Champions League: Τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία των τελικών! (Poll)

Champions League: Τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία των τελικών! (Poll)

Η ώρα του μεγάλου τελικού του Champions League πλησιάζει. Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους το Σάββατο (28/5) σε ένα ραντεβού, όπου η ιστορία ξεχειλίζει… Το γκολ θα είναι πάντα η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου και όταν αυτό μπαίνει σε έναν τελικό Champions League, τότε η αξία του εκτοξεύεται. Και, στους 65 τελικούς που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, έχουν σημειωθεί μερικά εκπληκτικά γκολ. Τα δέκα πιο εντυπωσιακά από την σύγχρονη εποχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον κόσμο, έγραψαν τη δική τους ιστορία. Από τον Ντέγιαν Σαβίσεβιτς στον Λαρς Ρίκεν και στους Ζιντάν, Μπέιλ!

Ντέγιαν Σαβίσεβιτς (Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0, 18/05/1994)

Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα” που είχαν την τύχη οι Ελληνες φίλαθλοι να δουν από κοντά! Στον τελικό της Αθήνας, το 1994, η dream team της Μπαρτσελόνα βρέθηκε απέναντι στη Μίλαν, έχοντας τον τίτλο του απόλυτου φαβορί! Ωστόσο, στο ΟΑΚΑ, μόνο μια ομάδα έκανε τα πάντα υπέροχα, οι Ροσονέρι του Φάμπιο Καπέλο. Τι και αν ήταν εκτός ο Μπαρέζι, ο Κοστακούρτα και ο Φαν Μπάστεν, η παρέα των Ντεσαγί, Σαβίσεβιτς, Μασάρο, τρέλαναν τους Καταλανούς. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Μαυροβούνιος σταρ, έκλεψε τη μπάλα, «κρέμασε» με μία απίστευτη λόμπα τον Θουμπιθαρέτα και πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου. Το τελικό 4-0 δε βγήκε ποτέ από το μυαλό των ποδοσφαιρόφιλων!

Λαρς Ρίκεν (Ντόρμουντ – Γιουβέντους 3-1, 28/05/1997)

Ηταν μόλις 20 ετών, αλλά η ψυχολογία του στα ύψη! Μπήκε αλλαγή στο 71ο λεπτό του Τελικού του Champions League κι έπειτα από 16 δευτερόλεπτα, με μια απίθανη λόμπα καταδίκαζε σε ήττα τη Γιουβέντους και έστρεφε πάνω του όλα τα φλας του ποδοσφαιρικού πλανήτη. Ο Λαρς Ρίκεν κατέκτησε με τη Ντόρτμουντ το Πρωτάθλημα Ευρώπης και έβαλε το όνομά του στο πάνθεον των καλύτερων τερμάτων που έχουν επιτευχθεί ποτέ στη διοργάνωση! «Δεν ξέρω αν το έκανα καμιά δεκαριά φορές αν θα το έβαζα, εύκολα το λες δύσκολα το κάνεις… Δεν υπάρχει μέρα που να μην ξεχάσω τον τελικό, και θα έδινα τα πάντα για να δω ξανά τη Ντόρτμουντ να παίρνει την κούπα». Οι Βεστφαλοί δεν κατάφεραν από τότε κάτι ανάλογο, αλλά ο Ρίκεν είναι στο πάνθεον της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο (Ντόρμουντ – Γιουβέντους 3-1, 28/05/1997)

Για πολλούς, ο παντοτινός Δον Κιχώτης του ποδοσφαίρου, αυτός που δεν σταμάτησε να αναζητεί την ομορφιά. Αυτή η μορφή λέγεται Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Ο «Πιντουρίκιο», όπως τον είχε αποκαλέσει ο Τζιάνι Ανιέλι, αφεντικό της Γιουβέντους, ήταν ένας Ιταλός ζωγράφο στο σώμα Ιταλού ποδοσφαιριστή! Οι εμπνεύσεις του έδωσαν τίτλους, οι «εκθέσεις» του έφεραν τη Γιούβε στην elite. Τον Μάιο του 1997 ερχόταν από τον πάγκο και έδινε ελπίδα στον τελικό με τη Ντόρτμουντ σκοράροντας με τακουνάκι. Αυτό το γκολ πέρασε στην ιστορία και δεν μπορεί να ξεχαστεί όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κι αν για πολλούς ήταν κάτι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε ένα τόσο δύσκολο ματς, για τον Ντελ Πιέρο ήταν απλά μια μέρα στη δουλειά…

