Ντόρτμουντ – Σάλκε: Όλα τα φώτα στη Βεστφαλία!

Ντόρτμουντ – Σάλκε: Όλα τα φώτα στη Βεστφαλία!

Εναρξη: 16:30, 16/05/2020
Γήπεδο: Σιγκνάλ Σιντούνα Παρκ, Ντόρτμουντ

Το ποδόσφαιρο είναι ξανά εδώ και από το προσεχές Σάββατο και μετά όλα τα μάτια, αυτιά και τηλεκοντρόλ θα είναι πάνω στη Μπουντεσλίγκα. Η πρώτη κατηγορία στην Γερμανία γίνεται το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ανακάμπτει αγωνιστικά μετά από ένα δίμηνο παύσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Έχοντας φτιάξει ένα πλαίσιο με σωστό πρωτόκολλο και διάφορα επίπεδα ασφαλείας και τεστ πήρε το ΟΚ από την Άνγκελα Μέρκελ για να αρχίσει ξανά.

Έχει το μεγάλο ενδιαφέρον του όμως το που θα πρέπει να εστιάσει κανείς την προσοχή του σχετικά με την Μπουντεσλίγκα. Η Μπάγερν Μονάχου έχει πάρει το προβάδισμα, όμως έχει πίσω της ομάδες όπως η Ντόρτμουντ, Λειψία και Γκλάντμπαχ που θα παλέψουν σκληρά. Από τη Ντόρτμουντ του Κλοπ του 2011-2012 έχουμε να δούμε μεγάλη ανατροπή στην Γερμανία, δηλαδή οκτώ χρόνια πίσω. Θα καταφέρουν οι Βεστφαλοί να ανατρέψουν την κατάσταση;

Bundesliga, επιστροφή με ντέρμπιι

Οι Γερμανοί έχουν μία λέξη για να περιγράψουν μία σπάνια εικόνα στις εξέδρες των γηπέδων τους: το «Geisterspiel» είναι το «παιχνίδι-φάντασμα». Ένα παιχνίδι χωρίς τον παλμό των οπαδών, που δίνουν στην Bundesliga ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Η λίγκα μπορεί να αποφάσισε να διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια αυτής της αγωνιστικής, πριν τα πρωταθλήματα διακοπούν από την επόμενη εβδομάδα, όμως κανένας δεν θα μπορεί να βρίσκεται στην κερκίδα.

Ένα από αυτά τα παιχνίδια είναι και το μεγάλο ντέρμπι μίσους της κοιλάδας του Ρουρ, με το 180ο να διεξάγεται στο Ντόρτμουντ, με τους γηπεδούχους να προέρχονται από τον αποκλεισμό από την PSG στο Champions League, αλλά να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τους αντιπάλους τους. Οι παίκτες του Λουσιέν Φαβρ έχουν βάλει στόχο να βάλουν στο αρνητικό σερί που τρέχουν στα ντέρμπι με μόλις μια νίκη στα οκτώ τελευταία.

Από νίκη σε νίκη στην Bundesliga η Ντόρτμουντ

Πριν τη δίμηνη διακοπή οι συνθήκες ήταν ιδανικές: η Ντόρτμουντ μετρούσε 7 νίκες σε 8 παιχνίδια και μετά την τελευταία επί της Γκλάντμπαχ (2-1 εκτός έδρας) ανέβηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας, δείχνοντας ότι είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί και φέτος να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Μπάγερν. Και για να το κάνει έχει σε φοβερή κατάσταση τον Σάντσο, που καλύπτει και με το παραπάνω το κενό του τραυματία Ρόις, και έχει άμεση συμμετοχή σε γκολ και στις 8 τελευταίες αγωνιστικές, αλλά και τον Χάαλαντ, που δεν μπορεί να σταματήσει να σκοράρει στο πρωτάθλημα. Οι δύο τους είναι καθοριστικοί τις τελευταίες εβδομάδες.

Βέβαια, δεν είναι όλα ρόδινα στο στρατόπεδο των γηπεδούχων, καθώς η κριτική στον Φαβρ συνεχίζεται μετά τους αποκλεισμούς από το Κύπελλο και το Champions League. Αν δεν έρθει η επιστροφή στους τίτλους, τότε όλα θα είναι ανοιχτά για το μέλλον του το καλοκαίρι. Ο Ελβετός, πάντως, έχει καταφέρει να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της Ντόρτμουντ, αν εξαιρέσουμε τις στημένες φάσεις, μετά την αλλαγή συστήματος σε 3-4-3, με αποτέλεσμα η ομάδα του να έχει κρατήσει για περισσότερες φορές το μηδέν στην κατηγορία!

Ο Ρόις θα επιστρέψει σε λίγες ημέρες, αν και πλήγμα αποτελεί ο τραυματισμός του Ζαγκαντού. Αντίθετα, με τη Μπάγερν, η Ντόρτμουντ έχει μόνο να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα, ένα μικρό πλεονέκτημα. Το χάντικαπ των 4 βαθμών δεν είναι μεγάλο, ενώ υποδέχεται τη Μπάγερν στη Βεστφαλία. Ναι, οι πόρτες θα είναι κλειστές, αλλά η… αύρα της καυτής έδρας θα την τονώσει.

