Ζαλγκίρις: Ταξίδι στο όνειρο με οδηγό τον Σάρας

Ζαλγκίρις: Ταξίδι στο όνειρο με οδηγό τον Σάρας

Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ της Πέμπτης 26 Απριλίου 2018 στο Κάουνας γράφεται μία από τις πιο «χρυσές» σελίδες στην ιστορία της Ζαλγκίρις. Απομένουν μόλις 13,3΄΄ για την ολοκλήρωση του τέταρτου παιχνιδιού της σειράς με τον Ολυμπιακό και ο πρωτομάστορας της λιθουανικής μηχανής, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του καθισμένος στον πάγκο.

Εχει μόλις αντιληφθεί πως αυτό που πριν από μερικούς μήνες έμοιαζε ακατόρθωτο, επετεύχθη και η ομάδα του θα βρεθεί στο Βελιγράδι στα μέσα Μαΐου.

Ξανά στις επάλξεις, 19 χρόνια μετά

Δεν είναι δα και μικρό πράγμα, αφού πέρασαν 19 χρόνια από την τελευταία φορά που οι «πράσινοι» πήραν μέρος στη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τότε μάλιστα δεν βρέθηκαν στο Μόναχο για… τουρισμό, αλλά έφτασαν μέχρι και τη μοναδική κατάκτηση του τροπαίου της Ευρωλίγκας στην ιστορία τους.

Κοινός παρονομαστής, το γεγονός πως χρειάστηκε να βγάλουν και τότε από τη μέση τον Ολυμπιακό. Στον ημιτελικό της 20ης Απριλίου (87-81), πριν ρίξουν στο καναβάτσο και τη μεγάλη Κίντερ Μπολόνια (82-74), δύο μέρες αργότερα.

Νόμιμο στοίχημα με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις!

Το «ματ» του Σάρας
Προφανώς οι Λιθουανοί γνωρίζουν ότι θα μεταβούν στη σερβική πρωτεύουσα με την «ταμπέλα» του απολύτου αουτσάιντερ, αλλά δεν φαίνεται πως κάτι τέτοιο τους… ενοχλεί. Σαν τέτοιο πορεύτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, πόσο μάλλον στα πλέι οφ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Στη σειρά με τους «ερυθρόλευκους» έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους, κάνοντας με το… καλημέρα το πολυπόθητο διπλό στο «ΣΕΦ».

Το 1-1 έγινε δύο μέρες αργότερα, αλλά στις μάχες του Κάουνας δεν άφησαν κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης. Απέδειξαν στο παρκέ πως είναι η καλύτερη ομάδα του ζευγαριού και παρά την απειρία τους σε τέτοιες καταστάσεις, έφτασαν σε μία, κατά γενική ομολογία, δίκαιη πρόκριση.

Οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές
Αναζητώντας τον σταρ της ομάδας, αυτός δεν θα βρεθεί στο παρκέ, φορώντας αθλητική περιβολή, αλλά στην άκρη του πάγκο με… κοστούμι. Ο Σαρούνας Γιασικέβιτσιους λογίζεται ως το next big thing του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στο Βελιγράδι έρχεται να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, αντιμετωπίζοντας τρεις από τους… γκραν μάστερ της Γηραιάς Ηπείρου.

Στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, ο πλέι μέικερ Πάνγκος (12.7 πόντοι και 6 ασίστ ανα παιχνίδι) είναι ο «μαέστρος», με τον σέντερ Ντέιβις να κάνει τα… παιχνίδια της ζωής του στα πλέι οφ. Από τους 8,4 πόντους και  τα 3,2 ριμπάουντ σε 16’ στη regular season, έφτασε τους 17 πόντους και τα 4 ριμπάουντ, μένοντας στο παρκέ σχεδόν 26’ στα τέσσερα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό.

Βάσει όσων είδαμε το τελευταίο 15ημερο από τους προαναφερθέντες, δεν συνιστά ιεροσυλία αν πούμε ότι θύμισαν λίγο το δίδυμο… Στόκτον – Μαλόουν, που μεγαλούργησαν με τη φανέλα των Γιούτα Τζαζ στα 80’s και τα 90΄s.

Δάσκαλος εναντίον μαθητή
Πολλοί τείνουν να συγκρίνουν τον Σάρας με τον… δάσκαλο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η επιρροή από τον οποίον είναι εμφανής στο παιχνίδι της Ζαλγκίρις. Για τον λόγο αυτό, ο ημιτελικός της 18ης Μαΐου θα τους βρει αντιμέτωπους, κρύβει ένα ακόμη κίνητρο για τον Λιθουανό κόουτς…

 

* Τα παίγνια επιτρέπονται σε άτομα άνω των 21.
Αρμόδιος ρυθμιστής: UKGC. Υπάρχει κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας. Γραμμή βοήθειας 210 9237777. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Σχολιάστε

X