Περιστέρι bwin: Μπασκετική ιστορία σαν… παραμύθι!

Περιστέρι bwin: Μπασκετική ιστορία σαν… παραμύθι!

https://sports.bwin.gr/el/sports

Όποιος ξεχνά το παρελθόν, δεν μπορεί να έχει μέλλον, και μια πόλη όπως το Περιστέρι πορεύεται σε βάσεις βαθιά χτισμένες. To Περιστέρι bwin, ολοκλήρωσε την πιο επιτυχημένη σεζόν της πρόσφατης ιστορίας, αλλά η λάμψη του παρελθόντος θα είναι πάντα εκεί να δείχνει τον δρόμο!

Στις φετινές μάχες θα παρουσιαστεί ξανά με τον Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο του, έτοιμο να γράψει νέες συναρπαστικές σελίδες. Μια ομάδα που έχει αφήσει ανεξίτηλες στιγμές, πορείες που σκόρπισαν ενθουσιασμό και βρέθηκε στην elite του ελληνικού μπάσκετ. Το κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» υποδέχθηκε τεράστιες προσωπικότητες και τη φανέλα της ομάδας φόρεσαν παίκτες που συνέβαλαν στην εκτόξευση της. Από τον Πεδουλάκη, τον Κορωνιό και τον Φάσουρα, στον Τσερτς, τον Νόρις και τον αλησμόνητο Αλφόνσο Φορντ, οι «Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης» έχουν γράψει το δικό τους ξεχωριστό κεφάλαιο στα ευρωπαϊκά παρκέ. Πάμε να θυμηθούμε θρύλους που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην πλούσια ιστορία του συλλόγου.

Αγγελος Κορωνιός | 1986 – 1998
Ένας τρομερός σουτέρ, ένας αέρινος πλέι μέικερ, ο παίκτης που ήξερε να μπουκάρει στο ζωγραφιστό και να παίρνει αυτό που θέλει. Μεγάλωσε στο Περιστέρι και το μεγάλωσε με τις εμφανίσεις του. Για 12 χρόνια φρόντισε να εξελίξει τόσο πολύ το στυλ που ανάγκασε τους μεγάλους να τον ζητούν διακαώς. Αυτό το απίθανο στυλ, η ωραιότερη προσποίηση που έχουμε δει, το σουτ «φαρμάκι» έκαναν τις αντίπαλες άμυνες να υποφέρουν. Ο Kορωνιός συγκαταλέγεται στα καλύτερα γκαρντ της γενιάς του και δεν απέκτησε άδικα το παρατσούκλι «Γκάλης της Δυτικής Όχθης».

Γιάννης Μυλωνάς | 1989 – 1997
Δεν είχε τη λάμψη αρκετών ξένων, δεν είχε την εκτελεστική δεινότητα του Κορωνιού, όμως διέθετε την ψυχή και το συναίσθημα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του, όταν αυτό ήταν απαραίτητο. Ποιος θα ξεχάσει τη ματσάρα του κόντρα στον ΠΑΟΚ στις 17 Νοεμβρίου του 1993, όταν ο Τρικαλινός φόργουορντ πέτυχε 9 πόντους σε 28 δευτερόλεπτα και έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ.
Από τις πρώτες μεταγραφές του Περιστερίου όταν κέρδισε την άνοδο στην Α1 το 1989. Βρέθηκε στο πλευρό του Άγγελου Κορωνιού και του Νίκου Κασουρίδη και μπήκε για πάντα στις καρδιές των φίλων της ομάδας. Πολύ καλός σουτέρ και αμυντικός, βοήθησε σημαντικά τους Περιστεριώτες στην συνεχή ανοδική πορεία τους και στην καταξίωση τους.

Γκρεγκ Τσερτς | 1989 – 1993
Μια φιγούρα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ στα δυτικά προάστια. Το 1989, το Περιστέρι έφερε στην Αθήνα ένα κολεγιόπαιδο από το Μιζούρι, έναν 22χρονο που θα έκλεβε τις καρδιές των φιλάθλων. Ένας θαυμάσιος πάουερ-φόργουορντ, μπροστά από την εποχή του, επιλογή του Φώσκολου. Ο Τσερτς μαζί με τους Κορωνιό, Κασουρίδη, Τσαγκόπουλο, Μυλωνά, Τζιάλλα, Φάσουρα έδειξε τι μπορεί να κάνει. Στην πρώτη του χρονιά είχε μ.ο. 26,5π και 10,8 ριμπάουντ, ήταν 5ος σκόρερ πίσω από Γκάλη (Άρης), Ινγκραμ (Ηρακλής), Γίαργουντ (Απόλλων Πατρών) και Έντγκαρ Τζόουνς (Παναθηναϊκός) και βοήθησε το Περιστέρι να μείνει στην κατηγορία. Η ομάδα του ανανέωσε το συμβόλαιο και ο Τσερτς έγινε… Πρίγκιπας.

