Τα... κακά παιδιά και το «θαύμα» της Γουίμπλεντον!

Τα… κακά παιδιά και το «θαύμα» της Γουίμπλεντον!

«The Crazy Gang have beaten the Culture Club» φώναζε ο θρυλικός σχολιαστής του BBC, Τζον Μότσον μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας το 1988 από την Γουίμπλεντον κόντρα στη Λίβερπουλ. H συγκεκριμένη ατάκα πέρασε στην ιστορία και το «Crazy Gang» έπαιξε παντού, σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες. Τα χρόνια πέρασαν, η ομάδα άλλαξε όνομα, αλλά τα «κακά παιδιά» και οι φίλοι που τα λάτρεψαν θα θυμούνται για πάντα τη μεγαλύτερη έκπληξη στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Χιλιάδες ειδικά στοιχήματα στην Premier League!

Η «τρελή συμμορία», όπως έμεινε στην ιστορία, είχε προβιβαστεί για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία μόλις την προηγούμενη σεζόν. Ο Μπόμπι Γκουλντ ήταν ο προπονητής του… τρελού θηριοτροφείου και μπροστάρηδες ήταν ο Βίνι Τζόουνς, ο Τζον Φάσανου, ο Ντένις Γουάιζ και ο Λόρι Σάντσεζ. Ήταν ομάδα… refuse to lose, δεν έπαιξε ποτέ θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά με τη σκληράδα της, το πείσμα της έπαιρνε αυτό που ήθελε. Το «Πλαφ Λέιν» ήταν… κάστρο, γήπεδο  – φόβητρο για κάθε αντίπαλο, αλλά και… ακατάλληλο για τη μεγάλη κατηγορία. Άλλωστε, μερικά χρόνια αργότερα η διοίκηση αναγκάστηκε να το αφήσει μιας και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Ετσι έγινε το… θαύμα της Γουίμπλεντον!

Η Λίβερπουλ αναζητούσε το δεύτερο νταμπλ στην τελευταία τριετία. Άλλωστε, οι Reds είχαν απολαύσει μια δεκαετία εγχώριας και ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Από την άλλη, βρισκόταν η μαχητική και σκληροτράχηλη Γουίμπλεντον, με μηδέν κύπελλα στην τροπαιοθήκη της, που μια 5ετια πριν έπαιζε στην 4η κατηγορία και μια δεκαετία πριν ήταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες!

Οι παίκτες της Λίβερπουλ παραμονές του ματς ήταν στο ξενοδοχείο, την ώρα που αυτοί της Γουίμπλεντον τα έπιναν σε παμπ. Όχι, δεν το είχαν… σκάσει, αλλά πήγαν να πιούν με εντολή του προπονητή, ώστε να αποφορτιστούν πριν το μεγάλο ραντεβού. Φυσικά και δε σταμάτησαν στη μια μπύρα, αυτές διαδέχονται η μια την άλλη και οι παίκτες της Γουίμπλεντον έμειναν στην παμπ μέχρι το κλείσιμο. Ο Γκίμπσον θυμάται καλά εκείνες τις ώρες: «Θυμάμαι έναν οπαδό της ομάδας να μπαίνει στην παμπ περίπου στις 11 το βράδυ με τον σκύλο του που, δεν θα ξεχάσω ποτέ, φορούσε τη φανέλα της Γουίμπλεντον. Τότε, μας κοίταξε αποσβολωμένος σα να έλεγε: «Τι στο καλό κάνετε εδώ μέσα το βράδυ πριν τον τελικό του κυπέλλου»;

Ο Ντένις Γουάιζ και ο Βίνι Τζόουνς έκαναν κάτι παραπάνω, αφού πήγαν να αγοράσουν λουλούδια, ώστε να τα προσφέρουν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, μιας και το τελετουργικό ήθελε  την πριγκίπισσα να χαιρετούσε έναν-έναν τους παίκτες πριν τη σέντρα. Τα αγόρασαν, πήγαν για κούρεμα και μετά ξενοδοχείο για μερικές ώρες ύπνου! Ποιος θα ξεχάσει την εικόνα από το πούλμαν της ομάδας λίγο πριν την είσοδο στο «Wembley»… Το τηλεοπτικό συνεργείο κάνει «ντου» και ο κόσμος βλέπει τον Γουάιζ με τον Τζόουνς να παίζουνε χαρτιά με λεφτά.

