Λίβερπουλ, πρωταθλήτρια Αγγλίας: Το success story!

Λίβερπουλ, πρωταθλήτρια Αγγλίας: Το success story!

“Είμαστε ακόμα ο Ρόκι Μπαλμπόα, όχι ο Ιβάν Ντράγκο”. Αυτή ήταν η ατάκα του Κλοπ από το τέλος της περασμένης σεζόν θέλοντας να δείξει πως η Λίβερπουλ δεν ήταν το πρώτο και μεγάλο φαβορί για τον τίτλο της Πρέμιερ, αλλά όχι μόνο αυτό. Ως μεγάλος φαν των ταινιών «Ρόκι», ο Κλοπ δεν ήταν ότι ήθελε να δώσει την ταμπέλα του απόλυτου αουτσάιντερ στην ομάδα του, ρίχνοντας ενδεχομένως  την ψυχολογία παικτών ή και φιλάθλων. Είχε να κάνει όμως με μία ομάδα με ταλέντο αξίας 170 εκατομμυρίων που έπρεπε να καλύψει την περσινή βαθμολογική διαφορά με την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι.

Το βαθύ νόημα του Κλοπ ήταν πως η Λίβερπουλ ήταν υποχρεωμένη να κάνει θυσίες. Τις θυσίες που απαιτούνται για να δουλέψει πιο σκληρά από ποτέ αλλά και από τους ανταγωνιστές τους για να γίνουν ο Ρόκι που θριαμβεύει έναντι του αντιπάλου του, που θεωρείται το μεταξύ τους φαβορί.

Η προετοιμασία σε προπονητικό κέντρο στην Γαλλία είχε τριπλές προπονήσεις μες στην ημέρα για σιγουρευτεί το προπονητικό επιτελείο πως το πνεύμα και το μυαλό των παικτών θα ήταν στο επίπεδο που απαιτούνταν για την χρονιά που θα ακολουθούσε. Το πρωί υπήρχε τρέξιμο και μετά ασκήσεις με πρόγραμμα και για την συνέχεια του πρωινού και το απόγευμα.

Την στιγμή που οι παίκτες της Λίβερπουλ κάθισαν κάτω κουρασμένοι από το πρόγραμμα ο Κλοπ τους είπε: “Εάν νομίζετε ότι είστε κουρασμένοι τώρα κύριοι περιμένετε μέχρι το απόγευμα. Τότε θα καταλάβετε το τι σημαίνει κούραση“. Στην Λίβερπουλ εκτός από τις νέες προσθήκες υπήρχαν και αλλαγές στο επιτελείο.

Ο Ζέλικο Μπούβατς, το Νο2 του Κλοπ για 17 χρόνια σε Μάιντζ, Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ αποχώρησε τον περασμένο Απρίλιο μετά το 2ο ματς στο Champions League για τα ημιτελικά με τη Ρόμα. Αρχικά η Λίβερπουλ ισχυρίστηκε πως η απουσία του Σερβοβόσνιου είχε να κάνει με προσωπικούς λόγους και θα ήταν μέχρι το τέλος της σεζόν όμως σύντομα έγινε σαφές πως ‘ο εγκέφαλος’, όπως ήταν το προσωνύμιό του από τον Κλοπ δεν θα γύριζε.

Δεν υπήρχε κάποιο τρομερό παρασκήνιο πίσω από αυτό. Ο Μπούβατς απλά έγινε πιο απόμακρος μες στην σεζόν. Οι παίκτες το αντιλήφθηκαν αυτό όταν διαπίστωσαν πως είχε μειωμένο ρόλο στα ζητήματα τακτικών και στα μίτινγκς της ομάδας. “Η καρδιά του φαινόταν να μην είναι με την ομάδα πια”, σχολίασε ένας παίκτης. Ο Μπούβατς φάνηκε πως εισέπραξε ότι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του μειώθηκαν διότι ο Κλοπ έβαλε και άλλα μέλη του επιτελείου στην διαδικασία προετοιμασίας των αγώνων.

