Mικέλ Αρτέτα: Με την αύρα του Βενγκέρ και του Γκουαρδιόλα

Mικέλ Αρτέτα: Με την αύρα του Βενγκέρ και του Γκουαρδιόλα

Ο Μικέλ Αρτέτα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο να φύγει από το πλευρό του Γκουαρδιόλα και να αναλάβει την Άρσεναλ, σε ένα project με τεράστιες δυσκολίες, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον.

Δεν είναι η πρώτη φορά την τελευταία διετία που το όνομα του Μικέλ Αρτέτα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ρεπορτάζ για την Άρσεναλ. Όταν ακόμα ο Αρσέν Βενγκέρ ήταν στον πάγκο των «Κανονιέρηδων», είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα σενάριο που τον ήθελε να αναλαμβάνει αρχικά βοηθός του Αλσατού, ούτως ώστε να είναι έτοιμος για να γίνει ο πρώτος manager όταν θα έπεφτε η αυλαία του Βενγκέρ. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Παράλληλα, τα δημοσιεύματα τον έφερναν τόσο στο στόχαστρο της Έβερτον για πρώτο προπονητή, όσο και σε αυτό της Τότεναμ, αρχικά για βοηθό του Μαουρίτσιο Ποκετινό, που τότε ήταν σε πολύ καλά φεγγάρια. Οι δυο τους άλλωστε γνωρίζοντας από την κοινή θητεία ως παίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Αρτέτα έμεινε τελικά στη Μάντσεστερ Σίτι, ως βοηθός του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πέρυσι, τα σενάρια για την Άρσεναλ επέστρεψαν ξανά. Και φέτος, δείχνει ότι είναι πιο κοντά από ποτέ στην πρώτη δουλειά της καριέρας του ως πρώτος προπονητής. Ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα αποκάλυψε πως ο στενός του συνεργάτης βρίσκεται σε συζητήσεις με την Άρσεναλ, οι φωτογράφοι «έπιασαν» ανθρώπους του λονδρέζικου κλαμπ να βγαίνουν από το σπίτι του, όμως τα ρεπορτάζ την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές αναφέρουν πως ακόμα το σκέφτεται, ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα.

Ο Αρτέτα και η εμπιστοσύνη του Γκουαρδιόλα

Ο Μικέλ Αρτέτα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή, ίσως μοναδική. Δεν έχει υπάρξει άλλος σε αυτή την ηλικία, χωρίς να έχει αναλάβει ποτέ πρώτη ομάδα, που να έχει τόσο μεγάλη δυναμική, που να έχει δεχθεί τόσα κολακευτικά σχόλια για την προπονητική του επιρροή παρότι δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες πάγκου, λήψης τελικών αποφάσεων και διαχείριση πίεσης ως νούμερο ένα. «Τον εκτιμώ πάρα πολύ και θα γίνει ένας εξαιρετικός προπονητής», είχε πει ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο. «Ο κόσμος πάντα με ρωτάει για την προπόνηση με τον Πεπ, αλλά όσα έχω μάθει είναι από τον Μικέλ Αρτέτα. Είναι ένας φανταστικός τύπος, ένας λαμπρός προπονητής και έχει πάντα δίκιο», έλεγε ο Λερόι Σανέ. Έχει ενδιαφέρον η απάντηση του Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν ρωτήθηκε πριν από δύο μήνες αν βλέπει τον Ισπανό ως τον διάδοχό του στον πάγκο στην Σίτι: «Είμαι αρκετά σίγουρος. Είναι ένας νεαρός προπονητής, είναι μόλις 37, αλλά έχει εμπειρία στην διαχείριση μεγάλων ομάδων και παικτών. Με βοήθησε πολύ, από την πρώτη μέρα. Είναι εκπληκτικά εργατικός και έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στην ανάλυση του τι συμβαίνει και στην εύρεση λύσεων».

Ο Μάρτι Περαρνάου, ο οποίος έχει γράψει δύο βιβλία για τον Πεπ Γκουαρδιόλα παρατηρώντας από κοντά την καθημερινότητά του στην Μπάγερν και την Μάντσεστερ Σίτι, αποκάλυπτε πως ο Καταλανός απαιτεί από εκείνους που δουλεύουν μαζί του το ίδιο πάθος και τον ίδιο βαθμό εργατικότητας. Στον Αρτέτα τα βρήκε στον απόλυτο βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί ένα περιστατικό, που περιγράφει ο Περαρνάου, το οποίο δείχνει την επιρροή του και σε συνθήκες αγώνα. Ήταν τον Αύγουστο του 2018, όταν η Σίτι νίκησε 2-0 την Άρσεναλ στο Emirates και ο Μεντί είχε δύο ασίστ. Μια εντολή του ίδιου στον Γάλλο να μην σεντράρει ψηλά όταν έβγαινε κοντά στην τελική γραμμή αλλά να γυρίζει την μπάλα στο πέναλτι είχε ως αποτέλεσμα το δεύτερο γκολ του Μπερνάντο Σίλβα, κάνοντας τον Πεπ Γκουαρδιόλα να αγκαλιάσει τον συνεργάτη του στους πανηγυρισμούς. Σύμφωνα με τους insiders του κλαμπ, έχει σημαντική συμβολή στην αγωνιστική εκτόξευση του Στέρλινγκ, δουλεύοντας πολύ μαζί του, αλλά και στην εξέλιξη άλλων ποδοσφαιριστών, όπως ο Κάιλ Γουόκερ, του οποίου το παιχνίδι στη Σίτι είναι διαφορετικό από ό,τι στην Τότεναμ. Βοήθησε τον Μπερνάντο Σίλβα να βρει ρυθμό, δούλεψε μεθοδικά με όλους τους μέσους των «Πολιτών» και το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο στον αγωνιστικό χώρο.

