Αφιέρωμα: Οι δέκα που αγωνίστηκαν σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αφιέρωμα: Οι δέκα που αγωνίστηκαν σε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελούν τις πιο πετυχημένες ομάδες στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Τις δύο ομάδες με τη μεγαλύτερη ιστορία στο Νησί, όπου φυσικό και επόμενο ήταν να αναπτυχθεί και μεγάλη κόντρα ανάμεσά τους.

Οι «κόκκινοι» του Μέρσεϊσαϊντ κατακτώντας 18 τίτλους, οι «κόκκινοι διάβολοι» 20. Πέντε τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ η μία, τρία η άλλη. Tρία τρόπαια Γιουρόπα Λιγκ (άλλοτε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) η Λίβερπουλ, ένα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν έχουν μόνο τα περισσότερα πρωταθλήματα, αλλά έχουν φέρει και τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους στη χώρα.

Μέσα σε όλα αυτά τους χωρίζουν και 50 χιλιόμετρα, από το Λίβερπουλ στο Μάντσεστερ. Οσοι παίκτες έχουν αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα, ακόμα και οι οπαδοί των δύο ομάδων, αλλά και οι ουδέτεροι θεωρούν το Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως το μεγαλύτερο ντέρμπι της Αγγλίας, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το γεγονός ότι ένας παίκτης έχει παίξει σε μία από τις δύο αυτομάτως γίνεται εχθρός των οπαδών της και όταν έρθει αντίπαλος με τη φανέλα κάποιας άλλης ομάδας, η έχθρα δεν θα ξεχαστεί. Βέβαια, υπήρξαν στο παρελθόν και οι παίκτες που δεν… μάσησαν από τη συγκεκριμένη κόντρα. Την έχθρα τους. Υπήρξαν παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Λίβερπουλ – Μάντσεστερ για να φορέσουν τις φανέλες και των δύο ομάδων. Κάποιοι απευθείας, άλλοι με στάση σε άλλο σταθμό προτού μεταβούν σε μία από τις δύο.

Από τον Τσόρλτον, στον Οουεν!
Το πιο πρόσφατο όνομα είναι Μίκαελ Οουεν, ο τελευταίος που μπήκε στην σχετική λίστα των παικτών που φόρεσαν και τις δύο φανέλες. Ενα παιδί που μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Λίβερπουλ και το 2009 σε ηλικία 30 χρονών, έπειτα από στάσεις σε Ρεάλ Μαδρίτης και Νιούκαστλ αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε τρία χρόνια έγραψε 31 συμμετοχές, σημειώνοντας 5 γκολ. Κακή επίδοση για τον Αγγλο, αφού στη Λίβερπουλ σε 9 χρόνια και σε 216 εμφανίσεις βρήκε 118 φορές δίχτυα, για να πάρει το 2004 μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης ως ένας από τους πιο ταλαντούχους επιθετικούς της γενιάς του.

Ο Μίκαελ Οουεν είναι ο τελευταίος παίκτης που μπήκε στη μακρά λίστα, ποιος ήταν όμως ο πρώτος που τόλμησε να κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο; Ο Τομ Τσόρλτον έγινε ο πρώτος παίκτης που το πραγματοποίησε αλλάζοντας τις δύο πλευρές του ποδοσφαιρικού χάρτη της Αγγλίας. Επειτα από 8 χρόνια, με 117 εμφανίσεις και 8 γκολ στη Λίβερπουλ, το 1912 πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η λίστα είναι μεγάλη…
Λίγο πριν τον Μίκαελ Οουεν ήταν ο Πολ Ινς. Από τη Γουέστ Χαμ πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1989, πραγματοποιώντας έξι εντυπωσιακά χρόνια στο «Ολντ Τράφορντ». Μπορεί να προσπάθησε να δοκιμάσει την τύχη του εκτός Αγγλίας στην Ιντερ (1995-97), όμως η επιστροφή του ήταν άμεση στην Πρέμιερ Λιγκ. Το κακό γι αυτόν ότι πήρε μεταγραφή σε μία περίεργη σεζόν για τη Λίβερπουλ το 1997, αγωνίστηκε δύο χρόνια προτού πάει στη Μίντλεσμπρο.

Πάμε πιο πίσω και στον Φιλ Τσίσναλ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1961 και το 1964 πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ για 25.000 λίρες. Παρότι στους «κόκκινους διάβολους» πραγματοποίησε τρία πολύ καλά χρόνια, στη Λίβερπουλ δεν εντυπωσίασε για να φύγει το 1967 για τη Σάουθεντ.

Ο Αλενμπι Κλίντον εντάχθηκε στην ομάδα της Λίβερπουλ για το 1938 ως ερασιτέχνης παίκτης, ποτέ όμως δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί με τους «κόκκινους». Μεγάλη καριέρα έκανε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην ομάδα του Ματ Μπάσμπι. Θριάμβευσε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας το 1948 και του πρωταθλήματος το 1952.

Συμπαίκτης του Αλενμπι Κλίντον στο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1951-52 ήταν ο Τόμας ΜακΝάλτι. Ο Αγγλος αμυντικός αγωνίστηκε 57 φορές με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» πριν φύγει για τη μισητή Λίβερπουλ το 1954.

Λίγες εμφανίσεις στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Τζάκι Σέλντον την 3ετία, 1910-13, όπου έκανε 26 εμφανίσεις. Τον Νοέμβριο του 1913 πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ για να κάτσει 8 σερί χρόνια με 147 εμφανίσεις και 20 γκολ.

Εκτός από το γεγονός ότι αγωνίστηκε τόσο για τη Λίβερπουλ, όσο και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Πίτερ Μπράντσλι είναι και από τους λίγους που έχουν φορέσει τη φανέλα των δύο ομάδων του Μέρσεϊσαϊντ (Λίβερπουλ και Εβερτον). Μία 4ετία στη Λίβερπουλ, το 1987 με 1991, πραγματοποίησε 131 συμμετοχές, σημειώνοντας 46 γκολ.

Ρεκόρ μεταγραφής τιμής… 2.000 λιρών!
O προπονητής της Λίβερπουλ, Τομ Γουότσον, έφερε στο «Ανφιλντ» τον Τομ Μίλερ το 1912 για 400 λίρες! Από την σκωτσέζικη Χάμιλτον, στην κόκκινη πλευρά του Μέρσεϊσαϊντ. Μεσολάβησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως ο Τομ Μίλερ δεν έχασε τη… φόρμα του μετά το πέρας του πολέμου. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του ανάγκασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1920 να προβεί σε μεταγραφή ρεκόρ για την εποχή με 2.000 λίρες!

Ενας ακόμη παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των δύο ομάδων ήταν ο Φρεντ Χόπκιν, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1919. Μόλις δύο χρόνια κάθισε στο «Ολντ Τράφορντ», για να μεταβεί στο Λίβερπουλ και στους «κόκκινους». Εκεί, έμεινε για 10 σεζόν, πραγματοποιώντας 360 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Η λίστα των «δέκα»
*Μίκαελ Οουεν
*Τομ Τσόρλτον
*Πολ Ινς
*Φιλ Τσίσναλ
*Αλενμπι Κλίντον
*Τόμας ΜακΝάλτι
*Τζάκι Σέλντον
*Πίτερ Μπράντσλι
*Τομ Μίλερ
*Φρεντ Χόπκιν

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X