Πολ Πογκμπά: Ο παίκτης - όνειρο, μοιάζει με... βαρίδι!

Πολ Πογκμπά: Ο παίκτης – όνειρο, μοιάζει με… βαρίδι!

O Πολ Πογκμπά στα 27 του χρόνια αποτελεί ένα… μυστήριο! Ενα τεράστιο ταλέντο, με φοβερή ποιότητα, αλλά και αντιδράσεις που προβληματίζουν!

Ένα τεράστιο ταλέντο ή ένας μύθος; Ο Πολ Πογκμπά στα 27 του χρόνια έχει κατακτήσει τίτλους, παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη, αλλά και τη Γιουνάιτεντ σε κατάσταση… πανικού «Μοιάζεις καλά, νιώθεις καλά και παίζεις καλά» τονίζει ο Γάλλος που προσέχει όσο λίγοι την εξωτερική του εμφάνιση, όμως δε συμβαίνει και το ίδιο με την εικόνα του εντός γηπέδου!

Ενα από τα πιο «καυτά» ονόματα στη θέση του μέσου στη σύγχρονη παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά ποδοσφαίρου. Η πιο ακριβή μεταγραφή του κόσμου το καλοκαίρι του 2016 (105 εκατ. ευρώ), πριν τον «καβαλήσουν» στη λίστα ο Νεϊμάρ (222 εκατ.), ο Κουτίνιο (120 εκατ.) και ο Ντεμπελέ (110 εκατ). Αυτός που όλοι ήθελαν, αλλά λίγοι μπορούσαν να έχουν.
Σήμερα, μια τετραετία μετά, ο Πολ Πογκμπά από μέσος-όνειρο, μοιάζει με βαρίδι, με αναγκαίο κακό. Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και η κριτική ενδεχομένως είναι υπερβολικά, αλλά πάντα είναι σχετικά με τις προσδοκίες. Όταν ο Μπρούνο Φερνάντες με ένα μήνα παρουσίας αποθεώνεται στο Ολντ Τράφορντ, ενώ ο Γάλλος ακούει διάφορα έπειτα από αρκετά χρόνια, τότε κάτι πάει λάθος… Διαδοχικοί τραυματισμοί, το μυαλό εκτός… Μάντσεστερ, η λάμψη του στο Ολντ Τράφορντ ξεθωριάζει αρκετά

Εχοντας συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στην Αγγλία μετά την επιστροφή του, ο Πογκμπά παραμένει κάτι σαν αίνιγμα. Ξέρουμε όμως κάποια πράγματα. Ξέρουμε ότι όταν ο Γάλλος είναι καλός, είναι καλή και η Γιουνάιτεντ. Ξέρουμε ότι μπορεί να κάνει πράγματα που λίγοι, αν υπάρχει κανείς άλλος βασικά, μπορούν να αποτυπώσουν στο χορτάρι, το οποίο είναι αυτό που θες από έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης. Ξέρουμε επίσης ότι έχει μια εκνευριστική συνήθεια να εξαφανίζεται. Ξέρουμε ότι δεν έχει καταφέρει να δείξει σταθερά το καλύτερο του πρόσωπο, το αναμφισβήτητο ταλέντο, την ικανότητα του να κρίνει ματς.

Ακόμη κι όταν δεν είναι στην καλύτερη του φόρμα, υπάρχει μια απόλαυση στο να βλέπεις τον Πογκμπά να παίζει. Δεν χρειάζεται βασικά να κάνει πολλά, αλλά το να δεις πώς κινείται στο γήπεδο είναι κάτι ελαφρώς μπερδεμένο, αλλά όμορφο. Επειτα από λίγη ώρα, σκέφτεσαι ότι κάποιος τόσο μεγαλόσωμος δεν θα έπρεπε να είναι τόσο χαρισματικός, να έχει αυτό τον αέρα στις κινήσεις του. Ο Γάλλος, επίσης, βλέπει πράγματα που άλλοι δεν βλέπουν. Οταν είναι σε φόρμα, οι πάσες του είναι μια απόλαυση. Αλλά όταν δεν είναι, θα κοπούν εύκολα ή θα φύγουν κατευθείαν άουτ. Εν συντομία, το να παρακολουθήσεις τον Πογκμπά μερικές φορές, σου υπενθυμίζει γιατί βλέπουμε ποδόσφαιρο.

