Φάκελος Μουρίνιο: Οι κούπες «MOU» (Poll)

Φάκελος Μουρίνιο: Οι κούπες «MOU» (Poll)

Είναι ο πρώτος που κέρδισε όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια. Η ιστορία του «Special One» άρχισε το 2002 και γιγαντώθηκε με τα χρόνια. Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν πιστεύει στη… μαγεία. Ξέρει πως όταν φτάνεις σε έναν τελικό μετά από μια σεζόν σκληρής δουλειάς, η δουλειά έχει τελειώσει. Είναι η στιγμή της ομάδας, όχι η στιγμή ενός ατόμου. Δεν πιστεύει στα μαγικά φίλτρα, ούτε στα μαγικά ξόρκια. Ξέρει όμως πως να δώσει σε μια ομάδα έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Μουρίνιο έγινε μύθος, είναι ο δεύτερος μετά τον Τζιοβάνι Τραπατόνι που έφτασε τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους. Το μόνο τρόπαιο της UEFA που του έχει… γλιστρήσει είναι το ευρωπαϊκό Super Cup, καθώς έχει χάσει και στους τρεις τελικούς που έχει δώσει με Πόρτο, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι αυτό αρκετό για να του στερήσουν τον τίτλο του… θρύλου; Όχι!

Ετσι άρχισε ο μύθος του Μουρίνιο

Ένα κλαμπ – είδος προς εξαφάνιση, το οποίο πίσω στο 2004 αμφισβήτησε το ολοένα και πιο ισχυρό status quo, φτάνοντας στην κορυφή της Ευρώπης με αρκετό ποδοσφαιρικό θράσος! «Έφτασα στην Πόρτο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το κλαμπ» ήταν τα πρώτα λόγια που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Ζοσέ Μουρίνιο, όταν χρόνια αργότερα κλήθηκε να σχολιάσει το ξεκίνημά του στο «Estádio das Antas» πίσω στο 2002.

«Το γενικότερο κλίμα ήταν ότι η ομάδα μπορούσε μόνο να γίνει χειρότερη. Εκείνη την περίοδο οι οπαδοί απομακρύνονταν και έπρεπε να τους φέρουμε πίσω». Και τα κατάφερε! Η σεζόν 2002-03 ήταν μαγική, με τους Ρικάρντο Καρβάλιο, Ζορζ Κόστα, Νούνο Βαλέντε, Μανίς, Μποσίνγκουα, Πάουλο Φερέιρα, Ντέκο, Κάρλος Αλμπέρτο, Κοστίνια, Ντερλέι να «δένουν» αμέσως  στο προφίλ του Special One κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά.

Pricebosts κάθε μέρα!

UEFA Cup | 2002-03 | Σέλτικ – Πόρτο 2-3

Ο Μάιος του 2003 βρήκε τους «Δράκους» να επιστρέφουν στην κορυφή της χώρας, να κατακτούν το Κύπελλο, μα κυρίως να σηκώνουν το Κύπελλο UEFA στον ουρανό της Ανδαλουσίας χάρη στη νίκη με 3-2 επί της Σέλτικ, σε ένα τρεμπλ που φημίζεται μέχρι και σήμερα σαν ένα από τα πιο ένδοξα επιτεύγματα στην ιστορία του συλλόγου. Το «Ντραγκάο» αποδείχθηκε οχυρό και μόνο ο Εμάνουελ Ολισαντέντε είχε φροντίσει να βάλει τόσο δύσκολα.

Ωστόσο, η νίκη στη Λεωφόρο έστειλε την ομάδα του Μουρίνιο στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η Λάτσιο δεν έπεισε πως μπορεί να σταθεί εμπόδιο και η Σέλτικ ήταν απέναντί της στον τελικό. Ο Λάρσον το πήρε πάνω του, έβαλε πολύ δύσκολα στην Πόρτο με δυο γκολ, ισοφάρισε τα τέρματα των Ντερλέι, Αλεϊνιτσεβ, ωστόσο στην παράταση, μόνο η Πόρτο είχε το καθαρό μυαλό και τη δίψα. Ο Ντερλέι έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής και χάρισε το τρόπαιο (3-2).

 

Champions League | 2003-04 | Πόρτο – Μονακό 3-0

O Μουρίνιο και οι παίκτες του δεν είχαν πατήσει στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Ολύμπου… Η ομάδα ήταν σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, η Ευρώπη είχε χρόνια να δει ένα τόσο πειθαρχημένο, φρέσκο σε ιδέες σύνολο. Οι αυτοματισμοί της Πόρτο «πάγωναν» τους αντιπάλους και το αποτέλεσμα ήταν ιδανικό. Δεύτερη στον όμιλο πίσω από τη Ρεάλ, πρόκριση εις βάρος της Γιουνάιτεντ, άφησε εκτός τη Λυών και στα ημιτελικά, ένα γκολ του Ντερλέι στο «Ριαθόρ» αρκούσε για να στείλει την Πόρτο στον τελικό της διοργάνωσης, εκεί όπου την περίμενε η Μονακό του Άκη Ζήκου.

