Γιάννης Αντετοκούνμπο, o απόλυτος σταρ του ΝΒΑ!

Γιάννης Αντετοκούνμπο, o απόλυτος σταρ του ΝΒΑ!

Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο παίκτης που έκανε το ΝΒΑ να υποκλιθεί στις ικανότητές του. Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκε η supermax επέκταση του συμβολαίου του με τους Μπακς αντί 228.2 εκατομμυρίων δολαρίων! Εγγυημένα 256 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα έξι χρόνια για τον back-to-back MVP και τα καλύτερα είναι μπροστά του. «Είμαι ευλογημένος που μπορώ να γίνω μέλος των Μπακς για τα επόμενα 5 χρόνια. Ας κάνουμε αυτά τα χρόνια να μετρήσουν» τόνισε κι έδωσε το σύνθημα για τίτλο!

Ο 26χρονος All-Star που μέτρησε κατά μέσο όρο 29,5 πόντους, 13,6 ριμπάουντ και 5,6 ασίστ ανά παιχνίδι σε 63 ματς της περσινής σεζόν είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα, την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τι σημαίνει η ανανέωση για τους Μπακς: Ο Αντετοκούνμπο σημαίνει τα πάντα για την ομάδα. Από το… πουθενά, το Μιλγουόκι έφτασε να έχει στο ρόστερ του τον back-to-back ΜVP. Ήταν το κεντρικό πρόσωπο του franchise, καθώς έχτισε μια νέα αρένα στο κέντρο του Μιλγουόκι, είναι ο καλύτερος παίκτης και ο ηγέτης τους. Πείθοντάς τον να υπογράψει τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του ΝΒΑ διατηρεί την ομάδα σε μάχη για τον τίτλο και σταθεροποιεί το μέλλον της.

Τι σημαίνει αυτό για τον Γιάννη; Ο Αντετοκούνμπο θα είναι σε θέση να κάνει ό, τι αγαπά περισσότερο και να επικεντρωθεί στο μπάσκετ. Δεν θα χρειάζεται πλέον να ασχολείται με ανθρώπους που του κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη συμβόλαιό του ή τους συμπαίκτες του που του δίνουν στυλό ως δώρο γενεθλίων για να τον πείσουν να υπογράψει. Η off-the-floor δουλειά έχει τελειώσει και τώρα μπορεί να επικεντρωθεί στο μπάσκετ, αλλά πρώτα μπορεί να πάρει ένα δευτερόλεπτο για να προβληματιστεί για το μελάνι του μεγαλύτερου συμβολαίου στην ιστορία του NBA και να εξασφαλίσει τη θέση του ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος.

Τι ακολουθεί; Με τον Αντετοκούνμπο στο ρόστερ κι οποιοδήποτε δράμα σχετικά με την επέκταση του συμβολαίου του να είναι πλέον παρελθόν, οι Μπακς πρέπει να καταλάβουν πώς θα κάνουν το επόμενο βήμα στο κομμάτι του franchise. Σε κάθε μία από τις δύο τελευταίες σεζόν, το Μιλγουόκι συγκέντρωσε το καλύτερο ρεκόρ σεζόν του πρωταθλήματος. Ωστόσο, ως οργανισμός, πρέπει να βρει έναν τρόπο για να αξιοποιήσει καλύτερα τις δεξιότητες του Ελληνα σταρ και να δημιουργήσει ένα σχέδιο παιχνιδιού που να λειτουργεί μετά την κανονική σεζόν. Η πίεση να υπογράψει ο Αντετοκούνμπο ένα νέο συμβόλαιο μπορεί να έχει φύγει, αλλά η πίεση να κερδίσει ένα πρωτάθλημα είναι πιο έντονη από ποτέ.

 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε στο ΝΒΑ το 2013-14 με $1.7 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο χρόνο του rookie contract με το Μιλγουόκι ενώ ο τελευταίος χρόνος της supermax επέκτασης που του έδωσαν οι Μπακς προβλέπει $51.9 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Greek Freak επιβεβαίωσε την αφοσίωσή του στον οργανισμό των Μπακς και θα διεκδικήσει το δαχτυλίδι με τα «Ελάφια» υπογράφοντας τη supermax επέκταση που του έδωσε το Μιλγουόκι, βάζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς του!

