Ανασκόπηση 2020: Οι μεγάλες στιγμές στα γήπεδα!

Ανασκόπηση 2020: Οι μεγάλες στιγμές στα γήπεδα!

Η χρονιά δεν ήταν αυτή που σχεδίασε κανείς, μιας και η εφιαλτική επίθεση του κορονοϊού προκάλεσε πολλά εμπόδια σε όλο τον πλανήτη. Γήπεδα κλειστά, μεγάλες διοργανώσεις που έβαλαν… λουκέτο κι επιστροφή μετ’ εμποδίων. Το ποδόσφαιρο αν και λαβωμένο κατάφερε να επιστρέψει και να σταθεί όρθιο. Μπάγερν, Λεβαντόφσκι, Λίβερπουλ έκλεψαν την παράσταση στο περσινό restart και τη σκυτάλη παίρνει η Μίλαν. Ποιες είναι όμως οι δέκα μεγάλες στιγμές που ζήσαμε εντός γηπέδων το 2020;

Η Λίβερπουλ στην κορυφή της Αγγλίας

Πέρασαν 30 χρόνια. Πέρασαν γενιές. Οι παλαιότεροι φίλαθλοι νοστάλγησαν και οι νεότεροι ήταν αγέννητοι την τελευταία φορά που ήρθε το πρωτάθλημα. Το φαινόμενο της Λίβερπουλ όμως είχε ανέκαθεν μία τρομακτική δύναμη, μία ιδιαιτερότητα. Να διατηρεί τη δυναμική του club, να γιγαντώνει το brand name, να αποκτά νέους οπαδούς, ακόμα και όταν η ομάδα έβλεπε τους τίτλους να την προσπερνούν. Ωστόσο, το 2020 έφερε και το πρώτο πρωτάθλημα στην Premier League. Oι Reds έγιναν πρωταθλητές Αγγλίας, ήταν καλύτεροι, έπαιξαν το ωραιότερο ποδόσφαιρο και είχαν καθολική αποδοχή. Η Λίβερπουλ κατέκτησε τον τίτλο επτά στροφές πριν το τέλος δημιουργώντας νέο ρεκόρ στο Νησί. Μπορεί να μην έσπασε ρεκόρ βαθμών λόγω της χαλάρωσης στα τελευταία ματς, ωστόσο η εικόνα της ήταν εντυπωσιακή.

Παρακολουθήσαμε μια ομάδα μπολιασμένη μέχρι το μεδούλι με τον πρωταθλητισμό και την ανάγκη κατάκτησης του φετινού πρωταθλήματος. Αυτό το 17 νίκες και μία ισοπαλία σε 18 ματς ήταν κάτι το απίστευτο. Η συγκέντρωση και η τακτική πειθαρχία σε συνδυασμό με τη θέληση ήταν το κάτι άλλο…

Λίβερπουλ 19: (1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990, 2020)

Μπάγερν – Μπαρτσελόνα 8-2: Σοκ και… ΔΕΟΣ!

«Δεν μου αρέσει να χάνω. Και το 8-2 ήταν σκληρή στιγμή για το πώς χάσαμε. Προερχόμασταν από μια πολύ δύσκολη σεζόν και μπορούσαμε να χάσουμε, αλλά όχι όπως το κάναμε» τόνισε ο Λιονέλ Μέσι, που δε θα ξεχάσει ποτέ τον διασυρμό από τη Μπάγερν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ηταν ασύλληπτο αυτό που συνέβη. Το πρεσάρισμά της Μπάγερν αδιανόητο. Η Μπάγερν (ήταν 28 ματς αήττητη με 27 νίκες πριν το ματς), το να είναι το φαβορί, δεν ήταν αρκετό.

