Champions League: Αταλάντα - Βαλένθια, το ζευγάρι των αουτσάιντερ

Champions League: Αταλάντα – Βαλένθια, το ζευγάρι των αουτσάιντερ

Βαλένθια και Αταλάντα πήραν την πρόκριση στους «16» και αποτελούν τα 2 από τα 3 μεγάλα αουτσάιντερ για να φτάσουν μέχρι τον τελικό του Champions League.

Τους… ξήλωσε όλους η Βαλένθια

Το να αλλάζεις προπονητή στο σημερινό ποδόσφαιρο και να παίρνεις την πρόκριση από τους ομίλους του Champions League δεν είναι κάτι το μοναδικό ή το αξιοσημείωτο. Το να αλλάζεις τον προπονητή (Μαρθελίνο), τον τεχνικό διευθυντή (Αλεμάνι) και τον CEO (Λονγκόρια), να δυναμιτίζει το κλίμα στα αποδυτήρια και στην εξέδρα και στο τέλος να τα καταφέρνεις, αποτελεί κάτι σπάνιο. Η Βαλένθια τα έκανε όλα λάθος, όμως παράλληλα όλα σωστά!

«Όποιος πήρε αυτή την απόφαση απογοήτευσε ολόκληρη την ομάδα και όλους τους οπαδούς. Το λέω δυνατά και ξεκάθαρα: ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ». Ο Εσέκιελ Γκαράι δεν κρύφτηκε και είπε δημόσια μέσω των social media αυτό που σκέφτονταν όλοι οι συμπαίκτες του όταν η διοίκηση προχώρησε στην απόλυση του Μαρθελίνο και τον αντικατέστησε με τον Θελάδες, που δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από αυτό το επίπεδο. Στο πρώτο παιχνίδι του τελευταίου ήρθε η εκτός έδρας συντριβή από την Μπαρτσελόνα με 5-2. Πριν το κρίσιμο παιχνίδι με την Τσέλσι για το Champions League οι παίκτες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Ο κόσμος της Βαλένθια έβριζε εν χορώ τον ιδιοκτήτη Λιμ και τον πρόεδρο Μέρθι σε κάθε παιχνίδι. Ο τελευταίος, μάλιστα, δέχθηκε μέχρι και απειλητικά μηνύματα στο κινητό του, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στην αστυνομία και να ανοίξει μέτωπο με τους οργανωμένους οπαδούς. Ο ίδιος ο Μαρθελίνο αποκάλυψε ότι ο λόγος που απολύθηκε είναι επειδή πέρυσι… κατέκτησε το Κύπελλο! Η διοίκηση του είχε πει ξεκάθαρα ότι στόχος είναι η έξοδος στο Champions League και θα πρέπει να αφήσει αυτή τη διοργάνωση στην άκρη.

Ο Θελάδες ανέτρεψε το κλίμα

Ο Λιμ δεν μπήκε καν στη διαδικασία να δώσει συγχαρητήρια στην ομάδα του μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό. Το ειρωνικό είναι ότι μετά την κατάκτηση του τροπαίου, του πρώτου εδώ και μία 10ετία για τον σύλλογο, δεν μπορούσε να απολύσει τον Μαρθελίνο… Το έκανε με το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, έχοντας βρει πάτημα στη διαφωνία τους για τη μεταγραφική πολιτική το καλοκαίρι.

Έχοντας επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για να μηδενίσει τα χρέη και να ενισχύσει την ομάδα από το 2014, στις ημέρες του Λιμ το «Μεστάγια» έχει δει 7 προπονητές και κάθε αλλαγή συνοδεύεται από την επιθυμία του συλλόγου για «μακροπρόθεσμο πρότζεκτ». Η Βαλένθια είναι μία πόλη των άκρων και η ομάδα της δεν θα μπορούσε να λειτουργεί διαφορετικά. Μέσα σε όλη αυτή την υστερία, πάντως, ο Θελάδες κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα. Μπορεί στις πρώτες του μέρες η αίσθηση να ήταν: «όταν η Βαλένθια κερδίζει, οφείλεται στη δουλειά του Μαρθελίνο, όταν χάνει, οφείλεται στην απειρία του Θελάδες», όμως κατάφερε να φέρει την ηρεμία και την ισορροπία.

Για πρώτη φορά στους «16» ύστερα από 7 χρόνια

Τώρα, οδήγησε την Βαλένθια για πρώτη φορά στη φάση των «16» από τη σεζόν 2012-13 σε έναν δύσκολο όμιλο, αφήνοντας εκτός συνέχειας τον Άγιαξ και κερδίζοντας στην Αγγλία με 1-0 την Τσέλσι. Τα τελευταία χρόνια οι «νυχτερίδες» προσπαθούν να ανέβουν επίπεδο, όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Η δουλειά που έχει γίνει στις ακαδημίες είναι εντυπωσιακή. Ο σύλλογος επενδύει και στην εκπαίδευση των νεαρών παικτών του, ζητώντας τους να είναι καλοί όχι μόνο στο γήπεδο, αλλά και στα μαθήματα.