Από το φθινόπωρο του 2021, θα μπει σε ισχύ η νέα συμφωνία που θα βάλει στον λογαριασμό του 228.2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Έλληνας σούπερ σταρ μπήκε στο ΝΒΑ το 2013-14 ως νούμερο 15 στο NBA Draft λαμβάνοντας 1.7 εκατομμύρια δολάρια και ο τελευταίος χρόνος της επέκτασης του συμβολαίου του προβλέπει 51.9 εκατομμύρια!

ΟΙ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

2013-14: $1.792.560

2014-15: $1.873.200

2015-16: $1.953.960

2016-17: $2.995.420

ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

2017-18: $22.471.910

2018-19: $24.157.303

2019-20: $25.842.697

2020-21: $27.528.088

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ

2021-22: $39.344.970

2022-23: $42.492.568

2023-24: $45.640.165

2024-25: $48.787.763

2025-26: $51.935.360 (player option)

 

Ο δρόμος για τη Super max επέκταση

Με 20.000 κόσμο να βρίσκονται έξω από το «Fiserv Forumο» Γιάννης Αντετοκούνμπο ήθελε να κάνει μία ξεκάθαρη δήλωση με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του. “Μετά από αυτή την ημέρα σας παρακαλώ να μην με λέτε MVP μέχρι να κερδίσω τον τίτλο τη νέα χρονιά“. Αυτά είπε μπροστά από το κοινό των Μπακς τον Ιούλιο του 2019. Τον Σεπτέμβριο ο Αντετοκούνμπο ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ για το 2019-2020. Πίσω του έμειναν οι ΛεΜπρον Τζέιμς και Τζέιμς Χάρντεν. Οι δύο φιναλίστ για το έπαθλο.

Κανένας εκ των δύο όμως δεν πλησίασε κοντά στον Αντετονκούνμπο στη ψηφοφορία των συντακτών και των ανθρώπων που μεταδίδουν και καλύπτουν το ΝΒΑ. Ο σταρ των Μπακς πήρε 85 από τις 101 ψήφους για την πρώτη θέση και 16 ψήφους για τη 2η θέση σε ένα σύνολο 962 πόντων από τους 1.010 που θα μπορούσε να πάρει. Έγραψε ιστορία παίρνοντας για 2η διαδοχική χρονιά τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη.

Εγινε ο 12ος παίκτης που κέρδισε συνεχόμενα τον τίτλο του MVP και ο 14ος παίκτης που αγκάλιασε την ύψιστη αγωνιστική τιμή της κανονικής περιόδου πάνω από μία φορά. Ο Αντετοκούνμπο μαζί με τον ΛεΜπρον Τζέιμς και τον Τζαμπάρ είναι οι μόνοι παίκτες στην ιστορία με δύο έπαθλα MVP σε ηλικία 25 ετών ή και πιο μικροί.

Ηταν η 5η φορά που ένας παίκτης αγωνιζόμενος στους Μπακ παίρνει τον τίτλο του MVP. Μόνο οι Σέλτικς, Λέικερς, Σίξερς και Μπουλς έχουν παραπάνω. Επίσης κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου αμυντικού παίκτη στο ΝΒΑ το 2019-2020 τον Αύγουστο και είναι ο τρίτος παίκτης που το καταφέρνει αυτό μαζί με τον τίτλο του κορυφαίου την ίδια χρονιά. Μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν το 1987-1988 και ο Χακίμ Ολάζουον το 1993-1994 το έχουν κάνει.

