Αυτοί μας «έμαθαν» το Europa League: Ο «τίγρης», η Σεβίλλη και ο… στρατηγός Έμερι!

Αυτοί μας «έμαθαν» το Europa League: Ο «τίγρης», η Σεβίλλη και ο… στρατηγός Έμερι!

To βράδυ της Τετάρτης (22.00-18/5) στο λαμπερό «Σάντσες Πιθχουάν», Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς δίνουν το δικό τους χρώμα στον τελικό του Europa League. Μια διοργάνωση με τη δική της λάμψη, αλλά και πρωταγωνιστές. Ραδαμέλ Φαλκάο, Ουνάι Εμερι και Σεβίλλη, έχουν δώσει τη δική τους ταυτότητα στο Europa! 

Φαλκάο, ο Βασιλιάς του Europa League

«Το γκολ είναι η απόλυτη έκφραση στο ποδόσφαιρο. Το πιο δυνατό που μπορείς να νιώσεις, δεν υπάρχουν λόγια. Μια ανεξήγητη έξαψη» εξηγεί ο Ραδαμέλ Φαλκάο, ο mr Europa League. To όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με τη διοργάνωση, σήκωσε τρόπαια και πέτυχε γκολ, πολλά γκολ. Είναι ένας παίκτης που, όπου και αν βάλεις τον πήχη, εκείνος ανταποκρίνεται πηγαίνοντας ακόμα ψηλότερα.

Σε τρεις σεζόν στο «Ντραγκάο», κατέκτησε έξι τίτλους, με κορυφαίο το Europa League του 2011, διοργάνωση στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 17 γκολ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Στον τελικό του 2011 στο Δουβλίνο, ο Κολομβιανός σταρ πήρε στις πλάτες του την ομάδα και στον «εμφύλιο» με τη Mπράγκα πέτυχε το νικητήριο γκολ, διαμορφώνοντας το 1-0. Τον Αύγουστο του 2011, η Ατλέτικο έδωσε 40 εκατομμύρια ευρώ στους Δράκους για να κάνει δικό της έναν χαρισματικό σκόρερ, ο οποίος είχε καθιερωθεί στην εθνική ομάδα της χώρας του.

[jsEntainMatchAnalytics match_id=”273450″]

Στους «Ροχιμπλάνκος», ο Φαλκάο συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στην Πόρτο: Κατάκτηση Europa League και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (με δώδεκα γκολ αυτή την φορά), βάζοντας τις βάσεις για την σπουδαία Ατλέτικο που δημιούργησε ο Ντιέγκο Σιμεόνε την τελευταία δεκαετία. Είναι ένας παίκτης που, όπου και αν βάλεις τον πήχη, εκείνος ανταποκρίνεται πηγαίνοντας ακόμα ψηλότερα. Στον τελικό του 2012 κόντρα στην Αθλέτικ, ο «Τίγρης» ήταν σπουδαίος, πέτυχε δυο γκολ και σήκωσε την κούπα στον ουρανό του Βουκουρεστίου. Συνολικά, έχει πετύχει 30 γκολ στη διοργάνωση, ο πρώτος σκόρερ μετα την αλλαγή ονομασίας της διοργάνωσης.

Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του Europa

  • 30 Ραδαμέλ Φαλκάο (Πόρτο, Ατλέτικο)
  • 26 Αριτς Αντούριθ (Αθλέτικ)
  • 24 Μουνάς Νταμπούρ(Μακάμπι Τ.Α, Ζάλτσμπουργκ, Σεβίλλη, Χόφενχαϊμ)
  • 24 Πιέρ Ομπαμεγιάνγκ (Λιλ, Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα)
  • 22 Κέβιν Γκαμεϊρό (Σεβίλλη, Παρί Σεν Ζερμέν, Στρασμπούρ)
  • 22 Aλεξάντρ Λακαζέτ (Άρσεναλ)
  • 21 Εντιν Τζέκο (Βόλφσμπουργκ, Μαν. Σίτι, Ρόμα)
  • 20 Όσκαρ Καρντόσο (Μπενφίκα)
  • 20 Ρομέλου Λουκάκου (Άντερλεχτ, Εβερτον, Ίντερ)

    Οι πρώτοι σκόρερ στην ιστορία του Europa/UEFA (με προκριματικά)
  • 40 Xένρικ Λάρσον (Φέγενορντ, Σέλτικ, Χέλσινμποργκ)
  • 34 Κλάας Γιαν Χούντελααρ (Χέρενφεν, Άγιαξ, Σάλκε)
  • 32 Αλφρέδο Μορέλος (Ελσίνκι, Ρέιντζερς)
  • 31 Αριτς Αντούριθ (Αθλέτικ)
  • 31 Ραδαμέλ Φαλκάο (Πόρτο, Ατλέτικο)
  • 29 Ντίτερ Μίλερ (Κολωνία, Στουτγκάρδη, Μπορντό)

Σεβίλλη… League, η ομάδα με τις έξι κατακτήσεις!

