Επτά σερί νίκες οι Μπακς και ο Αντετοκούνμπο φουλ για MVP!

Επτά σερί νίκες οι Μπακς και ο Αντετοκούνμπο φουλ για MVP!

Η μυρωδιά της σαμπάνιας στα αποδυτήρια του Fiserv Forum δεν έχει ξεθυμάνει ακόμη. Ο καπνός από τα πούρα της κατάκτησης του τίτλου, έχει «ποτίσει» τους τοίχους και τις τελευταίες ώρες το ΝΒΑ φωνάζει «Bucks are back». Ναι, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε και πάλι από το χέρι τα «Ελάφια» και με 26 πόντους (10/13 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 6/10 βολές), 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα σε 33 λεπτά συμμετοχής, τους οδήγησε στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στους Πέισερς με 118-100. Εβδομη διαδοχική νίκη για τους Πρωταθλητές του ΝBA και πως να χάσουν όταν η… αγία τριάδα τους είναι στο παρκέ (Giannis, Τζρου και Κρις). Οι τρεις τους, μετά και το ματς στην Ιντιάνα έχουν αγωνιστεί μαζί σε 9 από τα 21 ματς και το ρεκόρ των Μπακς είναι αψεγάδιαστο, 9-0. Στο 8.00 προσφέρεται να κατακτήσουν το πρωτάθλημα οι Μπακς.

Οι Μπακς κάνουν την αντεπίθεσή τους!

Πριν ένα μήνα περίπου, τα «Ελάφια» έπεφταν σε διαδοχικές παγίδες, η ανησυχία μεγάλωνε και πολλοί βιάστηκαν να τονίσουν πως οι περσινοί Πρωταθλητές παρέδωσαν τα σκήπτρα. Υπήρχε όμως ο Αντετοκούνμπο για να κρατήσει το καράβι, να μην παρασυρθεί από το άσχημο σερί, την ανησυχία. Ο Giannis είναι ο μεγάλος αρχηγός, ο ηγέτης και με τις φετινές εμφανίσεις του διεκδικεί τον τρίτο τίτλο MVP! Έχει απουσιάσει μόνο από ένα ματς. Και στα υπόλοιπα… κάνει τα πάντα. Οι 27 πόντοι κατά μέσο όρο που σημειώνει είναι η 4η καλύτερη επίδοσή του και τη φετινή σεζόν βρίσκεται στην 3η θέση των σκόρερ. Nαι, δε σουτάρει καλύτερα φέτος από ότι έκανε την περσινή σεζόν, όμως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Σε 14 αναμετρήσεις των Μπακς, όπου ο Giannis έχει αγωνιστεί έχει θετικό πρόσημο στην κατηγορία «+/-». Και στα υπόλοιπα 6 έχει αρνητικό.

Ποιο είναι το ρεκόρ των Μπακς με τον Αντετοκούνμπο στο αρνητικό «πρόσημο»; Μόνο ήττες, 0-6! Οταν ο αρχηγός δεν επηρεάζει τους Μπακς θετικά στο παρκέ ή δεν υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία από τους συμπαίκτες του, έρχεται η ήττα! Από το ξεκίνημα της σεζόν, ο Greek Freak έχει βάλει στο παιχνίδι του και το σουτ από μέση απόσταση. Έτσι δικαιολογείται και η μικρή πτώση στο ποσοστό των διπόντων, αφού πλέον θέλει να απειλεί από μακριά, για να ανοίγει τις αντίπαλες άμυνες. Αλλωστε, οι ομάδες βλέπουν πως το… παραδοσιακό «τείχος» δεν κάνει δουλειά, και το double team είναι το «όπλο» τους για να σταματήσουν τον Αντετοκούνμπο! Στο 4.00 τιμάται να είναι νικητές Ανατολικής Περιφέρειας οι Μπακς. 

Αντετοκούνμπο «Χτύπα πρώτος»

Δύο λέξεις καθορίζουν το αγωνιστικό πλάνο του Αντετοκούνμπο τη φετινή σεζόν: «Χτύπα πρώτος». Η νοοτροπία μπορεί να φαίνεται πιο κατάλληλη για μια επιθετική γραμμή ομάδας NFL που προσπαθεί να καθιερώσει το run game, αλλά λειτουργεί ακριβώς το ίδιο για τον Αντετοκούνμπο στις τελευταίες μεγάλες νίκες των Μπακς. «Απλώς προσπαθώ να χτυπήσω πρώτος, ήθελα να δημιουργήσω αυτή την αίσθηση. Νιώθω πως στα πρώτα ματς δεν ήμουν τόσο επιθετικός όσο ήθελα, δεν ξεκινούσα την επαφή, δεν έμπαινα τόσο δυνατά στην αντίπαλη ρακέτα. Στο τέλος της ημέρας, προσπαθείς να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου. Μερικές φορές ξεχνάς τα δυνατά σου σημεία. Θέλω να είμαι εκεί έξω αυτός που επιτίθεται, να μπω στο ζωγραφιστό, να παίξω το σωστό παιχνίδι, θέλω να παίζω στο… κόκκινο, κι αυτό κάνω πλέον» τόνιζε ο δυο φορές MVP του ΝΒΑ, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Με αυτή την επιθετική στάση, βρίσκει το δρόμο του, και μετά τη… 47αρα στους Λέικερς πέτυχε δυο φορές 30+ πόντους. Απέναντι στο Λος Άντζελες ήταν η πρώτη φορά που ένας παίκτης σημείωσε 45 ή περισσότερους πόντους με καλύτερο ποσοστό στα σουτ από το 75% από τον Σακίλ Ο’Νιλ το 1995.