Η πρωταθλήτρια Γερμανίας στο πιο δυνατό τεστ της σεζόν ήθελε να επιβεβαιώσει ότι είναι ταυτόχρονα η πιο fun to watch και η πιο σοβαρή ομάδα. Απέναντι στη συγκεκριμένη Μπαρτσελόνα, σκιά του εαυτού της, τα κατάφερε μιας και η ομάδα του Μέσι δεν θα μπορούσε να της προβάλει την παραμικρή αντίσταση. Και δεν το έκανε. Στο 31’ οι Βαυαροί είχαν ήδη βάλει πέντε γκολ, τα τέσσερα στη σωστή εστία και ο προημιτελικός είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει. Μόνο που μέχρι το φινάλε το κακό θα γιγαντωνόταν για τους ηττημένους, που με το εις βάρος τους 2-8 θα έγραφαν την πιο μαύρη βραδιά της ιστορίας τους.

Final 8 σε άδεια γήπεδα!

Champions League – Europa League Final 8: Ηταν μια επιλογή που έγινε αναγκαστικά, αλλά αποδείχθηκε κάτι διαφορετικό. Οι σκέψεις καθιέρωσης στο μέλλον δείχνουν πως το… πείραμα της UEFA πέτυχε! Οι ομάδες, μην έχοντας το μαξιλαράκι της ρεβάνς, έπαιξαν πιο επιθετικά. Σε μονά ματς, αν μια ομάδα προηγηθεί, η άλλη ομάδα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει άμεσα. Έτσι τα παιχνίδια ήταν πιο συναρπαστικά. «Θα πρέπει να δούμε βέβαια τι συνέπειες που μπορεί να έχει η μείωση του αριθμού των αγώνων» είπε ο Τσέφεριν και πρόσθεσε: «Το Final 8 είχε μεγάλη επιτυχία και η τηλεθέαση ήταν τεράστια. Ίσως επειδή είναι Αύγουστος και ο κόσμος είναι στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ ενδιαφέρον τουρνουά. Θα δούμε, είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε».

Η Λισαβόνα έγινε το επίκεντρο της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, είδαμε σπουδαίους προημιτελικούς, απίθανους ημιτελικούς κι ένα μεγάλο ραντεβού τελικού. Ο κόσμος ήταν στις τηλεοράσεις, κάτι πρωτόγνωρο, ωστόσο το ποδόσφαιρο στη μεγάλη αναμέτρηση με τον κορονοϊό βγήκε κερδισμένο. Aνάλογη κατάσταση και στις πόλεις:  Ντούισμπουργκ, Ντίσελντορφ, Γκελσενκίρχεν και Κολωνία, εκεί όπου διεξήχθησαν οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο Τελικός του Europa League.

Ισπανία – Γερμανία 6-0: Οι Ίβηρες… σόκαραν Λεβ και Νόιερ!

Ποτέ στην ιστορία τους τα «πάντσερ» δεν είχαν ηττηθεί σε επίσημο αγώνα με τόσο βαρύ σκορ (είχαν χάσει σε φιλικό από την Αυστρία με 6-0 το 1931), ενώ ποτέ στην καριέρα του ο Μάνουελ Νόιερ δεν είχε δεχθεί έξι τέρματα σε ένα αγώνα. «Θύτης» η εθνική Ισπανίας, η οποία θύμισε την ομάδα που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της πριν από μία δεκαετία. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι για ένα εισιτήριο στο Final-4 του Nations League, όμως εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο.

«Ηταν ένα σκοτεινό απόγευμα, όλα πήγαν στραβά, δεν μπορώ να το εξηγήσω» τόνισε ο Γιοακίμ Λεβ, που είδε ένα μεγάλο κύμα δυσπιστίας να έρχεται προς το μέρος του. Η απίστευτη Ισπανία, στην καλύτερη εμφάνισή της μετά την κατάκτηση του EURO 2012, θα μπορούσε να της έχει βάλει περισσότερα. Ολη η λειτουργία των νικητών ήταν σεμιναριακή. Πρεσάρισμα, τρεξίματα, συνδυασμοί, ευφυΐα, ασταμάτητος ρυθμός και διάθεση, απέναντι στα Πάντσερ που δεν μπήκαν ποτέ στο γήπεδο, αφήνοντας τον Νόιερ εκτεθειμένο. Σούπερ σταρ της βραδιάς ο Φεράν Τόρες, ο οποίος πέτυχε το πρώτο του διεθνές χατ τρικ, σκόραρε ο Μοράτα, ο Ρόδρι και ο Ογιαρθάμπαλ.