Σε κρίση η Σάλκε

Στο στρατόπεδο των «βασιλικών μπλε» η διακοπή εκτός από προβληματισμό σταμάτησε και την ανησυχία για την πορεία της ομάδας. Μία σεζόν που ξεκίνησε με πολλές ελπίδες με τον Βάγκνερ στον πάγκο εκτροχιάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες πριν το lockdown. Τη διαφορά δεν την έκανε τόσο η βαθμολογική συγκομιδή μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, αλλά το ποδόσφαιρο που έπαιζε η Σάλκε. Ενέργεια, πρέσινγκ, ξεκάθαρα πλάνο και καλός ρυθμός. Ένας τύπος ποδοσφαίρου που τα τελευταία χρόνια, υπό την πίεση των αποτελεσμάτων, είχαν ξεχάσει πώς είναι να βλέπεις στο Γκελζενκίρχεν.

Το παράδοξο είναι ότι η μίνι κρίση, την οποία περνάει η Σάλκε, ξεκίνησε με την απόφαση του βασικού της τερματοφύλακα, Νίμπελ, να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και να υπογράψει στην Μπάγερν, στην οποία θα ανήκει από το καλοκαίρι. Αρχικά, του αφαιρέθηκε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και στη συνέχεια του ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να αγωνιστεί ξανά με τη φανέλα της. Ο Σούμπερτ, όμως, που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει δεν είναι στο ίδιο επίπεδο και έτσι ο Νίμπελ επέστρεψε και στην ομάδα και στην εστία, έστω και αν οι οπαδοί με κάθε ευκαιρία τον αποδοκίμασαν.

Όλο αυτό το σκηνικό έδειξε πόσο εύθραυστη είναι η ψυχολογία σε μία ομάδα σαν τη Σάλκε, που είναι γνωστή για το γεγονός ότι τρέφεται από το «χάος». Κάθε φορά που προσπαθεί να κάνει κάτι σωστό, πάντα βρίσκει τον τρόπο να το κάνει λάθος. Και το 2020 μέχρι στιγμή αποδεικνύεται άκρως προβληματικό. Οι τραυματισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

Ήδη 12 βαθμούς πίσω από την 4η θέση και τα όνειρα για επιστροφή στο Champions League από την επόμενη σεζόν έχουν τελειώσει. Η Σάλκε δεν έχει σκοράρει σε κανένα από εκτός έδρας παιχνίδια της μετά την αλλαγή του έτους, κάτι που είχε να συμβεί από το 2001, ενώ θα πρέπει να πάμε στο 1998 για να βρούμε αντίστοιχο σερί που κράτησε για 5 αγώνες. Στα τελευταία 387’ στην Bundesliga έχει πετύχει μόλις 1 τέρμα (ο ΜακΚένι την προηγούμενη εβδομάδα με την Χόφενχαϊμ)

Μέχρι το τέλος του 2019 η ομάδα του Βάγκνερ τα περίμενε όλα δημιουργικά από τον Αρίτ, που έκανε εντυπωσιακή σεζόν. Όμως, ο Μαροκινός ακολουθεί την πτωτική πορεία των συμπαικτών του και για 9 αγωνιστικές δεν έχει άμεση συμμετοχή σε κανένα από τα γκολ της ομάδας του. Είναι μία εξάρτηση που αποδεικνύεται πολύ σημαντική και αποτυπώνεται στα αποτελέσματα. Πριν δύο χρόνια ο Αρίτ είχε κάνει απίθανο ματς στο 4-4 στο Ντόρτμουντ, σε ματς που η Σάλκε είχε βρεθεί να χάνει με 4-0 στο 25’! Τώρα, όλοι στο Γκεζελνκίρχεν ελπίζουν ότι θα το θυμηθεί και θα πράξει κάτι ανάλογο. Μόνο έτσι η Σάλκε θα έχει ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα…

Σάλκε – Ντόρτμουντ, τα σημαντικότερα ντέρμπι 

Το πρώτο ντέρμπι: 3 Μαΐου 1925 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 4-2)
Η πρώτη νίκη της Σάλκε: 3 Μαΐου 1925 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 4-2)
Μεγαλύτερη νίκη της Σάλκε: 20 Οκτωβρίου 1940 (Σάλκε – Ντόρτμουντ 10-0)
Τα περισσότερα γκολ: 12 Μαρτίου 1939 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 3-7)
Πρώτη νίκη της Ντόρτμουντ: 14 Νοεμβρίου 1943 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 1-0)
Η μεγαλύτερη νίκη της Ντόρτμουντ: 26 Φεβρουαρίου 1966 (Ντόρτμουντ – Σάλκε 7-0)

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Bundesliga με 200+ ειδικά!| 21+ Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X