Επιτέλους αρχίζει! Επειτα από δυο αναβολές και αρκετά σενάρια για… τρίτη, το Κόπα Άφρικα κάνει σέντρα στις 9 Ιανουαρίου στο Καμερούν! Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής όπως είναι η επίσημη ονομασία, θα διεξαχθεί σε πέντε γήπεδα του Καμερούν, και το εναρκτήριο παιχνίδι είναι αυτό ανάμεσα στο Καμερούν και την Μπουρκίνα Φάσο, στο «Ολέμπε Στέιντιουμ» της Γιαουντέ. Εκεί, θα διεξαχθεί και ο τελικός στις 6 Φεβρουαρίου. Στην προηγούμενη διοργάνωση, το τρόπαιο κατάκτησε η Αλγερία νικώντας με σκορ 1-0 τη Σενεγάλη.
Οι όμιλοι και το σύστημα διεξαγωγής του Κόπα Άφρικα
Στη φάση των ομίλων προκρίνονται οι δυο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων. Στη νοκ άουτ φάση είναι «μονά» τα ματς και σε περίπτωση ισοπαλίας μετά την ολοκλήρωση του 90λέπτου ακολουθεί ημίωρη παράταση και (αν χρειαστεί) η διαδικασία των πέναλτι.
Όμιλοι
1ος Ομιλος
Μπουρκίνα Φάσο
Καμερούν
Πράσινο Ακρωτήρι
Αιθιοπία
2ος Ομιλος
Γουινέα
Μαλάουι
Σενεγάλη
Ζιμπάμπουε
3ος Ομιλος
Κομόρες
Γκαμπόν
Γκάνα
Μαρόκο
4ος Ομιλος
Αίγυπτος
Γουινέα-Μπισάου
Νιγηρία
Σουδάν
5ος Ομιλος
Αλγερία
Γουινέα Ισημερινού
Ακτή Ελεφαντοστού
Σιέρα Λεόνε
6ος Ομιλος
Γκάμπια
Μάλι
Μαυριτανία
Τυνησία
Ποια είναι τα φαβορί για την κατάκτηση του Κόπα Άφρικα;
Καμερούν: Οι Καμερουνέζοι θα μπουν με την ψυχολογία στα ύψη, διοργανώνουν το φετινό Κόπα Άφρικα, ενώ διαθέτουν μια εξαιρετική ομάδα. Αν και είχαν ήδη εξασφαλισμένη θέση, πήραν την πρωτιά του ομίλου, ενώ προέρχονται από την πρόκριση στον τρίτο και τελευταίο προκριματικό γύρο του Μουντιάλ. Αστέρι της ομάδας ο Τσούπο Μότινγκ, αλλά ο Βινσέντ Αμπουμπακάρ είναι αυτός που δίνει λύσεις. Ο επιθετικός της Αλ Νασρ βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, κάτι που φάνηκε και στα προκριματικά. Η επιστροφή του Ονάνα κάνει την ομάδα του Τόνι Κονσεϊσάο αρκετά δυνατή. «Στόχος μας είναι μόνο η κούπα» τονίζει ο Πορτογάλος που διαθέτει ίσως την πληρέστερη γραμμή κρούσης. Φιναλίστ το Καμερούν τιμάται στο 4.50
Σενεγάλη: Για πολλούς το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Κορυφαία επίδοση στη διοργάνωση είναι η δεύτερη θέση το 2019 και το 2002. Μάλιστα, στον τελικό του 2019 με την Αλγερία έχασε πολλές ευκαιρίες, όμως είχε ραντεβού με την ατυχία. Το μεγάλο αστέρι είναι ο Σάντιο Μανέ. Ο μπακ της Μπάγερν Μπούμα Σαρ, ο μέσος Πάπε Γκουεγιέ και ο επιθετικός Μπάμπα Ντιένγκ. Στην άμυνα ξεχωρίζει η παρουσία του Καλιντού Κουλιμπαλί, ενώ κάτω από τα δοκάρια ο Εντουάρντ Μεντί αποτελεί εγγύηση. Ο Αλιού Σισέ παραμένει στον πάγκο και τον Μάρτιο κλείνει επτά χρόνια. Φιναλίστ η Σενεγάλη τιμάται στο 2.87
Αίγυπτος: Μπαίνει σχεδόν πάντα με τον τίτλο του φαβορί. Οι «φαραώ» συνολικά έχουν κατακτήσει εφτά φορές το Κόπα Άφρικα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα τρόπαια. Ωστόσο, η τελευταία φορά που τα κατάφεραν ήταν το 2010. Στην προηγούμενη διοργάνωση που φιλοξένησαν γνώρισαν αποκλεισμό «σοκ» στους «16» από την Νότια Αφρική. Ο σούπερ σταρ Μοχάμεντ Σαλάχ μετράει 45 τέρματα με το εθνόσημο σε 74 εμφανίσεις και ο είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ξεχωρίζει ο μέσος της Άρσεναλ Μοχάμεντ Ελνένι, αλλά και ο Τρεζεγκέ της Άστον Βίλα. Σχεδόν το υπόλοιπο ρόστερ απαρτίζεται από παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας. Ο Κάρλος Κεϊρός ανέλαβε τον Σεπτέμβριο και στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσε είχε απολογισμό τρεις νίκες και μια ισοπαλία. Να κατακτήσει το Copa Africa η Αίγυπτος προσφέρεται στο 8.50.