Tην επόμενη χρονιά βοήθησε την ομάδα να φτάσει μέχρι την 6η θέση κάνοντας μεγάλες νίκες και παίρνοντας το εισιτήριο για το Κύπελλο Κόρατς. Κατέγραψε μέσο όρο 26,2 πόντων και 12,5 ριμπάουντ και βρέθηκε στους κορυφαίος ξένους του πρωταθλήματος, στην ομάδα-θαύμα του Περιστερίου, που είχε για προπονητή τον Κώστα Πετρόπουλο. Το τρελό buzzer beater στο 101-99 κόντρα στην ΑΕΚ έχει περάσει στην ιστορία…Ένας σοβαρός τραυματισμός στο παιχνίδι των προκριματικών με την αυστριακή Κλοστένεμπουργκ έφερε και το πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Μάρκο Γιάριτς – Μίλαν Γκούροβιτς | 1996 – 1998 & 1993 – 1998
Ήταν το αχώριστο δίδυμο του Περιστερίου γνωστοί και ως «Λάτσης« και «Μαλατράς»! Στα 16 του χρόνια, ο Γκούροβιτς (Μαλατράς) βρέθηκε στην Ελλάδα αναζητώντας μια νέα ευκαιρία. Ένα παιδί του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία που κόπιασε αρκετά και πέτυχε. Στα 18 του έπαιξε στην πρώτη ομάδα του Περιστερίου κάνοντας τη διαφορά. Ο Σάκοτα τον βοήθησε και ο μικρός έφτασε να έχει 17 πόντους μέσο όρο ανα ματς. Ευέλικτος, με εξαιρετικό σουτ. Είχε σημαντική συνεισφορά στην πορεία του Περιστερίου μέχρι την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κόρατς.
Ήρθε αμούστακο παιδί από το Βελιγράδι για το Περιστέρι και βρέθηκε να έχει 10 πόντους μέσο όρο στο ΝΒΑ. Ο Μάρκο Γιάριτς (Λάτσης), ο κολλητός του Γκούροβιτς έκανε μεγάλες σεζόν στο Περιστέρι, ηγέτης της ομάδας των δυτικών προαστίων έκανε καριέρα στην Ιταλία με Φορτιτούντο, Βίρτους κι έπαιξε 447 ματς με Κλίπερς, Μινεζότα, Γκρίζλις.

Λανς Μπέργουολντ | 1993 – 1995
Μπορεί να μην είχε τη λάμψη άλλων ξένων, μπορεί να μην ήταν το ίδιο εκρηκτικός, αλλά ο Λανς Μπέργουολντ πέρασε στην ιστορία της ομάδας. Το καλοκαίρι του 1993 όλα τα φώτα στην Δυτική Όχθη είχαν πέσει πάνω στον μεγάλο Όντι Νόρις που μετά από μία τεράστια καριέρα στην Ισπανία, ερχόταν στην Ελλάδα για να φορέσει την φανέλα του Περιστερίου. Ελάχιστοι έμειναν στον παρτενέρ του, τον Λανς Μπέργουολντ. Ο ύψους 2.08 μέτρων Λανς που είχε επιλεχθεί στο νούμερο 115 του ντραφτ το 1984 απο τους Λέικερς, αλλά ποτέ δεν έκανε καριέρα ήρθε στην Ελλάδα και βοήθησε τους «Πρίγκιπες» να τερματίσουν στην 5η θέση του πρωταθλήματος, αλλά και στα προημιτελικά του κυπέλλου Κόρατς. Άρχισε τη σεζόν (1993-94) με double-double στο διπλό κόντρα στον Απόλλωνα και έδειξε πως ήταν έτοιμος να μην κρυφτεί πίσω από τον Νόρις. Έκλεισε την πρώτη σεζόν με 16,6 πόντους, 10,32 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ. Στη 2η χρονιά του στο Περιστέρι, ο Μπέργουολντ ήταν εξίσου παραγωγικός (16,5 πόντοι και 10,6 ριμπάουντ) κερδίζοντας μια θέση στην καρδιά των Περιστεριωτών.

