Μπόκα Τζούνιορς - Ρίβερ Πλέιτ: Superclasico, το μεγάλο ραντεβού της Ν. Αμερικής!

Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ: Superclasico, το μεγάλο ραντεβού της Ν. Αμερικής!

Στην… καρδιά της Αργεντινής, την πρωτεύουσα της χώρας η πιο μεγάλη και σκληρή ποδοσφαιρική μονομαχία και ένα από τα πιο μεγάλα ντέρμπι παγκοσμίως είναι το Superclasico. Ρίβερ Πλέιτ εναντίον Μπόκα Τζούνιορς. Ένα από τα πιο… άγρια ντέρμπι στον κόσμο, που έχει μέχρι και κοινωνικές και ταξικές προεκτάσεις. Οπως γράφει και στο βιβλίο του για την ποδοσφαιρική ιστορία των Αργεντινών: «Angels With Dirty Faces», ο Γουίλσον: «Πρόκειται για ταλαντούχους, έξυπνους παίκτες, αλλά επίσης για εκείνους που είναι βγαλμένοι από τους δρόμους, που έχουν κάτι το σκληρό. Εκείνους που ενδιαφέρονται την ίδια στιγμή για την τέχνη, την ομορφιά και το στιλ, αλλά επίσης είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να νικήσουν, με έναν πιο άγριο τρόπο. Και τα δύο στοιχεία συνυπάρχουν με απόλυτη αρμονία».

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Build A Bet μόνο με ένα κλικ!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Στην… καρδιά ενός πολύ μεγάλου ντέρμπι, του κορυφαίου στον κόσμο, το κοινωνικό status είναι πιο επιδραστικό από ποτέ. Το Μπόκα – Ρίβερ δεν είναι ένα απλό ντέρμπι. 

Πότε ιδρύθηκε η Ρίβερ Πλέιτ;

Η Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ δημιουργήθηκε από την εργατική τάξη του Μπουένος Άιρες το 1901. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1901 στην γειτονιά Λα Μπόκα της αργεντίνικης πρωτεύουσας. Ρίβερ Πλέιτ είναι η αγγλική ονομασία του ποταμού Ρίο Ντε Λα Πλάτα, στις όχθες του οποίου είναι κτισμένο το Μπουένος Άιρες. Ποτέ δεν εξακριβώθηκε γιατί δόθηκε η αγγλική εκδοχή και όχι η ισπανική. Θρυλείται πως κάποιος από τους ιδρυτές του συλλόγου έμαθε μπάλα παρακολουθώντας Άγγλους ναύτες να παίζουν στην προκυμαία του τοπικού παραποτάμιου λιμανιού, δίπλα σε κιβώτια που έγραφαν River Plate!

Πότε ιδρύθηκε η Μπόκα Τζούνιορς;

Η Ατλέτικο Μπόκα Τζούνιορς ιδρύθηκε τέσσερα χρόνια μετά. Το 1905. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία των αρχών του 20ού αιώνα που ιδρύθηκαν από Άγγλους, η «Κλουμπ Ατλέτικο Μπόκα Τζούνιορς» (Club Atlético Boca Juniors) άρχισε ως η ομάδα των Ελλήνων και Ιταλών μεταναστών που ήταν συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του νοτιοανατολικού Μπουένος Άιρες. Εκεί οφείλεται και το προσωνύμιο Γενοβέζοι (Los Xeneizes). Η συνοικία Λα Μπόκα ήταν η καρδιά της παροικίας των προερχομένων απ’ τη Γένοβα.

Ετσι πήρε τα χρώματα η Μπόκα Τζούνιορς

Το πρώτο χρώμα της Μπόκα ήταν το ροζ, ωστόσο άμεσα αντικαταστάθηκε από λευκές και μαύρες κάθετες ρίγες. Μια άλλη ομάδα της περιοχής φορούσε ασπρόμαυρα, οπότε διεξήχθη αγώνας μεταξύ τους για το ποια ομάδα θα τα κρατήσει. Η Μπόκα ηττήθηκε και αποφάσισε να υιοθετήσει τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. Αυτό ήταν το σουηδικό κάργκο «Drottning Sophia». Από τότε η Μπόκα φορά μπλε και κίτρινα, τα χρώματα της σουηδικής σημαίας.

Πότε διεξήχθη το πρώτο Superclasico;

Το πρώτο ντέρμπι διεξήχθη στις 25 Αυγούστου του 1913, με τη Ρίβερ Πλέιτ να επικρατεί 2-1 της Μπόκα Τζούνιορς. Η Ρίβερ μετακόμισε στο προάστιο του Νούνιες στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Μόλις το ποδόσφαιρο έγινε πιο επαγγελματικό στα τότε δεδομένα και το 1931 άρχισε να δαπανά πολλά χρήματα. Αγόρασε τον εξτρέμ Κάρλος Πεουτσέλε δίνοντας 10.000 δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή.

Ακολούθησε ο φορ Μπερνάμπε Φερέιρα με το τρομερό για τότε ποσό των 35.000 δολαρίων. Πήρε, τότε, το παρατσούκλι«Εκατομμυριούχοι» (Millonarios). Αλλωστε, τα πρώτα χρόνια μετά την επαγγελματοποίηση του αργεντίνικου πρωταθλήματος (1931), η διοίκηση είχε ξοδέψει αμύθητα – για την εποχή – ποσά ώστε να χτίσει την ομάδα που θα δέσποζε έως την δεκαετία του ’50.

