Η μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη βρίσκεται στο απόγειό της και το ποδόσφαιρο προσφέρει σε αυτήν με πολλούς τρόπους.
Στην Γερμανία
Η πρώτη αντίδραση στην καταπολέμηση του ιού ήρθε από τους παίκτες της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 2,5 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Δεν πέτυχαν, όμως, μόνο αυτό, καθώς οργανώθηκαν και μέσω των social media ζήτησαν από τους «ακόλουθούς» τους να οργανωθούν και να βοηθήσουν την κατάσταση. «Η απόφαση πάρθηκε πολύ γρήγορα. Θέλουμε να κάνουμε μία κίνηση ως ομάδα», αποκάλυψε ο Όλιβερ Μπίρχοφ, τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας.
Πολλοί από αυτούς δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγες ημέρες αργότερα ο Κίμιχ και ο Γκορέτσκα ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, δημιουργώντας το «#WeKickCorona». Ο Ματς Χούμελς τους ακολούθησε, προσφέροντας και εκείνος άλλο 1 εκατ. ευρώ, ο Λιρόι Σανέ 500.000 ευρώ, ενώ το ίδρυμα είναι ανοιχτό για όλους, ώστε να κάνουν τη δωρεά τους. Τα χρήματα θα δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε ιατρικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται άμεσα οικονομική βοήθεια για να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.
Στη μάχη και οι οπαδοί
Δεν είναι, όμως, μόνο οι παίκτες που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στην καταπολέμηση της ασθένειας, αλλά και οι οπαδοί. Σύνδεσμοι Ultras όλων των ομάδων όλης της χώρας προσφέρουν οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους σε όσους το έχουν ανάγκη. Έτσι, οι περισσότεροι κάνουν δωρεάν μεταφορά αγαθών και προϊόντων σε όσους δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Έχουν μοιράσει φυλλάδια σε φαρμακεία και ιατρεία και όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους με ευκολία. Μάλιστα, οι οπαδοί τηρούν όλους τους κανόνες προφύλαξης και αφήνουν τα ψώνια έξω από την πόρτα, ώστε να μην έρθουν σε επαφή.
Οι οπαδοί της Ντόρτμουντ πήγαν ένα βήμα παραπάνω τη δράση τους και γέμισαν με πανό την πόλη, ζητώντας από την τοπική κυβέρνηση να δώσει καλύτερους μισθούς σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχη κατά του ιού και σε όσους πρέπει να δουλεύουν αυτές τις ημέρες της καραντίνας. Ο σύλλογος από τη δική του πλευρά αποφάσισε να ενισχύσει τα τοπικά καταστήματα εστίασης, που έχουν δει τους τζίρους τους να φτάνουν σε μηδενικά επίπεδα. Έτσι, διοργάνωσε μία «εικονική Κυριακή», ζητώντας από όσους οπαδούς το επιθυμούν να ξοδέψουν όσα χρήματα θα ξόδευαν μία Κυριακή που θα είχε αγωνιστική στην Bundesliga στα καταστήματα που θα το έκαναν. Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 70.000 ευρώ.
Στην Ιταλία
Ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, δώρισε 10 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του ιού, ενώ το ίδιο έκανε και ο πρώην ιδιοκτήτης της Μίλαν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όλα αυτά τα χρήματα θα πάνε στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Γιουβέντους ξεκίνησε να μαζεύει χρήματα μέσω διαφορετικής δράσης, ενώ η Ίντερ και η Ρόμα προσέφεραν ιατρικό υλικό στο δημόσιο.
Οι παίκτες της Ίντερ προσέφεραν 500.000 ευρώ, ενώ εκείνοι της Ρόμα, της Μίλαν και της Γιουβέντους από 420.000 ευρώ. Μόνος του ο Φρανκ Ριμπερί έδωσε 50.000 ευρώ στα νοσοκομεία της Φλωρεντίας και ο Ιμπραΐμοβιτς 100.000 ευρώ στην καμπάνια «Kick the Virus Away», ενώ Πετάνια (επιθετικός της ΣΠΑΛ), Ινσίνιε (επιθετικός της Νάπολι), Μπερναρντέσκι (μέσος της Γιουβέντους) και Τζάτζα (επιθετικός της Τορίνο) συγκέντρωσαν 420.000 ευρώ. Παράλληλα, όλες οι ομάδες της Serie A τρέχουν καμπάνιες κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, με την Λάτσιο να κάνει και καμπάνια, ώστε να μην μειωθεί το ποσοστό των ανθρώπων που προσφέρουν αίμα.
Στην Αγγλία
Πριν λίγα χρόνια κάποιοι οπαδοί της Έβερτον είχαν ξεκινήσει μία καμπάνια για να συγκεντρωθούν χρήματα, ώστε στη συνέχεια να διατεθούν σε τράπεζες τροφίμων για τους άπορους του Λίβερπουλ. Ο τρόπος που το έκαναν ήταν να συγκεντρώνουν τα άδεια μπουκάλια των υπόλοιπων οπαδών. Μέσα σε λίγες ημέρες βρίσκονταν σε διάφορα γήπεδα κάθε Κυριακή, κάνοντας το ίδιο πράγμα και μέσα σε λίγους μήνες το παράδειγμά τους ακολούθησαν περισσότεροι από 30 σύνδεσμοι οπαδών από ολόκληρη την Αγγλία.
Με δεδομένο ότι η δράση τους βασιζόταν στα παιχνίδια, τώρα, στην εποχή του κορονοϊού, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό. Όχι μόνο για τους οπαδούς, αλλά και για τις φιλανθρωπικές τους δράσεις. Στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Μπόρνμουθ για παράδειγμα λίγο πριν τη διακοπή της Premier League είχαν συγκεντρωθεί αντικείμενα αξίας 10.000 λιρών. Το ίδρυμα που ιδρύθηκε μπορεί πλέον να μην στηρίζεται μόνο στους αγώνες, αλλά εκείνες τις ημέρες, ακόμη και σήμερα, προέρχεται το 30% των εσόδων του.
Μόλις οι παίκτες της Λίβερπουλ έμαθαν για αυτά τα προβλήματα, έσπευσαν να προσφέρουν συνολικά 40.000 λίρες για τα επόμενα εντός έδρας παιχνίδια τους. Ο Άντι Ρόμπερτσον αποφάσισε να δωρίσει μόνος του άλλες 15.000 λίρες για να βοηθήσει ανάλογες δράσεις στην πατρίδα του, στη Γλασκώβη. Η Μπέρνλι έχει το δικό της ίδρυμα και όλοι οι παίκτες βοήθησαν οικονομικά. Στα ιδρύματα της Μάντσεστερ Σίτι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν ήδη μεταφερθεί χρήματα για να καλύψουν τις έξτρα ανάγκες που δημιουργούνται από την απουσία αγώνων. Ο άσος της Έβερτον, Σέιμους Κόουλμαν, δώρισε 20.000 λίρες στο ίδρυμα «Τάισε τους Ήρωες», που προσφέρει γεύματα σε γιατρούς και νοσηλευτές.
Ο αμυντικός της Τότεναμ, Τόμπι Άλντερβαϊρλεντ, δώρισε tablets σε νοσοκομεία, ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται σε νοσηλεία και καραντίνα να μπορούν να έρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε επικοινωνία με τους δικούς τους.
Νόμιμο στοίχημα esports με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
Όλα τα στοιχήματα για τα Esports στη Bwin.gr. Εδώ στοιχηματίζεις! |21+