Eredivisie 2019-20: Χωρίς πρωταθλητή η Ολλανδία, έπειτα από 75 χρόνια!

Eredivisie 2019-20: Χωρίς πρωταθλητή η Ολλανδία, έπειτα από 75 χρόνια!

Για πρώτη φορά στα 64 χρόνια ιστορίας της Eredivisie, της πρώτης κατηγορίας του ολλανδικού ποδοσφαίρου με την σύγχρονη μορφή της, δεν θα έχει πρωταθλητή, όπως αποφάσισε η ομοσπονδία της χώρας. Η τελευταία σεζόν χωρίς πρωταθλήτρια στην Ολλανδία ήταν η 1944-45, εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έντεκα χρόνια προτού ιδρυθεί η Eredivisie.

Η ολλανδική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την πλευρά της έσπευσε να εξηγήσει / διευκρινίσει το πως γίνεται ο τερματισμός της χρονιάς για την πρώτη και την 2η κατηγορία. Αρχικά γίνεται σαφές ότι δεν θα υπάρχει ούτε προβιβασμός αλλά ούτε και υποβιβασμός. Έτσι Ντε Χααγκ και Βαλβαϊκ μένουν στην πρώτη κατηγορία και Καμπούρ και Ντε Γκράαφτσαπ θα συνεχίσουν στην 2η για ακόμα μία χρονιά. Σε σχέση με την ψηφοφορία 16 ομάδες ήταν υπέρ του υποβιβασμού, 9 εναντίον και 9 επέλεξαν το… λευκό.

Η ολλανδική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξήγησε πως η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν έχει συγκεκριμένα κριτήρια και επιλογές στους κανονισμούς της για προβιβασμό και υποβιβασμό. Οι Ολλανδοί θεώρησαν από την στιγμή που υπήρχαν ακόμα αγώνες να παιχθούν δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να υπάρξει άνοδος και υποβιβασμός.

Στάθηκε επίσης στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ομάδων. Όταν κλήθηκαν να ψηφίσουν δεν υπήρχε ξεκάθαρη πλειοψηφία για συγκεκριμένη κατεύθυνση και απόφαση, όπως διαβάσατε πιο πάνω: 16 ήταν υπέρ της ανόδου και του υποβιβασμού, 9 κατά και 9 ήταν ουδέτερες με λευκή ψήφο. Άρα 18 ομάδες δεν ήταν υπέρ του να κλείσει η σεζόν με προβιβασμό / υποβιβασμό. Έτσι το βάρος έπεσε στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και επέλεξε να κηρυχθεί η χρονιά σαν… άκυρη και ήδη τελειωμένη.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια αυτά χωρίστηκαν με βάση τους πόντους μετά από 26 αγώνες παρά την ισοβαθμία με Άγιαξ και Άλκμααρ αλλά την ελάχιστη διαφορά των Φέγενορντ και Αϊντχόφεν.

To «καλό» εισιτήριο του Champions League θα πάει στον Άγιαξ, ο οποίος ήταν και πρωτοπόρος (λόγω πιο καλής διαφοράς τερμάτων), μέχρι τη διακοπή εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ακόμη, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα καταλήξουν σε Άλκμααρ, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν και Βίλεμ. Η οδηγία της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ήταν τα εισιτήρια να δοθούν με βάση την απόδοση των ομάδων μες στην τρέχουσα σεζόν. Από την στιγμή που δεν θα παιχθεί τελικός Κυπέλλου δεν υπάρχει και νικητής, όπως ενημέρωσε η ολλανδική Ομοσπονδία που έλαβε υπ’ όψιν της και το ευρωπαϊκό ranking των ομάδων.

Ο πρώτος Άγιαξ πάει στα πλέι οφ του Champions League, η 2η Άλκμααρ στον 2ο προκριματικό της ίδιας διοργάνωσης, η 3η Φέγενορντ στην φάση των ομίλων του Europa και η 4η Βίλεμ στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία πάντως έχει ζητήσει και έγγραφες εξηγήσεις / διευκρινίσεις έως τις 25 Μαΐου. Καθίσταται δε σαφές από την Ομοσπονδία ότι πρωταθλητές δεν θα υπάρξουν για φέτος. Ούτε για 1η ούτε για 2η κατηγορία.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας της χώρας αλλά και η Λίγκα θεωρούν επίσης ότι ειδικά σε αυτές τις στιγμές η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των ομάδων. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των αρμόδιων οι ομάδες που θα μετάσχουν στην Ευρώπη θα έχουν την υποχρέωση να δώσουν το 25% των εσόδων τους σε ποδοσφαιρικούς Οργανισμούς και την στήριξη του ποδοσφαίρου της χώρας. Οι αποφάσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι οι ομάδες πρέπει υποχρεωτικά να δώσουν αυτό ποσό. Έχουν την επιλογή να διαχειριστούν όπως εκείνες νομίζουν τα χρήματά τους αλλά φαίνεται πως το θέμα είναι ηθικό και έχει να κάνει με την στήριξη των ομάδων αυτών προς το ποδόσφαιρο της χώρας τους.

Champions League: Ποιες ομάδες θα προκριθούν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ; |21+

Build A BetΈνας αγώνας –  πολλές επιλογές – ένα στοίχημα! |21+

Σχολιάστε

X