Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι αριθμοί που τον έκαναν... ξανά MVP του NBA!

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι αριθμοί που τον έκαναν… ξανά MVP του NBA!

Με 20.000 φιλάθλους έξω από το  «Φίσερβ Φόρουμ» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε τη δήλωσή του με χαμόγελο. “Μετά από αυτήν την ημέρα σας παρακαλώ να μην με λέτε MVP μέχρι να το κερδίσω το έπαθλο του χρόνου”, είχε σχολιάσει ο σταρ των Μπακς τον Ιούλιο του 2019. Την Παρασκευή ο Αντετοκούνμπο πήρε το έπαθλο για τη σεζόν 2019-2020. Το βραβείο του κορυφαίου παίκτη και κάπως έτσι μπήκε στην ίδια… πρόταση με παίκτες όπως ο κορυφαίος όλων Μάικλ Τζόρνταν και ο Χακίμ Ολάζουον.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς των Λέικερς και ο Τζέιμς Χάρντεν των Ρόκετς ήταν οι άλλοι φιναλίστ για το βραβείο. Κανένας εκ των δύο δεν πλησίασε τον Αντετοκούνμπο σε ψήφους. Ο σταρ των Μπακς πήρε 85 από τους 101 ψήφους για την πρώτη θέση και στο σύνολο 962 από τους 1.010 πόντους.

Έγραψε ιστορία ο Αντετοκούνμπο 

Κερδίζοντας για 2η διαδοχική χρονιά τον τίτλο του MVP στο ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο έγραψε ιστορία. Είναι ο 12ος παίκτης που έχει κερδίσει στη σειρά δύο φορές τον τίτλο και ο 14ος που έχει πάρει την πιο μεγάλη διάκριση της κανονικής διάρκειας παραπάνω από μία φορά. Επίσης με Τζέιμς και Τζαμπάρ είναι οι μόνοι παίκτες που πήραν δύο φορές τον τίτλο αυτόν σε ηλικία 25 ετών ή και μικρότεροι.

Είναι η 5η φορά που ένας παίκτης κερδίζει το έπαθλο αυτό με τους Μπακς. Μόνο οι Σέλτικς, Λέικερς και οι Σίξερς και Μπουλς έχουν παραπάνω διακρίσεις. Κέρδισε επίσης τον τίτλο του κορυφαίο αμυντικού της χρονιάς του 2019-2020 (τον Αύγουστο) και είναι ο τρίτος παίκτης που πήρε και αυτήν την διάκριση και τον τίτλο του MNVP σε μία σεζόν. Μόνο ο Τζόρνταν το 1987-1988 και ο Ολάζουον το 1993-1994 το είχαν καταφέρει.

Η νίκη του Αντετοκούνμπο είναι ιστορική αλλά για 2η διαδοχική χρονιά οι Μπακς μένουν εκτός της συνέχειας του ΝΒΑ νωρίτερα απ’ ότι προσδοκούσαν και μπορούσαν και έχοντας το κορυφαίο ρεκόρ στην κανονική περίοδο. Οι Μπακς έχασαν από τους Χιτ στους ημιτελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας με 4-1.

Το γεγονός ότι ο Αντετονκούνμπο πήρε δύο διαδοχικές φορές τον τίτλο του MVP πάντως έφερε και την κριτική στο πρόσωπό του για το εάν μπορεί να οδηγήσει τους Μπακς σε ένα πρωτάθλημα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρώτη του φορά που πήρε τον τίτλο, που ήταν ξεχωριστή για αυτόν.

Για τον ίδιο ήταν από τις πλέον δυνατές και ξεχωριστές στιγμές. Όπως οι πρώτοι του πόντοι στο ΝΒΑ, όταν πρωτοέγινε πατέρας ή ότι πρωτοπήγε στο ΝΒΑ. “Είμαι πολύ χαρούμενος αλλά πάντα κοιτάω μπροστά. Πάντα αναρωτιέμαι. Πως θα γίνω καλύτερος; Πως θα γίνω πρωταθλητής; Είμαι ευγνώμων αλλά μπορώ να το κάνω ξανά;“, είχε τονίσει σχετικά ο ηγέτης των Μπακς.