Μόλις μια ήττα σε όλη αυτή την πορεία, από τη Ρεάλ στη φάση των ομίλων. Στη μοναδική τους ευκαιρία άλλωστε, οι «Δράκοι» μετέτρεψαν σε πάρτι τον τελικό για να σκαρφαλώσουν στην κορυφή. Με τον Ντέκο να κινεί τα νήματα σαν μετρονόμος στον αγωνιστικό χώρο του «Γκελζενκίρχεν», οι Πορτογάλοι βρήκαν δίχτυα τρεις φορές για να επικρατήσουν με το επιβλητικό 3-0 και να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Champions League | 2009-10 | Ίντερ – Μπάγερν 2-0

Κι αν το 2004 η Πόρτο του Μουρίνιο άφησε με το στόμα ανοιχτό την ποδοσφαιρική Ευρώπη, το 2010 η Ίντερ ήταν… Special. Για πολλούς, πιστό αντίγραφο της Πόρτο, για άλλους ένα εξελιγμένο μοντέλο των «Δράκων» του 2004. Μια ομάδα που ήταν πλήρης σε όλες τις γραμμές της, η οποία είχε το τρόπο ακόμη και στη κακή της ημέρα να νικήσει, να φύγει αλώβητη και να παίρνει προκρίσεις επί σπουδαίων αντιπάλων. Άμυνα από «ατσάλι», μεσαία γραμμή με απίθανη αντίληψη και τρομερή ποιότητα, ενώ η επίθεση είχε το πιο καυτό δίδυμο της Ευρώπης. Μιλίτο και Ετό βρήκαν τρομερή χημεία και πήραν πάνω τους την ομάδα.

Champions League, Κύπελλο Ιταλίας και φυσικά Serie A, ένα τρεμπλ που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των ποδοσφαιρόφιλων. Πρόκριση με μόλις μια ήττα στον όμιλο και μετά φουλ… ουσία! Εκτός η Τσέλσι, εκτός και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στα ημιτελικά η Μπαρτσελόνα του Μέσι ήταν το απόλυτο φαβορί. Ωστόσο, ο Μουρίνιο με κίνηση – ματ «έσβησε» τον Αργεντινό και το 3-1 έδωσε προβάδισμα πρόκρισης.

Κάθε γκολ της Serie A σε Ζωντανή Μετάδοση*!

Στις 28 Απριλίου του 2010, η Μπαρτσελόνα προσπαθούσε ξανά και ξανά να διασπάσει την αμυντική παράταση της Ίντερ, πέτυχε ένα γκολ, αλλά δεν ήταν αρκετό για την ανατροπή της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ματς. Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 1-0 με το γκολ του Πικέ στο 84′, όμως, οι Μιλανέζοι ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν. Και στον τελικό θα γίνει το… θέλημα του Μουρίνιο! Παίζοντας μάλιστα ξανά σε τελικό μετά το 1972, οι νερατζούρι είχαν την ευκαιρία για ένα θρυλικό τρεμπλ και φυσικά δεν έχασαν την ευκαιρία. Οι αμυντικοί των Βαυαρών δεν κατάφεραν να κουμαντάρουν τον Μιλίτο, τον Ετό και τον Σνάιντερ. O Αργεντινός σκόραρε στο 35’ και στο 70’, κάνοντας τους οπαδούς της Ίντερ που βρέθηκαν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου να παραληρούν.

Europa League | 2016-17 | Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άγιαξ 2-0

Μπορεί η Γιουνάιτεντ του 2017 να τερμάτισε αρκετά πίσω από τη Σίτι, ωστόσο η κατάκτηση του Europa League είναι η μεγαλύτερή της επιτυχία μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αλλωστε, μαζί με το League Cup και το Community Shield, ο Πορτογάλος πήρε τρεις κούπες εκείνη τη σεζόν. Κι αν στη φάση των Ομίλων δεν έπεισε με δυο ήττες, στους «32» και στους «16» πέρασε εύκολα το εμπόδιο των Σεντ Ετιέν, Ροστόφ. Η Άντερλεχτ την άγχωσε στα προημιτελικά, ενώ και η Θέλτα δεν της έκανε εύκολη τη ζωή στα ημιτελικά. Στον τελικό περίμενε ο Άγιαξ, όμως ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η ομάδα του κλείδωσε τα αγχωμένα πιτσιρίκια του «Αίαντα» και με 2-0 κατέκτησε τον τίτλο.

Premier League με ενισχυμένες αποδόσεις!

Η Γιουνάιτεντ πήρε την 5η ευρωπαϊκή κούπα της ιστορίας της, μπήκε στο κλειστό κλαμπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει τα πάντα και ο Πορτογάλος βρέθηκε στο Special κλαμπ με τους προπονητές που έχουν πανηγυρίσει με τρεις διαφορετικές ομάδες (Ούντο Λάτεκ, Ράφα Μπενίτεθ). Μπορεί το ρόστερ να μη θάμπωνε, ωστόσο ο Πορτογάλος ήξερε όσο κανείς άλλος πως να παρουσιάσει μια ομάδα σε έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Conference League | 2021-22 | Ρόμα – Φέγενορντ 1-0

O «Special One» επέστρεψε! O Ζοσέ Μουρίνιο οδήγησε τη Ρόμα στο πρώτο Conference League. Ο Πορτογάλος τεχνικός έγινε ο πρώτος που έχει στην τροπαιοθήκη του και τα τρία ευρωπαϊκά τρόπαια και έφτασε τους πέντε τίτλους σε ισάριθμους τελικούς στις τρεις διοργανώσεις! Οι «Τζιαλορόσι» έγιναν η πρώτη ιταλική ομάδα που κερδίζει ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 2010 και την Ίντερ του «Special One». Η Ρόμα δεν έλαμψε με την εικόνα της, όμως είχε πλάνο, άλλωστε, ο Μουρίνιο ξέρει όσο κανείς άλλος να προσαρμόζει τα πλάνα του για έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Η Ρόμα δε χρειάστηκε πολλές φάσεις και ο Τζανιόλο χάρισε την κούπα. Αλλωστε, έγινε, ο νεαρότερος Ιταλός (22 ετών, 327 ημερών) που σκοράρει σε τελικό ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος σε ηλικία 22 ετών και 200 ημερών είχε σκοράρει με τακουνάκι, στην ήττα της Γιουβέντους από την Μπορούσια Ντόρτμουντ στον τελικό του Champions League το 1997.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X