Ποδοσφαιριστής και παράλληλα προπονητής!

Η αλήθεια είναι πως η πορεία του Μικέλ με τον Πεπ μοιάζει να έχει αρκετά κοινά. Aνδρώθηκαν και οι δύο ποδοσφαιρικά στη Μασία, μαθαίνοντας το ποδόσφαιρο με τη μέθοδο της Μπαρτσελόνα και η φιλοσοφία τους έχει τουλάχιστον την ίδια βάση. Αγωνίστηκαν σχεδόν στην ίδια θέση, μοιράζονται το ίδιο πάθος και την ίδια δίψα για το στιλ ποδοσφαίρου που έκανε τον Γκουαρδιόλα αυτό που είναι σήμερα. Για ένα ποδόσφαιρο εκφραστικό, δημιουργικό, με συνεχή εξέλιξη. Ο Αρτέτα ήξερε από νωρίς πως θα ασχοληθεί με την προπονητική, από τη στιγμή που θα κρεμούσε τα παπούτσια του και φρόντισε να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια από τις ημέρες που έπαιζε ακόμα μπάλα. Έκανε τα διπλώματα, μελέτησε, ψάχτηκε και το 2016 εντάχθηκε στο τιμ της Μάντσεστερ Σίτι. «Κουβαλούσε» και πολλές σημαντικές εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο, με κυριότερη τη συνεργασία μου με έναν ακόμα οραματιστή του ποδοσφαίρου, έναν άνθρωπο που έφερε μια ξεχωριστή αύρα στην Premier League και εισήγαγε στην αγγλική λίγκα επιστημονικές προσεγγίσεις, οι οποίες μέχρι τότε ήταν σχεδόν άγνωστες. Τον Αρσέν Βενγκέρ.

Ο Ισπανός «πάτησε» πάνω στις συνεργασίες του με κορυφαίους προπονητές για να διαμορφώσει το δικό του στιλ, παίρνοντας στοιχεία από διαφορετικές σχολές. Κατάλαβε από πολύ νωρίς τη σημασία του man management και την συμβολή που μπορεί να έχει η προσέγγιση ενός προπονητή σε ατομικό επίπεδο στην συνεισφορά ενός ποδοσφαιριστή στο σύνολο. Παράλληλα, είναι ένας άνθρωπος που μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, καθώς και βασκικά και καταλανικά, γεγονός που βοηθά πολύ την άμεση επικοινωνία του με τους παίκτες.

Η δύσκολη κατάσταση της Άρσεναλ

Όλα τα παραπάνω εκτινάσσουν την προοπτική του, όμως αν τελικά αναλάβει την Άρσεναλ αυτή την περίοδο, το έργο του θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Η εικόνα του να αποχωρεί με δάκρυα στα μάτια από τους «Κανονιέρηδες» το 2016 είναι ακόμα νωπή στους φίλους των «Κανονιέρηδων» και είναι σίγουρα ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το σύλλογο και τις ιδιαιτερότητές του. Όμως στο Emirates έχουν αλλάξει πολλά. Η μετά-Βενγκέρ εποχή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και η Άρσεναλ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Μετρά μόλις μία νίκη στα τελευταία εννιά ματς της στην Premier League, έχασε με κατεβασμένα χέρια στο τελευταίο της ματς από την Μάντσεστερ Σίτι και είναι στην δέκατη θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς. Απέχει, δηλαδή, επτά πόντους τόσο από την τετράδα που οδηγεί στo Champions League, όσο και από την επικίνδυνη ζώνη!

Έχει δεχθεί περισσότερα γκολ στα πρώτα 17 της παιχνίδια στο πρωτάθλημα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ είναι η πρώτη φορά που έχει αρνητική διαφορά τερμάτων (-3) σε αυτό το σημείο της χρονιάς. Οι «Κανονιέρηδες» έχουν λιγότερες νίκες από ποτέ ενώ τη μοναδική φορά που είχαν συγκεντρώσει λιγότερους πόντους πριν τα Χριστούγεννα ήταν τη σεζόν 1994/95, όταν τελείωσαν τη χρονιά στη 12η θέση. Η Άρσεναλ μοιάζει μια ομάδα χωρίς έμπνευση, χωρίς ψυχολογία, χωρίς ρυθμό και πλάνο, με προβλήματα στην μεσαία γραμμή και την ανασταλτική λειτουργία, αλλά και στην επίθεση, καθώς ο Λιούνγκμπεργκ αποφάνθηκε ότι Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ δεν μπορούν να παίζουν μαζί στην 11άδα. «Είναι σαν να μην ξέρουν τι κάνουν», σχολίασε ο Τζέιμι Κάραγκερ από τον τηλεοπτικό αέρα του Skysports. Ο επόμενος προπονητής θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά τις καταστάσεις και να εμπνεύσει τους παίκτες, να δουλέψει στην τακτική και τη λήψη αποφάσεων, να βρει ισορροπία ανάμεσα στους ρόλους. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη. Ο Βενγκέρ, αφού έμπλεξε το εγκώμιο του πρώην παίκτη του, σημείωσε πως χρειάζεται την κατάλληλη πλασίωση, το τιμ που θα τον βοηθήσει για να εξελιχθεί.  Όμως ο Αρτέτα γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον κατηφορίσει τελικά για Λονδίνο, θα πρόκειται για ένα project με τεράστιο ενδιαφέρον…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X