Τα παρατσούκλια των ομάδων!

Αυτή η μεγάλη κοινωνική, οικονομική διαφορά των δύο ομάδων ήταν και το βασικό αντικείμενο της… διαμάχης τους. Η αίσθηση που επικρατούσε είναι πως η Μπόκα είναι η ομάδα του λαού και η Ρίβερ των πλουσίων και μεσοαστών. Αυτή η αντίληψη επικράτησε και πέρασε στους οπαδούς. Οι οπαδοί της Μπόκα αποκαλούσαν Gallinas (κοτόπουλα) εκείνους της Ρίβερ. Οι οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ αποκαλούσαν εκείνους της Μπόκα «chanchitos» (μικρά γουρούνια) και bosteros (συλλέκτες κοπριάς).

Κανείς δεν ξεχνά την αντίδραση του σταρ της Μπόκα, Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, ο οποίος είχε πει κάποτε πως «όταν ξυπνάω δεν μπορώ να φορέσω τίποτα κόκκινο ή άσπρο». Επίσης πόζαρε με φωτογραφίες που ανέφεραν πάνω την λέξη Bosteros. Ο Κάρλος Τέβες που έχει τρεις θητείες στη Μπόκα από το 2001 είχε πανηγυρίσει γκολ στο Superclasico κάνοντας έναν χορό μίμησης των κινήσεων του κοτόπουλου μπροστά από εξέδρα οπαδών της Ρίβερ, προκαλώντας έτσι ένταση και επεισόδια.

Monumental kai Bombonera!

Το Monumental, σε σύγκριση με το Bombonera, είναι πιο παλιό στάδιο. Είχε φιλοξενήσει εννέα ματς στο Παγκόσμιο του 1978 (σ.σ. μαζί και τον τελικό). Το Bombonera της Μπόκα είναι ένα επιβλητικό γήπεδο που ξεχωρίζει για τα χρώματά του. Από αυτούς τους αγωνιστικούς έχουν περάσει τεράστιοι παίκτες. Μοναδικά ματς και τρομερή ποιότητα από Αργεντίνους αλλά και άλλους Λατινοαμερικάνους άσους.

Η Μπόκα, την περίοδο που η Ρίβερ ξόδευε πολλά λεφτά, εκείνη κυριαρχούσε στους τίτλους, χάρη στα ταλέντα που έφερνε στην ομάδα Η Ρίβερ έχει 36 τίτλους, η Μπόκα 34 και μετά είναι η Ρασίνγκ με 18. Ωστόσο, η Μπόκα έχει περισσότερους διεθνείς τίτλους. Έχει κερδίσει το Κόπα Λιμπερταδόρες έξι φορές και η αντίπαλός της τέσσερις.

Ο υποβιβασμός και το μεγάλο ραντεβού στον τελικό!

Η Μπόκα έχει κερδίσει τέσσερα από τα διεθνή της τρόπαια τον τρέχοντα αιώνα. Τρία από αυτά, με την καθοδήγηση του Κάρλος Μπιάνκι. Η Ρίβερ τους έκοψε τη χαρά με το Κόπα Λιμπερταδόρες που πήρε το 2015, όμως ο υποβιβασμός της το 2011 ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τους «Εκατομμυριούχους». Ο Μαρτίν Μαζούρ του περιοδικού El Grafico, λέει πως 100 χρόνια πίσω ήταν η εργατική τάξη εναντίον της αριστοκρατίας και ότι τώρα είναι απλά το μίσος. Το μίσος που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Το 2018 έγινε ο μεταξύ τους τελικός που έγραψε ιστορία. Πέτρες, αναβολές, αλλαγή έδρας, χώρας, ηπείρου. Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια, σημασία και αντιπαλότητα διπλός τελικός στην ιστορία του Κόπα Λιμπερταδόρες, έχει πλέον νικητή. Η Ρίβερ Πλέιτ έκανε μυθική ανατροπή στη Μαδρίτη με 3-1 (2-2 το πρώτο ραντεβού) κόντρα στην Μπόκα Τζούνιορς και είδε το όνομά της να χαράσσεται για τέταρτη φορά στο ασημικό του μεγαλύτερου τροπαίου της Λατινικής Αμερικής. Οι Εκκατομυριούχοι, πλέον, είναι εκείνοι που θα έχουν το πάνω χέρι. Τι κι αν οι Xeneizes έχουν δύο κούπες περισσότερες; Αυτή που σήκωσαν οι νικητές του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα μετράει παραπάνω στην αιωνιότητα.

Οι τίτλοι της Ρίβερ Πλέιτ

Primera División: 36
Copa Argentina: 3
Supercopa Argentina: 2 2017, 2019
Copa Campeonato: 1
Intercontinental Cup: 1
Copa Libertadores: 4
Copa Interamericana: 1
Supercopa Sudamericana: 1
Copa Sudamericana: 1
Recopa Sudamericana: 3
Suruga Bank Championship: 1

Οι τίτλοι της Μπόκα Τζούνιορς

Primera División: 34
Supercopa Argentina: 1
Copa Diego Armando Maradona: 1
Copa Argentina: 3
Intercontinental Cup: 3
Copa Libertadores: 6
Copa Sudamericana: 2
Recopa Sudamericana: 4
Supercopa Sudamericana: 1

X