Η επιρροή του άλλοτε Ολλανδού συνεργάτη του Κλοπ, Πεπεΐν Λίντερς, μπορεί να έπαιξε ρόλο στην λήψη μίας τέτοιας απόφασης από τον Μπούβατς, όμως ο Κλοπ δεν σχολίασε ποτέ την αποχώρηση αυτή, κάνοντας λόγο για προσωπικό θέμα. Υπήρχαν ορισμένοι που αναρωτήθηκαν εάν η Λίβερπουλ μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς τον Ζέλικο Μπούβατς. Χωρίς τον πιστό στρατιώτη του Κλοπ. Οι απαντήσεις όμως δόθηκαν στην συνέχεια και ήταν εμφατικές.

Ο Κλοπ κινήθηκε γρήγορα και κάλυψε το κενό του επαναφέροντας τον Λίντερς, που αρχικά είχε ενταχθεί στην Λίβερπουλ ως προπονητής υποδομών (U16) το καλοκαίρι του 2014 προτού αναβαθμιστεί μετά επί Ρότζερς. Ο Ολλανδός είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των παικτών και του βγάζει το πάθος και τον ενθουσιασμό τους για το παιχνίδι. Μετά από λίγους μήνες στη Ναϊμένγκεν συμφώνησε στο να γίνει βοηθός του Κλοπ λίγους μήνες πριν από τον τελικό στο Κίεβο, όμως αρχικά αυτή η εξέλιξη αποσιωπήθηκε.

“Ο Γιούργκεν μου έδωσε ευθύνη για όλη την προπονητική διαδικασία και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Δεν θα γύριζα ποτέ απλά για την παλιά μου δουλειά. Η περίοδος που ήμουν μακριά από την Λίβερπουλ με βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο για να δω και να αναθεωρήσω πρόσωπα και πράγματα.

Έγινε μέσα μου ξεκάθαρο το πόσο καλά ήθελα να δουλέψω αλλά και να πετύχω. Θέλω να πηγαίνω στην προπόνηση, να κάνουμε ένα καλό πρόγραμμα, να δίνω και χαρά και καλή διάθεση στους παίκτες και ένα ξεκάθαρο πλάνο γεμάτο ενέργεια για το τι θέλουμε να κάνουμε”, σχολίασε σχετικά ο Λίντερς για τον ρόλο του.

Ο Λίντερς θα συνεργαζόταν με τον άλλο βοηθό του Κλοπ, τον Κράβιετζ με το προσωνύμιο ‘Το μάτι’. Η σχέση του με τον Κλοπ πηγαίνει πίσω στην Μάιντζ, όταν και ήταν επικεφαλής τμήματος scouting δύο δεκαετίες πριν. Ο Λίντερς κυρίως ετοίμαζε τις προπονήσεις και το πλάνο τους και ο Κράβιετζ ήταν ο άνθρωπος που ετοίμαζε τα βίντεο και τις αναλύσεις των αντιπάλων με τον έναν να έχει πολύ καλή άποψη για τον άλλον.

Ο Λίντερς εξηγεί πως το παν είναι η σωστή ανταλλαγή πληροφοριών έτσι ώστε να γίνεται συλλογική δουλειά και με καλό αποτέλεσμα. Χαρακτήρισε δε τον Κράβιετζ ως έναν εκ των κορυφαίων αναλυτών στον κόσμο. “Οι καλύτεροι αναλυτές στον κόσμο αντί να κάνουν περίπλοκα τα πράγματα τα κάνουν απλά και αναδεικνύουν σωστά τις αδυναμίες του αντιπάλου. Έτσι κάνει και εκείνος. Υπάρχει μία εξαιρετική προετοιμασία που κάνουμε αλλά μία ελευθερία στο πως να λειτουργούμε”, λέει.

Όπως ο Λίντερς έφτανε στα άκρα τον Κλοπ στις… μάχες τους στο paddle tennis έτσι και ο Κλοπ κάνει το ίδιο με τους συνεργάτες του στα μίτινγκς. Ο Γερμανός δεν ανέχεται ανθρώπους που του λένε ναι ή συμφωνούν μαζί του διαρκώς. Θέλει τις τακτικές του να τις αμφισβητούν και να τις προκαλούν οι συνεργάτες του για να βγαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, τονίζει πως ο Κλοπ είναι ένας μεγάλος ηγέτης ως προπονητής και υπάρχει πάντα δυναμική με τους συνεργάτες του. “Ο Γιούργκεν σε εμπνέει και σου δίνει το σωστό κίνητρο. Νοιάζεται πραγματικά για σένα και την εξέλιξή σου. Δεν τον απασχολεί να φανεί εκείνος αλλά να γίνονται τα σωστά πράγματα για την ομάδα”, διευκρινίζει.

