Παρατσούκλια που δίνουν «ταυτότητα» στους παίκτες – είδωλα των φιλάθλων. Από τότε που γεννήθηκε το ποδόσφαιρo έχουμε και παρατσούκλια, είναι το… αλατοπίπερο για έναν οπαδό, έναν ποδοσφαριστή. Ο χαρακτήρας, ένα καρτούν, ο σωματότυπος, κάποια ενέργεια μέσα στο γήπεδο έδωσαν την ευκαιρία σε φιλάθλους, δημοσιογράφους να «κολλήσουν» κάτι στον αγαπημένο ή μη ποδοσφαιριστή. Από τον Πελέ και τον Μαραντόνα στον Λιονέλ Μέσι, δέκα παρατσούκλια που έμειναν για πάντα στην ιστορία.
Πελέ – Βασιλιάς
Στον Βραζιλιάνο θρύλο δεν θα μπορούσαν να δώσουν κάτι άλλο, από έναν πραγματικό τίτλο. Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις οδήγησαν τον γαλλικό Τύπο να τον χαρακτηρίσει ως «βασιλιά του ποδοσφαίρου» πριν κλείσει τα 21 του χρόνια. Βέβαια, η πρώτη απόδοση του χαρακτηρισμού «βασιλιάς» ήταν το 1958 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο από το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Το πασίγνωστο «O Rei», δηλαδή ο βασιλιάς πέρασε για πάντα στην ιστορία.
Ντιέγκο Μαραντόνα – Pibe de Oro
Δεν ήταν ένα, ήταν πολλά τα παρατσούκλια για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Για εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους ήταν ο… Θεός, όμως σε αυτό που συμφωνούσαν όλοι ήταν με το «Pibe de Oro» που σημαίνει «Χρυσό παιδί». Για τον θρυλικό Ντιέγκο υπάρχει επίσης το «Barrilete Cósmico» που σημαίνει «διαστημικό βαρελάκι», το «Pelusa» που σημαίνει «αφάνας», αλλά και το «Cebollita» που μεταφράζεται ως «κρεμμυδάκι», ενώ όλοι γνωρίζουμε το «D10S».
Λιονέλ Μέσι – La Pulga
Ενας σύγχρονος ποδοσφαιρικός θεός ο Λιονέλ Μέσι, όμως το παρατσούκλι που τον συνοδεύει από μικρό παιδί είναι…La Pulga, που σημαίνει «Ψύλλος». Ναι, του το… κόλλησαν λόγω της σωματοδομής του και των προβλημάτων που είχε στην ανάπτυξη, από τα 13 του χρόνια όταν πήγε για πρώτη φορά στη Μπαρτσελόνα και έμεινε.
Ρονάλντο – Φαινόμενο
Ενας παίκτης σκέτη… μαγεία, ένας επιθετικός που έδωσε άλλο νόημα στο γκολ! Δεν χρειάζονται και πολλές… εξηγήσεις για το παρατσούκλι «Φαινόμενο», μιας και όσα έκανε με τη μπάλα μέσα στο γήπεδο, ήταν όλα μοναδικά και εντυπωσιακά. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί, είναι πως ο άνθρωπος που του έδωσε το συγκεκριμένο παρατσούκλι είναι ο Πάολο Μαλντίνι. Πριν τον αγώνα Ιταλία – Βραζιλία το 1997 σε διεθνές τουρνουά, ο τότε άσος της Μίλαν αναρωτήθηκε για τον τότε παίκτη της Μπαρτσελόνα. Πήρε τις απαντήσεις του…
Έντγκαρ Ντάβιντς – Πίτμπουλ
Μια αξέχαστη φυσιογνωμία, μια εμβληματική φιγούρα στη μεσαία γραμμή της Ολλανδίας, ο παίκτης που δε δίσταζε να βάζει το πόδι του στη… φωτιά. Σκληροτράχηλος παίκτης, έβγαζε τρομερή ενέργεια στο γήπεδο, ενώ η παρουσία του στον Άγιαξ τον βοήθησε και στο τεχνικό κομμάτι, όπου μπόρεσε να βελτιώσει αρκετά την πάσα του. Όσο για το παρατσούκλι «The Pitbull», του το έδωσε ο Λουίς Φαν Χάαλ στον «Αίαντα», για τα ανελέητα χτυπήματα στους αστραγάλους των αντιπάλων!
