Οι βραδιές που ο ΠΑΟΚ έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει!

Οι βραδιές που ο ΠΑΟΚ έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει!

«Παίζουμε με την Μαρσέιγ για τα προημιτελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε μια ιστορική στιγμή για τον ΠΑΟΚ. Δε θέλω να τολμήσω να πω τι μπορεί να κερδίσουμε αλλά είναι ξεκάθαρο ότι από μια άποψη είναι κοντά σε αυτό που καταφέραμε προηγούμενα χρόνια» τονίζει ο Λουτσέσκου και οι οπαδοί του ανυπομονούν να ζήσουν στο Βελοντρόμ μια ιστορική βραδιά. Nα νικήσει ο ΠΑΟΚ τη Μαρσέιγ στη Γαλλία προσφέρεται στο 8.25.  Ο «Δικέφαλος του Βορρά ξέρει να κάνει τη διαφορά στα μεγάλα ραντεβού, όπως έκανε με Τότεναμ, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Φενέρμπαχτσε!

30 Σεπτεμβρίου 1997, Αρσεναλ – ΠΑΟΚ 1-1 (UEFA)

Μια κορυφαία ευρωπαϊκή στιγμή τόσο για το ελληνικό ποδόσφαιρο όσο και για τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε περάσει άνετα το εμπόδιο της Σπάρτα Τράβνα (5-3 και 1-0), όμως στο δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έπεφτε στον… βράχο της Αρσεναλ. Κι όμως, ο ΠΑΟΚ ήταν εντυπωσιακός στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε εξαιρετικά ανασταλτικά και ο Κώστας Φραντζέσκος έβαλε τις βάσις πρόκρισης με το δικό του γκολ.

Στο Λονδίνο οι παίκτες της Αρσεναλ πίεσαν και μόλις στο 22ο λεπτό με τον Μπέργκαμπ ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα (1-0).Οι Λονδρέζοι πίεζαν για να τελειώσουν την υπόθεση πρόκρισης πριν την παράταση. Ο Οφερμαρς προσπαθούσε, ο Μπέργκαμπ αισθανόταν «εγκλωβισμένος», ο Πετί δεν έβρισκε χώρους. Ο ΠΑΟΚ γινόταν ολοένα και πιο επικίνδυνος, πατούσε καλύτερα και στο 87′ ήρθε ένα απίθανο τέρμα. Εκπληκτική ατομική ενέργεια από τον Ζήση Βρύζα και το έπος ολοκληρώθηκε! Την επόμενη ημέρα η Sun του Λονδίνου θα έχει σε τεράστιο τίτλο τον αποκλεισμό της Αρσεναλ από τον ΠΑΟΚ με μόλις τρεις λέξεις στον τίτλο τους:«Zisis, the end…»!

Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Σίμαν, Ντίξον, Γουίντερμπερν, Βιεϊρά, Μπουλντ (87′ Ανελκά), Άνταμς, Ράιτ, Μπέργκαμπ, Όφερμαρς (74′ Πλατ), Πάρλουρ, Πετί

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας (80′ Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (32′ Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (88’Ζουμπούλης), Βρύζας, Τουρσουνίδης, Νάγκμπε, Βελλής

26 Αυγούστου 2010, Φενέρμπαχτσε – ΠΑΟΚ 1-1 (Εuropa League)

Το καλοκαίρι του 2010 ο ΠΑΟΚ είχε μείνει εκτός Champions League από τον Άγιαξ με δύο ισοπαλίες και διεκδικούσε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Ο Βιεϊρίνια είχε βάλει τις βάσεις με το γκολ νίκης (1-0) στην Τούμπα. Στον επαναληπτικό, οι γηπεδούχοι πίεζαν όμως στις αντεπιθέσεις ο ΠΑΟΚ ήταν φαρμάκι από τα άκρα. Ωστόσο, στο 50′ ο Εμρέ σούταρε έξω από την περιοχή και νίκησε τον Κρέσιτς, παραβιάζοντας για πρώτη φορά σε δύο παιχνίδια την εστία του Δικεφάλου. Για μισή ώρα ο ΠΑΟΚ υπέφερε, αλλά άντεξε μαι πήγε το ματς στην παράταση. Εκεί, ο «Δικέφαλος» έβγαλε ψυχή, πάθος, ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς εκμεταλλεύτηκε την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε και «πάγωσε» τη Φενέρ στο 102ο λεπτό. Στο το “Σουκρού Σαράτσογλου” ακουγόντουσαν μόνο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίο πανηγύρισαν μια σούπερ πρόκριση.

Φενέρμπαχτσε: Βολκάν, Λουγκάνο, Μπίλικα, Αντρέ Σαντός, Γκιονούλ, Κριστιάν, Στοχ, Εμρέ (75′ Σελτσούκ), Τοπούζ (91′ Οζέρ), Άλεξ, Νιανγκ.