Στιβ ΜακΜάναμαν (Ρεάλ Μαδρίτης – Βαλένθια 3-0, 24/05/2000)

Iσπανική υπόθεση αποδείχθηκε ο τελικός στο Stade de France ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Βαλένθια. Μοριέντες, ΜακΜάναμαν και Ραούλ έκαναν το δικό τους πάρτι και οδήγησαν στην κατάκτηση της κούπας με το εμφατικό 3-0. Για τον Αγγλο σταρ δεν μπορούσες να πεις πως έκανε την τρελή διαφορά με τη «Βασίλισσα», αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τη γκολάρα που πέτυχε στον τελικό. Ένα υπέροχο τέρμα που άφησε άναυδο τον Κανιθάρες και σφράγισε την ευρωπαϊκή κούπα για τους Μαδριλένους. Ο Κάρλος έκανε το πλάγιο, οι αμυντικοί της Βαλένθια απομάκρυναν προσωρινά και ο ΜακΜάναμαν με τρομερό… βολέ ψαλιδάκι έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία και πέρασε στην ιστορία.

Ζινεντίν Ζιντάν (Λεβερκούζεν – Ρεάλ Μαδρίτης 1-2, 15/05/2002)

«Προσπάθησα να σκοράρω ξανά με τον ίδιο τρόπο αργότερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας διαφήμισης. Αλλά δεν συνέβη ποτέ ξανά. Ποτέ. Προσπάθησα στην προπόνηση, αλλά δεν συνέβη ποτέ. Ήταν τέλειο τη μέρα που συνέβη», τόνιζε ο Ζινεντίν Ζιντάν, για το γκολ που σταμάτησε τον χρόνο στον τελικό του 2002 στο Hampden Park. Η Ρεάλ επικράτησε 2-1 της Λεβερκούζεν και το γκολ του πέρασε για πάντα στην ιστορία. Ο τρομερός Γάλλος βρισκόταν λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Μπουτ και, καταρρίπτοντας αρκετούς από τους… νόμους φυσικής και γεωμετρίας, έγειρε με με τέτοιον τρόπο το σώμα του, ώστε να υποδεχθεί την μπάλα αριστοτεχνικά πάνω στο αριστερό κουντουπιέ και -στηριζόμενος στο δεξί πόδι- να την «καρφώσει» στην εστία των Γερμανών. Οσες λέξεις και να πεις γι αυτό το γκολ, ποτέ δε θα βρεις την κατάλληλη για να εκφράσεις το μεγαλείο.

Ερνάν Κρέσπο (Μίλαν – Λίβερπουλ 3-3, 25/05/2005)

Ο πιο συναρπαστικός τελικός, ο πιο… τρελός τελικός. Η Μίλαν νικούσε 3-0 τη Λίβερπουλ μετά τα πρώτα 45’. Ο τελικός της Κωνσταντινούπολης, βαφόταν στα χρώματα της Μίλαν, ον θρίαμβος απείχε ελάχιστα και ο Ερνάν Κρέσππο ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με δυο γκολ. To δεύτερο προσωπικό ήταν το κάτι, με τον Αργεντινό να δίνει μαθήματα για το πως πρέπει να πλασάρει ο επιθετικός. Η φάση άρχισε από την απίθανη κάθετη του μαέστρου Κακά, ο Κάραγκερ δεν μπόρεσε ποτέ να κόψει και ο Κρέσπο με εξωτερικό άπιαστο τελείωμα πέτυχε το 3-0. Οσο για τη συνέχεια; Ε Φ Ι Α Λ Τ Ι Κ Η για τους Ροσονέρι.

