η οποία 59 χρόνια αργότερα βρέθηκε ξανά στο δρόμο του για το Γιουρόπα Λιγκ.

Αλλα δεδομένα, άλλες ομάδες, υπό διαφορετικές συνθήκες το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Πρωτάρης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς παραστάσεις από αγώνες με ομάδες του εξωτερικού, την ώρα που η Μίλαν «έχτιζε» την αυτοκρατορία της, έχοντας κατακτήσει 7 πρωταθλήματα, προερχόμενη από τον πρώτο της τελικό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ένα χρόνο πριν (ήττα 3-2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης). «Χαώδης» η διαφορά με τους Πειραιώτες.

Μπροστά σε 20.000 κόσμο στο «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης», με τη σέντρα προγραμματισμένη για τις 16:30, καθώς το γήπεδο δεν διέθετε προβολείς, ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να γράψει μία από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορία του. Μία στιγμή, η οποία δεν ήταν αποκλειστικά των «ερυθρολεύκων», αλλά όλης της ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ακόμα και παίκτες του Παναθηναϊκού με μπροστάρηδες τους Αγγελόπουλο, Νεμπίδη και Λινοξυλάκη επισκέφθηκαν την αποστολή του Ολυμπιακού στο ξενοδοχείο και προσέφεραν ανθοδέσμες, φωτογραφήθηκαν και ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

Ιστορική στιγμή, ιστορικό αποτέλεσμα
Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το σκορ μικρή σημασία έχει, μιας και η στιγμή ήταν ήδη ιστορική. Στον Πειραιά, Ολυμπιακός και Μίλαν αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με το πρώτο γκολ να έρχεται από την ελληνική πλευρά.

Στο 19’ από εκτέλεση κόρνερ του Υφαντή, ο Κώστας Παπάζογλου με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Η ισοφάριση για τους Ιταλούς ήταν σχεδόν άμεση και στο 33′. Ο Ντανόβα σέντραρε στον Αλταφίνι και εκείνος με κεφαλιά έκανε το 1-1. Πριν οδηγηθούν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, ο Ολυμπιακός πήρε εκ νέου το προβάδισμα από δυνατό σουτ του Υφαντή (2-1). Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο 76′ και πάλι με τον Αλταφίνι.

Η καρτέλα του αγώνα
Διαιτητής: Φριτς Σάϊπελ (Χαμπερφέλντερ, Σάϊτεν) Αυστρία

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ, Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρ Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν

Για την ιστορία, δέκα μέρες αργότερα, ο Ολυμπιακός στο επαναληπτικό παιχνίδι ηττήθηκε 3-1 από τη Μίλαν στην Ιταλία και με συνολικό σκορ 3-5 αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Τότε, όπου ο Ψύχος μείωσε σε 2-1 στο 68’ και αν όλα έδειχναν ότι μπορούσε να διεκδικήσει την ισοφάριση, οι ελπίδες πρόκρισης εξανεμίστηκαν το 85’ για το τελικό αποτέλεσμα με σκόρερ τον Ντανόβα, ο οποίος πέτυχε και χατ-τρικ.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στο Γιουρόπα Λιγκ με 200+ ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X