Μπρούνο Φερνάντες: Το νέο... πολυεργαλείο του Σόλσκιερ!

Μπρούνο Φερνάντες: Το νέο… πολυεργαλείο του Σόλσκιερ!

Η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε τον Μπρούνο Φερνάντες και ο Πορτογάλος θέλει να εκτοξεύσει την ομάδα του Σόλσκιερ στην Premier League!

Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση με την απόκτηση του Μπρούνο Φερνάντες και την αξιοποίησή του με την πρώτη ευκαιρία. Μπορεί να απομένει μία προπόνηση για την Γιουνάιτεντ πριν το ματς με την Γουλβς, όμως η απουσία του τιμωρημένου Νεμάνια Μάτιτς ανοίγει τον δρόμο για τον Πορτογάλο.

«Όταν πληρώνεις τόσο λεφτά για έναν παίκτη δεν υπάρχει αμφιβολία για το εάν θα μπει ή όχι απευθείας στην ομάδα», πρόσθεσε μία πηγή κοντά στην ομάδα. Με κόστος 55 εκατομμυρίων συν 10 εκατ. μπόνους, όπως συμμετοχές στο Champions League και τα προκριματικά και άλλα 15 εκατομμύρια σε ρήτρες, όπως το εάν κερδίσει την Χρυσή Μπάλα, πρόκειται για μία τρομερά δαπανηρή μεταγραφή. Ο Φερνάντες μπαίνει στην τοπ πεντάδα των πιο ακριβών μεταγραφών όλων των εποχών στην Μάντστεστερ.

Το οικονομικό επίπεδο της συμφωνίας δεν είναι σύνηθες για έναν παίκτη που δεν έχει σημειώσει μεγάλη ή πραγματική επιτυχία εκτός της Πορτογαλίας. Για την Γιουνάιτεντ όμως είναι η μεγάλη ανάγκη να ενταχθεί αμέσως στην ομάδα και να προσφέρει το συντομότερο δυνατόν.

Ο Εντ Γούντγουορντ ξόδεψε σχεδόν όλον τον Γενάρη για να διαπραγματεύεται με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Υπό μία έννοια μπορεί να χαρακτηριστεί και πετυχημένη αυτή η διαδικασία διότι υπήρξε συμφωνία με λιγότερα από 5 εκατομμύρια από αυτά που ζητούσε ο πρόεδρος Φεντερίκο Βαράντας για τον παίκτη. Είναι ακόμα 15 εκατ. κάτω από τα 80 που αξίωνε ο πορτογαλικός σύλλογος για τον παίκτη. Εάν ο Φερνάντες γίνει σούπερ σταρ η ομάδα θα πανηγυρίζει προφανώς αλλά ποτέ δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει κανείς στο 100%.

Όπως έγινε με τον Μαγκουαϊρ το καλοκαίρι έτσι και με τον Φερνάντες, ο Γουντγουόρντ περίμενε την ευκαιρία του. Με τον Μπρούνο Φερνάντες υπήρξε αργοπορία ενώ ήταν παίκτης τον οποίο ήθελε και το καλοκαίρι η ομάδα.

Είναι βέβαια υποθετικό αλλά μήπως εάν ο Φερνάντες έπαιζε στο ματς με την Μπέρνλι δεν θα έβρισκε τόσο εύκολα διαδρόμους η αντίπαλος της Γιουνάιτεντ; Μήπως με την Λίβερπουλ η ταχύτητα και οι δημιουργικές ικανότητες του Πορτογάλου άσου θα βοηθούσαν παραπάνω τους Μαρσιάλ ή Τζέιμς; Πιθανότατα ναι. Ο Φερνάντες εξάλλου μπορεί να προσφέρει και στα άκρα.