Νταβίδ Βίγια (Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1, 28/05/2011)

Η κορυφαία Μπαρτσελόνα όλων των εποχών έκανε ό,τι ήθελε κόντρα στη Γιουνάιτεντ, επικράτησε 3-1 και πήρε την κούπα μέσα στο «καυτό» Γουέμπλεϊ. Πέδρο και Μέσι πέτυχαν τα δυο πρώτα γκολ μέχρι να έρθει ο Βίγια και να κλειδώσει τη νίκη με ένα σπάνιας ομορφιάς τέρμα. Ο Μπουσκέτς μοίρασε μέσα από την περιοχή, ο Βίγια στόπαρε υπέροχα και με ένα άπιαστο σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Φαν ντε Σαρ διαμορφώνοντας το 3-1.

Ντιντιέ Ντογκμπά (Μπάγερν – Τσέλσι 1-1, 20/05/2012)

Η Τσέλσι σημείωνε την πιο απρόσμενη πορεία τίτλου για αγγλική ομάδα στο Champions League και μία από τις πιο απρόσμενες στην ιστορία. Με υπηρεσιακό προπονητή τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο μετά την απόλυση του Αντρέ Βίλας-Μπόας, οι Μπλε πέτυχαν το απίθανο, έριξαν στο καναβάτσο τη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό μέσα στο σπίτι της, έχοντας για πρωταγωνιστή τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο οποίος ισοφάρισε με κεφαλιά στο 90’ και πέτυχε το καθοριστικό πέναλτι στη διαδικασία.

Στο τελευταίο λεπτό, ο Ιβοριανός φορ σαν ταύρος μέσα στη γερμανική περιοχή, πήρε μια απίθανη καρφωτή κεφαλιά, με τον Νόιερ να μη μπορεί να αντιδράσει. «Πίστεψέ το Ντίντι, πρέπει να το πιστέψεις» του είπε ο Μάτα. «Τελευταίο λεπτό, τελευταίο κόρνερ, εννοώ… πρώτο κόρνερ, έναντι 18 που είχε ήδη εκτελέσει η Μπάγερν. Μαντέψτε ποιος εκτέλεσε αυτό το κόρνερ. Ο Χουάν Μάτα! Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…».

Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης 1-4, 03/06/2017)

Για ένα ημίχρονο ήταν το απόλυτο ντέρμπι, στην επανάληψη όμως η Ρεάλ έκανε το δικό της πάρτι, διέλυσε τη Γιουβέντους στην κορυφή της Ευρώπης. Η Μεγάλη Κυρία θέλει να σβήσει από τη μνήμη της τον εφιάλτη, όμως οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ξεχάσουν και το τρομερό τέρμα του Μάριο Μάντζουκιτς. Ένα από τα ωραιότερα γκολ της διοργάνωσης, αφού από απίθανο συνδυασμό με τον Ιγουαϊν, η μπάλα δεν έπεσε ποτέ κάτω και με σούπερ γυριστό πέτυχε το γκολ…

Γκάρεθ Μπέιλ (Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ 3-1, 26/05/2018)

«Το να πετύχεις ένα τέτοιο γκολ στη μεγαλύτερη σκηνή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα», είπε ο Μπέιλ μετά το τρομερό ακροβατικό στον τελικό με τη Λίβερπουλ. Η Ρεάλ επικράτησε 3-1 των Reds στον τελικό του Champions League, αλλά στην ιστορία πέρασε το γκολ, των γκολ!

Κι όμως, ο απίθανος Ουαλός μπήκε αλλαγή στο 61’ και αναδείχθηκε Man of the Match με δύο γκολ στο Κίεβο. Το πρώτο όμως ήταν αριστούργημα, τέχνη, φαντασία., ψαλίδι με το αριστερό. Ναι, συνέβη στην πραγματικότητα «Θυμάμαι τον Μαρσέλο να κόβει την μπάλα και ήταν ακριβώς στο σωστό ύψος. Ήταν υπέροχο να αποκτήσω τη σωστή σύνδεση και να βλέπω τη μπάλα να καταλήγει στο πίσω μέρος των διχτύων».

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι | *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Σχολιάστε

X