Αλγερία: Μια από τις καλύτερες φουρνιές στην ιστορία της. Αλλωστε, προέρχεται από την κατάκτηση του Κόπα Άφρικα κερδίζοντας στον τελικό 1-0 τη Σενεγάλη. Αυτό είναι το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία της μετά το 1990. Τερμάτισε αήττητη στα προκριματικά και στόχος της να υπερασπιστεί την κούπα. Σταρ της ομάδας, ο εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι Ριγιάντ Μαχρέζ. Παράλληλα, ο Μπραχίμι έκανε εξαιρετικό τουρνουά στο Κύπελλο Αραβικών Εθνών και αναδείχθηκε στον κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης. Σλιμανί, Μπουνεντζάχ κάνουν τη διαφορά. Ο 45χρονος Ντζαμέλ Μπελμαντί βρίσκεται στον πάγκο από τον Αύγουστο του 2018 και πιστώνεται την τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του Κόπα Άφρικα. Να κατακτήσει το Copa Africa η Αλγερία προσφέρεται στο 5.50.
Ligue 1 και Premier League, οι… πληγωμένες του Copa Africa!
«Με το Κόπα Άφρικα να επιστρέφει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, είναι για εμάς καταστροφή αυτή την στιγμή να χάνουμε τρεις ποδοσφαιριστές. Το άλλο γεγονός που είναι αληθές, είναι ότι δεν βοηθάει του Αφρικανούς ποδοσφαιριστές. Δεν θα πουλήσουμε τον Σάντιο (Μανέ), τον Μοχάμεντ (Σαλάχ), τον Ναμπί (Κεϊτά), επειδή έχουν ένα τουρνουά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, φυσικά και όχι», δήλωσε έξαλλος ο Κλοπ, ο οποίος… έχασε ήδη τα 33 του τέρματα. Ο Σαλάχ (23 γκολ) και ο Μανέ (10) είναι ήδη με την Αίγυπτο και τη Σενεγάλη αντίστοιχα, όπως και ο Κεϊτά με τη Γουινέα. Στο 4.50 προσφέρεται να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ ο Σαλάχ!
«Θα ρωτούσαν έναν Ευρωπαίο παίκτη αν πρέπει να πάει στο Euro; Eίναι ασέβεια. Φυσικά θα είμαι στην Ακτή Ελεφαντοστού. Είναι τιμή μου», τόνισε ο φορ του Αγιαξ, Αλέ και πρώτος σκόρερ (10 γκολ) στο Champions League.
Η Ligue 1, με 54 παίκτες, και η Premier League, με 31 ποδοσφαιριστές, είναι τα δύο μεγάλα πρωταθλήματα που θα έχουν τους περισσότερους εκπροσώπους στο Καμερούν, πολύ μπροστά από τη Serie A (21), τη Bundesliga (12) και τη LaLiga (10). Η τρίτη είναι η Ligue 2 (27).
Οι νικήτριες ομάδες του Κόπα Άφρικα
Η μορφή του τουρνουά άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, με τον αριθμό των ομάδων να αυξάνεται από 3 το 1957 σε 24 το 2019. Η αυξανόμενη συμμετοχή οδήγησε επίσης στην εισαγωγή των προκριματικών το 1968, την ίδια χρονιά που η CAF αποφάσισε να πραγματοποιήσει το τουρνουά ανά διετία. Η Αίγυπτος μπαίνει σχεδόν πάντα με τον τίτλο του φαβορί. Οι «φαραώ» συνολικά έχουν κατακτήσει εφτά φορές το Κόπα Άφρικα και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα τρόπαια. Ακολουθεί η διοργανώτρια χώρα, Καμερούν κι έπειτα η Γκάνα. Αναλυτικά η λίστα:
Αίγυπτος: 7 (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
Καμερούν: 5 (1963, 1965, 1978, 1982, 2017)
Γκάνα: 4 (1984, 1988, 2000, 2002)
Νιγηρία: 3 (1980, 1994, 2013)
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: 2 (1968, 1974)
Ακτή Ελεφαντοστού: 2 (1992, 2015)
Αλγερία: 2 (1990, 2019)
Ζάμπια: 1 (2012)
Τυνησία: 1 (2004)
Σουδάν: 1 (1970)
Μαρόκο:1 (1976)
Αιθιοπία: 1 (1962)
Νότια Αφρική: 1 (1996)
Κονγκό: 1 (1972)