Οταν έκλεισαν τα γήπεδα…

Ο νέος χρόνος βρήκε την Ευρώπη ανοχύρωτη μπροστά στον εφιάλτη του κορονοϊού. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο ιός που έκανε άνω – κάτω την Κίνα θα περνούσε με τέτοια μανία τα σύνορα της Ευρώπης. Το ποδόσφαιρο ήταν ανάμεσα στα πράγματα που βρέθηκαν «όμηροι» του κορονοϊού. Τέλη Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν πολλές χιλιάδες και οι Κυβερνήσεις μαζί με τις Ομοσπονδίες αποφάσιζαν λουκέτο. Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία αποφάσιζαν προσωρινό λουκέτο μέχρι τον Απρίλιο και ακολουθούσαν οι υπόλοιποι.

Λευκορωσία, Νικαράγουα, Τουρκμενιστάν, Tατζικίσταν, Κιργιστάν ήταν οι χώρες που συνέχιζαν… ακάθεκτες. Οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι δεν επέστρεψαν ποτέ, βάζοντας έτσι τέλος στη σεζόν από τον Μάρτιο! Οι συνέπειες ήταν αρκετά σοβαρές, με τα έσοδα των ομάδων να μειώνονται δραματικά.

Ο Κορονοϊός έφερε την αναβολή του Euro 2020

17 Μαρτίου και η επίθεση του κορονοϊού στην Ευρώπη αναγκάζει την UEFA να πάρει την απόφαση για την αναβολή του Euro! «Η υγεία των φιλάθλων, των εργαζόμενων και των παικτών πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μας και σε αυτό το πνεύμα, η UEFA παρουσίασε διάφορες επιλογές ώστε οι διοργανώσεις να μπορέσουν να ολοκληρωθούν την φετινή σεζόν με ασφαλή τρόπο και είμαι περήφανος για την ανταπόκριση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ήταν σημαντικό, ως πρώτη αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA να ηγηθεί της διαδικασίας και να κάνει την μεγαλύτερη θυσία. Η αλλαγή του Euro 2020 έχει ένα τεράστιο κόστος για την UEFA, αλλά θα κάνουμε το κάθε τι δυνατό ώστε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση και να μην επηρεαστούν η υποδομή, το γυναικείο ποδόσφαιρο και η ανάπτυξη του παιχνιδιού στις 55 χώρες μας. Η ιδέα της διεξαγωγής ενός πανευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού φεστιβάλ σε άδεια γήπεδα, σε εγκαταλελειμμένες περιοχές, ενώ η ήπειρος μένει απομονωμένη στο σπίτι, δεν γίνεται. Έτσι δεν θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε την 60ή επέτειος της διοργάνωσης» τόνιζε ο Πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεκσάντερ Τσέφεριν κι έδινε ραντεβού για  11 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου του 2021!

Η Bundesliga έδειξε τον δρόμο της επιστροφής!

Ήταν η απλότητα, η οικειότητα, η σταθερότητα του ήχου που τον έκανε τόσο καθησυχαστικό. Η μέρα που το ποδόσφαιρο επέστρεψε στην Ευρώπη, στις 16 Μαΐου προκάλεσε μια τεράστια ανακούφιση. Ναι, τα άδεια στάδια, τα ψηφιδωτά των φιλάθλων, ο ήχος των πανηγυρισμών που έφτανε στα αυτιά μας ήταν κάτι νέο, ξένο, αλλά η επιστροφή του ποδοσφαίρου σκόρπισε ελπίδα. Η επιστροφή είχε και ντέρμπι, Ντόρτουντ vs Σάλκε με τον Γκερέιρο να πετυχαίνει το πρώτο γκολ. Ναι, ο ήχος από τα δίχτυα μας θύμισε ξανά την απόλαυση ενός τέρματος. Η Bundesliga, μπροστά από κάθε άλλο μεγάλο αθλητικό πρωτάθλημα στον πλανήτη, κατάφερε να επιστρέψει στην εποχή της πανδημίας και να δείξει τον δρόμο στους υπόλοιπους.

