Λίβερπουλ: Το μαγικό ραβδάκι του Κλοπ την μεταμορφώνει σε πρωταθλήτρια

Λίβερπουλ: Το μαγικό ραβδάκι του Κλοπ την μεταμορφώνει σε πρωταθλήτρια

Το τελευταίο εμπόδιο για την Λίβερπουλ στο δρόμο για τον πολυπόθητο τίτλο είναι ο… εφιαλτικός στο παρελθόν Ιανουάριος. Οι κόκκινοι ξεκίνησαν με νίκη, αλλά τους περιμένει δύσκολη συνέχεια στην Premier League.

Πάντα δύσκολος ο Ιανουάριος για τον Κλοπ

Από τη στιγμή που ο Γιούργκεν Κλοπ βρέθηκε στον πάγκο της Λίβερπουλ υπήρχε πάντα ένας μήνας που… τρόμαζε τους κόκκινους. Ο Ιανουάριος ήταν η περίοδος που οι τραυματισμοί άρχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους, που η κούραση μετά τα συνεχόμενα παιχνίδια της εορταστικής περιόδου οδηγούσε σε λάθη, ήταν οι μέρες που οι παίκτες του άρχιζαν να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Τον Ιανουάριο του 2016, στην πρώτη σεζόν του Γερμανού στην Αγγλία, η Λίβερπουλ κέρδισε μόλις 3 από τα 9 παιχνίδια που είχε δώσει τον Ιανουάριο. Το 2017 αυτό το σερί ήταν ακόμη χειρότερο με μόλις 1 νίκη σε ίδιο αριθμό αγώνων. Ήταν η περίοδος που ο Σαντιό Μανέ είχε φύγει για το Κόπα Άφρικα με την Σενεγάλη και αυτό αποσυντόνισε ολόκληρη την ομάδα. Τα μαθήματα που πήρε ο Κλοπ από εκείνα τα χρόνια ήταν πολύτιμα. Για πρώτη φορά στην καριέρα του έπρεπε να βρει τρόπο πώς θα αντέξουν οι παίκτες του στο ανελέητο πρέσινγκ που τους ζητάει χωρίς να υπάρχει η χειμερινή διακοπή, που είχε συνηθίσει στην Bundesliga.

Με το δεξί στο 2020 η Λίβερπουλ

Σιγά-σιγά, πλέον, η Λίβερπουλ γίνεται η απόλυτη μηχανή ελέγχου του ρυθμού. Αυτό που κάνει φέτος είναι εντυπωσιακό. Το 2018 για παράδειγμα οι κόκκινοι ξεκίνησαν με 4 νίκες το νέο έτος, αλλά στη συνέχεια ήρθε η ήττα από την Σουόνσι στην Premier League και ο αποκλεισμός από την Γουέστ Μπρομ στο Κύπελλο. Πέρυσι, ήρθε η ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι τον Ιανουάριο, που στο τέλος έκανε όλη τη διαφορά στην κούρσα του τίτλου. Ακολούθησε η ήττα από την Γουλβς στο Κύπελλο και άλλοι δύο χαμένοι βαθμοί στο πρωτάθλημα στην ισοπαλία με την Λέστερ.

Στο πρώτο παιχνίδι του 2020, όμως, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία. Ο αντίπαλος ήταν δύσκολος, ποντάρει πάντα στη δύναμη και στη φυσική κατάσταση, όμως οι παίκτες του Κλοπ έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα: είχαν τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό είναι το μοναδικό που έλειπε από τις ομάδες του. Ο πάντα συναισθηματικός Κλοπ έρχεται, πλέον, σε αντίθεση με την ηρεμία που παρουσιάζει η ομάδα του. Η νοοτροπία δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Ούτε καν στην πρώτη του προπονητική εμπειρία στον πάγκο της Μάιντς στην Γερμανία. Η λέξη «Monstersmentalität» δημιουργήθηκε για να εξηγήσει τη μεταμόρφωση των παικτών του και την υπερπροσπάθειά τους σε κάθε παιχνίδι. Αυτή η «τερατώδης νοοτροπία» βρίσκεται φέτος στην κορύφωσή της.

Τη διαφορά η νοοτροπία

Η Λίβερπουλ από τις 5 Οκτωβρίου και μετά έχει δώσει 21 παιχνίδια, δεν έχει χάσει, φυσικά, κανένα, ενώ το στοιχείο που κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι έχει ισοφαρίσει στο 85’ και στο 94’ σε δύο περιπτώσεις, ενώ έχει φτάσει στη νίκη με τέρματα στο 75’, στο 85’, στο 91’, στο 94’ και στο 95’ σε άλλες πέντε περιπτώσεις. Τους τελευταίους μήνες η αμυντική βελτίωση δεν οφείλεται μόνο στο ατομικό ταλέντο των Φαν Ντάικ και Άλισον, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον οι κόκκινοι δεν επιτρέπουν τόσες αντεπιθέσεις στους αντιπάλους τους. Τα λάθη έρχονται στα τελευταία παιχνίδια, όμως το μηδέν παθητικό παραμένει σταθερό, σε σημείο που να μιλάμε για το καλύτερο αμυντικό σερί από τις ημέρες του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο το 2007 (τότε 5 συνεχόμενα παιχνίδια στην Premier League χωρίς να δεχθεί γκολ).