Η νίκη του Αντετοκούνμπο είναι ιστορική για 2η διαδοχική χρονιά. Οι Μπακς είχαν τελειώσει τη σεζόν με την κορυφαία επίδοση στην κανονική περίοδο. Το Μιλγουόκι έχασε από τους Χιτ στην Δυτική Περιφέρεια και τους ημιτελικούς της με 4-1 στη σειρά. Ο Αντετοκούνμπο κυριάρχησε αλλά δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του να φτάσει στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας. Αυτό οδήγησε και σε κριτική και στον ίδιο τον Αντετοκούνμπο.

“Προφανώς η πρώτη φορά είναι πάντα ξεχωριστή”, είπε ο Αντετοκούνμπο μιλώντας για το συναίσθημα από τον πρώτο τίτλο MVP στον δεύτερο. “Είναι σαν την πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ. Είναι σαν την πρώτη φορά που ακούς ότι θα γίνεις πατέρας. Σαν τους πρώτους σου πόντους στο ΝΒΑ. Είναι πάντα ξεχωριστό”, συμπλήρωσε.

Είμαι χαρούμενος για αυτό το βραβείο αλλά πάντα κοιτάω μπροστά. Πάντα κοιτάω το πως θα γίνω καλύτερος. Πως μπορώ να ξαναπετύχω; Πως μπροώ να γίνω πρωταθλητής; Είμαι χαρούμενος, ευγνώμων αλλά μπορώ να το πετύχω ξανά;”, σχολιάζει ακόμα. Αφότου παρέλαβε το έπαθλό του ο Αντετοκούνμπο δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τα ΜΜΕ για το μέλλον του στους Μπακς.

Όταν το πρωτάθλημα σταμάτησε στις 11 Μαρτίου λόγω του κορονοϊού οι Μπακς είχαν την καλύτερη επίδοση στη Λίγκα με 53-12. Ο Αντετοκούνμπο είχε πιο καλά νούμερα στα 57 ματς που έπαιξε από τη χρονιά που πήρε τον πρώτο τίτλο του MVP. Στο σκοράρισμα ανέβηκε από τους 27.7 πόντους στους 29.6 ανά αγώνα.

Στα ριμπάουντ από 12.5 ανά αγώνα πήγε στα 13.7. Στο γήπεδο μάλιστα έμενε πιο μικρό διάστημα. Από 32.8 λεπτά ανά ματς στα 30.4. Είχε και 5.6 ασίστ ανά αγώνα με στατιστικές που παραπέμπουν σε παίκτες όπως οι Έλτζιν Μπέιλορ, Γουίλτ Τσάμπερλειν και Όσκαρ Ρόμπερτσον. Πέρασαν 50 χρόνια που είχε να εμφανιστεί παίκτης που να κυριαρχεί τόσο όπως ο Αντετοκούνμπο.

“Αυτά που κάνει ο Γιάννης στην ομάδα σε όλο το γήπεδο είναι τρομερά”, είχε πει ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ, τεχνικός των Μπακς. “Ως συμπαίκτης δίνει το παράδειγμα για όλους. Με τη συλλογική και ομαδική ηθική του, την αφοσίωσή του και την επιμονή του για το καλύτερο”, είχε επισημάνει ακόμα.

“Ο αντίκτυπος που έχει σε εμάς ως παίκτης και ως άνθρωπος είναι μεγάλος. Είμαστε περήφανοι και τον συγχαίρουμε που βγήκε ξανά πολυτιμότερος παίκτης της χρονιάς”, αναφέρει ακόμα. Ο Eλληνας σταρ μάλιστα τελείωσε πρώτος ή δεύτερος σε μία ευρεία γκάμα στατιστικών κατηγοριών.

Η κάθε ομάδα και ο κάθε αντίπαλος είχε στρατηγική για να τον περιορίσει. Ο τρόπος που άρχισαν να τον αντιμετωπίζουν τον ώθησε στο να αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού του και να βάλει άλλα δεδομένα. Τον Νοέμβριο οι Μπλέιζερς είδαν τον Αντετοκούνμπο απέναντί τους και έβαζαν δύο παίκτες πάνω του. Ο Αντετοκούνμπο έγινε λοιπόν ακόμα πιο καλός πασέρ. Ο Greek Freak έκανε τοπ επίδοση καριέρας με 15 ασίστ.