 

 

Το burofax του Μέσι και η επιθυμία του!

H LaLiga ολοκληρώνεται με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κάνει μια απίθανη επιστροφή και να κατακτά το πρωτάθλημα. Η Μπάγερν… ισοπεδώνει τη Μπαρτσελόνα στο Champions League και η σεζόν για τους Καταλανούς μόνο ως… αποτυχημένη χαρακτηρίζεται! Η ηρεμία απουσιάζει από τα αποδυτήρια του Καμπ Νόου, ο Μέσι είναι έξαλλος με τη διοίκηση και οι διακοπές θα τον βρουν στα… σχοινιά με τον Μπαρτομέου. Το μεγαλύτερο σήριαλ των τελευταίων δεκαετιών είχε αρχίσει…

Στις 26 Αυγούστου οι οπαδοί της Μπάρτσα παγώνουν, αφού γίνεται γνωστό πως ο Μέσι έστειλε με burofax την επιθυμία του να αποχωρήσει. Το burofax είναι μια μέθοδος επιχειρηματικής επικοινωνίας, δημοφιλής στην Ισπανία, που επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν ένα ασφαλές έγγραφο που θα αναγνωρίζεται σε δικαστήριο. Ο σύλλογος διαφώνησε ότι ο Μέσι μπορεί να φύγει ως ελεύθερος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ούτε πρόκειται να ζητήσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας αποδέσμευσης, ώστε να αποχωρήσει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Μπάρτσα.

Ο Μέσι τόνιζε ότι είναι ακόμα ενεργή η ρήτρα που του επιτρέπει όποτε θελήσει, να φύγει, ενώ ο σύλλογος του απάντησε πως αυτή η ρήτρα είχε ισχύ έως και τις 30 Μαΐου. Οι δικηγόροι του Αργεντινού υποστηρίζουν ότι η παράταση της σεζόν λόγω της πανδημίας, σημαίνει ότι η ρήτρα του είναι ακόμα ενεργή.

Ο Μέσι έμεινε, έσπασε το ρεκόρ του Πελέ, αφού έφτασε τα 644 με μια ομάδα. Ωστόσο, η σεζόν δεν κυλάει καλά για τη Μπαρτσελόνα. Ο Καταλανός σταρ δεν κρύφτηκε… Ο Μέσι, θέλει να φύγει. Γιατί; Επειδή η ομάδα δεν είναι ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο και δεν δείχνει ικανή να γίνει τέτοια την επόμενη σεζόν, γιατί την βαραίνει μια τεράστια οικονομική «τρύπα» (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χρέη που φτάνουν τα… 800 εκατομμύρια ευρώ!), η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί, τουλάχιστον άμεσα. Χωρίς αστέρια (πλην του ίδιου), χωρίς προοπτικές για άμεση ανάκαμψη, χωρίς προπονητή πρώτης γραμμής (παρά τα καλά λόγια του Λέο για τον Ρόναλντ Κούμαν), χωρίς πρωτάθλημα και, κυρίως, χωρίς Champions League…

Στην συνέντευξή του, ο Μέσι είπε πολλές φορές «αν φύγω», θέλοντας πιθανόν να προετοιμάσει τους φίλους της Μπάρτσα για την επόμενη μέρα χωρίς τον ίδιο, αφήνοντας συνεχώς ανοιχτή την πιθανότητα της επιστροφής, αλλά πλέον με άλλη ιδιότητα. Και δεν θέλει να φύγει τσακωμένος, όπως δεδομένα θα συνέβαινε το προηγούμενο καλοκαίρι, εφόσον αποφάσιζε να πάει σε δικαστική διαμάχη με τον σύλλογο.

Λεβαντόφσκι, ένας απίθανος σκόρερ

Αναδείχθηκε ο κορυφαίος της FIFA, με τον Τζιάνι Ινφαντίνο να του παραδίδει το πολύτιμο βραβείο. Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήταν ο ηγέτης της Μπάγερν και μαζί με τον Χάνζι Φλικ οι δυο με το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας στην κατάκτηση του Champions League. Δικαιωματικά, ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης της περυσινής σεζόν στο Champions League (και, επί της ουσίας, κατ’ επέκταση στην Ευρώπη) από την UEFA.