Με τον Μουρίνιο στον πάγκο οι οπαδοί της Μάντσεστερ είδαν τον καλύτερο, αλλά και τον χειρότερο Πογκμπά. Τότε, κάποιοι τόνισαν πως ο Πορτογάλος δεν δείχνει να ξέρει πώς να χειριστεί τον Γάλλο. Με τον Σόλσκιερ έκανε απίθανο ξεκίνημα, ωστόσο χάθηκε γρήγορα, παρασύρθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ οι τραυματισμοί τον έβγαλαν εκτός παιχνιδιού.
Τα βρετανικά ΜΜΕ είχαν πάρει θέση γράφοντας: «Θεωρητικά, η λύση είναι απλή: Στήριξε τον εγωισμό του Πογκμπά, χτίσε την ομάδα γύρω του, τοποθέτησε τον σε μια θέση σαν κι αυτή που είχε στη Γιουβέντους όπου όντως σάρωσε (αριστερό χαφ σε κέντρο τριών) και συμπεριφέρσου απέναντι του με ενθάρρυνση και αγάπη». Ο Μουρίνιο έφυγε, ο Πογκμπά έμεινε, αλλά δεν έπεισε.

Η διαφορά νοοτροπίας στη Γιουβέντους

Η αμυντική απόδοση του Πογκμπά ως «μπιανκονέρο» δείχνουν έναν παίκτη με άλλη νοοτροπία. Ο Πογκμπά στο Τορίνο βελτιωνόταν, αφοσιωνόταν στην άμυνα, ντρίμπλαρε περισσότερο και κυριαρχούσε στους «αιθέρες». Με λίγα λόγια, ο Πογκμπά έγινε χειρότερος αμυντικός στο Ολντ Τράφορντ, με τους αριθμούς να επιβεβαιώνουν την εικόνα όπου βλέπει παιχνίδια της Γιουνάιτεντ.
Στους πρώτους 18 μήνες στην Αγγλία, ο Πογκμπά συμμετείχε στο 17,9% των γκολ της Γιουνάιτεντ, ή αλλιώς στα 26 (11 γκολ, 15 ασίστ) από τα 145. Στην πρώτη σεζόν, συνέβαλε στο 17,57% των γκολ της Γιουνάιτεντ (8 γκολ, 5 ασίστ), ενώ την τρέχουσα σεζόν έχει ήδη προσφέρει 3 γκολ και 10 ασίστ στην ομάδα του (18,31%). Η συνέχεια; Οχι η αναμενόμενη!
Είναι ένας παίκτης που στη Γιουνάιτεντ δεν τα καταφέρνει καλά, αλλά παραμένει εγνωσμένης αξίας και πολύτιμος, για όποια ομάδα τον εμπιστευτεί, ενδεχομένως υπό άλλες συνθήκες από αυτές που συνάντησε στο Ολντ Τράφορντ, κατά την πολυσυζητημένη επιστροφή του… Ισως και η παρουσία του Ραϊόλα έχει δώσει στον Πογκμπά μια λανθασμένη κατεύθυνση. O Σόλσκιερ θέλει να του δώσει μια τελευταία ευκαιρία να… σώσει μια κάκιστη σεζόν. Θα ανταποκριθεί;

Ο 27χρονος Πογκμπά είναι ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στη θέση του μέσου στη σύγχρονη παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά ποδοσφαίρου, όμως το ταλέντο δεν θα είναι πάντα σύμμαχος!

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X