Ήταν το καλοκαίρι του 2018 όταν ο κόουτς των Reds  με τον Λίντερς και τον Κράβιετζ σχολίασαν για τις αλλαγές που θέλουν να κάνουν στην ομάδα. Και αυτό θεωρώντας ότι θα πρέπει να εξελίξουν και άλλο το παιχνίδι της Λίβερπουλ, να γίνει ακόμα πιο κυριαρχική και έτσι να φτάσει να γίνει μία πραγματική ανταγωνίστρια του τίτλου ξανά. Η λέξη – κλειδί ήταν η διαχείριση. Η σωστή διαχείριση των δυνάμεων. Της έντασης μες στο παιχνίδι.

Ο Κλοπ έβλεπε πως οι αντίπαλοι θέλανε να κλείνουν τους χώρους σε Φιρμίνο, Σαλάχ και Μανέ και σκέφτηκε το πιο σετ παιχνίδι. Μία ομάδα πιο κοντρολαρισμένη και πιο πειθαρχημένη και στο πως αμύνεται και στο πως επιτίθεται. Με την τρομερή δύναμη του Φαν Ντάικ στον αέρα και τις εξαιρετικές μπαλιές του σπεσιαλίστα Αλεξάντερ Άρνολντ ο Κλοπ είχε και άλλα… όπλα για την Λίβερπουλ.

“Θέλαμε μία ομάδα με σετ παιχνίδι. Αυτό ήταν το μειονέκτημά μας. Το βασικό μείον μας”, έλεγε ο Κλοπ. Μέχρι το τέλος της περασμένης σεζόν η Λίβερπουλ βρέθηκε στην πρώτη θέση των ομάδων της Πρέμιερ σε σετ παιχνίδι με 29 γκολ ως αποτέλεσμα. Η Μπόρνμουθ και η Γιουνάιτεντ ήρθαν δεύτερες με 21.

Σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία αυτή είχε η πρόσληψη του ειδικού Τόμας Γκρόνεμαρκ, για του οποίου την δουλειά ο Κλοπ είχε διαβάσει σε γερμανική εφημερίδα. Οι κριτικές έδιναν και έπαιρναν όμως ο Δανός πρώην σπρίντερ και αθλητής του μπόμπσλεϊ κατάφερε να βοηθάει την Λίβερπουλ στο να κρατάει την μπάλα καλύτερα αλλά και να ανακτά περισσότερο όταν την χάνει.

Ο Γκρόνεμαρκ θυμάται πως ήταν… ζορισμένος πριν την συνάντηση με τον Κλοπ. Και αυτό διότι ενώ έλεγε πως είχε την γνώση για το πως θα κάνει μία ομάδα να λειτουργεί σε αυτόν τον τομέα σωστά δεν τον άκουγε κανείς.

“Η πρώτη ομάδα που άκουσε όσα της είπα και δεν ασχολήθηκε με βαθιές μπαλιές ήταν η Λίβερπουλ. Για εμένα ήταν μεγάλο το επίτευγμα αυτό. Είναι ο πρώτος σύλλογος που μου επέτρεψε να δώσω όλη την γνώση μου και τη νοοτροπία μου. Αυτό λέει πολλά για την Λίβερπουλ. Ο Γιούργκεν είναι μπροστά από την εποχή του. Ένας πραγματικός ηγέτης που πάντα λέει ότι δεν τα ξέρει όλα και ακούει όσους έχουν ιδέες να πάνε μπροστά την ομάδα”, σχολίασε σχετικά.