Μετά το βραβείο του κορυφαίου επιθετικού, ο Πολωνός killer της Μπάγερν Μονάχου ήταν παίκτης – κλειδί στην κατάκτηση του τρεμπλ με 55 γκολ σε 47 παιχνίδια (!), εκ των οποίων τα 15 στο Champions League, όπου ήταν και ο πρώτος σκόρερ. Ο Λέβα, ο οποίος ξεπέρασε την τελική ψηφοφορία τον συμπαίκτη του, Μανουέλ Νόιερ, αλλά και τον Κέβιν ντε Μπρόινε της Μάντσεστερ Σίτι, διαδέχεται τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ και τον Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ Μαδρίτης. O Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι διανύει την καλύτερη περίοδο της ποδοσφαιρικής ζωής του και αποδεικνύει ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ο σούπερ σταρ της Μπάγερν έχει σημειώσει 17 γκολ σε 13 αναμετρήσεις στην Bundesliga και δείχνει ικανός να σπάσει το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ.

Τη σεζόν 1971-72 ο Μίλερ είχε σημειώσει σε μία σεζόν 40 τέρματα, ρεκόρ που αποτελεί μέχρι και σήμερα την καλύτερη επίδοση στο γερμανικό πρωτάθλημα. Aλλωστε, την περσινή σεζόν πέτυχε 34 τέρματα, κι ένας τραυματισμός του είχε στερήσει τη σεζόν.

Αήττητη η Μίλαν

Μετά το restart η Μίλαν ήταν αλλαγμένη προς το καλύτερο. Πήρε την 6η θέση δίκαια και στο Κύπελλο πήγε έως τα ημιτελικά. Ο 55χρονος Πιόλι παρέμεινε στον πάγκο της, πείθοντας τη διοίκηση για την δουλειά του καθώς ήταν έτοιμη να φέρει τον Γερμανό Ράκνινγκ. Απέκτησε τον Τονάλι ενώ πήρε και παίκτες όπως οι Ντίαζ και Καλουλού. Έμεινε ο Ιμπραΐμοβιτς και η εκτόξευση ήταν δεδομένη. Υπάρχει ένας προπονητής που αξιοποίησε σωστά τον Ζλάταν. Είναι ένας διαφορετικός παίκτης, πριν 10 χρόνια γυρνούσε πίσω για να κλέψει την μπάλα. Σήμερα δεν το κάνει αυτό, παίζει διαφορετικά πλέον, αλλά συνεχίζει να σκοράρει. Ο Πιόλι έχει αποδειχθεί καλύτερος από ό,τι περίμεναν πολλοί, ήξερε πώς να φτιάξει ένα ομοιογενές σύνολο, έδωσε ένα παιχνίδι στην ομάδα του, έπεισε τους παίκτες του να πιστέψουν στη δουλειά και κάνοντας τα αυτά, πήρε από όλους το μάξιμουμ, αν όχι ακόμη περισσότερα.

H Μίλαν απολαμβάνει, πλέον, τη μοναξιά, ούσα η ομάδα που παραμένει αήττητη στα Top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης! Οι εντυπωσιακοί Ροσονέρι βρίσκονται στην κορυφή του Campionato με 34 βαθμούς και ρεκόρ 10-4-0! Kι όλα αυτά χωρίς τον Ζλάταν, ο οποίος θα επιστρέψει το 2021.

Αποφασιστικότητα, πάθος και ενθουσιασμός τη χαρακτήρισαν στους πρώτους μήνες της σεζόν. Μέχρι στιγμής οι ροσονέρι έχουν δείξει ότι έχουν περισσότερη θέληση, μεγαλύτερη διάθεση να… θυσιαστούν σε σχέση με τους αντιπάλους τους και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Ο Ιμπραΐμοβιτς θα επιστρέψει πιο δυνατός, ενώ ο εκ των ηγετών, Τσαλχάνογλου είναι κοντά σε νέο συμβόλαιο.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Build A Bet μόνο με ένα κλικ!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X