Ολυμπιακός: Το back to back και ο Μπαρτζώκας!

Ολυμπιακός: Το back to back και ο Μπαρτζώκας!

Πέρασαν πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που ο μπασκετικός Ολυμπιακός ανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού… Εβερεστ! Οταν στο Λονδίνο, το βράδυ της 12ης Μαΐου του 2013, πραγματοποίησε το back to back στην Ευρωλίγκα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με 100-88, το πρώτο ευρωπαϊκής ομάδας έπειτα από τη Γιουγκοπλάστικα του 1990. Εκείνη τη νύχτα, που αυξήθηκε στο «χρηματιστήριο» του μπάσκετ ο Ελληνας προπονητής, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να γίνεται ο πρώτος που κατακτά τίτλο στην Ευρωλίγκα.

Η μάχη του Ολυμπιακού με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, το βράδυ της Πέμπτης (22/11) για την 9η αγωνιστική στο ΣΕΦ φέρνουν ευχάριστες, αλλά και δυσάρεστες μνήμες στους «ερυθρόλευκους». Δεν είναι μόνο ο τελικός του Λονδίνου, του 3ου ευρωπαϊκού τροπαίου, αλλά και ο χαμένος τελικός δύο χρόνια αργότερα στο… σπίτι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Λίγες μέρες μετά το θαύμα της Κωνσταντινούπολης (Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 62-61) τον Μάιο του 2012, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό (3-2 στη σειρά των τελικών), ο Ντούσαν Ιβκοβιτς αποχαιρέτησε το λιμάνι με το κεφάλι ψηλά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποτέλεσε τον αντικαταστάτη του, ο άνθρωπος που 9 μήνες αργότερα οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» ξανά σε έναν ευρωπαϊκό τίτλο, αλλά θα έγραφε και εκείνος το όνομά του με «χρυσά γράμματα».

Ο δρόμος προς το Λονδίνο
Επί ημερών της προηγούμενης μορφής της Ευρωλίγκας –όχι αυτή που υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια- ο Ολυμπιακός καταλαμβάνει τη 2η θέση της πρώτης φάσης ομίλων σε ισοβαθμία με τη Ζαλγκίρις.

Στο δεύτερο σκέλος, σε όμιλο με 8 ομάδες, τερματίζει ξανά στη 2η θέση πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, μία θέση που του δίνει το αβαντάζ της έδρας στο Top-8, εκεί που θα συναντήσει την Αναντολού Εφές. Δύο σερί νίκες στο ΣΕΦ, δύο διαδοχικές ήττες στο «Αμπντί Ιπεκσί» της Κωνσταντινούπολης, για να πάρει την πρόκριση με 82-72 στο 5ο ματς της σειράς στο Φάληρο.

Σε ένα… déjà vu του τελικού της Κωνσταντινούπολης, ο Ολυμπιακός επικρατεί εύκολα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 69-52 στον πρώτο αγώνα του Final-Four, για να διεκδικήσει τον 2ο σερί τίτλο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Εναλλαγές συναισθημάτων στον τελικό
«Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος», δεν λέει ο λαός; Αυτό κολλάει… γάντι στον τελικό του 2013 στο «Q2 Arena» του Λονδίνου. Εφιαλτικό το πρώτο δεκάλεπτο του τελικού για τους «ερυθρόλευκους», αφού τους βρήκε πίσω στο σκορ με 10-27.

Βέβαια, όλα άλλαξαν στην πορεία, σαν να… γύρισε κάποιος τον διακόπτη. Το 27-14 στο 2ο δεκάλεπτο υπέρ του Ολυμπιακού οδήγησε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να χάνει μεγάλο προβάδισμα, αλλά να κρατάει το πάνω χέρι με το 37-41.

Και αν σχεδόν σε όλο το πρώτο μέρος ο Βασίλης Σπανούλης παρέμενε ακίνδυνος, ήταν ο άνθρωπος που με τη βοήθεια των Εϊσι Λο (20 πόντους, 5 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Κάιλ Χάινς (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κώστα Σλούκα (11 πόντοι) και Πέρο Αντιτς (10 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ) πραγματοποίησαν την ολική ανατροπή, χτίζοντας παράλληλα και διαφορά στον τελευταίο δεκάλεπτο.

Τα τρίποντα του αρχηγού άλλαξαν το μομέντουμ στο παρκέ, ο ίδιος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τελικού (22 πόντοι, με 4 ασίστ και 2 ριμπάουντ να συμπληρώνουν) διατηρώντας τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: 100-88
(10-27, 27-14, 24-20, 39-27)

Πρώτος σκόρερ: Βασίλης Σπανούλης (22 πόντοι)
Πρώτοι σε ριμπάουντ: Πέρο Αντιτς (6) – Φελίπε Ρέγες (6)
Πρώτος σε ασίστ: Εϊσι Λο (5)

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Ευρωλίγκα με αμέτρητα ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X