Αφιέρωμα: Οταν η μεγάλη Τορίνο χάθηκε στα συντρίμμια!

Αφιέρωμα: Οταν η μεγάλη Τορίνο χάθηκε στα συντρίμμια!

Mια σπουδαία ομάδα αφανίστηκε στον λόφο Σουπέργκα πριν από 69 χρόνια σε ένα ταξίδι χωρίς γυρισμό… H σπουδαία Τορίνο χάθηκε στην αεροπορική συντριβή της 4ης Μαΐου 1949.

Η «Γκράντε Γκρανάτα» ήταν αυτό ακριβώς που χρειάζονταν οι Ιταλοί για να αισθανθούν δυνατοί, ήταν άλλωστε πληγωμένοι από τον πόλεμο! Η Τορίνο υπήρξε το καμάρι της πόλης στη δεκαετία του 1940, καθώς είχε  κατακτήσει πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1943 ως το 1949. Από το οχυρό της, το «Φιλαντέλφια», δύσκολα έφευγε νικητής αντίπαλος, ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τη νίκη με 10-0 επί της Αλεσάντρια τη σεζόν 1947-48.

Ένα ταξίδι στην Πορτογαλία έμελλε να είναι και το μοιραίο αυτής της συγκλονιστικής ομάδας. Ο μεγάλος άσος της Μπενφίκα Ζοζέ «Τσίκο» Φερέιρα, ήθελε στο αντίο του να παίξει κόντρα στην Τορίνο του φίλου του, Βαλεντίνο Μάτσολα, πατέρα του Σάντρο. Στις 3 Μαϊου, η Μπενφίκα νίκησε με 4-3, ο ενθουσιασμός μεγάλος…Η πτήση της επιστροφής ήταν προγραμματισμένη για τις 09:50 της επόμενης ημέρας. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες έκαναν την επιστροφή δύσκολη…Το αεροπλάνο, τύπου Fiat G-212, της εταιρείας Avio Linee Italiane (θυγατρική της FIAT), έπεσε σε ομίχλη λίγο προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Τορίνου και προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα, που υψώνεται στα νότια της πόλης και συνετρίβη. Από τους 31 επιβαίνοντες (4 μέλη του πληρώματος, 3 δημοσιογράφοι, 18 ποδοσφαιριστές, 6 παράγοντες και μέλη του τεχνικού επιτελείου) κανείς δεν επέζησε.

Βαλέριο Μπατσιγκάλουπο, Αλντο και Ντίνο Μπαλαρίν, Μίλο Μποντζόρνι, Εουσέμπιο Καστιλιάνο, Ρούμπενς Φαντίνι, Γκουλιέλμο Γκαμπέτο, Ρουτζέρο Γκράβα, Τζουζέπε Γκρεζάρ, Ετσιο Λόικ, Βιρτζίλιο Μαρόζο, Ντανίλο Μαρτέλι, Βαλεντίνο Ματσόλα, Ρομέο Μέντι, Πιέρο Οπέρτο, Φράνκο Οσολα, Μάριο Ριγκαμόντι και Τζούλιο Σέπαρντ. 18 ποδοσφαιριστές νεκροί.

Ίντερ και η Μίλαν, που διεκδικούσαν τον τίτλο, ζήτησαν το πρωτάθλημα να κατακυρωθεί στην Τορίνο. Η ομοσπονδία διαφώνησε, η αποδεκατισμένη Τορίνο χρησιμοποίησε την ομάδα των νέων, το έκαναν και οι αντίπαλοί της. Πήρε το πρωτάθλημα, αλλά ο πόνος δεν πέρασε ποτέ. Η λάμψη είχε ξεθωριάσει. Το αεροπορικό δυστύχημα άλλαξε την ιστορία της ομάδας, η οποία από το 1949 μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει μόλις ένα πρωτάθλημα (1976).

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στη Serie A με 200+ ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X