Βίρτζιλ Φαν Ντάικ: Ο δύσκολος δρόμος προς την κορυφή

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ: Ο δύσκολος δρόμος προς την κορυφή

Μόλις επτά βαθμοί χώρισαν Μέσι και Φαν Ντάικ με τον Ολλανδό αμυντικό να έρχεται δεύτερος, αλλά να έχει την καλύτερη επίδοση αμυντικά μετά τον Φάμπιο Καναβάρο!

«Ήταν μία απίστευτη χρονιά, όμως υπάρχουν ένας-δύο παίκτες που είναι πέρα από το… φυσικό. Πρέπει να δείχνεις σεβασμό στο μεγαλείο. Έφτασα κοντά, αλλά κάποιος ήταν λίγο καλύτερος». Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ αποδέχθηκε ότι έμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Λιονέλ Μέσι στην ψηφοφορία του περιοδικού France Football για τη Χρυσή Μπάλα. Ο Ολλανδός πέτυχε την καλύτερη επίδοση αμυντικού στο θεσμό μετά τον Φάμπιο Καναβάρο, που το 2006 είχε κατακτήσει το τρόπαιο, και βρέθηκε μία ανάσα από την κορυφή.

Πόσο κοντά; Μόλις 7 βαθμοί τους χώρισαν, κάτι που μεταφράζεται σε δύο ψήφους… Ο Φαν Ντάικ ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες για να κάνει τη διαφορά στην Λίβερπουλ, να την οδηγήσει στην κατάκτηση του Champions League και να της δώσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση της Premier League φέτος. «Είχαμε αποφασίσει ότι ήταν ή ο Φαν Ντάικ ή κανένας», αποκάλυψε ο βοηθός του Κλοπ, Πέτερ Κράβιετς για την απόφαση των reds να περιμένουν σχεδόν ένα χρόνο για να τον κάνουν δικό τους και παράλληλα τον πιο ακριβό αμυντικό στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ξεκίνησε να παίζει στη γενέτειρά του, Μπρέντα, σε γήπεδα 5 επί 5, τα οποία χρηματοδοτούσε το Ίδρυμα Κρόιφ, που έχει φροντίσει να υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο γήπεδο σε κάθε πόλη στην Ολλανδία. Αυτό τον βοήθησε να βελτιώσει την τεχνική του και τον έκανε σκληροτράχηλο. Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει την τοπική ομάδα να τον εντάξει στις ακαδημίες της. Όταν τα χρόνια πέρασαν κανένας από τον σύλλογο δεν μπόρεσε να το εξηγήσει… Ο γιος του Φρανκ Μπούχελ, που τότε αγωνιζόταν στη Βίλεμ, έπαιζε με τον Φαν Ντάικ σε εκείνα τα «5 επί 5» και έπεισε την ομάδα του να του δώσει την ευκαιρία. Ο τρόπος που αγωνιζόταν με την μπάλα ήταν εκείνος που τον έπεισε για το ταλέντο του.

Το σώμα του, όμως, παραλίγο να τον προδώσει. Όταν ήταν 16 ετών ο μικρότερος κατά 2 χρόνια αδερφός του ήταν ψηλότερος από εκείνον. Πήρε τόσο ύψος που του δημιούργησε προβλήματα στους προσαγωγούς, στα γόνατα και στη μέση. Όταν οι συμπαίκτες του έκαναν προπόνηση στο γήπεδο, εκείνος για αρκετούς μήνες ήταν στο γυμναστήριο, προσπαθώντας να δώσει στο σώμα του ανάλογη μυϊκή μάζα. Τότε ήταν από από δεξί μπακ, έγινε κεντρικός αμυντικός. Τα κατάφερε, όμως η εξέλιξή του δεν ήταν τόσο γρήγορη.