Όντι Νόρις |1993 – 1994
Αυτή κι αν ήταν μεταγραφή! Τη σεζόν 1993-94 το Περιστέρι έστρεψε τα φώτα στα Δυτικά Προάστια, με μια μεταγραφή που άφησε πολλούς με ανοιχτό στόμα. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έπαιξαν μπάσκετ στην Ευρώπη, ο Όντι Νόρις πάτησε το παρκέ του «Ανδρέας Παπανδρέου» στα 33 του χρόνια. Για να κάνουν δικό τους τον «Atomic dog», οι Περιστεριώτες του προσέφεραν 800.000 δολάρια για δύο χρόνια, ποσό τεράστιο για την εποχή. Πρόλαβε να παίξει για ένα χρόνο, να κάνει σπουδαία πράγματα, να έχει μέσο όρο πόντων 16,4 και περίπου 10,0 ριμπάουντ, αλλά και καρφώματα που έμειναν στην ιστορία! Βοήθησε το Περιστέρι να πάρει την 5η θέση με ρεκόρ 16-10, η δεύτερη καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου. Όμως, οι πόνοι από τους τραυματισμούς ήταν έντονοι και αναγκάστηκε στο τέλος της σεζόν να πει «αντίο». Λάτρεψε την Ελλάδα, μα περισσότερο τον Νίκο Γκάλη, δίνοντας το όνομά του στον γιο του, ενώ έδωσε υπόσχεση να γίνει…. Δήμαρχος Περιστερίου.

Μέλβιν Τσίτουμ | 1995 – 1997
Ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες που είδαν τα μάτια μας στην Α1 και από το καλοκαίρι του 1991 που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα απέδειξε πως είχε τα προσόντα να πρωταγωνιστήσει. Σε Δάφνη και Λάρισα έκανε τα πάντα, όμως το μεγάλο βήμα ήρθε με τη μεταγραφή του στο Περιστέρι. Η συμμετοχή της ομάδας στην Ευρώπη ήταν αυτό που τον βοήθησε να πάρει τη σωστή απόφαση και δυο σεζόν (1995-97) στο κλειστό της «Τζων Κένεντι» φρόντισε να βάλει… φωτιά στα καλάθα. Στους «Πρίγκιπες» δεν ήταν το πρώτο βιολί, υπήρχε γι’ αυτό ο Κορωνιός, όμως με 15,0 πόντους και 9,0 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, η προσφορά του ήταν εντυπωσιακή. Θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ξένων στην ιστορία των Περιστεριωτών και τα καρφώματά του παραμένουν ακόμα στο μυαλό των φίλων της ομάδας.

Αλφόνσο Φορντ | 1999 – 2001
Ένας «πρίγκιπας» που έκανε πιο λαμπρή την ομάδα του Περιστερίου, ένας μαχητής εντός κι εκτός παρκέ. Ο άνθρωπος που άφησε μακριά από το γήπεδο την ασθένειά του, μιας και μοναδικό του μέλημα ήταν να ιδρώσει τη φανέλα με την οποία αγωνιζόταν. Στην επιστροφή του στην Ελλάδα, το Περιστέρι του έδωσε την ευκαιρία και δικαιώθηκε. Ο Φορντ συνέχιζε τις ίδιες συνήθειες, να σκοράρει με όλους τους τρόπους. Ήταν πρώτος σκόρερ της σεζόν 1999-00 και έκανε το repeat το 2001, μπροστά και τις δύο φορές από το μετέπειτα συμπαίκτη του, Φόρεστ πρώτα με το Ηράκλειο και αργότερα με τον Άρη.

Το Περιστέρι κέρδισε χάρη στον Φορντ το εισιτήριο για τη EuroLeague, όπου τον είδαμε αγωνιζόμενο για πρώτη φορά τη σεζόν 2000-01! Με μέσο όρο 26,0 πόντους, ο Φορντ άρχισε να «χτίζει» και τον ευρωπαϊκό του μύθο, ενώ παράλληλα συνέχιζε να παλεύει με την ασθένειά του. Τίποτα δεν τον εμπόδισε από το να γίνει πρώτος σκόρερ και στην Ευρωλίγκα οδηγώντας το Περιστέρι ως τα Playoffs απέναντι στην Τάου που έφτασε ως τον τελικό, αφού πρώτα απέκλεισε τους «κυανοκίτρινους».

Άλλωστε, κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει τα όσα έκανε στο ματς με τους Βάσκους στις 31 Ιανουαρίου του 2001. Μπορεί να μην απέτρεψε την ήττα από τους Βάσκους (79-81), αλλά έγραψε ιστορία με 9/19 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 15/14 βολές, 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 13 κερδισμένα φάουλ σε 37′!