Εάν ο Φερνάντες είχε κλείσει την 1η Γενάρη θα είχε ήδη παίξει οκτώ ματς. Οι Σόλσκιερ και Φέλαν δεν είχαν ταξιδέψει να τσεκάρουν από κοντά τον Πορτογάλο πριν τις 5 Γενάρη και προφανώς έπαιξαν ρόλο και οι υποθέσεις των Γιανγκ και Ρόχο. Με την έλευση του Φερνάντες βέβαια υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρό ερώτημα. Που θα παίζει ο διεθνής παίκτης;

Φερνάντες, ένα απίθανο εργαλείο για τον Σόλσκιερ

Στην Σπόρτινγκ είχε αγωνιστεί σε διάφορες θέσεις. Ως οκτάρι, ως box to box, ως πιο δημιουργικός χαφ και ως δεκάρι δημιουργώντας φάσεις και σκοράροντας γκολ. Την σεζόν 2018-2019 είχε 32 γκολ και οι αριθμοί του αυτοί τράβηξαν και το ενδιαφέρον της Γιουνάιτεντ. Στο ίδιο διάστημα είχε και 18 ασίστ σε 53 αγώνες. Φέτος σε 28 αγώνες ο Φερνάντες είχε 15 γκολ και 14 ασίστ.

Μάλιστα φέτος ήταν 2ος στην πορτογαλική Λίγκα πίσω από τον Πίτσι έχοντας 8 γκολ και 7 ασίστ σε 17 αναμετρήσεις. Όμως ο Φερνάντες έχοντας δημιουργήσει 63 φάσεις και ευκαιρίες άφησε 2ο τον Πίτσι που είχε 45 στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Σύμφωνα και με τις στατιστικές υπηρεσίες ο Φερνάντες έκανε τρομερή δημιουργική και επιθετική δουλειά και φέτος. Έχει εμπλακεί σε 115 φάσεις που άνοιξε το παιχνίδι της ομάδας του και που κατέληξαν σε σουτ. Είναι μεγάλος αριθμός εάν σκεφτεί κανείς πως ο 2ος της κατάταξης Opta της Μπράγκα έχει 90. Από αυτές τις φάσεις ο μέσος όρος γκολ είναι 12.18, αριθμός που επίσης είναι ο πιο μεγάλος.

Εάν δει κανείς για παράδειγμα το παιχνίδι με την Λίβερπουλ και φάσεις στο γρήγορο τρανζίνσιον που βγήκαν όπως του Τζέιμς στο 32′ ο Μπρούνο Φερνάντες θα μπορούσε να βοηθήσει αισθητά. Ο Μαρσιάλ περίμενε για άμεση πάσα όμως ο Τζέιμς έκανε διαφορετική κίνηση και έτσι η ευκαιρία χάθηκε. Ο Φερνάντες είναι πολύ πιθανό να είχε άλλη οπτική της φάσης, όπως συνηθίζει. Βέβαια με τον Φαν Ντάικ αντίπαλο καμία πάσα δεν είναι εύκολο, όμως ο Φερνάντες ως δεκάρι θα μπορούσε να παίξει ιδανικά σε ένα 3-4-1-2 του Σόλσκιερ. Ένα σχήμα που χρησιμοποιήθηκε στη νίκη με την Σίτι.

Ο Πορτογάλος έχει ακρίβεια πάσας στο 77%. Ακρίβεια που αφορά στην φετινή σεζόν. Είναι ο παίκτης που έχει την πάσα η οποία μπορεί να… τρυπήσει ακόμα και δύσκολες άμυνες ή να σώσει χαμένες μπάλες. Με την Πορτιμονένσε στο γκολ του Ραφίνια είχε περάσει μία τρομερή κάθετη προς τον σκόρερ. Μία κάθετη που ανάλογή της θα μπορούσε να είχε δώσει με φάση για γκολ στον Τζέιμς.

Ο 25χρονος μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά και το αριστερό του πόδι. Είναι ένας ποδοσφαιριστής με τρομερή αντίληψη και φάσεις με γκολ όπως εκείνη με τον Μπας Ντοστ κόντρα στην Άβες τον Δεκέμβριο του 2018. Στο ρόστερ της Μάντσεστερ υπάρχει και ο Μέισον Γκρίνγουντ, που επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει πολύ καλά τα δύο πόδια του.