Πολλοί από τους προπονητές είχαν διαπιστώσει ότι δεν τα έδινε όλα στις προπονήσεις, τεμπέλιαζε και ύστερα από ένα χρόνο οι δύο πλευρές είχαν μία πολύ σημαντική απόφαση να πάρουν: είτε θα προωθούταν στην πρώτη ομάδα είτε έπρεπε να ψάξει άλλη. Η Χρόνινγκεν τον πίστεψε και ο τεχνικός διευθυντής, Χανς Νάιλαντ, ύστερα από μία συζήτηση μαζί του κατάλαβε ότι βαριόταν στις προπονήσεις μόνο και μόνο επειδή τα έβρισκε εύκολα. Χρειαζόταν μία πρόκληση για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό. Εκείνα τα χρόνια ο Φαν Ντάικ ήταν πολύ μακριά από τον άψογο επαγγελματία που βλέπουμε σήμερα. Συνήθως έτρωγε σε fast food και έβγαινε τα βράδια με τους φίλους του.

Είχε πιάσει δουλειά ως λαντζέρης και είχε αποφασίσει ότι έτσι θα ξοδεύει το – μικρό – έξτρα εισόδημά του. Ακόμη κι έτσι το ταλέντο του ήταν αρκετό για να τον φτάσει στην πρώτη ομάδα. Η πιο δύσκολη στιγμή όχι μόνο της καριέρας, αλλά και της ζωής του, ήρθε πριν ένα ντέρμπι με την Χέρενφεν. Άρχισε να νιώθει πολύ άρρωστος. Δεν μπορούσε να περπατήσει από τον πόνο και όσα πέρασε τον ωρίμασαν απότομα. Αρχικά, νόμιζε ότι πρόκειται απλά για μία ίωση, όμως όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η μητέρα του τον πήγε στο νοσοκομείο. Η διάγνωση ήταν οξεία σκωληκοειδίτιδα που μετατράπηκε σε περιτονίτιδα, απείλησε σοβαρά τη ζωή του και τον άφησε στο κρεβάτι για 13 ημέρες. Μία εμπειρία που τη θυμάται πολύ έντονα ακόμη και σήμερα.

Το τέλος εκείνης της σεζόν (2011-12) ήταν απίστευτο. Η Χρόνινγκεν αντιμετώπισε την Ντεν Χάαγκ στα play offs με στόχο μία θέση στο Europa League και είχε χάσει το πρώτο παιχνίδι με 5-1 εκτός έδρας. Ο τεχνικός Χουίστρα αποφάσισε να κάνει πολλές αλλαγές για τον επαναληπτικό και χρησιμοποίησε τον Φαν Ντάικ στην κορυφή της επίθεσης. Ο… αμυντικός του πέτυχε τα 2 από τα 4 γκολ της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο, οδηγώντας το ματς στην παράταση και στα πέναλτι! Μπορεί στο τέλος να ήρθε η ήττα, όμως ήταν η στιγμή που ο Φαν Ντάικ κατάλαβε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και η στιγμή που όλοι κατάλαβαν ότι μπορούν να στηριχθούν πάνω του στα δύσκολα.

«Όλοι έκαναν λάθος μαζί του», θα πει αργότερα ο Χουίστρα. «Μπέρδεψαν την ευκολία με την οποία έπαιζε με την τεμπελιά. Όταν έκανε το λάθος, τότε αυτό ήταν επειδή έχανε την αυτοσυγκέντρωσή του. Έτσι πίστευαν. Δεν συμφωνώ μαζί τους. Πάντα ήταν συγκεντρωμένος και ήθελε να κερδίσει. Απλά όταν είσαι νέος, μπορεί να πάρεις πιο εύκολα τη λάθος απόφαση». Μετά την Χρόνινγκεν ήρθε η μεταγραφή του στην Σέλτικ. Ο ίδιος ο Χουίστρα είχε πει στη διοίκηση του Άγιαξ ότι θα κάνει μεγάλο λάθος αν δεν τον αποκτήσει. Τελικά, ο Αίαντας προτίμησε τον Φαν Ντερ Χόορν…

