Ο Λιούς Χάμιλτον ξεπέρασε τα «ιερά τέρατα» της Formula1! (Poll)

Ο Λιούς Χάμιλτον ξεπέρασε τα «ιερά τέρατα» της Formula1! (Poll)

Ο αγώνας του Άμπου Ντάμπι πέρασε για πάντα στην ιστορία και μπορεί ο Λιούις Χάμιλτον να μην έγινε φέτος ο οδηγός με τα περισσότερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στην κατοχή του, ωστόσο παραμένει ένας εκ των κορυφαίων οδηγών της Formula 1. Η καριέρα του Λούις Χάμιλτον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που δείχνουν οι αριθμοί, οι οποίοι όμως είναι εντυπωσιακοί. Ο Βρετανός σταρ έχει πάρει μέρος στην καριέρα του σε 288 Grand Prix. Από αυτά έχει κερδίσει τα 104 ενώ 103 φορές έχει ξεκινήσει από την pole position. Συνολικά έχει ανέβει στο βάθρο 182 φορές.

Από το 2021, μάλιστα, έχει τον τίτλο του Σερ. Ο 36χρονος οδηγός της Mercedes έλαβε την τιμή στο Κάστρο του Ουίνδσορ με τον Πρίγκιπα Κάρολο να πραγματοποιεί την επίσημη τελετή, αυτή δηλαδή που τον χτυπά με το σπαθί στον ώμο. Ο Χάμιλτον κέρδισε τον τίτλο του ιππότη στη λίστα με τις τιμές της Πρωτοχρονιάς το 2021, έχοντας προηγουμένως γίνει MBE (Most Excellent Order of the British Empire) το 2008 μετά την κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος. Οσο για το μέλλον του; Μόνο ο ίδιος ξέρει… Με αφορμή τα 37α γενέθλια (7/1/1985) του Χάμιλτον, η bwin News βρήκε όλα τα ρεκόρ του κορυφαίου οδηγού!

Από πλευράς πρωταθλημάτων έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο τίτλων με τον θρυλικό Γερμανό και έτσι έγινε ο πιο πετυχημένος πιλότος όλων των εποχών. Ο Χάμιλτον ξεπερνά τον Αργεντίνο Χουάν Μανουέλ Φάντζιο κατά δύο τίτλους. Ο Αργεντίνος πήρε 5 τίτλους στη δεκαετία του 1950.

Ο Χάμιλτον πήρε τέσσερις διαδοχικές φορές τον τίτλο από το 2017 και μετά. Το ρεκόρ των σερί τίτλων στην F1 ανήκει στον Σουμάχερ που είχε πέντε νίκες το διάστημα από το 2000 έως το 2004.

Ο συντελεστής νικών του Χάμιλτον

Ο Χάμιλτον έχει νικήσει σε 103 κούρσες. Ξεπέρασε τον Σουμάχερ που είχε το ρεκόρ με 91 νίκες και το έκανε με τη νίκη του το 2020 στο πορτογαλικό Grand Prix. Ο Φέτελ είναι 3ος με 53 νίκες.

Ο Χάμιλτον νικάει πάνω από μία φορά σε κάθε τρεις κούρσες (36%) σύμφωνα με τα στοιχεία της καριέρας του (103 από 288 Grand Prix). Από όλους τους οδηγούς που έχουν λάβει μέρος σε τουλάχιστον 50 κούρσες μόνο ο Φάντζιο (με ποσοστό 47%) έχει πιο καλό συντελεστή νικών από τον Χάμιλτον.

Παρόλα αυτά ο Χάμιλτον έχει μετάσχει σε κούρσες τουλάχιστον τρεις φορές πιο πάνω από τον Φάντζιο και διατηρώντας τη συχνότητα των νικών του για πιο μεγάλο διάστημα.

Ο Χάμιλτον έχει πιο καλό ποσοστό νικών από τον Σουμάχερ, του οποίου οι 91 νίκες ήρθαν σε 306 κούρσες, δηλαδή ποσοστό του 30%. Οι Αλέν Προστ και Άϊρτον Σένα νικούσαν το ένα σε κάθε τέσσερα Grand Prix όπου μετείχαν. Ο Προστ είχε 51 νίκες σε 199 κούρσες με τον Σένα έχει έχει 41 νίκες σε 161 Grand Prix πριν την τραγωδία στην Ίμολα το 1994, όπου σκοτώθηκε σε δυστύχημα.

