Παναθηναϊκός: Η λάμψη του Ρικ Πιτίνο και οι ατάκες!

Παναθηναϊκός: Η λάμψη του Ρικ Πιτίνο και οι ατάκες!

Ρικ Πιτίνο και Παναθηναϊκός δε συνεχίζουν μαζί! Οι δυο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους, με τον Hall Of Famer να αφήνει πίσω του τη λάμψη, αλλά και μεγάλες ατάκες!

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018: Ακουγόταν απίστευτο αλλά ο διάσημος Hall Of Famer και ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, o Ρικ Πιτίνο αναλάμβανε τις τύχες του Παναθηναϊκού! Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020: Ο «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας της με τον Ρικ Πιτίνο».

Τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 2018 και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο Ρικ Πιτίνο εμφανίστηκε στην αίθουσα των αφίξεων και έκανε τις πρώτες του δηλώσεις ως προπονητής του Παναθηναϊκού: «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ. Είναι η πρώτη φορά, μετά από 41 χρόνια που προπονώ στην Αμερική, που έρχομαι στην Ευρώπη και που αναλαμβάνω μια ομάδα στα μέσα της σεζόν» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Πιτίνο.

Το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου 2018 έκανε το προπονητικό του ντεμπούτο στον Παναθηναϊκό και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και μάλιστα στο μεγάλο ραντεβού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Οι «πράσινοι» με επιβλητική εμφάνιση είχαν επικρατήσει των Ρώσων με 96-84. Ο Ρικ Πιτίνο είχε γνωρίσει από την πρώτη στιγμή την αποθέωση από τους φίλους των «πρασίνων», ενώ εκείνος φρόντισε να αφήσει για τα… καλά το στίγμα του! Ποιος θα ξεχάσει το παρατσούκλι που έδωσε στον Λούκας Λεκαβίτσιους, τον οποίο και αποκάλεσε… Σκαϊγουόκερ!

Η συνέχεια δεν ήταν τόσο λαμπερή αφού το δίμηνο που ακολούθησε παραλίγο να αποδειχθεί καταστροφικό για τον Παναθηναϊκό στην EuroLeague!

Οι ατάκες του Πιτίνο

Kανείς δεν ξεχνά τις ατάκες του. Την παραμονή του ντέρμπι στο ΣΕΦ για την 16η αγωνιστική της EuroLeague, ο Αμερικανός προπονητής είχε πει ότι τα παιχνίδια Λούιβιλ-Κεντάκι στο NCAA έμοιαζαν με «παιχνίδια μεταξύ… εκκλησιών» συγκριτικά με το ελληνικό ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 79-65 και ο Πιτίνο τόνισε ότι το ντέρμπι των δύο ομάδων είναι ό,τι καλύτερο έχει βιώσει στα 41 χρόνια που ασχολείται με το μπάσκετ.

Μετά την αναμέτρηση με τον Χολαργό και τις πολλές απουσίες της ομάδας του είχε πει «Εδινα το… μισό του συμβόλαιο στον Αλβέρτη για να επιστρέψει στα παρκέ»!

Ακολούθησε αρνητικό σερί, αφού το «τριφύλλι» ηττήθηκε κατά σειρά σε Βαρκελώνη, σε Κάουνας και σε Τελ Αβίβ, πριν κάνει μια μικρή… παρένθεση με την Εφές στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια γνωρίσει νεά ήττα από τη Φενέρ στην Πόλη. Μετά και την 22η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός είχε 9-13 ρεκόρ και τίποτε δεν έμοιαζε ικανό να ανατρέψει την κατάσταση. Ο Πιτίνο όμως δεν έχανε την αισιοδοξία του, τη ζωντάνια του, η ψυχολογία στα αποδυτήρια ήταν εξαιρετική και ο Αμερικανός είχε τον τρόπο.

Οταν του έγινε ερώτηση στον Πιτίνο για το μέλλον του και το αν σκέφτεται να παραμείνει στον Παναθηναϊκό, απάντησε «Ήρθα τα Χριστούγεννα και άφησα την οικογένειά μου. Αν η σύζυγός μου με χωρίσει θα μείνω εδώ τα 10 επόμενα χρόνια»!

Αλλωστε, είχε σύμμαχο τον Νικ Καλάθη, για τον οποίο είχε πει: «Έχω κοουτσάρει κόντρα στον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Μόρις Τσικς, τον Αϊζάια Τόμας, ορισμένους από τους θρύλους του αθλήματος… Ο Καλάθης πασάρει καλύτερα από όλους όσους έχω δει στη ζωή μου»!

Τον Φεβρουάριο ο Πιτίνο στα «Δύο Αοράκια» κατακτούσε τον πρώτο τίτλο της σεζόν αφού στον τελικό του Κυπέλλου κέρδιζε πολύ δύσκολα τον ΠΑΟΚ με 79-73. Ηταν η 24η συνεχόμενη χρονιά που οι «πράσινοι» θα έκλειναν τη χρονιά έχοντας κατακτήσει, τουλάχιστον, έναν τίτλο!

Η λάμψη του Πιτίνο στον Παναθηναϊκό!