Ο Φαν Ντάικ στο Νησί

Η πρώτη του σεζόν στη Σκωτία ήταν περίεργη. Η προσαρμογή αποδείχθηκε δύσκολη, όμως μέσα σε μία βραδιά ο Φαν Ντάικ… μεταμορφώθηκε και ήταν άψογος. Το καλοκαίρι του 2014 η Σέλτικ άλλαξε προπονητή, με τον Ντέιλα να αναλαμβάνει στη θέση του Λένον. «Μιλούσαμε στο ξεκίνημα της σεζόν γιατί ήταν απογοητευμένος που δεν είχε επιλεγεί από τον Φαν Χάαλ στην εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με ρωτούσε πώς μπορούσε να βελτιωθεί. Κάποιες φορές θεωρούσε ότι τα βρίσκει πολύ εύκολα στη Σκωτία. Του είπα ότι όπως και να έχει πρέπει πάντα να τα δίνει όλα και να ξεχωρίζει. Για να είσαι ο καλύτερος θα πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος 24 ώρες τη μέρα», θυμήθηκε ο Νορβηγός τεχνικός.
Εκείνη τη σεζόν ο Φαν Ντάικ έκανε δίαιτα, έχασε 9 κιλά, άρχισε να παίζει καλύτερα με την μπάλα στα πόδια και να την προωθεί από την άμυνα, έδειξε απελευθερωμένος και άρχισε να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και στα αποδυτήρια. Κάπως έτσι ήρθε και η ευκαιρία με την Σαουθάμπτον στην Premier League το καλοκαίρι του 2015. Πέρασε 2,5 χρόνια στον αγγλικό νότο και το ξεκίνημα ήταν εντυπωσιακό. Τον Ιανουάριο του 2017 ήρθε η φάση που θα άλλαζε τα πάντα. Ο Ολλανδός τραυματίστηκε στον αστράγαλο σε μία μονομαχία με τον Βάρντι και όχι μόνο θα έχανε τον τελικό του League Cup με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά όλοι ήξεραν ότι μέχρι να αναρρώσει το μυαλό του θα είναι στην… Λίβερπουλ, που είχε ήδη κάνει γνωστό ότι τον ήθελε.

Τελικά, έμεινε στο Σαουθάμπτον για ακόμη ένα χρόνο. Το ενδεχόμενο της μεταγραφής στους reds είχε αντίκτυπο στις εμφανίσεις του και έπρεπε να μετακομίσει στο Λίβερπουλ για να βρει ξανά τον καλύτερό του εαυτό. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι οπαδοί μας είναι να ξεχάσουν την τιμή», είχε πει τότε ο Κλοπ, που ξόδεψε περίπου 84 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό του. Ο Γερμανός τον είχε κερδίσει και παρά το ενδιαφέρον των Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι είχε ήδη πάρει την απόφασή του από το καλοκαίρι του 2017. Το πάθος γύρω από αυτόν τον σύλλογο έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Ήταν και αυτό μέρος της διαδικασίας του να γίνει ο κορυφαίος αμυντικός στον κόσμο.

Επισήμως, ο Φαν Ντάικ έγινε παίκτης της Λίβερπουλ στις 2 Ιανουαρίου του 2018 και τρεις ημέρες αργότερα ο Κλοπ άλλαξε το μυαλό του την τελευταία στιγμή και του έδωσε φανέλα βασικού στο μεγάλο ντέρμπι με την Έβερτον. Στο 84’ ήταν ο παίκτης που έκανε το τελικό 2-1 μπροστά στο Kop, δίνοντας την πρόκριση στους reds.

«Είναι ένα παραμύθι σε έναν κόσμο χωρίς πολλά παραμύθια», θα πει ο προπονητής του, που τον είδε το απόγευμα του Σαββάτο να πετυχαίνει άλλα 2 κρίσιμα γκολ στη νίκη με 2-1 επί της Μπράιτον. Από τη στιγμή που φόρεσε τα κόκκινα οι αμυντικές επιδόσεις της Λίβερπουλ έχουν βελτιωθεί θεαματικά και από παθητικό 1,1 γκολ ανά παιχνίδι έχουμε φτάσει στα 0,7, με τον Φαν Ντάικ να προσφέρει λύσεις και στο σκοράρισμα. Αν συνεχίσει έτσι, η Χρυσή Μπάλα δεν θα αργήσει να έρθει…

Νόμιμο στοίχημα ποδόσφαιρο με μεγάλες προσφορές* και ανταγωνιστικές αποδόσεις! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Ατελείωτο στοίχημα στην Premier League με 200+ ειδικά! |21+ Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Σχολιάστε

X