Boxing Day: Σαν... θρησκεία στο Νησί!

Boxing Day: Σαν… θρησκεία στο Νησί!

Boxing Day σημαίνει η πιο… ιερή ημέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο και μία πρωτόγνωρη και μεγάλη εμπειρία για κάθε φαν του αθλήματος!

H ημερομηνία που κάθε ποδοσφαιρόφιλος στην Αγγλία είναι αναμφισβήτητα η 26η Δεκεμβρίου. Κάθε σεζόν τη συγκεκριμένη ημέρα, την επόμενη των Χριστουγέννων, στο Νησί παίζεται ποδόσφαιρο σε όλα τα γήπεδα. Από την Κορνουάλη μέχρι το Νιούκαστλ και από το Λονδίνο μέχρι το Μάντσεστερ!

Από την Premier League μέχρι τις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου τα γήπεδα γεμίζουν. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου μετά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σηκώνονται για να υποστηρίξουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα, είτε αυτή παίζει εντός έδρας είτε πολλά χιλιόμετρα μακριά. Την ώρα που σχεδόν παντού τα καταστήματα είναι κλειστά, στις αγγλικές πόλεις όχι μόνο ανοίγουν, αλλά είναι και η μέρα που ξεκινούν οι εκπτώσεις. Το καταναλωτικό κοινό βρίσκεται σε αμόκ, λόγω των προσφορών και γενικά επικρατεί μια… τρέλα. Και μέσα σε αυτή τη φρενίτιδα, το ποδόσφαιρο έχει την τιμητική του, μέσω της Boxing Day.

Γιατί όμως Boxing Day; Υπάρχει μία παράδοση που θέλει τους πλούσιους να πηγαίνουν στα σπίτια των εργαζόμενών τους τις γιορτινές μέρες για να τους δίνουν δώρα για να τους ευχαριστήσουν. Υπάρχει επίσης μία εκδοχή πως η ονομασία προέρχεται από την τοποθέτηση ενός κουτιού από έναν ιερέα στα πλοία των εξερευνητών, μέσα στο οποίο έριχναν χρήματα για καλή τύχη. Αν όλα πήγαιναν καλά, τότε το κουτί επέστρεφε στον ιερέα, ο οποίος το κρατούσε μέχρι και τα Χριστούγεννα και το άνοιγε, προσφέροντας τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στους φτωχούς.

Fish n’ chips, pies και ένα pint στις κοντινές pubs από το γήπεδο είναι το… pregame όσων σέβονται και τιμούν την ημέρα με θρησκευτική ευλάβεια. Γιατί αυτό είναι. Μία… ιερή και μεγάλη ποδοσφαιρική ημέρα. Έως την δεκαετία του 1950 το πρόγραμμα έμπαινε Χριστούγεννα. Όταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα Χριστούγεννα άρχισαν σταδιακά να μειώνουν τα δρομολόγιά τους, τότε πάρθηκε η απόφαση να μεταφερθούν τα παιχνίδια την 26η του Δεκέμβρη, κάτι που ουσιαστικά συνέβη από την σεζόν 1957-1958.

Το πρώτο ματς Boxing Day

Η ιστορία της Boxing Day στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκινά από τον 19ο αιώνα, όταν αναμετρήθηκαν οι δύο πρώτες ομάδες στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Σέφιλντ εναντίον Χάλαμ, σε ένα τοπικό ντέρμπι με δικούς του κανόνες. Η Σέφιλντ νίκησε τη Χάλαμ με 2-0 την 26η Δεκεμβρίου του 1860 και κάπως έτσι ξεκίνησε η περίφημη Boxing Day, που φτάνει ως τις μέρες μας.

Τα ρεκόρ της Boxing Day

Καμία ομάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την κυριαρχία της στην Boxing Day, με τους Red Devils να κερδίζουν 20 από 24 παιχνίδια, συγκεντρώνοντας 57 πόντους. Ακολουθούν Αρσεναλ και Λίβερπουλ! Αντίθετα, σε 23 αγωνιστικές της Boxing Day η Άστον Βίλα έχει κερδίσει μόλις τρία παιχνίδια, ενώ με ακόμη έξι  ισοπαλίες και 14 ήττες είναι η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο πιο πετυχημένος ποδοσφαιριστής στα χρόνια της Πρέμιερ Λιγκ στην Boxing Day είναι ο Ρόμπι Φάουλερ. Ο Άγγλος επιθετικός είχε πετύχει 9 τέρματα, ενώ Ρόμπι Κιν και Άλαν Σίρερ σκόραραν από 8 φορές. Ο παίκτης που έχει αγωνιστεί στα περισσότερα ματς από κάθε άλλον την 26η Δεκεμβρίου είναι ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος έχει 16 συμμετοχές.

Ο καλύτερος προπονητής της Boxing Day στην Premier League είναι ο Αρσέν Βενγκέρ, που έχει 14 νίκες, τρεις ισοπαλίες και δυο ήττες. Αφήνοντας πίσω του Μαρκ Χιουζ, Τόνι Πούλις.

H Λίβερπουλ είναι στο +10 από τη 2η Λέστερ και μόλις μια ομάδα που είχε τέτοιο προβάδισμα έχασε τον τίτλο, η Νιουκάστλ τη σεζόν 1995-96

Τέλος, το ματς με τα περισσότερα γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ την Boxing Day είναι αυτό ανάμεσα στην Τσέλσι και την Άστον Βίλα το 2007. Τελικό σκορ 4-4.

Το πρόγραμμα της Βoxing Day στην Premier League

Η Τότεναμ έπειτα την ήττα από την Τσέλσι στο Λονδρέζικο ντέρμπι υποδέχεται (14.30) τη Μπράιτον, ενώ στις 17.00 σέντρα έχουμε στο Vitality Stadium, όπου ο Μικέλ Αρτέτα κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της Άρσεναλ κόντρα στη Μπόρνμουθ. Η Άστον Βίλα υποδέχεται τη Νόριτς σε ντέρμπι για την ουρά. Η Τσέλσι αντέδρασε με νίκη κόντρα στους Σπερς, υποδέχεται τη Σαουθάμπτον και θέλει να «χτίσει» σερί. Πρεμιέρα και για τον Αντσελότι στον πάγκο της Έβερτον που φιλοξενεί τη Μπέρνλι, ενώ η μεγάλη έκπληξη της σεζόν, η Σέφιλντ αντιμετωπίζει εντός έδρας τη Γουότφορντ. Ντερμπάκι από τα παλιά στο Ολντ Τράφορντ, όπου η Μάντσεστερ υποδέχεται (19.30) τη Νιουκάστλ, ενώ ντέρμπι κορυφής έχουμε στο King Power, όπου η Λέστερ αντιμετωπίζει την αήττητη Λίβερπουλ.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X