Αυτή ήταν η «συμμορία», μια ομάδα οξύθυμων, αλλά και περίεργων τύπων, που λάτρευαν τις φάρσες, το αλκοόλ, τα χαρτιά, αλλά και τους καβγάδες «Είναι σα να μπαίνω κάθε πρωί στο χειρότερο θηριοτροφείο της Αγγλίας» έλεγε και ξαναέλεγε ο προπονητής τους, Μπόμπι Γκουλντ, ο οποίος όμως ήξερε να παίρνει τα πάντα από τον καθένα. Ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας, Σαμ Χάμαν, ισχυρίζεται πως είχε ρήτρα στο συμβόλαιο κάθε παίκτη που τους ανάγκαζε να βρεθούν μια βραδιά στην όπερα εάν έχαναν με τέσσερα ή περισσότερα γκολ διαφορά. Κάτι τέτοιο αποτέλεσε… κίνητρο για κάθε ποδοσφαιριστή της ομάδας, ώστε να μάχεται σε όλο το 90λεπτο.

Build A Bet* στην Premier League!

Η Γουίμπλεντον βρέθηκε στο τούνελ του «Wembley» αργοπορημένη, μιας και ο Γκουλντ είχε αλλάξει την ώρα στα ρολόγια των αποδυτηρίων. Εκεί, ο Βίνι Τζόουνς άρχισε τις κραυγές, ο Φάσανου τον ακολούθησε, όταν οι Reds ήταν με σκυμμένα κεφάλια. Μάλλον, κατάλαβαν πως οι ποδοσφαιριστές της Γουίμπλεντον δεν είχαν κανένα φόβο. Το… Yidaho του Βίνι, βγαλμένο από ταινίες γουέστερν έδωσε στους συμπαίκτες του την αυτοπεποίθηση που έψαχναν.

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι παίκτες της Γουίμπλεντον είχαν χάσει από τη Γιουνάιτεντ και στα… τάκλιν, μιας και η πιο σκληρή ομάδα είχε αποφασίσει πως δεν θα παίξει δυνατά, ώστε να μην υπάρξει κανένας τραυματισμός ενόψει του κυπέλλου. Το ματς άρχισε και ο Τζόουνς με ένα πολύ σκληρό τάκλιν σήκωσε στον αέρα τον ΜακΜάχον. Είχε στείλει το μήνυμά του…  Η Λίβερπουλ είχε τον έλεγχο, αλλά ο γκολκίπερ Μπέασαντ ήταν εντυπωσιακός. Στο 37’ η Γουίμπλεντον κέρδισε φάουλ, ο Γουάιζ ανέλαβε την εκτέλεση και ο Σάντσες με κεφαλιά πέτυχε το γκολ που πέρασε στην ιστορία.

Ενισχυμένες αποδόσεις στην Premier League!

Στην επανάληψη, η Λίβερπουλ έπαιζε τη Γουίμπλεντον στα καρέ της, η κατοχή ξεπερνούσε το 80%, με την ομάδα του Γκουλντ να μην αλλάζει ούτε πάσα, αλλά να διώχνει μακριά. Άλλωστε, ο γκολκίπερ μπορούσε να πιάσει την μπάλα και αυτό ήταν ακόμα ένα βοήθημα. Οι Reds στο 61’ κέρδισαν πέναλτι, ο Όλντριτζ ανέλαβε, αλλά ο Μπέασαντ ήταν εντυπωσιακός, κράτησε το μηδέν. Ήταν το πρώτο χαμένο πέναλτι του Όλντριτζ στη σεζόν (10/11), κι αυτό που έκρινε τον τελικό. Η Λίβερπουλ πίεσε, αλλά ο Τζόουνς και η παρέα του άντεξαν κι έγραψαν ιστορία. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη σε τελικό κυπέλλου!

Το τι έγινε τις επόμενες ώρες δεν περιγράφεται, θρυλείται πως καταναλώθηκαν αμέτρητα λίτρα μπύρας, με τους ιδιοκτήτες παμπ της περιοχής να ζητoύν… βοήθεια για να καλύψουν τις ανάγκες.

Τρεις δεκαετίες μετά, η Γουίμπλεντον δεν υπάρχει πλέον. Στη θέση της έχουμε τη ΜΚ Ντονς, με έδρα σε άλλη πόλη, ενώ η ΑΦΚ Γουίμπλεντον, ιδρύθηκε από οπαδούς που λάτρεψαν την ομάδα του 1988, ήπιαν για την επιτυχία της και στη μνήμη τους θα έχουν πάντα την παρέα του Βίνι Τζόουνς…

*ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ| ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σχολιάστε

X