Από την κούπα του Champions League…

Ήταν 7 Μάιου του 2019 όταν άπαντες στην Λίβερπουλ είχαν αντιληφθεί πως η διεκδίκηση του τίτλου είχε τελειώσει. Δεν ήταν όμως η στιγμή να νιώθουν άσχημα για τους εαυτούς τους στην ομάδα. Ο Κλοπ είχε μπροστά τον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα για να ανατρέψει το σε βάρος της ομάδας του σκορ (3-0 στο Καμπ Νόου). Η Λίβερπουλ θα έβρισκε ξανά απέναντί της τον Μέσι ενώ της έλλειπαν οι Φιρμίνο και Σαλάχ που ήταν τραυματίες αλλά εμφανίστηκαν στο ματς με μπλουζάκι που έγραφε: “Δεν τα παρατάμε ποτέ”.

Πριν τον αγώνα στο ξενοδοχείο που έμενε η ομάδα ο Κλοπ είπε στους παίκτες του: “Ο κόσμος έξω πιστεύει πως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να είμαστε ειλικρινείς μάλλον είναι απίθανο. Όμως να το πω; Θα το πω. Επειδή είστε εσείς έχουμε μία ευκαιρία. Έχουμε την ευκαιρία μας”. Ο Χέντερσον, αρχηγός της ομάδας, αναφερόμενος στον Κλοπ υπογράμμισε πως πάντα βρίσκει τα σωστά λόγια να πει. Ο παίκτης που πείστηκε από τον Κλοπ ότι μπορεί να λάμψει αγωνιστικά ως εξάρι και όχι ως οκτάρι όπως ήταν ο παλιός του ρόλος. Μάλιστα μετά από μία συζήτησή τους για το θέμα αυτό πριν από παιχνίδι με την Σαουθάμπτον ο Χέντερσον σκόραρε στη νίκη της Λίβερπουλ με 3-1. Ένα ακόμα χάρισμα του Κλοπ.

Ο Χέντερσον θυμάται πως μετά από αυτήν την ομιλία του Κλοπ για το ματς με την Μπαρτσελόνα όλοι οι παίκτες το πίστευαν. Πίστευαν στην πρόκριση. Η συνέχεια είχε μία από τις πιο μεγάλες και λαμπερές βραδιές που βίωσε το Άνφιλντ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαΐου 2019, όταν η Λίβερπουλ έκανε τον πλανήτη να παραμιλά, διαλύοντας με 4-0 την Μπαρτσελόνα στο Άνφιλντ και παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για τον τελικό του Champions League. Εκείνο το βράδυ με 11 λεπτά να απομένουν ο Αλεξάντερ Άρνολντ έκανε ένα από τα πιο διάσημα κόρνερ στην ιστορία της Λίβερπουλ για να σκοράρει ο Οριζί. Πάλι μία λεπτομέρεια που προήλθε από την ετοιμασία. Ο Κλοπ παρατήρησε πως στο σετ παιχνίδι και στις στατικές φάσεις η Μπάρτσα έπαιρνε τον χρόνο της για να οργανωθεί. Τα ball boys είχαν εντολή από τον Λίντερς να δώσουν γρήγορα την μπάλα για να πιάσουν στον… ύπνο την Μπαρτσελόνα. Ο 14χρονος Όκλεϊ Κανόνιερ, παίκτης της ομάδας Νέων, ήξερε το τι ακριβώς έπρεπε να κάνει με την μπάλα.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Κλοπ είχε περιγράψει τους παίκτες του ως ‘τα απόλυτα… τέρατα από πλευράς σωστής νοοτροπίας και του πνεύματος που αντιμετωπίζουν τα ματς”. Και όλα αυτά μετά από νίκες που ήρθαν στο τέλος και επέτρεψαν στην Λίβερπουλ να κρατάει… επαφή στη βαθμολογία με την Σίτι.

Ο Αλεξάντερ Άρνολντ σε δηλώσεις του στάθηκε πως το σωστό πνεύμα και η ενότητα προέρχεται από τον κόουτς Κλοπ. Έναν τεχνικό που έφτιαξε μία ομάδα με τρομερή φυσική κατάσταση που δεν τα παρατάει ποτέ. Η Λίβερπουλ δεν πήρε τον περσινό τίτλο για έναν πόντο ουσιαστικά παρότι κέρδισε τα τελευταία της 9 ματς και έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών με 97. Και όλα αυτά παρότι οι Μανέ και Σαλάχ μοιράστηκαν με τον Ομπαμεγιάνγκ το χρυσό παπούτσι με 22 γκολ. Όλα αυτά όμως έδειχναν και την εξέλιξη και την προοπτική της ομάδας με τον Κλοπ. “Ήταν η πρώτη μας ευκαιρία για τον τίτλο. Δε θα είναι η τελευταία”, είχε πει ο Κλοπ στους παίκτες του πριν τον τελικό του Champions League με την Τότεναμ στην Μαδρίτη.

