Copa Africa 2019: Η Μαδαγασκάρη γράφει ιστορία!

Copa Africa 2019: Η Μαδαγασκάρη γράφει ιστορία!

H Μαδαγασκάρη γράφει ιστορία στο Copa Africa και μετά την… πρώτη νίκη, ήρθε η πρόκριση και πλέον το όνειρο της διάκρισης τη συντροφεύει. 

Είναι αυτές οι ιστορίες του καλοκαιριού για τα άουτσαιντερ που κάνουν την διαφορά. Όπως η παρουσία της Αϊτής στον ημιτελικό του Gold Cup ή η Μαδαγασκάρη που έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο Κόπα Άφρικα και θέλει να πάει πιο ψηλά.

“Κατά την γνώμη μου μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό”, λέει ο μέσος Αροχασίνα Αντριαναριμανάνα (γνωστός ευρέως ως Νταξ), που παίζει στους Κάιζερ Τσιφς στη Νότια Αφρική. “Ο προπονητής μας έχει φτιάξει τόσο καλή νοοτροπία στην ομάδα. Δείτε το ματς με τη Νιγηρία: όλοι προέβλεπαν ότι θα χάναμε με 4-0. Δείτε τι συνέβη. Όλοι ήταν σίγουροι πως δεν θα περνούσαμε. Είναι κάτι ιστορικό αυτό που ζούμε”, συμπληρώνει. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είχε απαιτήσεις από την Μαδαγασκάρη όταν την ανέλαβε ο Γάλλος Νικολά Ντιμπουά τον Μάρτιο του 2017. Απαιτήσεις δεν υπήρχαν ούτε για τον προπονητή. Ο 51χρονος είχε θητεύσει σε ομάδες πολύ χαμηλών γαλλικών κατηγοριών όπως την Μουλίν Ιζέρ ενώ ήταν και δάσκαλος. Η διεθνή καριέρα δεν έμοιαζε ποτέ μία επιλογή ή προοπτική για εκείνον, όμως τελικά έκανε το ραντεβού και πήρε την δουλειά.

Τεράστια έκπληξη του Copa Africa

Ο Ντιμπουά είχε την δυνατότητα να μείνει και να δουλέψει στην Γαλλία αλλά έβαλε σε προτεραιότητα την Μαδαγασκάρη. Κάτι που φαίνεται να τον δικαιώνει από την άποψη ότι η Εθνική του όχι απλά έκανε την πρώτη της νίκη στην πρώτη συμμετοχή της σε τέτοιον θεσμό αλλά βγήκε πρώτη στον όμιλό της και πέρασε στους νοκ άουτ γύρους. Ο ίδιος ο Γάλλος τεχνικός με αφορμή την παρουσία της ομάδας του στα προημιτελικά έσπευσε να τονίσει πως “αρχίσαμε να γινόμαστε γνωστοί τον περασμένο χρόνο. Φέραμε 2-2 με την Σενεγάλη και ήμασταν οι πρώτοι που προκριθήκαμε για το Κόπα Άφρικα, γεγονός που έφερε την προσοχή πάνω μας.

Tο ποδόσφαιρο της Μαδαγασκάρης είναι ένας ποδόσφαιρο κατοχής. Πρέπει να κοιτάς να έχεις την μπάλα και να παίζεις με τεχνική. Χρειάζεσαι όμως και σωστή τακτική προσέγγιση, αμυντική πειθαρχία και προσήλωση και ατομικό ταλέντο. Αυτά προσπαθούμε να τα περάσουμε από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ. Να έχουμε καλή τακτική αλλά να κρατήσουμε και το στιλ του ποδοσφαίρου κατοχής και την τεχνική. Το κάναμε αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη Νιγηρία”.