Κώστας Τσαρτσαρής | 1999 – 2002
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1999, ο Κώστας Τσαρτσαρής «συστήθηκε» στο ελληνικό μπάσκετ, αφού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, κόντρα στο Έσπερο, σημείωσε 12 πόντους και πήρε 7 ριμπάουντ. Ήταν μόλις 20 ετών! Χρειάστηκε άλλες 17 αγωνιστικές για να κάνει ρεκόρ καριέρας, όπου σκόραρε 23 πόντους! Ο Κώστας Τσαρτσαρής, έως ότου αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση, σημείωσε 3.345 πόντους. Εξ αυτών, τους 1.017 πόντους τους πέτυχε με την φανέλα του Περιστερίου κατά την τριετή προσφορά του στον σύλλογο. Σε αυτή την τριετία ξεδίπλωσε το ταλέντο του, πήρε πολλά από τη συνύπαρξή του με Φορντ, Ντίνκινς, έδωσε πάρα πολλά και έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ψηλούς, ένας παίκτης – κόσμημα για τα ελληνικά γήπεδα, ένας παίκτης που έδειξε πως ένας μοντέρνος ψηλός μπορεί να κάνει τα πάντα.

Μπάιρον Ντίνκινς | 2000 – 2002
Ήταν 16 Νοεμβρίου του 2000, όταν το Περιστέρι διέλυε την ΠΑΦ Μπολόνια με 83-70 σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του. Ο Φορντ ήταν εντυπωσιακός, αλλά… μαέστρος ήταν ο απίθανος Μπάιρον Ντίνκινς. Ο «Λόρδος Βύρων» σε ηλικία 33 ετών φρόντισε να κάνει τη διαφορά και να δώσει στους Περιστεριώτες ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Μαζί με τον Φορντ, τον Άντερσεν, τον Τσαρτσαρή και τους Παπαμακάριο – Πελεκάνο, το Περιστέρι εκτινάχθηκε και βρέθηκε στην την Ευρωλίγκα 2000-01, την πρώτη της σύγχρονης εποχής. Για δυο χρόνια «κούμπωσε» ιδανικά με τον Φορντ και μπήκε στους κορυφαίους που φόρεσαν την φανέλα του συλλόγου. Άλλωστε, το 2000 θα πάρει και το βραβείο του κορυφαίου πασέρ της Α1.

Πιτ Μάικλ | 2003 – 04
Όταν ακόμα είχαμε τζάμπολ σε κάθε αμφισβητούμενη φάση, όταν το τρίποντο ήταν στα 6.25μ. και η ρακέτα δεν είχε ορθές γωνίες, στην Ελλάδα έπαιζε ο Πιτ Μάικλ. Το Περιστέρι έπεσε ξανά διάνα στην επιλογή του και τα ελληνικά καλάθια… αναστέναξαν. Φόρεσε τη φανέλα του Περιστερίου τη σεζόν 2003-04 και έξι χρόνια αργότερα έφτασε μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης, με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Για πολλούς, το Περιστέρι έγινε το… γιατρικό του, αφού μόλις ένα χρόνο πριν την έλευσή του είχε διαγνωστεί με αθηρωμάτωση. «Νιώθεις σαν να παθαίνεις καρδιακή προσβολή στο πόδι», έχει πει ο Πιτ Μάικλ σε συνέντευξή του αρκετά χρόνια αργότερα. Οι αριθμοί του τρέλαναν κόσμο, έχοντας 20,8 πόντους και 7,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Εκρηκτικός παίκτης, εξαιρετικό σουτ και σε κάθε καλάθι στο κλειστό της Τζων Κένεντυ αντηχούσε το σύνθημα «Πιτ, Πιτ,Πιτ». «Η Ελλάδα είναι ξεχωριστή χώρα για μένα. Δεν ξεχνάω ποτέ την αγάπη που έλαβα εκεί», τονίζει ο ίδιος.

Αυτοί οι σπουδαίοι παίκτες αποτέλεσαν τους «πυλώνες» της μπασκετικής κουλτούρας που πρεσβεύει η πόλη, η «γειτονιά» του Περιστερίου. Αυτή τη φιλοσοφία αγκάλιασε το κορυφαίο στοιχηματικό brand. Αλλωστε, η νέα σεζόν, θα βρει την bwin και τους «Πρίγκιπες της δυτικής όχθης» ξανά μαζί! Oι δυο πλευρές χαράσσουν κοινή πορεία σε μια άκρως παραγωγική χορηγική συνεργασία με πολλές φιλοδοξίες κι απώτερο στόχο να πρωταγωνιστήσει ο καθένας στον τομέα του, στο υψηλότερο επίπεδο!

 

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X