NCAA: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη March Madness!

NCAA: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη March Madness!

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας από τον οποίο δεν λείπει ποτέ η Σαρακοστή λέει η παράδοση, αλλά στην Αμερική, ο τρίτος μήνας του χρόνου είναι συνυφασμένος με την… τρέλα για το κολεγιακό μπάσκετ!

Νόμιμο στοίχημα μπάσκετ με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Τι είναι το March Madness;

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά του Covid-19 και φυσικά ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από τις καταστάσεις. Μετά το ΝΒΑ, και το κολεγιακό μπάσκετ «κατέβασε ρολά» πέρσι, με τη σεζόν να ολοκληρώνεται πρόωρα, γεγονός που απογοήτευσε τους εκατομμύρια πιστούς της… τρέλας του Μαρτίου!

H March Madness, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, συνιστά ένα από τα πιο δημοφιλή γεγονότα στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, εκεί όπου τα αστέρια του μέλλοντος λάμπουν για πρώτη φορά στα παρκέ!

Κάθε χρόνο, 68 πανεπιστημιακές ομάδες των ΗΠΑ ετοιμάζονται για ένα νοκ άουτ τουρνουά, το οποίο διαρκεί σχεδόν όλον τον Μάρτιο. Οι 32 εξ αυτών είναι η πρωταθλήτριες των περιφερειών της Division I (automatic bids), ενώ οι υπόλοιπες 36 επιλέγονται από την NCCA Committee (at large birth)! Αξίζει να σημειωθεί πως τα εισιτήρια των μη πρωταθλητών δεν ανακοινώνονται απλώς, αλλά το γεγονός καλύπτεται από την τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο!

Ποια ήταν η αρχή του March Madness;

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός τουρνουά που θα αναδείξει την καλύτερη πανεπιστημιακή ομάδα χάνεται στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο προπονητής του Οχάιο Στέιτ , Χάρλοντ Όλσεν μηχανεύτηκε έναν τρόπο, ώστε τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ να παίρνουν μέρος σε ένα ανταγωνιστικό τουρνουά που θα βγάζει πρωταθλητή!

Εν τέλει, η ιδέα καταγράφηκε από την National Association of Basketball Coaches και υλοποιήθηκε το 1939, με οκτώ παιχνίδια να αποτελούν το σύνολο του τουρνουά! Νικήτρια και πρώτη ομάδα που έβαλε το όνομά της στη Χρυσή Βίβλο των κατόχων του τροπαίου, ήταν οι Όρεγκον Γουέμπφουτς, οι οποίοι επικράτησαν 46-33 στον τελικό με το Οχάιο Στέιτ! Από τότε, κύλισε πολύ νερό στ’ αυλάκι και το UCLA έγινε ο πολυνίκης του θεσμού με 11 τίτλους (τελευταίος το 1995), ακολουθούμενο από το Κεντάκι του Ρικ Πιτίνο και του Τζον Καλιπάρι που πανηγύρισε οκτώ τρόπαια (πιο πρόσφατο το 2012)!

Τι ισχύει με τη March Madness;

Στις μέρες μας, οι 68 ομάδες που λαμβάνουν μέρος αγωνίζονται σε νοκ άουτ αναμετρήσεις, μέχρι το Final 4 και τον τελικό. Παράλληλα, χωρίζονται σε τέσσερις περιφέρειες από όπου προκύπτει μία ομάδα, η οποία θα προκριθεί στο Final 4, διεκδικώντας το τρόπαιο!

Η διαδικασία ξεκινά με τον προκριματικό γύρο ή First Four. Εκεί οι τέσσερις ομάδες που βρίσκονται χαμηλότερα στο ranking από τη λίστα των Πρωταθλητών Περιφέρειας, μαζί με τις αντίστοιχες τέσσερις από τη λίστα των ομάδων που επιλέχτηκαν μέσω της επιτροπής, αγωνίζονται για τέσσερα εισιτήρια που οδηγούν στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης!