Όταν οι Λέικερς τον αντιμετώπισαν τον περσινό Δεκέμβρη ήταν το πρώτο μεγάλο τεστ των Μπακς μετά από 18 σερί νίκες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Οι Λέικερς δοκίμασαν τα όρια του Αντετοκούνμπο και εκείνος έκανε κορυφαία επίδοση καριέρας με 5 τρίποντα μαζί με ένα τρίποντο που σφράγισε τη νίκη των Μπακς.

Ο Αντετοκούνμπο δεν βελτίωσε μόνο την ικανότητά του να πασάρει. Άρχισε να λειτουργεί πιο καλά στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Βελτιώθηκε στο σουτ και ακόμα και σε… μίνι hook shots με άλμα. Ο Αντετοκούνμπο έδειχνε να μπορεί να δίνει κάθε αγωνιστική… απάντηση και να έχει λύσεις για κάθε άμυνα.

Ο Αντετοκούνμπο προσφέρει αγωνιστικότητα και αξία που δύσκολα θα βρει κανείς σε άλλον παίκτη στο ΝΒΑ. Ο Μπουντενχόλτζερ είχε πει στις 25 Αυγούστου: “Η αφοσίωσή του στην άμυνα, στο να κερδίζει και στο να κάνει ότι φαίνεται απίθανο είναι μοναδική”.

“Ο αντίκτυπος που έχει στο παιχνίδι, στα μπλοκ, στα ριμπάουντ, στην άμυνα και στις πέντε θέσεις και στο να… κυνηγάει τη μπάλα, τον κάθε αντίπαλο και την κάθε φάση δεν περιγράφεται. Να επικοινωνεί με όλους και να τα κάνει όλα και αμυντικά. Πραγματικά όλα”, σημείωνε ακόμα. Όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές του ο Αντετοκούνμπο ξεκαθάρισε πως δεν φτάσει ακόμα στο… peak του. Στην αγωνιστική κορύφωσή του. “Τα πάντα μπορώ να μάθω και να βελτιώσω. Πρέπει να καταλάβω πιο καλά το παιχνίδι”, είπε ο ίδιος.

“Κάθε χρόνο θέλω να γίνομαι πιο καλός. Πιο καλός στο jump shoot, στις βολές και στο να βρίσκω πιο καλά τους συμπαίκτες μου. Να δίνω πάσες παντού και να παίζω ακόμα πιο καλά. Είναι τόσα πολλά πράγματα. Τόσα πολλά που μπορώ να κάνω πιο καλά”, σχολίασε σχετικά.

“Θέλω να πηγαίνω ημέρα με την ημέρα. Να γίνομαι πιο καλός. Όταν προσθέτεις νέα κομμάτια σε σένα και στο παιχνίδι σου πλησιάζεις στην φουλ προοπτική σου”, υπογραμμίζει ξανά. Η βελτίωση του Αντετοκούνμπο εδώ και επτά χρόνια είναι διαρκής και αυτό δείχνει το πόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι το μέλλον του.

Για κάποιους η διαδοχική κατάκτηση ενός τίτλου MVP μπορεί να είναι καταξίωση. Για τον Αντετοκούνμπο δεν ισχύει αυτό. Τον Ιούλιο του 209 σε συνέντευξη Τύπου είχε πει: “Μην με λέτε MVP. Μην με λέτε δύο φορές MVP μέχρι να γίνω πρωταθλητής”.

