Λιονέλ Μέσι: Ο GOAT άξιζε την 7η Χρυσή Μπάλα;

Λιονέλ Μέσι: Ο GOAT άξιζε την 7η Χρυσή Μπάλα;

«Είναι τιμή μου να μάχομαι απέναντι στον Λεβαντόφσκι, ήσουν ο νικητής της Χρυσής Μπάλας πέρσι και το France Football έπρεπε να σου δώσει το βραβείο. Ήσουν απλά νικητής και θα έπρεπε να έχεις στο σπίτι σου τον τίτλο» ήταν το μήνυμα του Λιονέλ Μέσι προς τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι την ώρα που ο Αργεντινός σταρ κρατούσε στα χέρια του την έβδομη Χρυσή Μπάλα (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021)! Η απονομή του βραβείου στον Μέσι ενθουσίασε τους υποστηρικτές του, όμως έδωσε την… ασίστ σε χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλους να θέσουν το ερώτημα «Αξιζε ο Μέσι τη φετινή Χρυσή Μπάλα»;

Oι αναλυτές τονίζουν πως δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η Χρυσή Μπάλα. Δεν είναι ένα φόρουμ, όπου τα πιο έξυπνα ποδοσφαιρικά μυαλά συμμετέχουν σε αυστηρές συζητήσεις για τον προσδιορισμό του καλύτερου παίκτη της χρονιάς. Είναι μια επίδειξη βραβείων όπως κάθε άλλη επίδειξη βραβείων.

Αλλά όλους μας «καίει» ακόμα, κατά βάθος, τουλάχιστον λίγο, ποιος θα κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ *Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι για ένα πράγμα: Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι των 64 γκολ στο 2021 αδικήθηκε όταν ο Λιονέλ Μέσι κέρδισε το βραβείο το βράδυ της Δευτέρας. Ο λόγος;

Γι αρχή, αυτό είναι το ίδιο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο ο Πολωνός στράικερ κατέρριψε το ρεκόρ 49 ετών του Γκερντ Μίλερ πετυχαίνοντας 41 γκολ σε μία μόνο σεζόν στη Bundesliga. Nαι, ξεπέρασε τον Γκερντ Μίλερ. Καταλαβαίνετε πόσο τρελό είναι αυτό; Ωστόσο, έφυγε από το Παρίσι με το βραβείο του καλύτερου επιθετικού στον κόσμο, αλλά όχι με αυτό του κορυφαίου όλων! Ο Λέβα πέτυχε 41 γκολ σε μια σεζόν. Ναι, τα 8 τα σημείωσε με πέναλτι, ναι, τον Απρίλιο ήταν εκτός με πρόβλημα τραυματισμού, αλλά είναι αυτός που πέτυχε 22% περισσότερα τέρματα χωρίς πέναλτι από κάθε άλλον παίκτη στην Ευρώπη! Τα 1,21 γκολ του χωρίς πέναλτι ανά 90 λεπτά κάνουν το 0,93 του Έρλινγκ Χάαλαντ να μοιάζει με… ρυθμό σαλιγκαριού.

Και το φοβερί είναι: πως το κάνει ξανά. Πάνω από το 1/3 της φετινή σεζόν, ο Λεβαντόφσκι είναι και πάλι ο πρώτος σκόρερ της Ευρώπης με άνετη διαφορά, έχει και πάλι μέσο όρο περισσότερα από ένα γκολ χωρίς πέναλτι ανά 90 λεπτά!

Goat ο Μέσι, ο Λεβαντόφσκι όμως πιο… καυτός!