Δίχως καμία αμφιβολία, το Europa League, η μετεξέλιξη του «Kυπέλλου UEFA», είναι μια διοργάνωση στην οποία θριαμβεύει η Σεβίλλη αν φτάσει στον τελικό. Εξι τελικοί, ισάριθμοι αντίπαλοι, έξι νίκες: Μοναδικό! Θύματά της; Και «μικροί» όπως η Μίντλεσμπρο, η Εσπανιόλ, η Ντνίπρο και «μεσαίοι» όπως η Μπενφίκα και «μεγάλοι» όπως η Λίβερπουλ (στον πρώτο «χαμένο» ευρωπαϊκό τελικό του Γιούργκεν Κλοπ με τους Reds) και η Ιντερ του Κόντε. H αρχή έγινε με τους Άγγλους, κι ας μην ήταν φαβορί. Επειτα από 60 χρόνια κέρδιζε το πρώτο της τρόπαιο.

Ηταν μια κρίσιμη στιγμή, μιας και μήνες νωρίτερα η Μπέτις είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ισπανίας. «Άρχισες να νιώθεις ότι αυτή η διοργάνωση μπορούσε να είναι κάτι συγκλονιστικό για τη Σεβίλλη», τόνιζε ο Πάλοπ, αλλά ούτε και ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί πως το Europa League θα γινόταν… συνώνυμο με τη Σεβίλλη.

Το UEFA έγινε Europa, αλλά οι Σεβιλιάνοι, δεν πτοήθηκαν! Νίκησαν τη Μπενφίκα το 2014 στα πέναλτι, ένα χρόνο αργότερα επέστρεψαν για να επικρατήσουν της Ντνίπρο και το 2016… προσγείωσαν απότομα τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Ο Μόντσι είναι ο θεμέλιος λίθος αυτού του έργου, αυτού του συλλόγου. Το Europa League της άλλαξε ταυτότητα, χάρη σε αυτή τη διοργάνωση η Σεβίλλη εκτοξεύθηκε, έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο, όμως δεν ξέφυγε από την ταπεινότητα. Όλοι γύρω από τον σύλλογο αισθάνονται ότι ταυτίζονται με το Europa League.

Οι ομάδες με τις περισσότερες κούπες Europa/UEFA

  • 6: Σεβίλλη
  • 3: Ιντερ, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Λίβερπουλ
  • 2: Γκλάντμπαχ, Τσέλσι, Φέγενορντ, Γκέτεμποργκ, Πάρμα, Πόρτο, Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ
  • 1: Αγιαξ, Αντερλεχτ, Λεβερκούζεν, Μπάγερν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Γαλατάσαραϊ, Ιπσουιτς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νάπολι, Αϊντχόφεν, Σάλκε, Βαλένθια, Σαχτάρ, Ζενίτ, Βιγιαρεάλ

Ουνάι Εμερι, ο κόουτς που ξέρει όσο κανείς να κερδίζει το Europa

«Όταν νικάς, υπάρχει ικανοποίηση για ένα μικρό χρονικό διάστημα και για μένα το σημαντικό είναι ο δρόμος» τονίζει ο Ουνάι Εμερι και, μέχρι τώρα, έχει περπατήσει και νικήσει πολύ.
Αυτός ο ξεχωριστός δρόμος έχει οδηγήσει τον 50χρονο Βάσκο από την Ονταρίμπια έως την κατάκτηση τεσσάρων Europa League και, μια φορά, στα ημιτελικά του Champions League. Είναι ο κόουτς που έχει τις περισσότερες κατακτήσεις Europa League. ο Έμερι είναι ο τρίτος εν ενεργεία Ισπανός προπονητής με περισσότερες κούπες, πίσω μόνο από τον προαναφερθέντα Ράφα (13) και, βεβαίως, τον Πεπ Γκουαρδιόλα (31). «Πάντα λέω ότι είμαι ερωτευμένος με το Europa League, αλλά και ότι θέλω να έχω ένα φλερτ και έναν έρωτα με το Champions League. Είναι το μεγάλο μου όνειρο» τονίζει ο Ουνάι.

Στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», ο Έμερι άρχισε να χτίζει τον μύθο του. Όντας παρεμβατικός και στις μεταγραφές, διαχειρίστηκε άψογα τις προσωπικότητες και το ταλέντο της ομάδας της Ανδαλουσίας, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση τριών διαδοχικών Europa League!

Οδήγησε την Άρσεναλ σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 13 χρόνια, αλλά η συντριβή από την συμπολίτισσα Τσέλσι στον τελικό του αγαπημένου του Europa League (4-1) έμοιαζε με ταφόπλακα, έστω και αν αυτή μπήκε λίγους μήνες αργότερα.

Στην παρουσίασή του από το Κίτρινο Υποβρύχιο, τον Ιούλιο του 2020, η πιο ξεχωριστή του ατάκα ήταν: «Τα όνειρα είναι δωρεάν και εγώ ονειρεύομαι να κατακτήσω έναν τίτλο σε ένα πρότζεκτ που με ενθουσιάζει όπως είναι αυτό της Βιγιαρεάλ». Και, δέκα μήνες αργότερα, ο Έμερι οδηγούσε την ομάδα στον πρώτο της τίτλο σε 98 χρόνια ιστορίας (ναι, το αγαπημένο του Europa League, όπου μετράει 21 διαδοχικές προκρίσεις!), κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Προπονητές με τις περισσότερες κατακτήσεις

  • 4 Ουνάι Εμερι
  • 3 Τζιοβάνι Τραπατόνι
  • 2 Λουίς Μολόουνι
  • 2 Χουάντε Ράμος
  • 2 Ράφα Μπενίτεθ
  • 2 Ζοσέ Μουρίνιο
  • 2 Ντιέγκο Σιμεόνε

Σχολιάστε

X