Eτσι πήρε την απόφαση ο Αντετοκούνμπο

Επειτα από τέσσερα All Star NBA, back to back MVP, Αμυντικός Παίκτης της Χρονιάς, ο Αντετοκούνμπο έγινε ο υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης στο ΝΒΑ. Πως όμως συνέβη αυτό; Οι πληροφορίες του Athletic είναι αποκαλυπτικές:

Δεν ήταν μια απλή απόφαση και ήρθε έπειτα από πολλές ημέρες συσκέψεων για τον Αντετοκούνμπο και το περιβάλλον του. Πηγές αναφέρουν ότι εξέτασε την απόφαση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι Μπακς κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία, εν μέρει, με μια κρίσιμη καθυστέρηση στο τέλος της διαδικασίας, όταν οι συνιδιοκτήτες Marc Lasry και Wes Edens πέταξαν στο Σικάγο στις 12 Δεκεμβρίου για μια συνάντηση μεσημέρι με τον ατζέντη του Ελληνα σταρ, τον κ. Σαράτση. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, οι Μπακς κατάλαβαν πως ο Γιάννης αυτό που ήθελε περισσότερο ήταν να κερδίσει τον τίτλο. Ετσι, έβαλαν μπροστά το όραμα και τα σχέδια τους για τον οργανισμό.

Καθώς οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε θετική κατεύθυνση, ο γενικός διευθυντής της ομάδας, Jon Horst συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του παίκτη τη Δευτέρα και οι πλευρές εργάστηκαν για λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία. Υπήρξε συμφωνία στα εγγυημένα 256 εκατ. δολάρια. Ενώ αυτή ήταν μια κρίσιμη συνάντηση στη διαδικασία, δεν ήταν η μόνη που πραγματοποιήθηκε για την ολοκλήρωση του deal.

Αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών του στην Ελλάδα, ο Αντετοκούνμπο πέταξε πίσω στο Μιλγουόκι στις 29 Νοεμβρίου. Λίγες μέρες μετά την προσγείωση, ο σούπερ σταρ συναντήθηκε με τον ατζέντη του για να συζητήσει την επέκταση της supermax συνεργασίας .

Στις 5 Δεκεμβρίου, τα αφεντικά της ομάδας βρέθηκαν στο σπίτι του Έλληνα σούπερ σταρ στο River Hills για την πρώτη τους προσωπική συζήτηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη σύμβαση. Τότε ήταν που οι Μπακς παρουσίασαν επίσημα στον Γιάννη το πενταετές συμβόλαιο 228,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ξεκινώντας το απόγευμα, η συνάντηση διήρκεσε αρκετές ώρες, αφού παρουσιάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με το ρόστερ και τη στρατηγική της ομάδας. Ο Γιάννης είχε πάρει όλες τις πληροφορίες που ήθελε… Ο Αντετοκούνμπο στις 26 Νοεμβρίου άρχισε προπονήσεις με τους Μπακς με τους συμπαίκτες του να τον ρωτούν συνέχεια για το μέλλον του, αλλά και να του κάνουν δώρο γενεθλίων στυλό για να υπογράψει!

Στο δείπνο της 1οης Δεκεμβρίου συζήτησαν μαζί το μέλλον της ομάδας και πως έπρεπε να «χτίσουν» την επόμενο σεζόν. Ηταν σαν όλοι να εξέφραζαν στον Έλληνα σταρ τη δέσμευσή τους για τον πολυπόθητο τίτλο. Οσο ο Αντετοκούνμπο δεν υπέγραφε, ο εφιάλτης της… απόρριψης και της επιστροφής στα χαμηλά πλανιόταν πάνω από το Μιλγουόκι.

Ωστόσο, οι Μπακς πίστευαν ότι ο Αντετοκούνμπο είχε πίστη στις προθέσεις τους. Αλλωστε, ποτέ δεν έκανε κάτι διαφορετικό από αυτά που έλεγε. Το… ταξίδι για το νέο συμβόλαιο είχε ανατροπές, αλλά και αίσιο τέλος λόγω της αγάπης για την ομάδα και του κοινού στόχου: του τίτλου. Οι Μπακς πίστεψαν όσο τίποτα σε έναν αδύνατο 18χρονο και ο μικρός φρόντισε να τους γιγαντώσει. Οι Μπακς μένουν στην Elite και είναι έτοιμοι για την αντεπίθεση.

Με πληροφορίες από: theathletic.com

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στo NBA με αμέτρητα ειδικά! |21+

Σχολιάστε

X