Όπως ο Γκρίνγουντ και ο Φερνάντες μπορεί να σκοράρει και με τα δύο πόδια. Η ποιότητα των κινήσεων και των εκτελέσεών τους είναι μεγάλη.

Ο Φερνάντες είναι και πολύ καλός ντριμπλέρ και στο ένας με έναν. Με το πρόβλημα που υπάρχει και με τον τραυματισμό του ΜακΤομινέϊ αλλά και τα προβλήματα που είχε ο Πογκμπά θα βρει σίγουρα τον χώρο του στην Γιουνάιτεντ.

Θα απογειωθεί στην Premier League;

Το ερώτημα που αφορά στον Φερνάντες είναι εάν αυτά που έκανε στην Πορτογαλία μπορεί να τα κάνει και στην Αγγλία. Εάν ναι τότε θα “απογειωθεί”. Η Γουλβς έχουν ένα πρέσινγκ και έναν τρόπο παιχνιδιού που μπορεί να ταιριάζει στον Φερνάντες ενώ έχουν αρκετούς Πορτογάλους στο δυναμικό τους. Ο προφανής ρόλος του σε πρώτη φάση θα είναι να παίξει δεκάρι. Εξάλλου οι Λίνγκαρντ και Αντρέας Περέιρα είναι παίκτες που έχει δει το τι μπορούν να κάνουν ο Σόλσκιερ.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήταν έξαλλος με το πόσο εύκολα πουλούσε την κατοχή της μπάλας ο Τζέσι Λίνγκαρντ στον επαναληπτικό ημιτελικό της Γιουνάιτεντ με την Σίτι για το League Cup. Τον απείλησε ότι θα τον έκανε αλλαγή και λίγο αργότερα ο Άγγλος εξτρέμ έκανε πάλι λάθος και βγήκε! Σε μία από τις επιθέσεις αυτές μάλιστα που έδωσε στον αντίπαλο ο Στέρλινγκ θα μπορούσε να είχε σκοράρει.

Παρότι ο Σόλσκιερ όταν έβγαλε τον Λίνγκαρντ τον αγκάλιασε και απέδωσε το τι έγινε στην ένταση της στιγμής είναι εμφανές πως ο παίκτης του πρέπει να μάθει να κάνει περισσότερα και πιο σωστά πράγματα στο γήπεδο. Ο Φερνάντες δημιουργεί 2.9 ευκαιρίες ανά αγώνες από το 2017-2018 και φέτος είχε 3.7. Μόνο με τους αριθμούς του Πογκμπά μπορεί να συγκριθεί έως ένα σημείο. Εκτελεί στατικές φάσεις και είναι σπεσιαλίστας και σε αυτόν τον τομέα.

Για την Μάντσεστερ το πλέον ιδανικό θα ήταν να βρει και έναν… finisher, δηλαδή έναν επιθετικό πολύ καλό στα τελειώματα των φάσεων μέχρι το τέλος των μεταγραφών. Έχει και το πρόβλημα του τραυματισμού του Ράσφορντ που μπορεί να μείνει έξω έως τον Απρίλη. Ο Καβάνι που είχε συζητήσει η Γιουνάιτεντ δεν έχει κλείσει ακόμα στην Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά βέβαια έχει μεγάλες αποδοχές. Ο Ολιβιέ Ζιρού “κολλάει” καλύτερα σε αυτά που ζητάει. Είναι ένας σέντερ φορ που μπορεί ακόμα και να “σπάσει την μύτη του για να σκοράρει”, όπως λέει ο Σόλσκιερ. Ο Μέρτενς επίσης αποτελεί στόχο, όμως το πιο πιθανό είναι να πάει από τη Νάπολι στην Τσέλσι.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X