Ρομπέρτο Μπάτζιο – Θεϊκή αλογοουρά
Ενας απίθανος αρτίστας, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αλλά ακόμα καλύτερα τελειώματα. Ωστόσο, ήταν πασίγνωστος και για το χτένισμά του, μιας και αυτή η αλογοουρά τον συνόδευσε σε όλη του την καριέρα, στα υπέροχα γκολ, αλλά και στις μοιραίες εκτελέσεις πέναλτι. Πήρε το παρατσούκλι «θεϊκή αλογοουρά», γιατί απλά ήταν… θεϊκή!
Άντονι Γκοϊκοετσέα – Ο χασάπης του Μπιλμπάο
Για περίπου 15 χρόνια υπήρξε ένας εξαιρετικός στόπερ της Αθλέτικ. Φιλότιμος, έτοιμος να μπει στη… φωτιά για την ομάδα του, ένας σκληρός αμυντικός που ήξερε να παίρνει αυτό που θέλει. Βέβαια, οι περισσότεροι τον θυμούνται για το παρατσούκλι του, το οποίο ήταν ο «χασάπης του Μπιλμπάο». Πως το απέκτησε; To 1983 σε ένα ματς στο Καμπ Νόου, ο Γκοϊκοετσέα έκανε ένα από τα πιο σκληρά φάουλ, με τον Ντιέγκο Μαραντόνα να λέει «Αισθάνθηκα τον αστράγαλό μου να σπάει, όπως σπάει ένα κομμάτι ξύλο». Τελικώς, ο Βάσκος αμυντικός τιμωρήθηκε με ποινή δέκα αγωνιστικών.
Λεβ Γιασίν – Η μαύρη αράχνη
Ναι, υπήρχαν πολλά παρατσούκλια από το ζωϊκό βασίλειο και στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε την «μαύρη αράχνη» Λεβ Γιασίν, τον θρυλικό Σοβιετικό τερματοφύλακα, που απέκτησε το παρατσούκλι του, επειδή πάντοτε αγωνιζόταν με μαύρα ρούχα και γάντια (μαύρη) και λόγω των εκπληκτικών του ρεφλέξ (αράχνη). Δεν είχαν και άδικο, ήταν εντυπωσιακός!
Αντριάνο – Ο Αυτοκράτορας
Λίγοι είχαν την ευλογία ταλέντου, ανάλογου με εκείνου του Αντριάνο. Του παίκτη που είχε χαρακτηριστεί διάδοχος του Ρονάλντο, χάριν της εξαιρετικής τεχνικής που διέθετε, μα κυρίως λόγω της αξεπέραστης δύναμης. H Ρόμα του Ρανιέρι του έδωσε τριετές συμβόλαιο και απολαβές που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ. «Ήρθα στην πόλη των αυτοκρατόρων» τόνισε και το παρατσούκλι βγήκε…
Σέρχιο Αγουέρο – Kun
Πώς πήρε το παρατσούκλι «Kun» ο Σέρχιο Αγουέρο; Ο θρύλος λέει πως ο παππούς του Σέρχιο «βάφτισε» τον εγγονό του με αυτό το ψευδώνυμο, στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τότε, ο Σέρχιο κάθε φορά που ο παππούς του τον ρωτούσε κάτι, απαντούσε με ένα ‘koo’ ή ‘koom’, μια παράφραση του ‘kun’ που σε ελεύθερη μετάφραση αποδίδεται ως «Που».
Μια άλλη θεωρία, με αρκετούς οπαδούς, είναι πως το «Kun» προέρχεται από το «Kum-Kum», τον πρωταγωνιστή μιας αρκετά δημοφιλούς ιαπωνικής σειράς anime με το ίδιο όνομα, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Ο Kum – Kum είναι ο αρχηγός μιας φυλής νεαρών αγοριών, σε ένα χωριό μιας πρωτόγονης εποχής, που απολαμβάνει την καθημερινότητα του σκαρώνοντας πλάκες σε ανυποψίαστους επισκέπτες του χωριού.