Ο Πιτίνο δεν είχε μαγικό ραβδάκι, είχε λόγο που σε εκτόξευε! Κάθε προπόνηση, κάθε αγώνας, κάθε συζήτηση μαζί του ήταν μάθημα για όλους τους παίκτες! Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας του! Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα δυνατό finish αφού μέτρησε επτά νίκες στα οκτώ τελευταία ματς με αποτέλεσμα να τερματίσει στην 6η θέση της κατάταξης και να πάρει το εισιτήριο για τα playoffs.

Συγκεκριμένα οι «πράσινοι» είχαν επιβληθεί κατά σειρά των Χίμκι, Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπασκόνια, Αρμάνι Μιλάνο, είχαν χάσει στο ΟΑΚΑ από τη Ρεάλ, ενώ είχαν κλείσει την κανονική περίοδο με νίκη επί της Μπουντούτσνοστ στην Αθήνα.

Ο μεγάλος στόχος για τον Πιτίνο και τον Παναθηναϊκό ήταν το break της έδρας στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα playoffs της EuroLeague. Στο πρώτο παιχνίδι άγγιξε το διπλό, έλεγχε το ματς για 36 λεπτά, αλλά στο τέλος οι «πράσινοι» τα έκαναν όλα λάθος και γνώρισαν την ήττα με 75-72. Το 2-0 της Ρεάλ ήρθε πιο εύκολα με σκορ 78-63. Με το 0-2 να «βαραίνει» τις πλάτες έγινε και το «σκούπισμα» από τους Μαδριλένους στο ΟΑΚΑ (89-82). Ο Αμερικανός προπονητής ήθελε σουτέρ λέγοντας μετά το 2ο ματς ότι «θα αλλάξουμε πράγματα μόνο αν πάρουμε σουτέρ από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς!». Ο Πιτίνο έλεγε «15 φορές να παίζαμε, δεν θα νικούσαμε πάνω από τρεις. Μπορεί να φύγω από την Ελλάδα και να πω ότι ήταν τιμή μου, που ήμουν προπονητής μπροστά σε αυτούς τους οπαδούς. Είναι οι καλύτεροι που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Προπονώ για 42-43 χρόνια. Δεν το έχω δει ξανά αυτό».

Η αποχώρηση και η μεγάλη… επιστροφή

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ, έλεγε πως «Αισθάνεται Βασιλιάς στον Παναθηναϊκό», αλλά στις 21 Ιουνίου 2019 και λίγο μετά τη 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, ο Ρικ Πιτίνο σκόρπιζε τη θλίψη στους «Πράσινους» καθώς έλεγε «όχι» στην παραμονή επιστρέφοντας στο σπίτι του! Ενα πρόβλημα υγείας του εγγονού του, τον κράτησε μακριά από τον Παναθηναϊκό καθώς έπρεπε να βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειάς του.

Ο Πιτίνο ποτέ δεν… έφυγε από τον Παναθηναϊκό, παρακολουθούσε τις κινήσεις και μέσα του σιγόκαιγε η φλόγα της επιστροφής!

Στις 7/11 ο Αμερικανός προπονητής επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτήν την φορά για να αναλάβει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο Προολυμπιακό τουρνουά!

Μια ημέρα αργότερα και στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα για λογαριασμό της Εθνικής, ο Πιτίνο βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, αποθεώθηκε και είχε βάλει ξανά τις βάσεις για την επιστροφή!

Στις 20 Νοεμβρίου οι φίλοι τον «πρασίνων» βλέπουν την επιθυμία τους να γίνεται πράξη, αφού ο Ρικ Πιτίνο συμφώνησε να επιστρέψει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ύστερα από πέντε μήνες! Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στο ματς με την Μπασκόνια στο κλειστό του ΟΑΚΑ με τον ίδιο να εντυπωσιάζει.

Ωστόσο, η λάμψη τον καιρό ξεθώριαζε, ο Παναθηναϊκός γνώρισε τέσσερις σερί ήττες και η τελευταία από την ΤΣΣΚΑ εντός ήταν αυτή που έκανε το κλίμα χειρότερο. Η συντριβή οδήγησε σε αποδοκιμασίες! Πως τα φέρνει η τύχη… Αποθέωση και νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στο πρωτο του ματς ως κόουτς του «τριφυλλιού», ήττα από τους Μοσχοβίτες και αποδικομασίες στο… τελευταίο του ματς με τους πράσινους!

Ο Πιτίνο αποτελεί παρελθόν από τον πράσινο πάγκο και ο Παναθηναϊκός δεν τον ξεχνά
«Η παρουσία του κ. Πιτίνο στην οικογένεια του Παναθηναϊκού αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί τεράστια Τιμή για τον Σύλλογο μας και την Ιστορία του. Ο σπουδαίος προπονητής και άνθρωπος, τίμησε το τριφύλλι και απέδειξε ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πορεία του στο Παγκόσμιο Μπάσκετ και φυσικά το γεγονός ότι αποτελεί μέλος του Hall Of Fame».

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Περισσότερη δράση και εκπλήξεις* στο αθλητικό στοίχημα της bwin | 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X