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Μπουσαϊντί (75′ Σνάουτσνερ), Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Φωτάκης (92′ Κουτσιανικούλης), Σορλέν, Γκαρσία, Σαλπιγγίδης, Φιλομένο (83′ Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια.

1 Δεκεμβρίου 2011, Τότεναμ – ΠΑΟΚ 1-2 (Εuropa League)

Την 1η Δεκεμβρίου του 2011 ο ΠΑΟΚ έσπασε… κατάρα 35 ετών και γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που νικούσε αγγλική μέσα στο Νησί. Απέναντι στην Τότεναμ, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν εντυπωσιακός, επικράτησε 2-1 στο «White Hart Lane», παίρνοντας την πρόκριση για τους «32» του Europa League. Η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι με εξαιρετικό πλάνο, εγκλώβισε με το… καλησπέρα της αναμέτρησης τους Λονδρέζους, πήρε τον έλεγχο κι έκανε το κορυφαίο τέταρτο στην ευρωπαϊκή της ιστορία.

Στο 6’ ο Σαλπιγγίδης άνοιξε το σκορ και μόλις στο 15’ ο Αθανασιάδης έκανε το 2-0. Οι φίλαθλοι παραληρούσαν στις εξέδρες και οι Αγγλοι δεν πίστευαν αυτό που παρακολουθούσαν. Στο 39’ ο διαιτητής είδε χέρι του Σταφυλίδη, τον οποίο και απέβαλλε, με τον Μόντριτς να μειώνει σε 2-1 και την Τότεναμ να έχει παίκτη παραπάνω για ένα ολόκληρο ημίχρονο. Το δεύτερο 45λεπτο είχε τους Λονδρέζους να πιέζουν ασφυκτικά, αλλά τον ΠΑΟΚ να αντέχει, να κερδίζει μάχες, τον Χαλκιά να έχει μεγάλες αντιδράσεις και να κρατά την πρόκριση. Κέιν, Λένον, Ντεφόε, Μόντριτς ήθελαν, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν την ανατροπή. Ο «Δικέφαλος του Βορρά»

Τότεναμ: Γκόμεζ, Τσόρλουκα, Γκαλάς, Μπασόνγκ, Ρόουζ (Μπέιλ 69′), Λίβερμορ, Πίεναρ (Ουόκερ 67′), Μόντριτς, Λένον, Κέιν (Φαλκέ 71′), Ντεφόου

ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Έτο, Μαλεζάς, Κοντρέρας (Τσιρίλο 81′), Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λαζάρ (Αρίας 84′), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (Σνάουτσνερ 62′), Αθανασιάδης.

10 Δεκεμβρίου 2015, Ντόρτμουντ – ΠΑΟΚ 0-1 (Εuropa League)

Mια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά του ΠΑΟΚ. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2015 o «Δικέφαλος του Βορρά» έφευγε νικητής από το «Βεστφάλεν» του Ντόρτμουντ. Σε μια από τις πιο καυτές έδρες της Ευρώπης, οι «ασπρόμαυροι» πέρασαν αλώβητοι κάνοντας ένα σπουδαίο ματς. Το 0-0 με την Κράσνονταρ στην Τούμπα είχε σβήσει τις λιγοστές ελπίδες για πρόκριση στους «32» του Europa League, ωστόσο ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε στη Βεστφαλία για να κρατήσει ψηλά το ευρωπαϊκό του γόητρο. Ενας εντυπωσιακός ΠΑΟΚ, χωρίς κανένα σημάδι φόβου στάθηκε εξαιρετικά απέναντι στη Ντόρτμουντ του Τούχελ κι έφυγε με ένα μεγάλο διπλό.

Στο 33΄ο Μυστακίδης πέρασε μαγική ασίστ στον Μακ και ο Σλοβάκος με ένα ιδανικό τελείωμα έβαλε τη σφραγίδα του στον θρίαμβο. Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς, μιας και η Ντόρτμουντ είδε τη μπάλα να σταματά τρεις φορές στο δοκάρι του Γλύκου! Ομπαμεγιάνγκ, Ρόις, Καγκάβα, Μχιταριάν ήθελαν, αλλά η ανασταλτική λειτουργία ήταν εξαιρετική και το τείχος του Τούντορ δεν έπεσε ποτέ!

Ντόρτμουντ (Τούχελ): Βάιντενφελερ, Παρκ, Σούμποτιτς, Γκίντερ, Χούμελς, Στένζελ, Μπέντερ (Βάιγκλ 46΄), Γιανουζάι, Ρόις (Μχιταριάν 46΄), Καγκάβα (Ομπαμεγιάνγκ 66΄), Ράμος.

ΠΑΟΚ (Τούντορ): Γλύκος, Σκόνδρας, Μαλεζάς, Τζαβέλλας, Κωνσταντινίδης, Μυστακίδης (Ροντρίγκες 77΄), Τζιόλης, Κάτσε, Τσίμιροτ, Μακ (Λέοβατς 66΄), Μπερμπάτοφ (Σάμπο 71΄).

 

 

Σχολιάστε

X