Η αγωνιστική εγρήγορση και η φυσική κατάσταση επίσης ήταν δύο βασικές παράμετροι στην εξαντλητική ζέστη της διοργανώτριας χώρας της Αιγύπτου. Ο Νταξ αποκάλυψε πως η ομάδα του έκανε δύο φορές προπονήσεις αργά το βράδυ και πως ένιωσαν τα οφέλη αυτής της προετοιμασίας στο πρώτο ματς με τη Γουϊνέα. Αν και βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ οι παίκτες της Μαδαγασκάρης έκαναν το 2-1 και στο τέλος το ματς πήγε στο 2-2 από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Παρότι η ομάδα του Ντιμπουά δεν κέρδισε έδειχνε “φρέσκια” και σε ετοιμότητα.

“Δείχναμε τόσο δυνατοί από πλευράς φυσικής κατάστασης και περισσότερο από τους αντιπάλους μας”, σχολίασε ο Νταξ. Ο Ντιμπουά στο ξεκίνημα είχε να επισημαίνει πως οι παίκτες του είχαν άγχος και ίσως κάποια νεύρα. Ο Γάλλος τεχνικός το εξήγησε λέγοντας πως ήταν τα πρώτα λεπτά της Εθνικής στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής ή αλλιώς το Copa Africa.

“Είπα στους παίκτες μου στο ημίχρονο ότι πρέπει να βγάλουν φιλοδοξία και κίνητρο στο παιχνίδι τους. Το κάναμε και δεν έχουμε τύψεις σε αυτό”, σημειώνει. Στην συνέχεια επικράτησε με 1-0 του Μπουρούντι, ομάδα που επίσης είχε την πρώτη παρουσία στον θεσμό. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο πάντως για τον Ντιμπουά ήταν ότι από τον Γενάρη και μετά είχε αναλάβει παράλληλα και την Φλερί, ομάδα της τέταρτης κατηγορίας στην Γαλλία. Ωστόσο το συμβόλαιό του ανέφερε πως η Εθνική είχε πάντα τον πρώτο λόγο. Ο Ντιμπουά διευκρίνισε πως η καρδιά του είναι στην Μαδαγασκάρη, όμως έχει ανάγκη να συνεχίζει να δουλεύει διότι τα λεφτά της Εθνικής και δεν είναι αρκετά και δεν τα παίρνει τόσο τακτικά.

Η Μαδαγασκάρη θέλει… τρόπαιο!

Ο Ντιμπουά προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη. Αυτό είναι κάτι λογικό και αναμενόμενο. Ο Νταξ από την μεριά των παικτών λέει πως δέχθηκε 250 μηνύματα μετά τον αγώνα με τη Νιγηρία που του έλεγαν συγχαρητήρια και να συνεχίσει έτσι η ομάδα. Μάλιστα με παρέμβαση του προέδρου της χώρας, Άντρι Ρατζοελίνα, ναυλώθηκε τσάρτερ για να μεταφέρει 480 φίλαθλους στην Αλεξάνδρεια για το μεγάλο ματς της Κυριακής σε μία χώρα που το μηνιαίο εισόδημα είναι στα 33 δολάρια, το πιο μικρό στον κόσμο. Ωστόσο η πορεία της Εθνικής δίνει μεγάλη χαρά.

“Νιώθω πολύ δεμένος με αυτήν την χώρα σε ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχουν πολλοί και καλοί άνθρωποι εκεί και έχω κάνει φίλους. Υπάρχει πολλή φτώχεια δυστυχώς όμως ο κόσμος είναι τόσο χαρούμενος που κερδίζουμε. Γι’ αυτούς παίζουμε”, υπογραμμίζει ο Ντιμπουά. Η Μαδαγασκάρη θέλει απλά πάει όσο πιο μακριά μπορεί αλλά οι παίκτες να το απολαύσουν όσο περισσότερο γίνεται. “Πάντα λέω στους παίκτες μου απολαύστε το. Ζούμε μία υπέροχη ιστορία. Να παίζουμε με ευχαρίστηση, απλότητα και ενότητα. Είναι σαν να έχουμε ήδη κερδίσει το Κόπα Άφρικα”, καταλήγει.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στο Kόπα Άφρικα 2019 με 100+ ειδικά! |21+

Σχολιάστε

X