Το παιχνίδι με την Σέφιλντ ήταν το τρίτο μέσα σε μία εβδομάδα μετά τις δύο παρατάσεις στο Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο τέλος του 2019 και στο ξεκίνημα του 2020. Οι 969 πάσες που έκαναν οι παίκτες του Κλοπ αποτελούν, πλέον, το απόλυτο ρεκόρ στην Premier League. Ο Σαλάχ βρήκε το γρήγορο γκολ και όταν ο Μανέ έκανε το 2-0 οι κόκκινοι μπήκαν σε… καθεστώς συντήρησης, διατηρώντας το +13 στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Αήττητη για ένα χρόνο

«Όχι μόνο τεχνικά, αλλά και τακτικά η Λίβερπουλ είναι φανταστική ομάδα. Δεν μπορέσαμε να την απειλήσουμε καθόλου», αναγνώρισε ο τεχνικός των φιλοξενούμενων, Κρις Γουάιλντερ. «Πιστεύω ότι ο προπονητής έχει αλλάξει λίγο στο πώς αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο του χρόνου. Στο πόσες μέρες μας δίνει ρεπό και στο πότε πρέπει να ξεκουράσει κάποιους παίκτες», αποκάλυψε ο Τζόρνταν Χέντερσον.

Η ομάδα του Κλοπ συμπλήρωσε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, κερδίζοντας 32 παιχνίδια και μένοντας στην ισοπαλία μόλις σε 5 (τελευταία ήττα στις 3 Ιανουαρίου του 2019 από την Μάντσεστερ Σίτι). Τώρα, αυτό που θέλουν οι κόκκινοι είναι να ξορκίσουν το… φάντασμα του Ιανουαρίου μια και καλή, καθώς το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι πολύ δύσκολο. Το ξεκίνημα έρχεται με το μεγάλο ντέρμπι με την αναγεννημένη Έβερτον του Αντσελότι για το Κύπελλο. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ματς με Τότεναμ (εκτός έδρας), Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ (εντός έδρας), Γουλβς (εκτός έδρας) και Γουέστ Χαμ (εντός έδρας) για την Premier League.

Με αλλαγές στην ενδεκάδα

Αν καταφέρουν να διατηρήσουν τη διαφορά στην κορυφή σε διψήφιο νούμερο στις αρχές του Φλεβάρη, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα πάντα θα έχουν τελειώσει οριστικά. Φέτος, αποφασίστηκε να έρθει και ενίσχυση, με τον Μιναμίνο, που αποκτήθηκε από την Ζάλτσμπουργκ, να ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του με την Έβερτον, ματς στο οποίο ο Κλοπ θα κάνει ξανά πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θέτει σε κίνδυνο το αήττητο που έχει η ομάδα του στο ντέρμπι του Merseyside στο Anfield από το 1999.

«Θα κάνω αυτό που θεωρώ σωστό», ξεκαθάρισε ο Γερμανός τεχνικός. «Κάποια πράγματα θα τα αποφασίσω μόνος μου και κάποια σε συνδυασμό με το ιατρικό επιτελείο. Το μόνο πλεονέκτημα που έχουμε είναι ότι παίζουμε στην έδρα μας. Θα χρειαστούμε την υποστήριξη του κόσμου από το πρώτο λεπτό». Ο Κλοπ μπορεί να διατηρεί περίπου στα ίδια επίπεδα τα λεπτά συμμετοχής των παικτών του αυτή την περίοδο, όμως η διαφορά είναι ότι αυτά τα λεπτά μοιράζονται σε περισσότερα παιχνίδια που δεν είναι συνεχόμενα.

Όλοι πιστεύουν στην επιτυχία

Τον Οκτώβριο του 2015, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Γερμανός είχε πει ότι πρώτος του στόχος είναι να κάνει τους «παίκτες, τους οπαδούς, ολόκληρο τον σύλλογο» να «πιστέψουν αντί να αμφισβητούν». Όλοι τον πίστεψαν άμεσα και, πλέον, η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα είναι εμφανής: από τη μεταγραφική πολιτική, στο εσωτερικό κλίμα, στους τίτλους, στην αγωνιστική εξέλιξη.

Ο Κλοπ πάντα βρίσκει τρόπο να αιφνιδιάσει. Το έκανε ακόμη και με την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2024 πριν λίγες ημέρες. Αυτό είναι πιθανότατα και το μυστικό της επιτυχίας: το απρόβλεπτο, που κρατάει ζωντανές στο έπακρο όλες τις αισθήσεις. Στην προσπάθεια να αλλάξουν, όμως, τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου η ομάδα του θα πρέπει να γίνει προβλέψιμη. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα τουλάχιστον…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X