Με την είσοδο στο τελικό τουρνουά, οι 64 ομάδες μάχονται σε κάθε γύρο σε μονό παιχνίδι, με έπαθλο την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Ο τρόπος διεξαγωγής ευνοεί τα αουτσάιντερ, αφού σε ένα ματς τα πάντα μπορεί να συμβούν, γεγονός που εκτόξευσε το ενδιαφέρον των φιλάθλων για τη διοργάνωση, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο. Εξάλλου, το απρόβλεπτο παραμένει η βασική αιτία που κάνει τα σπορ συναρπαστικά και στην March Madness, οι εκπλήξεις περισσεύουν κάθε χρονιά!

Στους πρώτους δύο γύρους, οι ομάδες αγωνίζονται με βάση το ranking τους. Έτσι το Νο 1 στην κατάταξη αντιμετωπίζει το Νο 16, το Νο2 έρχεται αντιμέτωπο με το Νο 15 και ούτω καθεξής. Από εκεί και πέρα, τόσο στους ημιτελικούς περιφέρειας (Sweet Sixteen), όσο και στους τελικούς (Elite Eight) δεν δημιουργείται νέα κατάταξη, έτσι ώστε η ομάδα με το υψηλότερο ranking να πάρει το Νο 1, άρα και ένα σταύρωμα με το αντίστοιχο Νο 8, όπως συμβαίνει στο χόκεϊ!

Από τις μάχες σε κάθε περιφέρεια, εν τέλει… επιβιώνει μία ομάδα, η οποία προκρίνεται στο Final 4. Οι ημιτελικοί του πρωταθλήματος προγραμματίζονται συνήθως το Σάββατο, ενώ ο μεγάλος τελικός τη Δευτέρα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των φιλάθλων, μαζί με τεράστια νούμερα διαφήμισης από τη μετάδοση του αγώνα σε εθνικό δίκτυο.

To σουτ, πριν το «The Shot»!

Κυριάρχησαν στα παρκέ του NBA, κατέκτησαν πρωταθλήματα, έγιναν MVP και στην πορεία Hall Of Famers, ωστόσο η March Madness έγινε το πρώτο παλκοσένικο στο οποίο ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους! Ποιος θα ξεχάσει τον «αέρινο» Μάικλ Τζόρνταν που χάρισε στο Νορθ Καρολάινα το πρωτάθλημα του 1982; Ο «air» υπό τις οδηγίες του θρύλου, Ντιν Σμιθ, οδήγησε το κολέγιό του στη Γη της Επαγγελίας, πετυχαίνοντας το νικητήριο σουτ στον τελικό, κόντρα στο Τζόρτζταουν του Πάτρικ Γιούινγκ! Χρόνια πριν το «The Shot» κόντρα στο Κλίβελαντ, ο Τζόρνταν έγινε γνωστός σε ολόκληρη την αμερικανική κοινωνία του μπάσκετ, όντας συμπαίκτης με τον Τζέιμς Γουόρθι, μετέπειτα αστέρα των Λέικερς του showtime!

Ποια ήταν η πρώτη… κόντρα Μάτζικ – Μπερντ;

Οι μεταξύ τους μονομαχίες έγιναν το σήμα κατατεθέν του NBA στη δεκαετία του ’80. Αμφότεροι σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή και μπαίνουν πάντα στην εξίσωση για τον καλύτερο όλων των εποχών. Πριν ο Μάτζικ Τζόνσον ηγηθεί των Λέικερς και ο Λάρι Μπερντ των Σέλτικς, οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να… γνωριστούν στο κολέγιο. To 1975, o τελικός του πρωταθλήματος έγινε το γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ και, πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το Μίτσιγκαν Στέιτ του Μάτζικ αντιμετώπιζε το Ιντιάνα Στέιτ του Μπερντ! Οι δύο θρύλοι της πορτοκαλί θεάς έδωσαν μια σπάνια παράσταση, με τον Μάτζικ να επικρατεί στο τέλος (75-64), ωστόσο αμφότεροι «ανανέωσαν» το ραντεβού τους στους τελικούς του ΝΒΑ, ευρισκόμενοι ενώπιος ενωπίω τρεις φορές (1984,1985, 1987)!

 

X