Η δουλειά τους στο γυμναστήριο παρακολουθείται στενά, ώστε να εντοπιστεί αν κάποιος από τους παίκτες κατανάλωσε αλκοόλ ή δεν τρέφεται σωστά. Τα video games προφανώς και επιτρέπονται, όμως για συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Ο σύλλογος έχει αναλάβει τον ρόλο και του παιδαγωγού, κάτι που δεν κάνουν πολλές ομάδες, που προτιμούν να επενδύσουν μόνο στο ποδοσφαιρικό ταλέντο. «Έχουμε ψυχολόγους, που δεν είναι εδώ κυρίως για θεραπεία, αλλά για το πώς διαχειρίζονται οι παίκτες μία ήττα, την πίεση και την περίοδο των εξετάσεών τους. Πώς μπορείς να οργανώσεις πιο σωστά τον εαυτό σου», αποκάλυψε ο Μέρθι.

Magica Αταλάντα

Αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Αταλάντα, που έχει μία από τις κορυφαίες ακαδημίες στην Ιταλία. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Σαρτόρι στο τμήμα scouting τα τελευταία 5 χρόνια και τις ιδέες του Γκασπερίνι στον πάγκο έχουν απογειώσει την «Dea», την «Θεά», όπως είναι το παρατσούκλι της. Το οικογενειακό κλίμα και η σωστή δουλειά σε όλα τα επίπεδα αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα επιτυχίας. Και στο Μπέργκαμο έχουν βρει την απόλυτη ισορροπία.

Η Αταλάντα, λοιπόν, έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Champions League, που προκρίθηκε έχοντας ηττηθεί και στα τρία πρώτα της παιχνίδια (το είχε κάνει στο παρελθόν η Νιούκαστλ, αλλά στη δεύτερη φάση των ομίλων)! Αποτελεί μία από τις δύο ομάδες που θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στους «16» (η Λειψία η άλλη) και θα προσπαθήσει να κάνει άλλο ένα βήμα προς την καταξίωση. Και να σκεφτεί κανείς ότι τα παιχνίδια της στο Champions League διεξάγονται στο ουδέτερο «Σαν Σίρο» στο Μιλάνο.

Μπορεί στη Serie A να έχει μείνει πίσω στην κούρσα του τίτλου, όμως ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με ρεκόρ βαθμών και τερμάτων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε ακόμη καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Σε σχέση με την χαοτική Βαλένθια, η Αταλάντα αποτελεί «εργοστάσιο ευτυχίας», όπως διαπίστωσε η Gazzetta dello Sport. Ο Γκασπερίνι, «ο πιο Ευρωπαίος προπονητής της Ιταλίας», σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα δεν το σκέφτηκε και πολύ το περασμένο καλοκαίρι πριν απορρίψει την πρόταση της Ρόμα και υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους «μπεργκαμάσκι».

Η δουλειά του Γκασπερίνι στον πάγκο

Με τα χρόνια ο Γκασπερίνι βρήκε ένα σύστημα που δεν ακολουθεί καμία άλλη ομάδα. Είναι τόσο μοναδικό, όμως σπάνια λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει. Το καλοκαίρι του 2018 έλεγε ότι μάλλον θα χρειαστεί ένας καλύτερος προπονητής από εκείνον για να επαναληφθούν τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Από τη στιγμή που έκανε εκείνη τη δήλωση η Αταλάντα διανύει την καλύτερη και πιο σταθερή της περίοδο και αυτή τη στιγμή είναι το φαβορί για να τερματίσει ξανά στην πρώτη 4άδα του πρωταθλήματος. Από αυτή τη συνεργασία έχει βγει κάτι μαγικό.

Κάθε χρόνος ξεκινάει με τον ιδιοκτήτη Αντόνιο Περκάσι να αναλύει τους στόχους της σεζόν. Και κάθε φορά κάνει λόγο για την παραμονή. Είναι μία τακτική να αποφορτίσει την όποια πίεση. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα πραγματικός του στόχος ήταν να κάνει τους οπαδούς να ονειρεύονται. Η Αταλάντα, λοιπόν, άγγιξε επιτέλους τα αστέρια και τώρα απλά δεν θέλει να ξυπνήσει…

Champions League: Ποιες ομάδες θα προκριθούν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ; |21+

Build A Bet: Ένας αγώνας –  πολλές επιλογές – ένα στοίχημα! |21+

Σχολιάστε

X