Ρωτήθηκε για το μέλλον του στους Μπακς και για ένα νέο πολυετές συμβόλαιο. Έχει την δυνατότητα να υπογράψει επέκταση συμβολαίου έως το 2025-2026 και με βάση το σχετικό πλαίσιο μισθοδοσίας στα 109,1 εκατομμύρια. “Είχα μία πολύ καλή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες. Μιλήσαμε για την ομάδα, το τι δεν πήγε καλά, τι μπορούμε να βελτιώσουμε και εφόσον είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος και στην ίδια σελίδα και παλεύουμε για το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, το οποίο είναι να γίνουμε πρωταθλητές όλα θα πάνε καλά και δεν βλέπω τον λόγο του να μην είμαι στους Μπακς για τα επόμενα 15 χρόνια“, είπε στο NBA TV.

Το πρωτάθλημα είχε σταματήσει τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού με τους Μπακς να έχουν το καλύτερο ρεκόρ της περιόδου (53-12). Ο Αντετοκούνμπο είχε καλύτερες επιδόσεις σε 57 ματς που έπαιξε σε σχέση με πέρυσι.

Στο σκοράρισμα από 27.7 πόντους πήγε στους 29.6. Στα ριμπάουντ από 12.5 στα 13.7. Και όλα αυτά ενώ από 32.8 λεπτά έπαιζε κατά μέσο όρο 30.4 λεπτά. Προσθέστε σε αυτά τις 5.6 ασίστ του. Οι μοναδικοί άλλοι τρεις παίκτες με τέτοια νούμερα σε μία σεζόν στις τρεις βασικές κατηγορίες ήταν οι Έλτζιν Μπέιλορ, Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και Όσκαρ Ρόμπερτσον. Πέρασαν 50 χρόνια που παίκτης κυριάρχησε στο ΝΒΑ στον βαθμό που το έκανε ο Αντετοκούνμπο.

Ο προπονητής του Μάικ Μπουντενχόλζερ σχολίασε πως “αυτά που κάνει ο Γιάννης για εμάς κάθε βράδυ είναι τρομερά και εξαιρετικά. Θέτει τα σωστά στάνταρτς για όλους τους συμπαίκτες του και με την ηθική του, την δουλειά του και το πόσο βάζει την ομάδα πάνω απ’ όλα μας κάνει όλους καλύτερους. Επιδρά σε όλη την ομάδα. Είμαστες περήφανοι για εκείνον και τον τίτλο του MVP”.

Ο Αντετοκούνμπο έκοψε πρώτος το νήμα σε μία ευρεία γκάμα στατιστικών και σε σχεδόν όλους τους τομείς αξιολόγησης των παικτών διέπρεψε. Κάθε αντίπαλος άλλαζε τη στρατηγική του για να τον αντιμετωπίσει. Τον Νοέμβριο οι Μπλέιζερς έβαλαν 2 παίκτες πάνω του όταν έπαιρνε την μπάλα κοντά στο καλάθι και έτσι άρχισε να γίνεται πιο καλός πασέρ. Αποτέλεσμα; Ο Greek Freak έκανε ρεκόρ καριέρας με 15 ασίστ.

Στις 19 Δεκεμβρίου στο Φίσερβ Φόρουμ ήταν ένα μεγάλο τεστ με τους Λέικερς. Εκείνο το διάστημα οι Μπακς είχαν ένα σερί 18 νικών από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Οι Λέικερς ώθησαν τον Αντετοκούνμπο στο να σουτάρει περισσότερα τρίποντα και το έκανε βάζοντας πέντε και έχοντας ρεκόρ καριέρας. Σε αυτά ήταν και ένα τρίποντο στη ν έναρξη της τέταρτης περιόδου που σφράγισε τη νίκη για τους Μπακς.

Έχοντας βελτιώσει την πάσα του, τις κινήσεις του και ακόμα και τα άλματά του ο Αντετοκούνμπο βελτίωσε γενικά το αγωνιστικό του πλάνο. Δούλεψε και στα τελειώματά του κοντά και μακριά από το καλάθι και ακόμα και στα hook shots (ραβέρσα). Στην κανονική διάρκεια ο Αντετοκούνμπο με τον προπονητή του είχαν απάντηση σε κάθε είδους άμυνες.

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στo NBA με αμέτρητα ειδικά! |21+

Σχολιάστε

X