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Από πλευράς των pole positions ο Χάμιλτον είναι πρώτος με 103. Είναι πρώτος όλων των εποχών. Ο Σουμάχερ είναι 2ος με 68. Ο Χάμιλτον έχει πάρει Grand Prix ενώ προπορευόταν από τον πρώτο γύρο σε 23 περιπτώσεις, περισσότερες από κάθε άλλον οδηγό. Ο Σένα είναι 2ος και το έχει κάνει 19 φορές.

Ο Χάμιλτον ως προς τους πιο γρήγορους γύρους είναι 2ος με 59. Όμως για να πιάσει τον Σουμάχερ έχει… δρόμο διότι ο Γερμανός έχει κάνει 77.

Ο Χάμιλτον έχει κάνει ‘χατ τρικ’ διασφαλίζοντας pole position, νίκη στην κούρσα και τον πιο γρήγορο γύρο σε 19 διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Σουμάχερ είναι πρώτος με 22.

Ο Χάμιλτον είναι στη 2η θέση της λίστας των οδηγών / πιλότων με τα περισσότερα ‘grand slams’. Έχει πετύχει το σπάνιο στατιστικό να πάρει την pole position και την κούρσα προηγούμενος σε κάθε γύρο και παράλληλα να έχει και τον πιο γρήγορο γύρο σε έξι Grand Prix. Ο Βρετανός Τζιμ Κλαρκ που έχει νικήσει 2 φορές στη δεκαετία του 1960 (δύο τίτλοι) έχει τα περισσότερα ‘Grand Slams’, οκτώ τον αριθμό. ο Χάμιλτον παρόλα αυτά είναι ο πιο πετυχημένος Βρετανός οδηγός όλων των εποχών.

Τα πιο επιτυχημένα σιρκουί του Χάμιλτον ήταν στο Σίλβερστοουν και το Ουγκαρόρινγκ (οι 2 αυτές πίστες) με οκτώ νίκες. Μόνο ο Σουμάχερ έχει νικήσει επίσης οκτώ φορές σε ίδιο Grand Prix και το έκανε στη Γαλλία.
Έχει νικήσει σε περισσότερα βρετανικά Grand Prix από κάθε άλλον οδηγό, έχοντας οκτώ νίκες εντός έδρας. Οι Κλαρκ κα Προστ είχαν πέντε νίκες. Ο Χάμιλτον τερμάτισε στο βάθρο σε κάθε βρετανικό Grand Prix από το 2014 και μετά. Ο Χάμιλτον έχει νικήσει επτά φορές στον Καναδά, όπου είχε κερδίσει πρώτη φορά, την πρώτη του κούρσα γενικότερα, το 2007. Έχει πολύ καλή επίδοση στην Κίνα με έξι νίκες και έχοντας βρεθεί στο βάθρο 9 φορές.

Από πλευράς αποτυχιών ο Χάμιλτον δεν έχει αποδώσει καλά στη Μαλαισία έχοντας μία νίκη. Ευτυχώς για αυτόν η Μαλαισία βγήκε από το πρόγραμμα το 2017.

Στη Μελβούρνη ο Χάμιλτον έβγαινε 2ος. Τερμάτισε πίσω από την πρώτη θέση στα τελευταία του τέσσερα Grand Prix στην Αυστραλία, έχοντας νίκες μόνο το 2008 και το 2015. Ο Χάμιλτον είχε δυσκολίες και στη Βραζιλία μην έχοντας νικήσει στις πρώτες 9 κούρσες του στο Ιντερλάγκος. Έχει εκεί τρεις νίκες, το 2016, το 2018 και το 2021.

Ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός της Formula 1;

Μεγάλες συζητήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις στο ερώτημα «ποιοι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στην ιστορία της Formula 1». Πρόκειται για ένα ερώτημα, που απασχολεί διαχρονικά τους φίλους του συγκεκριμένου αθλήματος. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ανέφικτες τέτοιες συγκρίσεις λόγω των ανόμοιων συνθηκών ανάλογα με τις εποχές, αλλά και επειδή στα μηχανοκίνητα αθλήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο οι ομάδες και τα αυτοκίνητα εκτός από τους ίδιους τους οδηγούς.

Σχολιάστε

X