Ο Ντέιβις είναι ένας από τους λίγους παίκτες στο ΝΒΑ που διαθέτει τόσο το μέγεθος όσο και την ταχύτητα να σταματήσει τον Αντετοκούνμπο στο ένας εναντίον ενός, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τον βοήθησαν. Ο αρχηγός των Μπακς είναι ένας απίθανος παίκτης, με τρομερά προσόντα, που εξελίσσει διαρκώς το παιχνίδι του. Κι όταν η ψυχολογία είναι σύμμαχος, τότε ο Giannis απλά κάνει πάρτι. Οταν ο Αντετοκούνμπο παίζει στα… όριά του είναι καλύτερος. Χτυπά πρώτος, μεταδίδει στον αντίπαλο την επιθετικότητά του και μπορεί να διασπά τις άμυνες.

Πιο πλούσιο ρεπερτόριο ο Giannis

Παράλληλα, το φετινό του… ρεπερτόριο είναι πιο πλούσιο, αφού δίνει έμφαση στον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά και στη σωστή γρήγορη πάσα. Ο πέντε φορές All Star έχει βάλει στο παιχνίδι του νέους τρόπους για να δημιουργεί ανοιχτούς χώρους στους συμπαίκτες του. Είναι τόσο άνετος απέναντι σε επιθετικά double teams, βλέπει περισσότερο γήπεδο και ξέρει πότε να πασάρει έξω.

Όσο περισσότερες καλύψεις βλέπει ο Αντετοκούνμπο τόσες ευκαιρίες έχει να τις μελετήσει και τελικά να τις διαλύσει. Μπορεί ο Giannis να μην έχει συχνά διψήφιο αριθμό ασίστ, ωστόσο πολλές φορές θα δούμε συμπαίκτες του αμαρκάριστους να εκτελούν από δικές του πάσες. Είναι ο παίκτης που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα της αντίπαλης άμυνας κι αφήνει τους συμπαίκτες του ελεύθερους και με αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να σουτάρουν. Εξαιρετικές οι έξι ασίστ ανα παιχνίδι, αλλά οι 13 πιθανές ασίστ είναι πιο εντυπωσιακός αριθμός. Παρά τους τραυματισμούς του, ο Αντετοκούνμπο παίζει περισσότερα λεπτά μιας και οι απουσίες είναι σημαντικές. Ο Greek freak έμαθε να αγωνίζεται αρκετά με πλάτη για να καλύπτει το κενό του Λόπεζ και αποδεικνύει πως κάνει τα πάντα για να κερδίζει η ομάδα του.

Αφού ο Αντετοκούνμπο έφτασε στην κορυφή του βουνού, αναρωτήθηκαν όλοι αν μπορεί να ξανακάνει αυτό το ταξίδι! Ναι, επέστρεψε φέτος με περισσότερο ρυθμό, δύναμη, αλλά και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Ο Giannis δημιουργεί, μπορεί από το τίποτα να φτιάξει κάτι καλό. Αν οι απουσίες εκλείψουν και οι παίκτες των Μπακς εναρμονιστούν με το νέο παιχνίδι του ηγέτη τους τότε θα δούμε νέες μεγάλες παραστάσεις.

Ποιος θα αναδειχθεί MVP NBA για τη σεζόν 2021-22

Ο Αντετοκούνμπο και ο Γιόκιτς είναι οι μόνοι παίκτες στο ΝΒΑ αυτή τη σεζόν με μέσο όρο 25 πόντους ή περισσότερους, 10 ή περισσότερα ριμπάουντ και τουλάχιστον 5 ασίστ. Είναι και οι δυο υποψήφιοι για τον τίτλο του πολυτιμότερου, όμως τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν τρεις ακόμα ανταγωνιστές! Ο Στεφ Κάρι με 28.2 πόντους κάνει απίθανα πράγματα με τους Γουόριορς, ενώ ο Κέβιν Ντουράντ (28.1 π. Μέσο όρο) είναι αποφασισμένος να τα σαρώσει όλα με τους Νετς! Την πεντάδα συμπληρώνει ο σταρ των Σανς, Κρις Πολ.

Σχολιάστε

X