Το 32ο Copa Africa κάνει σέντρα στην Αίγυπτο!

Το 32ο Copa Africa κάνει σέντρα στην Αίγυπτο!

Το 32ο Copa Africa κάνει σέντρα και υπόσχεται ξανά πολλές ποδοσφαιρικές συγκινήσεις. Η καρδιά της ποδοσφαιρικής Αφρικής χτυπά στην Αίγυπτο και όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ραντεβού!

Mετά το Copa America και το Gold Cup, ακόμα μια μεγάλη διοργάνωση αρχίζει. Το φετινό τουρνουά θα έχει αλλαγές και διαφοροποιήσεις. Έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 21 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου. Θα είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που η διοργάνωση θα γίνει καλοκαίρι. Επίσης από 16 ομάδες θα πάρουν μέρος 24 για πρώτη φορά σε τέτοιο τουρνουά. Ο θεσμός θα γίνει στην Αίγυπτο παρότι αρχικά προοριζόταν για το Καμερούν. Ωστόσο λόγω καθυστερήσεων και προβλημάτων με θέματα ασφάλειας η διοργάνωση δόθηκε στους «Φαραώ» και όχι στους κατόχους του τίτλου του Κόπα Άφρικα. Αρχικά ήταν να γίνει ο θεσμός μεταξύ 15 Ιουνίου και 19 Ιουλίου. Το Διεθνές Στάδιο στο Κάιρο είναι η πιο μεγάλη έδρα με χωρητικότητα 74.100 θεατών και θα φιλοξενήσει και τον τελικό.

Σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής οι ομάδες σε κάθε γκρουπ παίζουν έναν γύρο αναμετρήσεων. Μετά την φάση των ομίλων περνούν οι δύο πρώτες ομάδες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες. Θα προχωρήσουν στην φάση των “16”. Το VAR θα χρησιμοποιηθεί από τα προημιτελικά και μετά. Υπήρξε πάντως ένας προβληματισμός πως η απουσία του VAR στις αμέσως προηγούμενες φάσεις μπορεί να δημιουργήσει αδικίες για ομάδες.

Η Umbro είναι η εταιρεία που προσφέρει την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης, τη Neo Pro. Η μασκότ είναι βασισμένη σε ένα παιδί Φαραώ, τον Τουτ και φτιάχτηκε κυρίως για την ψυχαγωγία των πιτσιρικάδων.

Οι όμιλοι του Copa Africa
Η κλήρωση των ομίλων έγινε στις 12 Απριλίου του 2019 με τις 24 ομάδες να τοποθετούνται σε έξι ομίλους. Η Αίγυπτος είχε μία αρκετά καλή κλήρωση στον πρώτο όμιλο με Κονγκό, Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε. Στον 2ο όμιλο η Νιγηρία θα βρει την Γουινέα και δύο ομάδες που κάνουν ντεμπούτο στην διοργάνωση, την Μαδαγασκάρη και το Μπουρούντι.

Στο τρίτο γκρουπ θα είναι πιο αμφίρροπα τα πράγματα με Αλγερία, Κένυα, Σενεγάλη και Τανζανία και στο 4ο είναι ο δυνατό Μαρόκο με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια. Η Τυνησία είναι το φαβορί για την πρωτιά στο πέμπτο γκρουπ όπου μετέχουν οι Ανγκόλα, Μάλι και Μαυριτανία. Στο έκτο γκρουπ θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με Γκάνα και Καμερούν και τον όμιλο συμπληρώνουν το Μπενίν και η Γουϊνέα Μπισάου.

Τα φαβορί της διοργάνωσης

Οι οικοδεσπότες Αιγύπτιοι μπορούν και πρέπει να θεωρούνται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Οι “Φαραώ” έχουν τα μεγάλα “όπλα” των Σαλάχ, Ελνένι και Εγκαζί. Επίσης είναι μία Εθνική που έχει κερδίσει τον θεσμό περισσότερες φορές από κάθε άλλον: στο σύνολο επτά φορές από τότε που άρχισε το τουρνουά το 1957. Παρότι στην προηγούμενη διοργάνωση η Αίγυπτος είχε φτάσει στον τελικό δεν έχει κερδίσει από το 2010 και μετά.