Από την άλλη, ο Λιονέλ Μέσι είναι ο GOAT, αλλά όλοι πρέπει να παραδεχθούμε πως τα πράγματα στο Παρίσι δεν έχουν πάει ιδανικά μέχρι στιγμής. Με την Αργεντινή κατέκτησε το Copa America, αλλά και σε αυτή τη διοργάνωση δεν ήταν μόνος, αφού για πρώτη φορά οι συμπαίκτες του ήταν εκεί για να τον στηρίξουν.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η πιο… πρόσφατη φορά που ο Μέσι είχε τα ίδια γκολ με τον Λεβαντόφσκι ήταν η μέρα που σταμάτησε το ποδόσφαιρο λόγω της πανδημίας. Από τότε που η ποδοσφαιρική ζωή επέστρεψε στην… κανονικότητα, δεν υπήρξε ανταγωνισμός. Σίγουρα, την περασμένη άνοιξη ο Αργεντινός πλησίασε τον Πολωνό, αλλά αυτό ήταν κάτι σύντομο…

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μέσι δεν είναι απλώς ένας σκόρερ, κάνει πάρα πολλά μέσα στο γήπεδο, διαβάζει τις αντίπαλες άμυνες και βρίσκει τρόπους να τις διαλύει.

Όλες οι αποδόσεις Ποδοσφαίρου εδώ! |21+

Όμως και ο Λεβαντόφσκι δίνει περισσότερα από το να σκοράρει, ακόμα κι αν το κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε στον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή η Μπάγερν έχει 42 γκολ σε 37,1 expected goals σε 13 αγώνες. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από την καυτή επίθεση της Λίβερπουλ. Είναι περισσότερα γκολ ανά παιχνίδι ακόμα και από τον απίθανο Άγιαξ στην Eredivisie. Η καλύτερη επίθεση στον κόσμο επικεντρώνεται σε έναν παίκτη και είναι ο τύπος που δεν κέρδισε.

Ο Λέο θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, αλλά το βραβείο το αξίζουν και άλλοι. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, υπήρχε ένα εύλογο επιχείρημα ότι κάποιος άλλος παίκτης μπορεί να είναι πραγματικά ο καλύτερος. Αυτός ήταν ο Λέβα, αλλά…

Η Χρυσή Μπάλα με αριθμούς

  • Ο Zoρζ Γουεά είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε το βραβείο
  • Ο Λιονέλ Μέσι μετρά τις περισσότερες κατακτήσεις (7)
  • Μοναδική χρονιά που το βραβείο δεν απονεμήθηκε ήταν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού
  • Η Ρεάλ μετρά τους περισσότερους διαφορετικούς νικητές της Χρυσής Μπάλας (7), ενώ η Μπαρτσελόνα τις περισσότερες κατακτήσεις (12)
  • Ο Στάνλεϊ Μάθιους κατέκτησε το βραβείο σε ηλικία 41 ετών, όντας ο γηραιότερος που το καταφέρνει (1956)
  • Αντίστοιχα ο νεότερος ήταν ο Ρονάλντο σε ηλικία 20 ετών (1996)
  • Για πρώτη φορά από το 2010 ο Κριστιάνο Ρονάλντο των πέντε κατακτήσεων έμεινε εκτός Τοp 5
  • Αργεντινή, Ολλανδία, Πορτογαλία και Γερμανία μετρούν από επτά Χρυσές Μπάλες
  • Η Μπαρτσελόνα είναι το club με τις περισσότερες κατακτήσεις (12), ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης (11) και η Γιουβέντους (8).

Οι βαθμοί που συγκέντρωσαν οι δέκα καλύτεροι!

Παίκτης Ομάδα Βαθμοί
Λιονέλ Μέσι Αργεντινή, Μπαρτσελόνα, Παρί 613
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι Πολωνία, Μπάγερν 580
Ζορζίνιο Ιταλία, Τσέλσι 460
Καρίμ Μπενζεμά Γαλλία, Ρεάλ Μαδρίτης 239
Ν’Γκολό Καντέ Γαλλία, Τσέλσι 186
Κριστιάνο Ρονάλντο Πορτογαλία, Γιουβέντους, Γιουνάιτεντ 178
Μο Σαλάχ Αίγυπτος, Λίβερπουλ 121
Κέβιν Ντε Μπρόινε Βέλγιο, Μαν. Σίτι 73
Κιλιάν Μπαπέ Γαλλία, Παρί Σεν Ζερμέν 58
Τζίτζιο Ντοναρούμα Ιταλία, Μίλαν, Παρί 36

Σχολιάστε

X