Για αυτό το παιχνίδι ο Λίντερς είχε προγραμματίσει μέχρι και φιλικό κεκλεισμένων των θυρών με τη β’ ομάδα της Μπενφίκα επειδή έπαιζε με παρόμοιο σχηματισμό και στιλ με την Τότεναμ. Σε αντίθετη με το ματς στο Κίεβο 12 μήνες πριν δεν υπήρχε πίεση. Ούτε καν νεύρα. Η Λίβερπουλ είχε μάθει στην σωστή διαχείριση και στην κατάλληλη προετοιμασία. Ο Κλοπ ήταν τόσο ήρεμος που την ημέρα του τελικού κοιμήθηκε δύο ώρες το απόγευμα στο ξενοδοχείο που έμενε η ομάδα. Ήταν η βραδιά που η Λίβερπουλ σταμάτησε να είναι η παρολίγον θριαμβεύτρια και πήρε το τρόπαιο. Ο Κλοπ δε σταμάτησε το αρνητικό του σερί με έξι διαδοχικούς χαμένους τελικούς ως τεχνικός.

Το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Λίβερπουλ έφερε άλλη… αύρα και αίγλη. Ο Γερμανός τεχνικός επαίνεσε τους παίκτες του για το πόσο… υπέφεραν και άντεξαν αλλά και για το πόσο άξιζαν αυτόν τον τίτλο. Οι ίδιοι οι παίκτες δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν στον προπονητή τους και να λένε πόσο ικανός και ξεχωριστός είναι.

Ο πρόεδρος της Λίβερπουλ Τομ Βέρνερ εκτός από τις προπονητικές ικανότητες του Κλοπ στάθηκε στο πόσο μεγάλο δέσιμο με τους παίκτες του έχει και τι αγάπη και εκτίμηση υπάρχει μεταξύ τους. “Ο Γιούργκεν εάν δεν ήταν προπονητής θα ήταν ένας εξαιρετικός ψυχολόγος. Βγάζει τον καλύτερο εαυτό των παικτών”, συμπλήρωσε. Ο Φαν Ντάικ στην συνέχεια πήρε τον τίτλο του παίκτη της χρονιάς από την UEFA και ενώ είχε ήδη βγει ποδοσφαιριστής της σεζόν στο Νησί και τερμάτισε 2ος πίσω από τον Μέσι για την Χρυσή Μπάλα. Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν ήταν έξαλλοι και υπήρξε και ιδιωτικό πάρτι σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Μαδρίτη. Σε μία συμβολική κίνηση ο Κλοπ και οι φίλοι του, εκ των οποίων και ο Γερμανός ροκ σταρ, Καμπίνο, έφτιαξαν και ηχογράφησαν ένα αυτοσχέδιο τραγούδι ως μία συνέχεια του αρχικού τους κομματιού στο Κίεβο έναν χρόνο πριν.

Σας στέλνουμε χαιρετισμούς από την Μαδρίτη

Απόψε φτάσαμε τον αριθμό έξι

Φέραμε το τρόπαιο πίσω στο Λίβερπουλ

Επειδή έτσι υποσχεθήκαμε πως θα κάναμε

Πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους για την παρέλαση των νικητών μία ημέρα μετά τον τελικό. Ο Κλοπ ένιωσε πως ο κόσμος γίνεται πολύ καλύτερος από εκείνη την στιγμή.

Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες της Λίβερπουλ επί σειρά ετών αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Όχι όμως αυτήν την φορά. Το καλοκαίρι του 2019 ήχησαν οι… σειρήνες του τίτλου. Ο Κλοπ και όλοι οι παίκτες – κλειδιά υπέγραψαν νέα και μακροχρόνια συμβόλαια. Ο Κλοπ είχε κάνει την Λίβερπουλ ξανά μία ομάδα για τοπ επιπέδου παίκτες και όχι έναν σύλλογο για ένα απλό πέρασμα.

