Παναθηναϊκός: Ο δρόμος προς το τελευταίο ευρωπαϊκό!

Παναθηναϊκός: Ο δρόμος προς το τελευταίο ευρωπαϊκό!

Η… χρυσή εποχή του Παναθηναϊκού, τα 13 χρόνια υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον καθιέρωσαν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εξι ευρωπαϊκά τρόπαια, επτά τελικοί, 9 συμμετοχές σε Final-Four καθιστούν το «τριφύλλι» στη πιο πετυχημένη ομάδα της Ευρώπης επί ημερών του Σέρβου τεχνικού.

Η αποχαιρετιστήρια χρονιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνοδεύτηκε από την τελευταία παρουσία του Παναθηναϊκού σε Final-Four, όμως ένα χρόνο πριν –τη σεζόν 2010-11- ήρθε και η τελευταία κατάκτηση ευρωπαϊκού τροπαίου. Τον 6ο στην ιστορία του.

Με αφορμή τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα, αδράξαμε την ευκαιρία και γυρίζουμε το χρόνο πίσω, στα Top-8 της Ευρωλίγκας τη σεζόν 2010-11. Πρώτος στην κανονική διάρκεια των ομίλων (με ρεκόρ 7-3), δεύτερος στον όμιλο των «16» (με ρεκόρ 4-2) για να βρεθεί στο δρόμο του, χωρίς πλεονέκτημα έδρας, η Μπαρτσελόνα του –τωρινού προπονητή του- Τσάβι Πασκουάλ. Το άσχημο 4ο δεκάλεπτο στάθηκε η αφορμή της ήττας στην πρεμιέρα της σειράς του Top-8, γνωρίζοντας την ήττα 83-82 από τους «μπλουγκράνα» σε μία εκπληκτική παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη με 26 πόντους. Η εμφάνιση των «πρασίνων» έδειξε ότι μπορούσαν την πρόκριση, πώς ήταν ικανοί να «σπάσουν» την έδρα.

Το «σπάσιμο» της έδρας
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φάνηκε δύο βράδια αργότερα στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο, γιατί στην επανάληψη μίλησε η… παναθηναϊκή ψυχή! Με δέκα πόντους διαφορά οδηγήθηκαν Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκός (38-28) στην ανάπαυλα και αν όλοι πίστεψαν σε μία εύκολη επικράτηση των «μπλουγκράνα», λογάριασαν δίχως τον Ομπράντοβιτς και τα «παιδιά» του.

Από τα πιο παραγωγικά δεκάλεπτα της ευρωπαϊκής χρονιάς του ήταν το 3ο για τον Παναθηναϊκό, σημειώνοντας 28 πόντους, μειώνοντας τη διαφορά στον έναν πόντο (57-56 υπέρ της Μπαρτσελόνα), για να πάρει το πάνω χέρι και στο 4ο δεκάλεπτο. Η κόρνα για το τέλος του αγώνα ήχησε και βρήκε το «τριφύλλι» νικητή με 71-75, σε ένα βράδυ που βρήκε πρώτο σκόρερ τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (19 πόντοι), ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού τον Ρομέιν Σάτο με 18 πόντους. Σε ένα… ονειρικό βράδυ για τον Κεντροαφρικανό φόργουορντ με 4/5 τρίποντα!

Το εισιτήριο για Βαρκελώνη
Στο γήπεδο που 40 βράδια αργότερα θα σήκωνε το 6ο και τελευταίο –από τότε- ευρωπαϊκό του, έκανε τη… δουλειά που έπρεπε, «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έφερε υπέρ του την υπόθεση πρόκριση στο Final-Four.

Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, μπροστά σε 19.000 κόσμο, ο Παναθηναϊκός έχει ένα μικρό προβάδισμα και στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, όμως ικανό για να μην την… πατήσει στο τελευταίο και κακό του 4ο δεκάλεπτο. Το τελικό 76-74 τον έφερε ένα βήμα μακριά από το 8ο Final-Four επί ημερών Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάνοντας το 2-1 στη σειρά. Ένα βράδυ που πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 18 πόντους.

Δύο ημέρες αργότερα, το βράδυ της 31ης Μαρτίου του 2011, το εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο των «πρασίνων» έδωσε την ώθηση για την εξασφάλιση του εισιτηρίου στο Final-Four. Μοιρασμένο πρώτο ημίχρονο κόντρα στους παίκτες του Πασκουάλ (34-33 υπέρ του Παναθηναϊκου), με το β’ μέρος να αποτελεί παράσταση για έναν ρόλο.

Εν αντιθέσει με τα τρία πρώτα ματς, όπου κρίθηκαν κυριολεκτικά στο σουτ, στο τέταρτο παιχνίδι οι πράσινοι δεν έδωσαν ποτέ το δικαίωμα στους αντιπάλους τους να τους αμφισβητήσουν. Ο φωτεινός πίνακας του ΟΑΚΑ γράφει το 78-67 υπέρ του «τριφυλλιού», η σειρά ολοκληρώνεται με 3-1 και το πανηγύρι «άναψε» ανάμεσα σε παίκτες και κόσμο. Η συνέχεια της χρονιάς; Απαντες τη γνωρίζουν καλά, οι φίλοι του Παναθηναϊκού τη θυμούνται καλύτερα, ως το Final-Four που έφερε τον τελευταίο ευρωπαϊκό τίτλο στο «τριφύλλι».

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Ευρωλίγκα με αμέτρητα ειδικά!

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X