Η Αίγυπτος έχει όλα τα στοιχεία πάντως για τον τίτλο: γεμάτη ταλέντο, αγωνιστική ετοιμότητα, εμπειρία και παίζει και στο “σπίτι” της. Πρέπει να τονιστεί πως τις προηγούμενες φορές που χώρες της Βόρειας Αφρικής είχαν φιλοξενήσει τον θεσμό τον είχαν κερδίσει κιόλας: η Τυνησία το 2004 και η Αίγυπτος το 2006.

Δεν μπορεί βέβαια να μην γίνει αναφορά στο Καμερούν, ομάδα που είναι κάτοχος του τίτλου. Είναι επίσης μία ομάδα με ποιότητα και ταλέντο. Οι Καμερουνέζοι νίκησαν στον τελικό του 2017 την Αίγυπτο και έχουν πάρει τον τίτλο πέντε φορές. Μήπως όμως θα παίξει τον ρόλο του ότι αφαιρέθηκε από το Καμερούν η διοργάνωση;

Η Γκάνα το 2010 έδειχνε μία Εθνική σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τώρα. Το 2018 ήταν εκτός του Μουντιάλ της Ρωσίας, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκτιμήσεις ότι έχει πιθανότητες με τον 33χρονο Ασαμόα Γκιάν. Παράλληλα έχουν διαθέσιμους παίκτες όπως τα αδέρφια Τζόρτζαν και Αντρέ Αγιού, τον Ατσού και το δίδυμο από την La Liga με Παρτέι και Ουακάσο καθώς και τον έμπειρο Μενσά. Είχαν κερδίσει το τρόπαιο του θεσμού το 1982.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μες στα φαβορί. Μία ομάδα από την οποία έχουν ξεπηδήσει παίκτες όπως οι Ντρογκμπά, Γιάγια και Κόλο Τουρέ και ο Ζερβίνιο. Οι “χρυσές” μέρες τους έχουν περάσει αλλά παρόλα αυτά έχουν ομάδα με ποιοτικές μονάδες, όπως τους Ζαχά, Μπαγί, Γκραντέλ, Οριέ, Σερί, Κέσι και Κοτζια.

Το Μαρόκο με τους Σάις, Χακίμι, Μπενάτια, Μπουφάλ, Μπελχαντά και Ζίγιεκ αποτελεί μια δυνατή και άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Η παρουσία τους στο Μουντιάλ του 2018 ήταν η πρώτη τους μετά από 20 χρόνια και αποδείχθηκε απογοητευτική, τερματίζονταε τελευταίοι στο γκρουπ τους, όμως οι Μαροκινοί έχουν δείξει πως επανήλθαν και ήταν αήττητοι στα προκριματικά τους για το Κόπα Άφρικα.

Τρεις ακόμα Εθνικές με ενδιαφέρον είναι το Μπουρούντι, η Μαδαγασκάρη και η Μαυριτανία. Και οι τρεις κάνουν ντεμπούτο στον θεσμό. Για το Μπουρούντι είναι η πρώτη παρουσία σε μεγάλο τουρνουά έχοντας ως πιο γνωστό παίκτη τον Σαϊντο Μπεραχίνο, από τον οποίο περιμένει γκολ για να περάσει την φάση των ομίλων. Η Μαδαγασκάρη και η Μαυριτανία δεν έχουν κανένα μεγάλο όνομα, όμως έχουν πέσει σε γκρουπ που τους δίνουν πιθανότητες για μία μίνι… υπέρβαση.

Οι νικητές στο Copa Africa

Αίγυπτος 7 (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)

Καμερούν 5 (1963, 1965, 1978, 1982, 2017)

Γκάνα 4 (1984, 1988, 2000, 2002)

Νιγηρία 3 (1980, 1994, 2013)

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό 2 (1968, 1974)

Ακτή Ελεφαντοστού 2 (1992, 2015)

Ζάμπια 1 (2012)

Τυνησία 1 (2004)

Σουδάν 1 (1970)

Αλγερία 1 (1990)

Μαρόκο 1 (1976)

Αιθιοπία 1 (1962)

Νότια Αφρική 1 (1996)

Κονγκό 1 (1972)

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στο Kόπα Άφρικα 2019 με 100+ ειδικά!|21+

Σχολιάστε

X