“Πρέπει να γίνουμε ξανά αχόρταγοι”, ήταν το μήνυμά του προς τους παίκτες του τον Ιούλιο και πριν αρχίσει η φετινή σεζόν και τους υποσχέθηκε πως τα καλύτερα ήταν μπροστά τους. Η ένταση και η ποιότητα των προπονήσεων τους έπεισε απόλυτα για αυτό. Ο Λίντερς είχε να πει πως στην προετοιμασία είδε μία ομάδα πιο ‘πεινασμένη’ από ποτέ για τίτλους.

Ο Κλοπ προσέθεσε στο επιτελείο του και αθλητικό ψυχολόγο. Τον Λι Ρίτσαρντσον. Έφερε στην ομάδα τον Γερμανό σέρφερ Σεμπάστιαν Στέουντνερ για να μιλήσει στους παίκτες για την διαχείριση του άγχους και της πίεσης, τις κρίσεις πανικού αλλά και ασκήσεις ελέγχου της αναπνοής.

… στην κορυφή της Premier League η Λίβερπουλ

Το 2018-2019 η Λίβερπουλ ήταν μπροστά με επτά βαθμούς αλλά έχασε αυτήν την διαφορά. Ένα άγχος και μία πίεση μπήκε μετά στα αποδυτήρια. Αυτό δεν επρόκειτο να ξανασυμβεί.

Αυτήν την φορά η Λίβερπουλ ήταν αδυσώπητη, ασταμάτητη και χωρίς… έλεος. Με μία τρομερή σταθερότητα και αξιοπιστία. Έπαιζε διαρκώς σαν γεννημένη νικήτρια και πρωταθλήτρια. Τα ρεκόρ φυσικά ήταν ξανά εκεί. Οι παίκτες του Κλοπ από τους διαθέσιμους πρώτους 81 πόντους πήραν τους 79. Έκαναν το 2ο πιο μεγάλο αήττητο σερί στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία και ισοφάρισαν την καλύτερη επίδοση των 18 διαδοχικών νικών. Επίσης η ομάδα αυτή πήρε το Σούπερ Καπ της UEFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και ο Κλοπ το 2019 βγήκε προπονητής της χρονιάς από τη FIFA.

Ο Κλοπ είχε σκεφτεί μετά το 2022 να κάνει ένα διάλλειμα από την προπονητική. Όμως ενθουσιάστηκε τόσο από το μέλλον του στο Άνφιλντ που υπέγραψε διετή επέκταση. Ο ίδιος τόνισε πως θέλει να ζήσει και άλλες πολύ καλές στιγμές. Τις καλύτερες. Η Λίβερπουλ πλέον δεν περιμένει. Το διάστημα των 30 ετών αναμονής για τον 19ο τίτλο της έλαβε τέλος. Δεν προκαλεί απορία που ο Τζέραρντ ζήτησε να φτιαχτεί άγαλμα του Κλοπ έξω από το Άνφιλντ.

Ένας άνθρωπος που έφερε την επανάσταση σε όλα τα επίπεδα ως προς την προπονητική και έβγαλε παίκτες όπως ο Ρόμπερτσον και ο Αλεξάντερ Άρνολντ για να γίνουν οι πιο χαρισματικοί φουλ μπακ στην Ευρώπη ή τον γκολκίπερ Άλισον ή τον μπακ Φαν Ντάικ ή τους Γκόμες και Ματίπ. Επίσης η ενέργεια, ο δυναμισμός και ο έλεγχος από τους Χέντερσον, Φαμπίνιο, Βαϊνάλντουμ, Μίλνερ και Όξλεϊντ Τσάμπερλεϊν μαζί με την επιθετική δύναμη των Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο. Που ήταν όλοι αυτοί οι παίκτες και που είναι τώρα. Ο Κλοπ είναι η πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική ιδιοφϋία της εποχής του που κάνει τα όνειρα πραγματικότητα.

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X